Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twee derde van de gemeenten doet nauwelijks moeite om racisme tegen te gaan

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1073 keer bekeken
  •  
ANP-445796815

Twee derde van de Nederlandse gemeenten heeft geen anti-racismebeleid. Dat constateert de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldwesingh. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal gemeenten met z’n beleid minimaal, van 33 naar 35 procent. ‘Om je kapot te schamen,’ aldus Baldewsingh.

“Twee derde van de gemeenten weigert dus eigenlijk om beleid te ontwikkelen. Dat is diep treurig", liet Baldewsingh weten in het NOS Radio 1 Journaal. Ook zei hij dat veel gemeenten de urgentie niet voelen om iets tegen racisme te doen: "Ik heb contact gehad met meerdere burgemeesters. Een burgemeester zei dat hij meer meldingen kreeg over integriteit dan over discriminatie. Maar dat is natuurlijk niet zo gek als je helemaal geen discriminatiebeleid hebt."

Uit de Monitor lokaal antidiscriminatiebeleid 2022, die is ingezien door NU.nl, blijkt dat vooral grotere gemeenten beleid hebben ontwikkeld om racisme tegen te gaan. Baldewsingh vindt niet alleen dat elke gemeente zo’n beleid moet hebben, maar dat daarbovenop “elke gemeente een portefeuillehouder antidiscriminatie in het college van burgemeester en wethouders” moet krijgen.

De monitor is opgesteld door Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) en kennisinstituut Movisie. Zij zeggen dat het aantal meldingen dat gemeenten ontvangen over discriminatie en racisme vele malen kleiner is dan het werkelijke probleem. Mede daarom zouden veel gemeenten geen tijd, geld en moeite steken in het ontwikkelen van een beleid. 

Afgelopen november heeft minister Hanke Bruins Slot (CDA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief gestuurd aan alle gemeenten. Daarin roept ze op om "aan de slag" te gaan met lokaal antidiscriminatiebeleid.

De NOS meldt daarover:

Gemeenten moeten wettelijk wel iets tegen discriminatie doen, maar het is niet verplicht om apart beleid tegen racisme en discriminatie te hebben.

In veel gemeenten zijn wel antidiscriminatiebureaus, maar die krijgen niet altijd geld van gemeenten. "Het geld dat gemeenten krijgen om iets tegen racisme te doen, is niet geoormerkt. Dus dat wordt gebruikt voor de aanpak van stoeptegels en lantaarnpalen", zegt Baldewsingh.

Meer over:

racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.