© cc-foto: Gerard Stolk
"Wie hoopte op een andere wereld na de coronacrisis komt bedrogen uit..." Geld blijft regeren en als we op arbeidskosten kunnen besparen om de aandeelhouders meer dividend uit te keren kunnen we een mooie bonus opstrijken. Voor sommigen is de wereld wel degelijk beter geworden door corona.
Ik ben het geheel eens dat een bevriezing, dus zelfs geen meelopen met de inflatie, puur onrechtvaardig is.De sector is mede overeind gehouden door de overheid, geen cent daarvan extra nar het personeel. En de supermarkten draaien als een tierelier. De argumenten vind ik echter niet het allersterkst. (1) de detailhandel kende in het derde kwartaal van dit jaar een recordomzet, (2) er waren mínder faillissementen dan een jaar eerder en (3) ondernemers zijn zelf optimistisch dat de omzetgroei zal doorzetten. 1: maar hoe zat het in het tweede en derde kwartaal ? Ik neem aan: slechter dan vorig jaar. 2: minder faillissementen: dat zien we over de hele linie van de economie en komt door de loonsubsidie door het rijk 3: zijn werkelijk veruit de meeste winkels zo optimistisch? Het algemene beeld is, dat we na corona in een recessie terecht komen. het CPB: "De Nederlandse economie loopt door de coronacrisis blijvende schade op, zelfs als er in 2021 een vaccin is. De werkloosheid zal pas na vijf jaar terug zijn op een normaal niveau. Mensen die hun baan verliezen kunnen er langdurig in inkomen op achteruit gaan."
Linda, ik neem aan dat je kwaad ben op CNV, AVV, RMU en de Unie? Zij zijn tenslotte met dit voorstel akkoord gegaan. Dat de werkgevers loonverhogingen zo laag mogelijk proberen te houden is vanuit hun oogpunt logisch.
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het helemaal eens ben met deze mevrouw: de medewerkers in de detailhandel mogen best een salarisverhoging boven de inflatie krijgen. Dat gezegd hebbende: Hoe komt de mevrouw erbij dat een stevig griepje die "grote reset" zou vormen? Dat zit ergens tussen wanhopig wensdenken en luchtfietsen in, en geen van beiden zijn handige eigenschappen voor een FNV-onderhandelaar. Ik ken - behalve een paar mensen hier op het Joop forum met onconventionele denkbeelden - ook helemaal niemand die dacht dat er zo'n grote reset aan zou komen. Er zijn ook nul aanwijzingen voor: Er is nog steeds een groot gat tussen het aanbod aan werk (veel) en de vraag naar (laaggeschoold) werk (weinig). En met de open Europese grenzen neemt het aanbod toe, (ook omdat een minimumloon hier een veel grotere waarde vertegenwoordigt in (zeg) Polen), wat nog meer druk op de salarissen zal geven.
Voor een akkoord zijn er twee partijen nodig, de werkgevers en de werknemers. De laatste groep wordt vertegenwoordigd door mevrouw Vermeulen. Die gaat nu staan roepen dat dit een slecht akkoord is, wat wellicht zo is. Maar waar was mevrouw Vermeulen met haar FNV toen dit akkoord werd gesloten?
Gewoon lekker alles via de ziektewet spelen. Nu met Corona ligt toch alles stil. Kost de werkgever veel meer geld zo en als er zodadelijk niemand meer wilt werken in winkels moeten ze niet zeuren en piepen. Want bij de meeste webwinkels wil je sowieso al niet meer werken als Nederlander, omdat je behandeld wordt als een stuk vuil. De BAX shop in Goes is een leuk voorbeeld hiervan.