Joop

Twee vrouwen opgepakt wegens bedreigen RIVM-baas Jaap van Dissel

  •  
03-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamerleden bijgepraat over coronavirus

© DEN HAAG - Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. ANP PHIL NIJHUIS

De politie heeft twee vrouwen opgepakt wegens het bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Dat meldt de Volkskrant. Het gaat om een 54-jarige vrouw uit Apeldoorn en een 52-jarige vrouw uit Terneuzen. Via berichtendienst Telegram riepen de twee op tot geweldsmisdrijven tegen Van Dissel en deelden daarbij zijn adres.
De vrouwen moeten op 12 mei voor de politierechter verschijnen. De politie doet ondertussen verder onderzoek naar de chat waar de bedreigers deel van uitmaakten en sluit meer aanhoudingen niet uit.
Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de zaak hoog op en wil met de vervolging van de twee vrouwen een sterk signaal afgegeven, omdat de bedreiging gericht is tegen ‘iemand die zich uit hoofde van zijn functie inzet voor het welzijn van ons allemaal’.
Het is niet de eerste keer dat Van Dissel bedreigd wordt. In december vorig jaar bleek dat meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) met bedreigingen te maken hadden. Bij het huis van Van Dissel is sprake geweest van ‘serieuze incidenten’. Afgelopen week waarschuwde inlichtingendienst AIVD nog voor een verhoogde kans op aanslagen als gevolg van een explosieve vermenging van complotdenkers en rechtsextremisten.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Leontrotsky
Leontrotsky4 mei 2021 - 11:34

Complotdenkers zijn veel gevaarlijker dan moslim terrrosten, en het wordt tijd dat hier tegen wordt opgetreden. Het is toch zot dat moslim terroristen altijd direct worden opgepakt, terwijl complotdenkers gewoon kunnen doorgaan met hun gevaarlijke activiteiten.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie4 mei 2021 - 15:32

Want denkpolitie is zo'n goed idee. Twee problemen met dit sentiment. A. het is dus "denken" en niet perse doen en B. complotten bestaan. Daarbij zijn de religies ook een soort complot. Een complot waar een onzichtbaar al machtig schepsel het hele universum speciaal voor jouw gemaakt heeft en alleen speciale mensen kunnen deze waarheid weten. Wanneer je dus a priori complotdenkers op het zelfde niveau zet als daadwerkelijke uitvoerende terroristen, dan moet je ook alle Christenen, Joden en Moslims oppakken.

michellekepen
michellekepen4 mei 2021 - 16:27

Leontrotsky, "Complotdenkers zijn veel gevaarlijker dan moslim terrroristen..." Met dit soort beweringen maak jij (onbedoeld) duidelijk, wat kennelijk toelaatbare uitingen zijn. Omdat ik niet zeker weet of jouw schrijfsels in de categorie trol-bijdragen vallen, of in de categorie intrigant/uitlokking, ga ik er voor de zekerheid maar verder niet op in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2021 - 8:35

van Dissel is echt niet het enige OMT lid dat bedreigd wordt. Ook Marion Koopmans, kreeg al in december dreigbrieven en online intimiderende berichten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mei 2021 - 10:14

Ik weet het! Het is gewoon te ziek voor woorden!

Phil2
Phil24 mei 2021 - 8:05

Complotdenkers, gisteravond was er weer aandacht voor op NPO. Dan hoor je het gewauwel van iemand die denkt het recht aan haar zijde te hebben en intimerende opmerkingen maakt naar Hugo de Jonge. Er zit een soort napapegaaien van deze mensen in hun voortdurende "jaaa, en dan ga je je toch afvragen" etc. etc. Over de manier waarop je de crisis aanpakt, kun je van mening verschillen. Daarom de vele experts op TV en radio. Iderm dito de verschillen tussen de diverse landen, en het feit dat bewindvoerders soms een voornemen moeten terugdraaien. Als overal kwade opzet wordt vermoed en geuit, is -samenleven- zoek,

Pater
Pater4 mei 2021 - 5:11

Zelfs als je een virusontkenner bent is dreigen met geweld totaal bezopen. Waar halen zulke mensen dat vandaan? De rustige wetenschapper V.Dissel zal in hun ogen wel gelijk staan aan Satan. Richt je dan nog op de politici (liever ook niet natuurlijk, maar dat zijn de verantwoordelijken).

