Joop

Tweede Chinese surveillanceballon opgedoken

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2399 keer bekeken
  •  
ANP-462029258

Er is een tweede mysterieuze Chinese ballon opgedoken, dit keer boven Latijns-Amerika. Dat heeft het Pentagon laten weten. Waar de ballon exact zweeft is niet bekendgemaakt, maar volgens de VS gaat het ook nu om een surveillance-ballon. In het Noord-Amerikaanse luchtruim zweeft ook al zo’n ballon, volgens de Chinezen gaat het om een uit koers geraakte weerballon.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken stond op het punt een bezoek te brengen aan China, toen de ballon opdook. Daarop werd het bezoek direct uitgesteld. Blinken is momenteel in Zuid-Korea, waar hij vrijdag een ontmoeting had met een Chinese topdiplomaat. Blinken heeft laten weten dat “de aanwezigheid van de ballon in het Amerikaanse luchtruim een duidelijke schending is van de Amerikaanse soevereiniteit en internationale wetgeving”.

China heeft op zijn beurt excuses aangeboden voor de aanwezigheid van de ballon en zegt dat het slechts om een meteorologisch meetinstrument gaat dat uit koers is geraakt, China zegt het de VS kwalijk te nemen dat er “ongefundeerde beschuldigingen” worden geuit over spionage. Volgens kenners is de kans klein dat het inderdaad een weerballon is, aangezien die normaliter kleiner zijn dan dit exemplaar en ook zou deze ballon zijn uitgerust met opvallend veel apparatuur, wederom ongebruikelijk voor een weerballon.

De ballon boven Amerika zweeft boven de staat Montana en beweegt zich oostwaarts richting de staten Missouri, Kentucky en Tennessee. De ballon zal daarna vermoedelijk via de staat North Carolina de Atlantische Oceaan op gaan. Zowel het Pentagon als de Amerikaanse luchtmacht houden de ballon goed in de gaten. Dat deze niet uit de lucht is gehaald, is omdat wordt gevreesd dat de brokstukken een gevaar kunnen opleveren voor mensen op de grond. In North Carolina zijn inwoners opgeroepen om bij het zien van de ballon de politie niet te bellen en er vooral ook niet zelf op te gaan schieten.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

PamVlam
PamVlam5 feb. 2023 - 9:04

Het is niet onlogisch dat China spioneert hoe het weer is in de VS. Met al die klimaatveranderingen weet je het maar nooit. Het is wel vreemd dat dat ding niet veel eerder is neergeschoten. Plek genoeg in de VS waar dat veilig kan. Dan kan je ook zien welke voorspelling die ballon bij elkaar vergaard heeft. Nu komt het in de Atlantische Oceaan terecht en de kans is groot dat we het nooit te weten komen. Het mysterie zal dan blijven bestaan. En de complotten die eromheen worden bedacht ook.

pahan
pahan5 feb. 2023 - 7:27

Het is toch een gemiste kans om hier moet meteen de klimaatverandering aan te koppelen. Wat is er mis in de stratosfeer dat die ballonnen ineens daar terecht komen? En nu wachten of na de ophef ook blijkt dat er ook maar iets in zit of aan hangt wat de claims ondersteunt.

dordtenaar2
dordtenaar25 feb. 2023 - 7:16

Nu de vraag wat met de tweede ballon? Gaat die nu direct terug naar China, dus manoeuvreerbaar of wordt die ook uit de lucht geschoten.

RoepToeter
RoepToeter4 feb. 2023 - 23:33

''Het ministerie noemt de Chinese actie, die zou zijn gericht op het bespioneren van "strategische locaties", onacceptabel.'' En dan is een afgedwaalde ballon natuurlijk nog maar kinderspel. Zeg maar dag met je handje tegen (spionage) satellieten e.d. Waar zouden we zijn zonder Biden. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/tweede-chinese-surveillanceballon-opgedoken

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 feb. 2023 - 21:04

De eerste is neergehaald. More details soon … https://www.theguardian.com/us-news/2023/feb/04/chinese-spy-balloon-shot-down-us

dordtenaar2
dordtenaar24 feb. 2023 - 16:55

Toch benieuwd of de ballon ooit gaat landen en zo ja waar? Zal wel heel toevallig zijn als de ballon teruggaat naar China en daar land.

henk-alexander
henk-alexander4 feb. 2023 - 16:10

Los van geopolitiek gekrakeel, moeten we toch erkennen dat het om een duurzaam Chinees ding gaat, aangedreven door natuurlijke krachten (straalstroom) en gevoed door zonnecollectoren - bekijk het vanuit een positieve kant.

korheiden
korheiden4 feb. 2023 - 11:48

Ik denk eerlijk gezegd dat zo'n ballon in Rusland of China allang zou zijn neergehaald. Ik vind het vooral een vreemd verhaal.

