Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Twee paar hoge hakken, echte liefde

  •  
22-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Zoen haar nou maar gewoon plat op haar bek", zei mijn directe buurman. 'Dan is het maar duidelijk'
“Je moet het nu niet aan de grote klok gaan hangen hoor, dat je lesbisch bent. Je denkt misschien dat het allemaal zo open-minded is in Nederland, maar dat valt nog vies tegen. Potentiële opdrachtgevers vinden daar misschien ook iets van. Maar verder maakt het mij natuurlijk niets uit.”
Dat zei mijn moeder toen ik vertelde dat ik serieus verliefd was geworden op een vrouw. En ze bedoelde het goed, want dat doen moeders: het goed bedoelen. En er is tenslotte geen ‘verkeerde kant’.
Toen kwamen de kinderen. Ik heb leuke kinderen, maar nu kwam het erop aan of ik ze inderdaad tot ruimdenkende, niet moraliserende personen had opgevoed die snappen wat geluk betekent. Ook als jouw geluksingrediënten afwijken van wat gewoon is. “Ga je nu je haar afknippen, je okselhaar laten groeien en bij de landmacht?”, vroeg mijn zoon van veertien. En of ik niet metéén mijn relatiestatus wilde aanpassen op Facebook.
Mijn oudste dochter van zeventien vond het belachelijk en “een fase”. Maar daar is ze, een half jaar later, op teruggekomen en ze ziet nu ook de voordelen van een extra vrouw in huis met hoge hakken en een goed gevulde beauty case. En de jongste, ach, de jongste. Die was allang verliefd op haar. Hij hoopt vooral dat hij eerder met haar mag trouwen dan ik.
Ik lichtte relevante exen in. Om nou te zeggen dat ze een gat in de lucht sprongen, is wat overdreven, maar ergens waren ze wel blij: het lag dus niet aan hen.
De buren vroegen zich ook steeds meer af hoe het nou precies zat, met die hooggehakte rooie vamp bij mij in huis. Ik woon in zo’n straat met buurtbarbecues, samen voetbal kijken en cupcakes bakken met de meiden. Ze waren verward, de buren. “Zoen haar nou maar gewoon plat op haar bek”, zei mijn directe buurman. “Dan is het maar duidelijk. Iedereen vraagt zich af of je nu pot bent geworden.” Ik vind pot een stom woord, trouwens. Maar mijn buren bleken ook maar gewoon mensen die wilde weten waar ze aan toe waren en toen ze het officieel wisten, was het nieuwtje er ook snel weer vanaf.
Rest nog de grote boze buitenwereld. “Dus ik zit hier mijn hele avond te verdoen met twee potten?”, stelde een man in de kroeg met wie we daarvoor een gezellig gesprek hadden. Hij gooide een briefje van twintig op tafel en ging boos weg. Op straat laten we elkaars hand toch maar los als we langs een groepje mannen moeten lopen, omdat ze anders willen weten of we echt geen piemel missen.
Maar er is nog een andere groep. Als je anders bent dan de rest, dan zijn er veel mensen die vinden dat wel wat recht hebben op speciale aandacht, juist omdat ze er ‘zo ontzettend oke mee zijn’. Als we dansen wuiven we regelmatig quasi-lachend de trio-voorstellen weg en leggen we uit dat we niet van plan zijn om ingeslapen relaties te redden die een boost nodig hebben.
“Wie van jullie twee is het vrouwtje?”, vroeg laatst wéér iemand. We kijken elkaar dan aan en halen onze schouders op. Ik wou dat ik het wist. Mijn vriendin is handig met technische dingen, maar achteruit inparkeren is een drama. Zij doet de was, heeft ruimtelijk inzicht en kookt vaker dan ik. Ik ben kostwinner, heb een hekel aan zeurende vrouwen die geen oplossing willen voor hun probleem, maar er “gewoon even over willen práten”. En ik gil als ik een spin zie.
Obama sprak in zijn inauguratierede over homostellen:
Our journey is not complete until our gay brothers and sisters are treated like anybody else under the law.”
Daar zijn we in Nederland gelukkig al een stuk verder mee, wettelijk gezien dan. We mogen trouwen, kinderen krijgen, de erfenis is bij wet geregeld en Mariska de Haas wordt gelukkig nog steeds op haar vingers getikt als ze zich druk maakt om de liefde in al haar vormen. Maar de weg naar échte acceptatie van een man met een man, of een vrouw met een vrouw, die is nog heel modderig en hobbelig.