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mei 2021 - 0:02

Nederland is een achterlijk land geworden. Blijkbaar loopt de scholing niet voorspoedig.

10 Reacties
Zandb
Zandb4 mei 2021 - 7:05

Minoes Ik ben er van overtuigd dat zo'n 30% van de mensen onvoldoende (taal)kennis heeft, om de debatten in de 2eKamer goed te kunnen volgen. Als dat alleen de schuld van het onderwijs zou zijn, was dit probleem, indien we zouden willen, snel opgelost.

Middenman
Middenman4 mei 2021 - 7:52

Beste Minoes, dit soort mensen heb je in alle landen. Achterlijk is het om te denken dat het alleen hier gebeurt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2021 - 8:43

Alleen lezen en schrijven moeten worden geleerd dmv formeel onderwijs en daar gaat het tegenwoordig wel eens mis. Volwassen moedertaalsprekers beheersen de gesproken taal. Als ze iets missen is het andere kennis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mei 2021 - 10:12

DanielleDefoe Dat denk ik ook! Midden man Ik denk niet dat het alleen hier gebeurt, dat kun je ook niet opmaken uit wat ik schrijf. Het gaat ook altijd in vergelijking tot......

LaBou
LaBou 4 mei 2021 - 10:23

"Ik ben er van overtuigd dat zo’n 30% van de mensen onvoldoende (taal)kennis heeft, om de debatten in de 2eKamer goed te kunnen volgen." Ik denk dat een niet onaanzienlijk deel daarvan in diezelfde kamer zit.

Markzelluf
Markzelluf4 mei 2021 - 11:11

Om op basis van een dergelijke gebeurtenis een heel land als achterlijk te bestempelen, geeft wel aan dat ook vroeger het onderwijs hier en daar tekort schoot. Welk land is trouwens in jouw beleving niet achterlijk, Minoes?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2021 - 4:12

De sociale wetenschappen zijn ook een stuk achtergebleven. Ik heb het ook over de gewone basis, het denkvermogen, sociale vorming etc...Het begint al op de basisschool. Danielle, ging het maar enkel om de mensen die niet konden lezen of de debatten volgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2021 - 8:12

[De sociale wetenschappen zijn ook een stuk achtergebleven.] Vergeleken met wat?

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mei 2021 - 0:46

Techniek en economie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2021 - 20:47

Dat hangt af over welke disciplines binnen de sociale wetenschappen het gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2021 - 21:37

Volgens mij is Van Dissel wel een nuchtere vent en zal hij hiermee wel rekening gehouden hebben. Toch is dit wel de opmaat naar steeds ergere excessen. Uiteindelijk voegt iemand uit die geledingen de daad bij het woord. Hoewel deze mensen worden neergezet als wappies, en niet ten onrechte, krijgen zij wel steeds bevestiging voor hun opvattingen. Veel mensen vinden dat deze mensen ook een podium moeten hebben en dat hun mening gehoord moet worden. Filemon Wesselink brengt in een aantal uitzendingen dit soort mensen in beeld en die uitzendingen geven een mooi inkijkje in deze wereld. Deze mensen zijn zelf geheel overtuigd van hun mening, zien hun opvattingen eindeloos bevestigd, want alles wordt door heb begrepen als een bevestiging van hun opvattingen, dus verdere radicalisering is onvermijdelijk. Er gaat pas besef ontstaan bij deze mensen als er tegendemonstraties komen tegen hen. Dat ze gaan beseffen dat niet de overheid maar hun buren, collega's en familie de vijand zijn. En dat zit er voorlopig niet in. Wat ik ook bizar vind aan dit soort complotdenkers is dat ze er in alle soorten en maten zijn. Er zijn complot denkers die denken dat de overheid doelbewust corona niet goed bestrijdt om de nieuwe wereld orde te kunnen stichten. En er zijn mensen die denken dat de overheid zo hard ingrijpt om de nieuwe wereldorde te kunnen stichten. Wellicht is het serieus nemen van deze mensen geen goed idee.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2021 - 8:58

