Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer maakt einde aan tijdelijke contracten bij particuliere kamerverhuur

  •  
16-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1044 keer bekeken
  •  
ANP-347292601

Een vast huurcontract wordt ook voor studentenkamers weer de norm. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een wijzigingsvoorstel van D66 en SP die particuliere verhuurders voortaan verbiedt korte huurcontracten van één of twee jaar aan te bieden voor kamers. Er blijven een paar uitzonderingen gelden.

Het amendement is een toevoeging op het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie om een tijdelijk contract te verbieden voor zelfstandige woonruimten. D66 en SP misten in het initiatief de problemen die steeds meer studenten ervaren met hun kamers.

Sinds het in 2016 mogelijk werd om tijdelijke huurcontracten aan te bieden, worden er volgens D66 en SP amper meer (langduriger) campuscontracten aangeboden door huisbazen. Dat zorgt voor veel stress en onzekerheid, aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman en haar D66-collega Faissal Boulakjar. Studenten hebben in hun ogen juist een stabiele uitvalsbasis nodig in plaats van steeds op zoek te moeten naar andere woonruimte. Ook durven studenten vanwege die onzekerheid amper te klagen bij hun huisbaas over ernstige gebreken zoals lekkages of rotte kozijnen. Voor particuliere verhuurders is het aanbieden van korte contracten aantrekkelijk, omdat ze bij een nieuw contract de huur kunnen verhogen. 

De uitzonderingen die blijven bestaan gelden voor uitwisselingsstudenten die bijvoorbeeld een jaar in Nederland zijn en ook campuscontracten blijven overeind. Dat zijn huurcontracten die de duur van de studie omvatten, meestal vijf jaar, waarna oud-studenten plaatsmaken voor nieuwe.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.