1 Reactie
PamVlam
PamVlam5 feb. 2023 - 11:07

Of ze konden dat niet. VS heeft de meest geavanceerde wapensystemen overal in de wereld staan maar misschien niet in de VS. Waarom zouden ze. Ze weten wel dat er is geen land zo gek de VS rechtstreeks aan te vallen. Terroristen uitgezonderd. Ze hebben nu wel een kanon gevonden die dat ding uit de lucht kan schieten. Dat moet de Amerikanen toch geruststellen.

Noordermeer2
Noordermeer24 feb. 2023 - 11:45

Zoals de waard is : https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/merkel-vanaf-2002-afgeluisterd-door-vs

7 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde4 feb. 2023 - 12:41

Dus jij denkt dat alleen de VS dat doet?

Pindaklaas
Pindaklaas4 feb. 2023 - 14:19

Dit vergeten mensen zo snel, net als alle oorlogsmisdaden die de VS heeft gepleegd. De VS zal er alles aan doen om een sterke machtspositie in de wereld te behouden. Vandaar ook de proxyoorlog in Oekraine.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 feb. 2023 - 22:00

Pindaklaas Weer zo'n dom argument. Als er in het dorp verderop een inbreking plaats vind moet het wel de schuld zijn van dezelfde die totaal ergen ander ooit een inbraak begon. ZELFS als deze keer de inbreker op camera staat en het duidelijk is dat dat niet het geval is. Dat zijn drie lagen leugen die je gebruikt, Pjotr.

LaBou
LaBou 4 feb. 2023 - 22:03

Ik denk meer dat van der linden denkt dat de vs dat nooit zouden doen.

sAt0Ri...
sAt0Ri...5 feb. 2023 - 6:36

Het klopt inderdaad. En tóch zie ik liever de Amerikanen aan de macht, dan de Chinezen, Russen of Indiërs - gèk is dat hè?!

Adaestuo
Adaestuo5 feb. 2023 - 12:49

@sATORi Ja, want de VS draagt mensenrechten hoog in het vaandel, respecteert de soevereiniteit van andere staten, is geen dwingelandje waar het gaat om handelsverdragen en het internationale hooggerechtshof en valt geen landen binnen aan de hand van een berg leugens...

henk-alexander
henk-alexander6 feb. 2023 - 9:12

sAtORi... Gek hè, dat zwarte mensen als die door de Amerikaanse politie worden aangehouden, er heel anders over kunnen denken.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout4 feb. 2023 - 11:14

Een metafysische manifestatie van intergalactische gnosis? Een experimentele Haunebu Reichsflugscheibe uit 1943, getransfigureerd naar het heden? Een angstvallig onder de pèt gehouden false flag psy-op van het Pentagon? Of gewoon een reclamestunt van Amazon om ruimtereizen te promoten? Overigens lijkt het me klip en klaar dat een U-2, nog altijd operationeel; en op 20 km hoogte kan vliegen, een prima foto kan maken van deze entiteit teneinde details wereldkundig te maken.

1 Reactie
Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde4 feb. 2023 - 12:45

Vreemde zaak https://www.reddit.com/r/Damnthatsinteresting/comments/10syj96/chinese_spy_balloon_close_up/

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2023 - 10:33

Ik heb weinig verstand van dit soort dingen maar is het niet buitengewoon onlogisch dat China zo’n ballon zou gebruiken voor spionage-doeleinden als het ook een uitgebreid satelliet systeem heeft? M.a.w.: is dit niet gewoon een poging van de VS om de spanningen met China verder op te voeren?

7 Reacties
JasDon
JasDon4 feb. 2023 - 10:44

"M.a.w.: is dit niet gewoon een poging van de VS om de spanningen met China verder op te voeren?" Redelijk vooringenomen vraag Mark. Ten eerste heeft de VS die ballon daar niet losgelaten. Ten tweede is dit ook in de VS een politiek moeilijk vraagstuk, Republikeinen willen harde actie, Biden admin. probeert internationaal en nationaal een gebalanceerde positie in te nemen. Ten derde kennen jij en ik allebei de voordelen en nadelen niet van zo de hoogte en uitrustingsmogelijkheden van een ballon t.o.v. satelliet observatie. En nu vliegt een tweede ballon boven Zuid-Amerika....

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 feb. 2023 - 11:59

Mark, waarom zou de VS dat willen? Ze hebben hun handen al vol aan Poetin. En waarom hebben de Chinezen de ballon niet aangekondigd als het werkelijk een onschuldige ding is.

