Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Twee voor de prijs van geen’ voor bijna 200.000 mensen

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
32348476768_98cb718c5d_k

© cc-foto: Gerard Stolk

Keihard werken op een veel te drukke Black Friday ten tijde van een pandemie, in ruil voor niets minder dan salarisverlaging. Wie hoopte op een andere wereld na de coronacrisis komt bedrogen uit
Door: Hendrik Noten en Linda Vermeulen
Winkelmedewerkers zijn trotse mensen. Ze staan in de frontlinie voor hun werkgever, dragen het bedrijfslogo vaak als een medaille op de borst van hun kleding. Voor hen geen thuiswerken tijdens deze pandemie. Vanachter spatschermen en mondkapjes verzochten ze mensen vriendelijk afstand te houden en kregen ze de onvrede van gespannen klanten over zich heen wanneer de gangpaden te vol raakten. Zo hielden ze dag na dag de winkels open. Het land was hen dankbaar voor hun werk. Dat was goed voor de economie én voor klanten. Applaus!
Maar bovenal was het goed voor hun bazen, zo blijkt nu. Drie feiten van het Centraal Bureau voor de Statistiek op een rijtje: (1) de detailhandel kende in het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet, (2) er waren mínder faillissementen dan een jaar eerder en (3) ondernemers zijn zelf optimistisch dat de omzetgroei zal doorzetten. Reden genoeg om te verwachten dat de bijna 200.000 winkelmedewerkers na dit slopende jaar een salarisverhoging tegemoet zouden zien. Het is immers dankzij hun inzet dat die cijfers tijdens een pandemie zo rooskleurig bleven.
Niets blijkt minder waar. Op 17 november sloten de werkgevers in de detailhandel een flitsakkoord af met de vakbonden CNV, AVV, RMU en de Unie. Het resultaat: lonen zijn bevroren en zullen in veel gevallen zelfs dalen. De reden volgens de ondertekenende partijen? De ‘onzekere tijden’ waarin we leven. Dat is een problematisch argument. Als 2020 één cliché nog maar eens bevestigt is het dat de toekomst per definitie onzeker is. Wat in dit geval daarentegen bepaald níet onzeker is: de detailhandel hield zich tijdens de pandemie prima overeind.
Het akkoord past in een inmiddels decennia-oude Nederlandse traditie van loonmatiging. Zodra het tegenzit grijpen we als reflex naar het stopzetten van loonsverhogingen. Zodra het weer goed gaat zijn we zuinig met loonsverhogingen: ‘de toekomst is immers onzeker’. Het is weinig verbazingwekkend dat de cao-lonen de bedrijfswinsten al jaren niet meer bijhouden en een grote deel van de middenklasse het besteedbaar inkomen nauwelijks zag stijgen.
De loonmatigingstraditie kent weinig logica. Het is vaak zonder onderbouwing, zonder noodzaak, gewoon omdat het kan. In veel winkels komen medewerkers voor zichzelf op: de Bijenkorf, Ikea, Big Bazar, Blokker, Wibra. Dit akkoord is voor hen weer een extra horde om iets voor elkaar te krijgen.
Dit voorjaar droomden we als samenleving hardop van de coronacrisis als grote reset: wellicht zou deze crisis de wereld ten goede veranderen? Voor de 200.000 mensen in de detailhandel lijkt het er voorlopig niet op. Hun bestaan verwordt meer en meer tot een financiële balanceer-act. Daarom is dit het moment om het winkelpersoneel te steunen. Spreek je als klant uit vóór deze enorme groep werknemers en tégen hun behandeling. Als winkelmedewerkers de moed hebben om actie te voeren, geef hen dan een nog groter applaus! Wees bovenal zachtmoedig: steek ze een hart onder de riem, glimlach naar die leuke vakkenvuller of die bevlogen verkoopster, en laten we het tij samen keren.
Linda Vermeulen is vakbondsbestuurder in de winkelstraat Hendrik Noten is auteur van het boek Fantoomgroei
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

adriek
adriek8 dec. 2020 - 19:12

"Wie hoopte op een andere wereld na de coronacrisis komt bedrogen uit..." Geld blijft regeren en als we op arbeidskosten kunnen besparen om de aandeelhouders meer dividend uit te keren kunnen we een mooie bonus opstrijken. Voor sommigen is de wereld wel degelijk beter geworden door corona.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 13:32

