Joop

Tweede Kamer dreigt: onafhankelijk Curaçao 'een optie'

  •    •  
08-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Curaçao weigert onderzoek naar onkreukbaarheid van bewindslieden… Tweede Kamer pikt het niet
De Tweede Kamer neemt er geen genoegen mee dat Curaçao weigert onderzoek te doen naar de onkreukbaarheid van bewindslieden. Dat schrijft onder meer gratis krant de Metro. Curaçao neemt het niet altijd al te nauw met afspraken die binnen het Koninkrijk zijn gemaakt en trekt ook op andere terreinen zijn eigen plan, aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.
Het Tweede Kamerlid betoogt dat Curaçao, als het zich niet aan de afspraken houdt, onmiddellijk onafhankelijk moet worden. Ook de VVD en de PVV vinden dat het eiland op eigen benen mag staan.
In 1791 werd Curaçao door Nederland gekolonialiseerd. In oktober 2010 is Curaçao een autonome staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden.
cc-foto: J essica Bee

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Waterbeer
Waterbeer8 dec. 2011 - 18:10

Laat ze eerst maar eens een onderzoek doen naar de onkreukbaarheid van de bewindslieden hierzo te beginnen bij PVV en VVD ; beiden een corrupt boevennest

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 dec. 2011 - 18:10

Zou ik ook doen als ik corrupt ben. Dan heb je geen pottenkijkers nodig.

Artois
Artois8 dec. 2011 - 18:10

Als je beren bij een hele grote honingpot zet creëer je gelik. Ik zou ook wel een onderzoek willen naar de onkreukbaarheid van Nederlanders die financiële banden met Curacau hebben.

Plupie
Plupie8 dec. 2011 - 18:10

Curaçao weigert natuurlijk een onderzoek naar hun bewindslieden, niet een of twee zijn er corrupt maar de hele rits dames en heren bewindslieden. Heb daar ruim een jaar gewerkt en gewoond op dat eiland.....om daar iets voor elkaar te kunnen krijgen moet je wapperen met flappen..........en die lui zouden een onderzoek moeten doen na corruptie....................weet je het nog wij van WC-eend.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 dec. 2011 - 18:10

Dat dreigement van onafhankelijkheid is serieus. Venezuela heeft nog een oude claim op het eiland en zal het ongetwijfeld binnen no time annexeren.

Waterbeer
Waterbeer8 dec. 2011 - 18:10

@han hoe kom je daar zo bij? die oude claim klopt en wat ook klopt is dat chavez zei dat ie nooit in die claim zal volharden zo lang de nederlandse vlag daar wappert Maar chavez heeft als een van zijn stokpaardjes wel dat soevereiniteit van ieder volk gerespecteerd dient te worden zonder een soort anschluss gaat er echt geen invasie komen . Chavez is geen veroveraar . U zou u eens wat meer dienen te verdiepen . Terug naar de schoolbanken zou u gezegd hebben.

MrOoijer
MrOoijer8 dec. 2011 - 18:10

Ik heb hier een raar gevoel bij. Curaçao heeft een bepaalde status binnen ons koninkrijk, maar kennelijk zijn ze niet vertegenwoordigd in ons demokratisch systeem. Dan kan de 2e Kamer wel iets menen, maar niemand uit Curaçao kan via dezelfde kanalen iets terugzeggen. Daar klopt iets niet voor mij. Niet dat ik wil verdedigen wat er zich daar in Curaçao afspeelt qua corruptie, maar waar worden de stemmen van hun burgers in Nederland gehoord? Er is helemaal geen plek voor ze.

1 Reactie
RosaLange
RosaLange8 dec. 2011 - 18:10

Jan ik begrijp je gevoel en formeel is dat ook juist. Ik kom vaak op Curaçao en je krijgt er de vinger niet goed achter wat er politiek aan de hand is. Niemand durft echt tegen corrupte bewindslieden op te treden, hoewel iedereen beseft dat er veel dingen niet kloppen. Het is een relatief kleine gemeenschap en er zijn nadelen aan verbonden om je te kritisch uit te laten over politici, die bijvoorbeeld ook (familie-)banden hebben met de werkgevers op het eiland. Dus een politiek alternatief vestigen is geen eenvoudige optie. Ik hoor vaak dat men de hoop vestigt op Nederland. De redenering is: ze geven zoveel geld uit voor het eiland, waarom interesseert het hen niet wat ermee gebeurt? De machtshebbers spelen altijd de kolonalisatiekaart uit, wanneer ze op de vingers worden gekeken door Nederland. Daarmee zijn ze echter niet representatief voor de bevolking, die loyaal is aan Nederland en de banden met het 'moederland' koestert. Dat blijkt trouwens ook uit het enkele jaren geleden gehouden referendum (95% sprak zich uit voor een band met Nederland).