Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Twee chimpansees in Dierenpark Amersfoort doodgeschoten na verlaten verblijf

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50333723051_5d2dedf2dd_k

© cc-foto: Eric de Redelijkheid

Twee chimpansees die in Dierenpark Amersfoort hun verblijf konden verlaten omdat het niet correct was afgesloten, zijn doodgeschoten. De twee mannetjesapen, Mike en Karibuna, vormden volgens de dierentuin een te groot gevaar. Om verdere escalatie te voorkomen, is besloten de mensapen te doden. Chimpansees kunnen extreem gevaarlijk zijn voor mensen.
Het dierenpark zegt in een verklaring :
"De twee chimpansees zijn vrijwel direct na de ontsnapping door onze dierverzorgers achter de schermen gezien. Vanaf dat moment is het protocol ‘Dier Ontsnapt’ in gang gezet. Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten. Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park. Voor onze medewerkers en bezoekers bieden wij slachtofferhulp. Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact."
"Tijdens de ontsnapping werden mensen vastgehouden in de “verblijven waar ze op dat moment waren”. Nieuwe bezoekers werden niet tot de dierentuin toegelaten. Volgens het Dierenpark was de situatie na ongeveer een uur onder controle en is het park veilig. “Wij onderzoeken wat er precies is gebeurd, daarom is ons park de rest van de dag gesloten.” Eén bezoekster van de dierentuin zegt zeker drie kwartier opgesloten te hebben gezeten in het schildpaddenverblijf. Haar man vertelde dat ze er veilig stonden, maar dat het er wel “erg warm was”. "

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Willem Heerema
Willem Heerema4 nov. 2020 - 0:08

Erg triest hoe de dieren ook in dit geval weer slachtoffer zijn van menselijk handelen. Het is verwijtbaar gedrag. Hopelijk worden er serieuze leerpunten getrokken.

Ryan2
Ryan23 nov. 2020 - 17:07

Tja, het idee van een verdovingsgeweer is bruikbaar als het dier achter tralies zit. Want de verdoving duurt even. Als een gevaarlijk dier los is, moet je snel zijn. Een dier wat aan mensen gewend is, kan ook veel gevaarlijker zijn dan een echt wild dier. Een wild dier is van nature schuw. Daar is hier geen sprake van. Verder vind ik het nogal onverantwoord dat de media zo veel programma's vertonen, waarop het net lijkt of dieren om te knuffelen zijn. Overigens vind ik een dierentuin niet meer kunnen in deze tijd. Een safaripark niet, en een dolfinarium al helemaal niet.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 19:50

"Overigens vind ik een dierentuin niet meer kunnen in deze tijd. Een safaripark niet, en een dolfinarium al helemaal niet. " Daar kan ik me goed in vinden. Dieren horen in het wild thuis. Je kunt de dierentuinen inrichten als parken met gratis toegang. Chimpansee zijn ongeveer 1,35 keer sterker dan mensen. Dat komt omdat ze veel snelle spiervezels hebben. https://www.nu.nl/wetenschap/4799181/chimpansees-blijken-sterker-dan-mensen.html

henk-alexander
henk-alexander3 nov. 2020 - 17:07

Triest om een wezen te doden waarmee ca. 98% van het dna gedeeld wordt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 15:45

Als doden de beste optie is als je gasten gaan wandelen dan doe je als pension toch iets verkeerd.

Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 15:41

Ik kom er dikwijls in deze dierentuin in de mooiste stad van het land . Dit is inderdaad een drama . Waarom er niet kon worden gekozen voor een verdoving is mij nog niet duidelijk maar daar zullen ze alle redenen voor hebben gehad.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 nov. 2020 - 15:44

Het antwoord net gelezen over doodschieten ipv verdoven : Een verdoving is uiteraard voorbereid, maar het duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier voordat het effect van een verdoving merkbaar is bij een chimpansee. Chimpansees bewegen zich erg snel voort en zouden zich daarom binnen dat tijdsbestek binnen, maar ook buiten het park kunnen verplaatsen. Binnen deze tien minuten tot kwartier had zich een ramp kunnen voltrekken en daarom was het niet verantwoord om te gaan verdoven. Wij betreuren de gehele situatie enorm.’

Satya
Satya3 nov. 2020 - 18:16

Dan is er goed gehandeld, dit zijn erg gevaarlijke dieren. Blijft natuurlijk triest.

Sailor2
Sailor23 nov. 2020 - 15:29

Protocol "Dier ontsnapt" bestaat uit één regeltje? Bij gevaar doodschieten? Vreemd. Tijd om die dierentuinen zowiezo op te doeken.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 15:12

Apen bewegen zich drie-demensionaal en zijn daarom moeilijker te benaderen. Ook was men bang dat ze uit zouden breken en een woonwijk in trekken. Het protocol schrijft voor om eerst te proberen de dieren te verdoven voordat ze afgeschoten worden. Deze stap is nu overgeslagen.

Draconisch
Draconisch3 nov. 2020 - 14:30

De mensen met hun vuurwapens bleken eens te meer een stuk gevaarlijker dan de chimpansees. #RIP

White Knight
White Knight3 nov. 2020 - 14:26

Dat is wel heel triest!

Janko2
Janko23 nov. 2020 - 13:29

Heeft iemand ze al verteld dat we tegenwoordig ook dieren die gevaarlijk zouden kunnen zijn kunnen verdoven?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 nov. 2020 - 14:34

Ik heb ze horen vertellen dat die afweging weldegelijk gemaakt is. Ik heb gemist waarom dat uiteindelijk niet gebeurd is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2020 - 16:03

Het blijft afschuwelijk

Tante Truus
Tante Truus3 nov. 2020 - 13:17

Waarom niet verdoven met een verdovingsgeweer?

1 Reactie
adriek
adriek3 nov. 2020 - 15:32

Dan moet je dat wel (snel) hebben.

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 13:16

Wat triest :(