Ik ben het geheel eens dat een bevriezing, dus zelfs geen meelopen met de inflatie, puur onrechtvaardig is.De sector is mede overeind gehouden door de overheid, geen cent daarvan extra nar het personeel. En de supermarkten draaien als een tierelier. De argumenten vind ik echter niet het allersterkst. (1) de detailhandel kende in het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet, (2) er waren mínder faillissementen dan een jaar eerder en (3) ondernemers zijn zelf optimistisch dat de omzetgroei zal doorzetten. 1: maar hoe zat het in het tweede en derde kwartaal ? Ik neem aan: slechter dan vorig jaar. 2: minder faillissementen: dat zien we over de hele linie van de economie en komt door de loonsubsidie door het rijk 3: zijn werkelijk veruit de meeste winkels zo optimistisch? Het algemene beeld is, dat we na corona in een recessie terecht komen. het CPB: "De Nederlandse economie loopt door de coronacrisis blijvende schade op, zelfs als er in 2021 een vaccin is. De werkloosheid zal pas na vijf jaar terug zijn op een normaal niveau. Mensen die hun baan verliezen kunnen er langdurig in inkomen op achteruit gaan."

Stijn Geel
Stijn Geel8 dec. 2020 - 9:38

Linda, ik neem aan dat je kwaad ben op CNV, AVV, RMU en de Unie? Zij zijn tenslotte met dit voorstel akkoord gegaan. Dat de werkgevers loonverhogingen zo laag mogelijk proberen te houden is vanuit hun oogpunt logisch.

White Knight
White Knight8 dec. 2020 - 9:34

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het helemaal eens ben met deze mevrouw: de medewerkers in de detailhandel mogen best een salarisverhoging boven de inflatie krijgen. Dat gezegd hebbende: Hoe komt de mevrouw erbij dat een stevig griepje die "grote reset" zou vormen? Dat zit ergens tussen wanhopig wensdenken en luchtfietsen in, en geen van beiden zijn handige eigenschappen voor een FNV-onderhandelaar. Ik ken - behalve een paar mensen hier op het Joop forum met onconventionele denkbeelden - ook helemaal niemand die dacht dat er zo'n grote reset aan zou komen. Er zijn ook nul aanwijzingen voor: Er is nog steeds een groot gat tussen het aanbod aan werk (veel) en de vraag naar (laaggeschoold) werk (weinig). En met de open Europese grenzen neemt het aanbod toe, (ook omdat een minimumloon hier een veel grotere waarde vertegenwoordigt in (zeg) Polen), wat nog meer druk op de salarissen zal geven.

1 Reactie
Pater
Pater8 dec. 2020 - 13:17

Corona betitelen als een stevig griepje. Dat zegt weer genoeg.

Starter2
Starter28 dec. 2020 - 9:26

Voor een akkoord zijn er twee partijen nodig, de werkgevers en de werknemers. De laatste groep wordt vertegenwoordigd door mevrouw Vermeulen. Die gaat nu staan roepen dat dit een slecht akkoord is, wat wellicht zo is. Maar waar was mevrouw Vermeulen met haar FNV toen dit akkoord werd gesloten?

1 Reactie
Dave Velzen
Dave Velzen8 dec. 2020 - 10:14

Gewoon lekker alles via de ziektewet spelen. Nu met Corona ligt toch alles stil. Kost de werkgever veel meer geld zo en als er zodadelijk niemand meer wilt werken in winkels moeten ze niet zeuren en piepen. Want bij de meeste webwinkels wil je sowieso al niet meer werken als Nederlander, omdat je behandeld wordt als een stuk vuil. De BAX shop in Goes is een leuk voorbeeld hiervan.