Meer over:

opinie, lekker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

BasVV
BasVV22 jan. 2013 - 10:44

Waarom zoveel aandacht voor hoge hakken en uiterlijk.

DikBrix
DikBrix22 jan. 2013 - 10:44

--"Wie van jullie twee is het vrouwtje?", vroeg laatst wéér iemand. We kijken elkaar dan aan en halen onze schouders op. Ik wou dat ik het wist. Mijn vriendin is handig met technische dingen, maar achteruit inparkeren is een drama.-- Ik behoor volgens mij niet tot die 'andere groep', maar vind dit wel een mooie. ;-))

Ratelaar
Ratelaar22 jan. 2013 - 10:44

Ach ja, homo-sexualiteit, niets mis mee. Het wijkt echter wel af van de sexuele voorkeur van de meerderheid. Daarom zal er altijd wel op een andere manier op worden greageerd als op een "normaal" hetero sexueel stel. Dat kennen we en is normaal. Het is een beetje hetzelfd als iemand in een rolstoel. Dat is ook een gewoon mens. Wil ook zo worden behandeld, dat begrijpt iedereen. Het wijkt af van wat we gewend zijn, van wat "normaal" is. Mensen valt het gewoon op dat iets anders is. Accepteer dat, accepteer dat je anders bent als de meesten en dat daarop wordt gereageerd. Onbeholpenheid, botheid of uitgesproken meningen zul je altijd mee te maken hebben. Zolang je in vrijheid je leven kunt leiden is het goed, maar stop met klagen dat je je niet volledig geacepteerd voelt. Als dat moet afhangen van je omgeving zal dat namelijk nooit gebeuren.

christianalexanderwinter
christianalexanderwinter22 jan. 2013 - 10:44

Als ik sommige reacties hier lees is het net alsof we allemaal hetzij hetero, hetzij gay zijn. Maar de schakeringen die je in de samenleving ziet zijn legio. Hoeveel swingers, bi-curious, paarwisselaars, BDSM, LBGT en a-sexuelen zijn er niet te vinden in Nederland? In mijn optiek is iedereen een tint van grijs, en niet zozeer zwart of wit. De hetero-vrouw die verliefd wordt op en een relatie krijgt met de lesbische dame was waarschijnlijk al bi, bi-curious of none of the above. Is ze daarmee "pot geworden"? Ik denk het niet. Shit happens, en in dit leven kan er een leuke man, vrouw, paar of meester(es) voorbij komen die je je perspectief laat veranderen. Zolang je er maar open voor staat. Ik denk dat het met de acceptatie niet zo slecht is in dit land, het is alleen zo voor velen dat de confrontatie met anders-denkenden een oncomfortabel gevoel oproept, omdat confrontatie met wat anders is per definitie te denken geeft over de eigen identiteit. Of erger nog, de identiteit van je partner.

ChielvanPeperstraten
ChielvanPeperstraten22 jan. 2013 - 10:44

Ja Maureen, daar heb je een punt. Ik ben,vind,denk, héél ruimdenkend. Leven en laten leven. Elkaar accepteren zoals we zijn. Niet moeilijk doen over andersdenkenden / mensen met een andere seksuele voorkeur. Enz.enz.enz. En dit vond, ben, ik echt. Totdat die meneer??(naam kwijt) bekende fotograaf, homoseksueel, zei: We zijn pas geaccepteerd als we zonder commentaar hand in hand over straat kunnen lopen. Toen realiseerde ik me; inderdaad, als ik twee mannen samen zie vrijen vind ik dit (netjes gezegd) niet prettig, van twee vrouwen; wel een beetje spannend. En dacht; wat een lul ben ik eigenlijk. Maar het is wel zo. Verstand en gevoel. Het licht niet aan m'n opvoeding, denk ik. Niet dat ik mensen geluk niet gun. Maar die tweedeling zit er wel. Verstand en gevoel. Soms geneer ik me ervoor, maar eerlijk is waar het is zo. Niet zo ruimdenkend als ik dacht,wil. Wat moet je er mee?????

