Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer fluit Kamp terug over gasboringen Schiermonnikoog

  •  
15-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3160545111_38b3254f26_b
Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, wil dat minister Henk Kamp zijn voorgenomen proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog afblaast. Kamp (Economische Zaken) sprak onlangs zijn voornemen uit om het gasbedrijf ENGIE E&P toestemming te geven voor twee proefboringen bij het Waddeneiland. Het bedrijf mag niet alleen boren onder natuurgebied Natura 2000, maar er ook een tijdelijk boorplatform bouwen.
De minister claimt dat hij niet anders kon, aangezien de procedure al drie jaar loopt en aan alle (oude) vereisten is voldaan. De vergunning zou daarom buiten nieuwe, strengere wetgeving – die eerder door de Kamer werd aangenomen – vallen. Minister Kamp dient echter steeds opnieuw afgezwakte vormen van die wet in, waardoor hij het proces vertraagt en er volgens hem geen wettelijke bezwaren tegen de voorgenomen proefboringen zijn.
PvdA-Kamerlid Jan Vos spreekt van een ‘huup-huup-barbatrucverhaal’ van de minister:
"We hebben een jaar geleden al tegen de minister gezegd dat hij meer op de natuur moet letten."
Volgens Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is het weinige gas dat daar in de grond zit ook nog eens van slechte kwaliteit:
"Waar we nu naar zoeken zijn de laatste restjes rommelgas. Daar moet je zeker die mooie Waddeneilanden niet voor overhoop halen."
In april werd Kamp ook al op het matje geroepen door de Kamer over boorplannen in het Waddengebied en werd een motie aangenomen om de vergunning voor gasboringen op Terschelling op te schorten (tot het moment dat de nieuwe wetgeving van kracht is). Volgende week spreekt de Kamer met Kamp over Schiermonnikoog en wordt hoogstwaarschijnlijk eenzelfde motie ingediend.
Cc-foto: Petra Links

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.