Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twee derde van de gemeenten doet nauwelijks moeite om racisme tegen te gaan

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1049 keer bekeken
  •  
ANP-445796815

Twee derde van de Nederlandse gemeenten heeft geen anti-racismebeleid. Dat constateert de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldwesingh. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal gemeenten met z’n beleid minimaal, van 33 naar 35 procent. ‘Om je kapot te schamen,’ aldus Baldewsingh.

“Twee derde van de gemeenten weigert dus eigenlijk om beleid te ontwikkelen. Dat is diep treurig", liet Baldewsingh weten in het NOS Radio 1 Journaal. Ook zei hij dat veel gemeenten de urgentie niet voelen om iets tegen racisme te doen: "Ik heb contact gehad met meerdere burgemeesters. Een burgemeester zei dat hij meer meldingen kreeg over integriteit dan over discriminatie. Maar dat is natuurlijk niet zo gek als je helemaal geen discriminatiebeleid hebt."

Uit de Monitor lokaal antidiscriminatiebeleid 2022, die is ingezien door NU.nl, blijkt dat vooral grotere gemeenten beleid hebben ontwikkeld om racisme tegen te gaan. Baldewsingh vindt niet alleen dat elke gemeente zo’n beleid moet hebben, maar dat daarbovenop “elke gemeente een portefeuillehouder antidiscriminatie in het college van burgemeester en wethouders” moet krijgen.

De monitor is opgesteld door Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) en kennisinstituut Movisie. Zij zeggen dat het aantal meldingen dat gemeenten ontvangen over discriminatie en racisme vele malen kleiner is dan het werkelijke probleem. Mede daarom zouden veel gemeenten geen tijd, geld en moeite steken in het ontwikkelen van een beleid. 

Afgelopen november heeft minister Hanke Bruins Slot (CDA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief gestuurd aan alle gemeenten. Daarin roept ze op om "aan de slag" te gaan met lokaal antidiscriminatiebeleid.

De NOS meldt daarover:

Gemeenten moeten wettelijk wel iets tegen discriminatie doen, maar het is niet verplicht om apart beleid tegen racisme en discriminatie te hebben.

In veel gemeenten zijn wel antidiscriminatiebureaus, maar die krijgen niet altijd geld van gemeenten. "Het geld dat gemeenten krijgen om iets tegen racisme te doen, is niet geoormerkt. Dus dat wordt gebruikt voor de aanpak van stoeptegels en lantaarnpalen", zegt Baldewsingh.

Meer over:

racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

pahan
pahan21 dec. 2022 - 19:54

Omdat het een beladen en belangrijk onderwerp is en mijn kennis hier te kort schiet, dacht ik de wet er maar eens op na te slaan: https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2022-11/BZK-Handreiking-Antidiscriminatiebeleid-gemeenten%20%283%29.pdf Tja. Dat is dus niet te doen. Er zijn clubjes opgericht om het geld van de gemeenten te vangen, dus als gemeente is eigenlijk de kortste klap een meldpunt inrichten en dan een ADV de rest te laten doen. Wat gemiddeld genomen ook nergens toe zal leiden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans321 dec. 2022 - 18:49

Als je een maatschappelijk probleem wilt onderzoeken moet je natuurlijk door het raam naar buiten kijken. Hou je het bij wat je leest en ziet op je scherm dan heb je het niet over de werkelijkheid. Wellicht dat de blik van de gemeenten helderder is dan dan dat van de antidiscriminatiebureaus.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 7:53

Frans Wat is in vredesnaam uw definitie van "werkelijkheid", als u werkelijk meent dat door een raam naar buiten kijken meer "werkelijkheid" oplevert dan dat je door het raam van de TV of het internet kijkt.

Contramine
Contramine21 dec. 2022 - 18:05

Ik ben meer benieuwd naar wat het feitelijk effect is van het beleid dat kennelijk een behoorlijk aantal gemeenten wel hebben. Als blijkt dat zoiets serieus werkt tegen racisme, kunnen de andere gemeenten met heel wat meer gezag opgeroepen worden dat beleid ook vast te leggen. Mij zou dat overigens verrassen met de nogal beperkte bevoegdheden die gemeenten in Nederland hebben.

Prisunic
Prisunic21 dec. 2022 - 16:33

Op het Urksche krijgt de gemeente er zelfs Rijksgelden voor, https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/309543/urk-krijgt-1-5-miljoen-euro-voor-aanpak-problemen-jeugd

2 Reacties
Mazzel Tof
Mazzel Tof21 dec. 2022 - 17:51

Dat is niet zo bijzonder hoor. Grote steden die zoals bekend in bepaalde wijken te maken hebben met bepaalde jeugdgroepen die een extreme afkeer hebben van "de ander" en daarboven ook nog eens verantwoordelijk zijn voor een enorm criminaliteitsprobleem krijgen er ook "Rijksgelden" voor om dit aan te pakken. https://www.sociaalwerknederland.nl/actueel/nieuws/11515-jaarlijks-82-miljoen-extra-voor-aanpak-jonge-aanwas-criminaliteit

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 7:55

Emile Ik lees anders nergens, dat het geld bedoeld is om racisme tegen te gaan. Dus.....

