Joop

Tweede Kamer maakt einde aan wrede huisuitzettingen van weeskinderen na overlijden ouders

  •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2654 keer bekeken
  •  
ANP-472584272

GroenLinks, ChristenUnie, BBB en VVD hebben gezamenlijk een initiatiefwet ingediend om een einde te maken aan de harteloze praktijk dat kinderen pardoes hun ouderlijk huurhuis uit worden gezet na het overlijden van hun ouders. Volgens de nieuwe wet krijgen weeskinderen voortaan het recht om tot hun 28e in het huurhuis te blijven wonen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat elk jaar zo’n 205 jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar wees worden. Gemiddeld 82 van hen wonen ten tijde van het verlies samen met hun ouders in een corporatiewoning. Volgens VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis zijn de afgelopen jaren ‘meerdere weeskinderen door corporaties op straat gezet’ nadat hun ouders overleden. Het kabinet heeft wel afspraken gemaakt met corporaties om kinderen in dat soort situaties niet te dwingen snel te verhuizen, maar volgens Koerhuis gebeurt dat nog steeds: ,,Geen enkel weeskind mag ooit nog deze onmenselijke behandeling krijgen.’’ (…) Volgens Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) gaat het om ‘hartverscheurende verhalen van jongeren die midden in het rouwproces te horen kregen dat ze hun huis uit moeten’. ,,En die in sommige gevallen zelfs in de daklozenopvang terechtkomen.’’

De bescherming geldt ook als er nog wel een ouder in leven is maar daar geen contact meer mee wordt onderhouden, bijvoorbeeld vanwege ernstige relationele problemen. Bovendien moet de woningcorporatie de huur verlagen als blijkt dat het weeskind niet in staat is die zelfstandig te voldoen. Bij het bereiken van de 28e verjaardag moet de woningcorporatie een passende vervangende woning aanbieden. De wet waarvoor een Kamermeerderheid is geldt niet voor particuliere huurhuizen. Voor koophuizen is al eerder een regeling getroffen om te voorkomen dat kinderen gedwongen worden het huis te verkopen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Pater
Pater5 jul. 2023 - 2:32

Lisa Westerveld in de bocht. Goed werk, goed kamerlid.

Mathijsco
Mathijsco4 jul. 2023 - 14:13

En dat ook nog op de dag dat ze tegelijkertijd de ouderen vrijwel vogelvrij hebben verklaard. De ene inhumane treinramp wordt op dezelfde dag doodleuk opgevolgd door het volgende menselijk drama. Ben je geen Jorritsma met haar schaapjes op het droge of heb je geen ruim pensioen en moet je rondkomen van een AOW'tje? U bent overgeleverd aan de elementen: voor u geen zorg meer. Het heeft even geduurd, maar de hel is volledig losgebarsten over dit land.

1 Reactie
Cleo1
Cleo16 jul. 2023 - 13:26

Ouderen zijn jarenlang uit de wind gehouden. Het geld is zo onderhand toch echt op.

Mathijsco
Mathijsco4 jul. 2023 - 14:04

"VVD" "ChristenUnie". De hypocrisie. De valsheid.

1 Reactie
VeganHarrie
VeganHarrie4 jul. 2023 - 18:19

Inderdaad, regeringspartijen die al zo lang aan het roer staan, zijn verantwoordelijk voor dit beleid. Verkiezingstijd?

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2023 - 13:14

Eindelijk, Wrede gewoonte is het enige dat aangeeft hoe asociaal dit was. Lisa Westerveld kaart al heel lang onvermoeibaar alle misstanden aan omtrent jeugd, ook wat betreft de jeugdhulpverlening/zorg waarvoor veel dank.

Ranonkel2
Ranonkel24 jul. 2023 - 13:03

Bizar dat dit nog niet geregeld was. Zolang ze het kunnen betalen zou dit geen enkel probleem moeten zijn.

EenMening3
EenMening34 jul. 2023 - 12:03

Dit is een goed initiatief. Wezen bevinden zich door het verlies van hun ouders in een achterstandspositie. Zij hebben recht op wettelijke bescherming en financiële ondersteuning door de overheid.

Berend22
Berend224 jul. 2023 - 11:44

Ik ga hierin mee met de BBB: “wat triest dat hier een wet voor nodig is”