1 Reactie
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje22 jan. 2013 - 10:44

Je hoeft er niets mee hoor Chiel. Het is al fijn dat je het bij jezelf durft te zien. Er zijn nog genoeg mannen die steun bij elkaar zoeken om hun walging salonfähig te houden. Ik ben al blij met een man die het hardop durft te benoemen en naar zichzelf durft te kijken. Misschien zien we gewoon te weinig kussende mannen om ons heen. En inderdaad, ook ik met mijn vriendin en de vrienden om ons heen worden steeds voorzichtiger met het uiten van genegenheid. En zo went er dus niemand aan op het eind. Jammer want liefde kan niet vaak genoeg gezien worden lijkt me.

Patrick Faas
Patrick Faas22 jan. 2013 - 10:44

“heb een hekel aan zeurende vrouwen die geen oplossing willen voor hun probleem, maar er gewoon even over willen práten.” Het valt mij ook wel op dat vrouwen eerder over zichzelf praten en het uiten van hun gevoelens eerder als een doel op zich zien dan mannen, die een onderwerp liever algemeen houden en bespreken met het oog op een oplossing, maar dat is toch niet erg? Het verschil is maar relatief ook nog, want de meeste mensen doen beide. Kijk maar eens hier op Joop.nl, waar emoties uiten en oplossingen aandragen beide veel voorkomen. Op welke weegschaal moeten we bovenstaande persoonlijke column van Maureen Brokken (met 16x het woordje ‘ik’) plaatsen? Bespreken we hier een oplossing voor een probleem? Of uit Maureen Brokken haar gevoelens? Het tweede, dus de pot verwijt de ketel.

1 Reactie
BasVV
BasVV22 jan. 2013 - 10:44

Ach. Hou toch op. Zij profileert zich. Met hoge hakken en zo. Ik vraag dat niet aan hono's en lesbiennes.

Zjenny
Zjenny22 jan. 2013 - 10:44

Maak je niet druk..leef je leven en ben gelukkig. De rest is de dagelijkse shit die we allemaal op de een of ander wijze over ons heen krijgen. Dat is mijn voorlopige conclusie na 58 jaar. Fijne buurt woon je in..eigenlijk toch?

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4722 jan. 2013 - 10:44

"Maak je niet druk..leef je leven en ben gelukkig."' Laat ik op me inwerken, wat je zoal hier en daar schreef hier op Joop, maak je je druk en het zou me verbazen, dat het leven wat je leefde en wat je nu leeft, je gelukkig maakt(e). Met fantaseren kan men zichzelf behoorlijk bedriegen.

BasVV
BasVV22 jan. 2013 - 10:44

Alle reacties. Ik zou geen hoge haken over mijn vloer willen. Welke brian ontgaat jullie.

1 Reactie
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje22 jan. 2013 - 10:44

Ik weet niet wat mij ontgaat maar u hebt blijkbaar problemen met hoge hakken?

marietjejansen
marietjejansen22 jan. 2013 - 10:44

Alle liefde is prachtig!

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4722 jan. 2013 - 10:44

Zo kan het zijn. Hoe komt het dat zo weinigen dat beseffen?

charbiskop
charbiskop22 jan. 2013 - 10:44

Veel van deze reacties onderschrijven precies Maureens punt. Je mag als lesbienne niet benoemen dat je hoge hakken draagt, want dan profileer je je. Maar je moet wel regelmatig grapjes als 'laat je nu dan ook je beenhaar staan?' of 'wanneer neem je zo'n lekker kort kapsel?' aanhoren. Er zijn nog steeds mensen die graag in dat stereotype lesbienne willen geloven, of gewoon niet beter weten omdat ze geen homoseksualiteit van dichtbij kennen. Wat me opvalt aan deze reacties, is precies wat naar mijn idee de weg naar totale acceptatie in de weg staat. We denken dat we er al zijn. Zoals Zjen Zen zegt: "Maak je niet druk..leef je leven en ben gelukkig. De rest is de dagelijkse shit die we allemaal op de een of ander wijze over ons heen krijgen." Het is precies deze nonchalance, die ongetwijfeld hartstikke lief bedoeld is, die ervoor zorgt dat ik als lesbienne denk: "Ik kan niet hand in hand over straat met mijn vriendin zonder constant oneerbare voorstellen te moeten aanhoren, maar ik mag niet zeuren. In veel landen kan ik gestraft worden voor mijn seksualiteit. In Nederland mag ik tenminste trouwen en heb ik dezelfde rechten als heteroseksuelen." Maar het feit blijft dat ik niet hand in hand over straat kan, zoals heteroseksuelen. Ik kan niet intiem dansen in een discotheek. Althans niet zonder constant aangesproken te worden op mijn seksualiteit. Maar ik ben als lesbienne geen openbaar bezit. Ik dans niet met mijn liefde omdat er misschien mannen zijn die dat een prettig gezicht vinden en het idee hebben dat we dat speciaal voor hen doen. Hier gaat het mis. We zijn al heel ver, zoals Maureen zegt, maar we zijn er nog niet. Positieve discriminatie voelt hetzelfde als discriminatie. Alleen is het een soort discriminatie die met de mantel der humor wordt bedekt, waardoor een weerwoord onmogelijk is. Ik wil niet zeuren, ik heb het goed in Nederland. Maar laten we niet doen alsof homoseksuelen sociaal gezien al dezelfde rechten hebben als heteroseksuelen, want niets is minder waar.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny22 jan. 2013 - 10:44