Mazzel Tof
Mazzel Tof21 dec. 2022 - 16:16

Aandacht voor racisme is er zeker wel al kan het altijd meer en beter. Het gaat wat dat laatste betreft bij teveel mensen echter al mis dat ze daarbij onderscheidend naar de groep met de blanke huidskleur wijzen, oftewel dat racistisch discriminerend doen, terwijl daar natuurlijk geen aanleiding toe is.

5 Reacties
Satya
Satya21 dec. 2022 - 18:23

Volgens mij moet je eens naar de 2e kamer kijken. Daar kom je voornamelijk racisme naar donkere mensen tegen

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2022 - 18:54

@ Mazzel Tof Jij schrijft: bij teveel mensen echter al mis dat ze daarbij onderscheidend naar de groep met de blanke huidskleur wijzen, Het is dus noodzakelijk het beter te doen. Want mensen zoals jij snappen nog steeds niet dat de impact van het witte racisme veel groter is dan van andere groepen in de samenleving. Daar moet dus nadrukkelijk op gewezen worden.

Joop  den Uil
Joop den Uil21 dec. 2022 - 20:07

@s, 2e kamer .. democratiecentrum .... U ziet spoken, of nee, u ziet graag spoken.

Satya
Satya21 dec. 2022 - 20:41

"U ziet spoken, of nee, u ziet graag spoken." Waarom zou ik dat willen? Onderbouw je domme uitspraken eens een keer. De uitspraken van Wilders over deportatie is heel normaal, fvd met zijn kkk contacten en deportatie op etnische gronden is natuurlijk geen racisme. Toch Joop. Wil jou wel horen als jij steeds als het probleem van Nederland wordt weggezet. Maar goed joop durft geen discussie aan.

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 8:02

Mazzel Oude wijn in kloot zakken. Onder de zoveelste naam spuit u uw onzin. Want wanneer witte mensen zich in dit land racistisch uiten dan betekent dat niet dat witte mensen bijzonder zijn. Het is nu eenmaal een feit, dat een heersende groep gemakkelijker en effectiever kan discrimineren dan een onderliggende groep. Iedereen kan bedenken, dat wanneer die onderliggende partij de bovenliggende wordt, die geen haar beter zal zijn.

Olav Meijer
Olav Meijer21 dec. 2022 - 14:23

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldwesingh heeft volkomen gelijk. Gelden voor racismebestrijding dienen geoormerkt te zijn. Een kwestie van prioriteiten.

2 Reacties
toentomatentomaten
toentomatentomaten21 dec. 2022 - 15:31

Oormerken, dat doe je toch met vee?

Wakker Dier
Wakker Dier21 dec. 2022 - 18:14

'het is niet verplicht om apart beleid tegen racisme en discriminatie te hebben.' Case closed.

KritischKijken
KritischKijken21 dec. 2022 - 13:59

Hoeveel gemeenten hebben in het verlengde hiervan een effectief beleid tegen de LBTH+ gemeenschap of vrouwen lastig vallen?

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier21 dec. 2022 - 14:47

tegen de LBTH+ gemeenschap?

Vervatte
Vervatte21 dec. 2022 - 21:01

@oproerkraaier een goed verstaander heeft een half woord nodig. In de meeste gevallen hebt u maar 1 woord nodig om iemand neer te sabelen.

Zandb
Zandb22 dec. 2022 - 8:05

Vervatte Neem me niet kwalijk maar Kijken drukt zich wel heel erg ongelukkig uit. Hij beweert dat gemeenten beleid hebben TEGEN de LHBT+ gemeenschap.

Grijs gebied
Grijs gebied22 dec. 2022 - 13:15

@Zand Kijkenj drukt zich niet ongelukkig uit. Is gewoon een verschrijving. Kijken bedoelt natuurlijk gewoon 'effectief beleid vóór LHBT gemeenschap en tégen vrouwen lastigvallen'.

Peace ....
Peace ....21 dec. 2022 - 11:31

elke gemeente een portefeuillehouder antidiscriminatie in het college van burgemeester en wethouders” moet krijgen.'' Dwz Nog meer ambtenaren die ''iets'' te doen krijgen en zich moeten manifesteren. Waterhoofd overheid wordt hierdoor weer een stapje vergroot. Regels regels regels

toentomatentomaten
toentomatentomaten21 dec. 2022 - 11:15

Gemeenten zijn inmiddels zo gekort door de landelijke overheid terwijl er verschillende taken “over de schutting” naar de gemeenten zijn gegooid zonder dat daar een passende vergoeding tegenover stond dat de kas nu leeg is. En ik zou in Godsnaam niet weten hoe een Oost-Groningse gemeente als die waar ik in woon beleid zou moeten ontwikkelen tegen discriminatie want die heb je hier niet.

1 Reactie
Vervatte
Vervatte21 dec. 2022 - 21:02

Als je een meldpunt en beleid maakt, heb je dat waarschijnlijk wel.