Het internet is een podium voor complotdenkers om absurde en minder absurde theorieën te delen. Volgens Stef Aupers (Mediacultuur, KU Leuven) is er ook een groter wantrouwen tav wetenschappers en wetenschappelijke kennis van burgers dan voorheen. Er is geen toename maar een nieuw doelwit. Er staan in het huidige complotdenken, ipv vijandige buitenlandse partijen, binnenlandse autoriteiten centraal. Doorklikken voor interessante artikelen uit 2019: https://www.uu.nl/achtergrond/complottheorieen-van-alle-tijden-en-toch-nieuw

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 mei 2021 - 10:13

Danielle, Bedankt voor de link! De Grammy Awards zijn dus ook al een satanistisch ritueel... Die lezing van Studium Generale was leuk om te zien.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2021 - 10:37

@ DanielleDefoe Thnx ff gekeken ga ik doorlezen. Deze zin is aardig in het onderzoek. people who believe in conspiracy theories are more likely to perceive patterns in random stimuli Dat is ook iets wat ik denk. Deze wappies zien in alles hun bevestiging. Maar het heeft ook nadrukkelijk een politieke component. Wilders heeft het jarenlang over een tsunami van Marokkanen gehad terwijl het netto migratie saldo enkele honderden was. Er gingen bijna net zo veel mensen terug als er hier kwamen. Dat is dus de pest. Een dialoog met deze mensen heeft dus weinig zin. Ik ga met koffie nog eens door je linkjes heen. Bedankt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2021 - 12:23

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) of toch "New World Order" ? Momenteel maakt ook de kwakzalverij overuren.

DaanOuwens
DaanOuwens6 mei 2021 - 12:56

@ DanielleDefoe Het is inderdaad verbijsterend hoeveel krankzinnige complotten bedacht zijn en aanhang krijgen onder een groot deel van de bevolking. Ik heb je linkjes gelezen. Maar om orkanen te wijten aan de overheid moeten mensen toch wel een paar vreemde afslagen maken. Dan ga je toch denken aan iemand met enige beperking of wel erg weinig ontwikkeling. Ik kan trouwens slecht tegen filmpjes merk ik. Geeft mij het gevoel dat iemand anders bepaalt in welk tempo ik de info verwerk. Als oude lul ben ik een lezer. Er blijven nogal wat vragen over. Is het internet dat maakt dat deze denkbeelden meer zichtbaar zijn? En is het een gevolg van het feit dat veel mensen het gevoel hebben dat het leven hen overkomt? Wat mij betreft te gemakkelijk om te zeggen dat dit soort complot theorieën er altijd al waren. Ook een gezamenlijke vijand biedt volgens mij ook te weinig fundament. Ik geloof dat Trump zelf werkelijk geloofde in zijn uitspraken. Zijn complotten waren geen strategie, hij zag en ziet zich zelf als geniaal. Terwijl hij overduidelijk een totale idioot is. Daarmee kan je dus president in de VS worden. Kortom ik heb nog niet de totale allesomvattende verklaring voor deze waanzin gezien. Misschien moet ik mij zelf eens als discipel van het engeltje melden. Dan kan ik gewoon die mafkezen van dichtbij bezien. Hoewel ik mogelijk niet echt rolvast genoeg ben om dat te doen. Ik val snel door de mand ben ik bang.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mei 2021 - 22:36

Voor simpele klusjes die je normaal zou leren van iemand die het even voordoet vind ik "youtube" wel geschikt, maar verder lees ik ook liever de boel nog eens na.

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist3 mei 2021 - 21:32

Je kunt het eens zijn met iemand, of je kunt het oneens zijn met iemand. Dat geeft niemand het recht om iemand te bedreigen omdat hij/zij een andere visie heeft. Zelfs niet als deze "dames" uitermate deskundig zijn op het gebied van pandemieën en het bestrijden hiervan.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2021 - 4:19

Precies!

adriek
adriek3 mei 2021 - 20:12

Zijn deze dames potentiële terroristen en moeten ze als zodanig vervolgd worden?