Als lesbienne krijg je iets anders geformuleerd seksisme en lastig vallen over je heen maar alle vrouwen hebben last van mannen die hun seksualiteit aan vrouwen ophangen. Vrouwen schijnen publiek bezit te zijn als het om mannelijke seksualiteit gaat. en dat gaat soms ongelooflijk ver....

Jiskefet47
Jiskefet4722 jan. 2013 - 10:44

Doe a.u.b.een stapje verder. Vroeger gold een gezegde: "Eenzijdigheid is des duivels oor kussen". De les van wat we homoseksualiteit en heteroseksualiteit noemen, zou kunnen zijn, dat mannen/mannen en vrouwen/vrouwen, mannen/vrouwen er van kunnen genieten. In de zin van het bovengenoemde gezegde zou dat betekenen, dat seksualiteit iets is, waar we met iedereen van kunnen genieten. Het probleem is dat de exegese van religieuze geschriften ons geïndoctrineerd hebben met het eenvoudige man vrouw syndroom als hoeksteen van de samenleving. Misschien moeten we simpelweg elkaar wat beter leren begrijpen. Denk hierbij even aan de oude Griekse cultuur.

robvaniren
robvaniren22 jan. 2013 - 10:44

Het is voor een (groot) deel een cultureel of klasseprobleem. De lower class mag van zichzelf oordelen, lachen om, kijken naar, etc. de middle class wil ten koste van alles een soort gelijkheid bereiken (maar toch verschillend, hoe ingewikkeld kun je t maken), kijkt maar de andere kant op, schaamt zich voor zn gevoelens hierbij, kortom de ‘dominees- en schoolmeestersmaatschappij ten top. Nafluiten was seksueel geweld voor de 70er feministen (ig, plakte ik erachteraan als ik het ergens las), we maken overal confilct en oorlog van. Maureen, ga es op reis door Thailand (niet als toerist, dat is aapjes kijken) en zie hoe (herkenbare) homo’s worden bekeken, besproken en belachen, zonder dat hen dat stoort. Ze lachen gewoon terug. De Thai voelt zich vrij (wat denken wij toch vrij te zijn) overal om te lachen, dat gaat vanzelf immers, en voelt zich niet uitgelachen. Als je goed in je vel steekt, heb je nergens last van. Hoewel nasissen inderdaad anders voelt, en ook bedoeld is. Hier mag ik van de redaktie geen verwijzing naar cultuur plaatsen, tja links is niet rechts.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen22 jan. 2013 - 10:44

Heb je het over de befaamde 'butterfly-boys'?

[verwijderd]
[verwijderd]22 jan. 2013 - 10:44

Het schijnt voor de meeste mensen blijkbaar nog steeds moeilijk te zijn om zich enkel met hun eigen zaken te bemoeien. De samenleving is naar mijn mening dus nog niet geïndividualiseerd genoeg.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4722 jan. 2013 - 10:44

Och albino konijntje, mensen zijn zo bang om zichzelf te zijn. Als men daar enig besef van heeft is, begrijpt men pas hoe het komt, dat men zo geïndividualiseerd is, dat men het überhaupt niet meer met een ander kan delen. Nog verder individualiseren, nog meer afstand van elkaar? Kunnen we dan überhaupt nog wel met elkaar contact maken?