Joop

Twaalf gemeenten verbieden afsteken van vuurwerk bij jaarwisseling

  •  
05-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1805 keer bekeken
  •  
24107273035_fc80e7fff7_k

© cc-foto: Franklin Heijnen

Het kabinet durft een verbod op de levensgevaarlijke vuurwerktraditie nog niet aan, daarom gaan gemeenten maar op eigen houtje over tot een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. De NOS ontdekte dat dit jaar al twaalf gemeenten het afsteken van vuurwerk verbieden, ook met Oud & Nieuw. Dat is onder meer het geval in de grote steden Amsterdam en Rotterdam. Tien andere gemeenten zijn van plan de komende jaren over te gaan tot een dergelijke maatregel. Nu doen Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug al mee met zo'n verbod.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben via de Kamer geprobeerd om zo'n landelijk verbod voor elkaar te krijgen. Eerder dit jaar dienden zij een wetsvoorstel in om al het consumentenvuurwerk te verbieden, maar dat kreeg onvoldoende steun. Een manifest voor het invoeren van zo'n landelijk verbod werd door 670.000 mensen ondertekend.

De facto was de afgelopen twee jaar al een vuurwerkverbod in heel Nederland van kracht als gevolg van de coronamaatregelen. 

Zo'n veertig gemeenten gaan over tot het instellen van vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen.

In de jaarwisseling van 2020/2021 daalde het aantal slachtoffers dat medische hulp zocht met 70 procent naar een totaal van 400. Een jaar later werd het verbod vaker genegeerd en steeg het aantal slachtoffers weer naar 773. Veel slachtoffers van vuurwerk zijn omstanders of voorbijgangers.

cc-foto: Franklin Heijnen 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Jozias2
Jozias27 nov. 2022 - 10:05

Als argument voor een vuurwerkverbod wordt vaak de overlast door harde knallen, letsel en overlast in de periode voorafgaand en na de jaarwisseling genoemd. Dit alles is nu ook al verboden. Het meeste letsel en overlast komt van illegaal vuurwerk en de overlast in de periode voor en na oud en nieuw voorkom je niet met een verbod op die paar uurtjes in het jaar.

Jozias2
Jozias27 nov. 2022 - 10:05

Als argument voor een vuurwerkverbod wordt vaak de overlast door harde knallen, letsel en overlast in de periode voorafgaand en na de jaarwisseling genoemd. Dit alles is nu ook al verboden. Het meeste letsel en overlast komt van illegaal vuurwerk en de overlast in de periode voor en na oud en nieuw voorkom je niet met een verbod op die paar uurtjes in het jaar.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer7 nov. 2022 - 17:57

Toch is het zo dat rond de jaarwisseling zelf een enorme concentratie plaatsvindt van afgestoken vuur- en knalwerk (al dan niet illegaal), met alle verwondingen (heel soms zelfs een dode), geluidsoverlast, dierenleed, milieuvervuiling enz. van dien. Ik pleit al jaren voor het afschaffen van particulier vuurwerk en het organiseren van gemeentelijke evenementen, ter beperking van alle nadelen.

Ewout Pool
Ewout Pool6 nov. 2022 - 12:58

Ik ben voor een vuurwerkverbod en stel voor het onder de wet wapens en munitie te laten vallen: Enkel te verkrijgen met verlof en onder strenge voorwaarden. Enkel schertsvuurwerk (sterretjes e.d.) zouden moeten zijn toegestaan. Dat betekent dat het bezit van vuurwerk een misdrijf is en dus overeenkomstig bestraft kan worden. Wedden dat na een paar puberjongens de jeugdgevangenis indraaien ouders strenger gaan toezien op het vuurwerk? Daarnaast is het vuurwerk nauwelijks een traditie te noemen: Tot de jaren ‘60 werd het nauwelijks afgestoken.

MG1968-2
MG1968-26 nov. 2022 - 10:53

Tradities kunnen mooi en waardevol zijn maar niet statisch: juist aan verandering onderhevig. We offeren -als overtrokken voorbeeld- ook niet meer of verworden specifieke heidense feesten tot een religieus festijn. Tradities die in het hier en nu meer fout dan goed doen en destructief zijn wat betreft te beschermen belangen moeten aangepast worden dan wel verdwijnen. Kortom: goed dat de sinterklaas- en vuurwerk traditie niet zullen standhouden in de vorm waarin ze gegoten waren. Er is natuurlijk meer: denk aan de vreugdevuren in welke vorm dan ook.

PVDB2
PVDB26 nov. 2022 - 9:40

Nu die andere 333 gemeentes nog... al word ook gewoon vuurwerk afgestoken ruim voor het einde van het jaar. En dat niet alleen op het pleintje achter ons denk ik...

Break on through
Break on through6 nov. 2022 - 9:37

Goede ontwikkeling man! Nu de rest van Nederland nog. Dat je op nieuwsjaardag om 01.00 's nachts nog gewoon fatsoenlijk adem kunt halen ipv 50%zwaveldampen binnen te krijgen omdat een stelletje lowlife's "dat altijd doet met oud en nieuw" Time for change!

Gio Servas
Gio Servas6 nov. 2022 - 6:50

Wat mij verdrietig maakt in Nederland is dat steeds vaker een kleine minderheid de meerderheid weet te gijzelen en met verboden weet aan te komen. Eigenlijk een reden voor veel mensen om juist te vluchten naar het westen toe. De vrijheid in het westen wordt alleen steeds minder vrij.