EenMening3
EenMening34 feb. 2023 - 12:52

@Mark Ben je ook al van de complottheorieën? Antiamerikanisme is een ziekte die o.a. voortkomt uit een Europees minderwaardigheidsgevoel. Het feit dat we geen onderdeel uitmaken van een Duits of Russisch Reich, maar in vrijheid en welvaart kunnen leven, hebben we voor 100 % aan de Yanks te danken. Dit is in hoge mate frustrerend. Europa is heel erg afhankelijk van de VS maar veel (linkse) Europeanen willen en kunnen dit niet accepteren. Dus zet men zich af tegen de VS. Antiamerikanisme is een vorm van cognitieve dissonantie. Zowel de nazi's als de communisten hadden een enorme hekel aan de VS (en het VK). De nazi's spraken over "anglo-amerikaanse plutocraten", die in karikaturen werden afgebeeld als dikke, welgedane mannen met een grote zak geld. Dit antiamerikanisme ging vaak gepaard met antisemitisme en bracht allerlei kwaadaardige antisemitische complottheorieën voort.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2023 - 14:12

[Ten eerste heeft de VS die ballon daar niet losgelaten.] Dat beweer ik ook niet. Ik doel op de bewering dat het om een spionage-ballon zou gaan en op het feit dat Blinken om die reden zijn bezoek aan China afgelast heeft. [Ten derde kennen jij en ik allebei de voordelen en nadelen niet van zo de hoogte en uitrustingsmogelijkheden van een ballon t.o.v. satelliet observatie.] De VS zegt zelf dat de ballon “limited value (heeft) in terms of providing China intelligence it couldn’t already collect by other means, such through spy satellites.” Het feit dat de VS ook geen pogingen doet de ballon uit de lucht te schieten bevestigt dat. De vraag is waarom China zo’n onhandig en makkelijk te traceren instrument in zou zetten om te spioneren terwijl de VS zelf toegeeft dat het eigenlijk geen meerwaarde heeft boven spionage satellieten. [Mark, waarom zou de VS dat willen? Ze hebben hun handen al vol aan Poetin.] De Oekraine-oorlog weerhield Pelosi er ook niet van om een officieel bezoek aan Taiwan te brengen. Iets waarvan iedereen wist dat het de spanningen met China zou vergroten. [En waarom hebben de Chinezen de ballon niet aangekondigd als het werkelijk een onschuldige ding is.] Het lijkt me niet dat China werkelijk denkt dat die ballon onopgemerkt zou blijven.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2023 - 17:34

@EenMening3 [Ben je ook al van de complottheorieën?] Hoezo? Welk complot promoot ik hier? Er zijn twee verklaringen voor die ballon, die van de VS en die van China. Ik zet wat vraagtekens bij de verklaring van de VS maar kennelijk mogen we dat niet doen want dan volgt een schuimbekkend verhaal over anti-Amerikanisme, ‘Russisch Reich’ en zelfs antisemitisme.

GeenProbleem
GeenProbleem4 feb. 2023 - 22:08

@Mark 'Ik heb weinig verstand van dit soort dingen maar is het niet buitengewoon onlogisch dat China zo’n ballon zou gebruiken voor spionage-doeleinden als het ook een uitgebreid satelliet systeem heeft? ' Pen-test.

EenMening3
EenMening34 feb. 2023 - 22:42

@Mark De "weerballon" is inmiddels neergehaald boven de Atlantische Oceaan. We zullen mogelijk snel weten welke apparatuur er onder die ballon hing. Antiamerikanisme is een vorm van cognitieve dissonantie, die o.a. voorkomt uit frustratie vanwege de Amerikaanse hegemonie. Antikapitalisme speelt hier ook een belangrijke rol. Antiamerikanisme vind je vooral op de politieke flanken. Antiamerikanisme leidt regelmatig tot een zekere mate van sympathie voor de vijanden van de VS. Schurkenstaten die openlijk vijandig staan tegenover VS, kunnen al snel op enige sympathie rekenen. Dat werd ook duidelijk na de invasie van Oekraïne. Er bleken nogal wat Putinversteher rond te lopen, die begrip hadden voor Poetins Speciale Militaire Operatie en de Russische agitprop gretig tot zich namen. Middenpartijen zijn ook wel kritisch richting de VS maar realiseren zich heel goed dat de democratische landen de VS keihard nodig hebben, om zich Rusland en China van het lijf te houden. Daarom willen Zweden en Finland zo snel mogelijk lid worden van de NAVO.

henk-alexander
henk-alexander4 feb. 2023 - 10:17

Doet denken aan de U2 die op 1 mei 1960 boven de SU werd neergehaald en in de eerste koude oorlog de poging om tot ontspanning te komen op de conferentie van de 'Grote Vier' in Parijs, tenietdeed - de timing is opmerkelijk.