Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Chinese surveillanceballon opgedoken

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2555 keer bekeken
  •  
ANP-462029258

Er is een tweede mysterieuze Chinese ballon opgedoken, dit keer boven Latijns-Amerika. Dat heeft het Pentagon laten weten. Waar de ballon exact zweeft is niet bekendgemaakt, maar volgens de VS gaat het ook nu om een surveillance-ballon. In het Noord-Amerikaanse luchtruim zweeft ook al zo’n ballon, volgens de Chinezen gaat het om een uit koers geraakte weerballon.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken stond op het punt een bezoek te brengen aan China, toen de ballon opdook. Daarop werd het bezoek direct uitgesteld. Blinken is momenteel in Zuid-Korea, waar hij vrijdag een ontmoeting had met een Chinese topdiplomaat. Blinken heeft laten weten dat “de aanwezigheid van de ballon in het Amerikaanse luchtruim een duidelijke schending is van de Amerikaanse soevereiniteit en internationale wetgeving”.

China heeft op zijn beurt excuses aangeboden voor de aanwezigheid van de ballon en zegt dat het slechts om een meteorologisch meetinstrument gaat dat uit koers is geraakt, China zegt het de VS kwalijk te nemen dat er “ongefundeerde beschuldigingen” worden geuit over spionage. Volgens kenners is de kans klein dat het inderdaad een weerballon is, aangezien die normaliter kleiner zijn dan dit exemplaar en ook zou deze ballon zijn uitgerust met opvallend veel apparatuur, wederom ongebruikelijk voor een weerballon.

De ballon boven Amerika zweeft boven de staat Montana en beweegt zich oostwaarts richting de staten Missouri, Kentucky en Tennessee. De ballon zal daarna vermoedelijk via de staat North Carolina de Atlantische Oceaan op gaan. Zowel het Pentagon als de Amerikaanse luchtmacht houden de ballon goed in de gaten. Dat deze niet uit de lucht is gehaald, is omdat wordt gevreesd dat de brokstukken een gevaar kunnen opleveren voor mensen op de grond. In North Carolina zijn inwoners opgeroepen om bij het zien van de ballon de politie niet te bellen en er vooral ook niet zelf op te gaan schieten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.