Mr Ed
Mr Ed5 nov. 2022 - 23:31

Dat is nu al verboden, maar er wordt niet op gehandhaafd. Waarom denk je dat dat met een verder verbod op die laatste paar uren wel gebeurt>

Greendutch
Greendutch5 nov. 2022 - 21:36

absoluut voor een verbod op vuurwerk. hier begint het -al meer dan 10 jaar- meestal half november en houdt pas op rond half maart. helemaal zat om maandenlang van te schrikken en om met een stervensbange hond in- en buitenshuis te verkeren, om nog niet te spreken over alle buitendieren zoals vogels, eekhoorns, konijnen etc etc

Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2022 - 19:31

Zou willen dat de gemeente van mijn woonplaats tot die beslissing zou komen . Voorzie wel een probleem op handhaafgebied .

Willem D2
Willem D25 nov. 2022 - 17:42

Heel benieuwd hoe dit afloopt. Vorig jaar was het nog een hele kunst om aan vuurwerk te komen en desondanks was het hier een aardig spektakel. Dit jaar is het een fluitje van een cent (of euro gezien de inflatie) om het vuurwerk te kopen. De vuurwerkliefhebbers in Arnhem gingen denk ik toch al ieder jaar naar Duitsland waar het de helft goedkoper is.

1 Reactie
ruiterp
ruiterp7 nov. 2022 - 10:35

Vrees dat je helemaal gelijk hebt. Het is ook raar, de ene gemeente gaat het verbieden en 10 kilometer verderop knalt alles de lucht in, vrees dat er in al die steden met een verbod niet heel veel minder vuurwerk de lucht ingaat. Pak het illegale vuurwerk nou gewoon eens serieus aan, verbieden betekent alleen maar dat juist dat segment meer ingekocht gaat worden.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 15:16

Hoe zag vroeger een jaar er uit qua feestelijkheden. Dat begon met oud en nieuw (moet verboden) dan Koninginnedag (nu verpest door de koning) Dan 1 Mei (verpest door de PvdA) Dan 5 Mei (verpest door het herdenken van militairen die zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden en de aanwezigheid van de PVV op de dam) Pasen, eitjes zijn niet vegan - dus onder vuur Pinksteren, kan niet verpest want zijn een paar vrije dagen waarvan alleen christenen weten waarom Sint Maarten (nog niet verpest al proberen ze al jaren) Sinterklaas (verpest door antipieters die onterecht een racisme connectie maakten) Kerst (was al ver voor mijn geboortje verpest met die ellendige kitsch, ook onder vuur wegens vleesconsumptie) Zo zien veel mensen het . Ik hoor ze op straat en in de winkel praten met elkaar . En wat bereik je er mee? Dat mensen op Baudet gaan stemmen - nou daar worden we blij van zeg :(

3 Reacties
Volrin
Volrin5 nov. 2022 - 18:17

"Dat begon met oud en nieuw (moet verboden)" Particulier vuurwerk verbieden =/= oude en nieuw verbieden. "Dan 1 Mei (verpest door de PvdA) " Hoezo? "Pasen, eitjes zijn niet vegan - dus onder vuur" Onzin. "Sint Maarten (nog niet verpest al proberen ze al jaren) " Wie dan? Hoe dan? "Sinterklaas (verpest door antipieters die onterecht een racisme connectie maakten)" Behalve dat die connectie terecht gemaakt wordt. "Zo zien veel mensen het . Ik hoor ze op straat en in de winkel praten met elkaar . En wat bereik je er mee? Dat mensen op Baudet gaan stemmen - nou daar worden we blij van zeg :( " Ja, als mensen blindelings de onzin geloven die jij hier geplaatst hebt en dat gaan verspreiden snap ik dat sommig mensen denken dat niks meer mag. Ondanks dat dat verre van waar is.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 21:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 23:47

Helaas moet u het er maar mee doen beste Volrin

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 nov. 2022 - 14:31

Men blijft toch wel vuurwerk uit het buitenland bestellen of halen.

4 Reacties
BrotherV
BrotherV5 nov. 2022 - 17:34

totdat ze een keer gepakt worden.

Volrin
Volrin5 nov. 2022 - 18:17

Vervang vuurwerk door wapens en dat stupide argument kan net zo goed gebruikt worden om wapenbezit te legaliseren.

Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2022 - 19:28

Dat mag wel hoor als je het maar niet afsteekt in een van de verboden gemeentes.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 nov. 2022 - 8:01

"Vervang vuurwerk door wapens en dat stupide argument kan net zo goed gebruikt worden om wapenbezit te legaliseren." In bijvoorbeeld een gemeente als Amsterdam wordt het wapenbezit al gedoogd. Tel het aantal steek- en schietincidenten er maar eens op na. Zelfs de familie van de burgemeester werkt eraan mee.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 nov. 2022 - 12:29

"levensgevaarlijke vuurwerktraditie" gelukkig doen we hier niet aan stemmingmakerij. Vuurwerkvrije zones, dat lijkt me wel redelijk, maar een totaal verbod hoeft nou ook weer niet.

itsme3
itsme35 nov. 2022 - 12:04

Als dat verbod net zo'n succes is als de afgelopen twee jaar, dan staat ons nog een hele hoop geknal te wachten.

1 Reactie
r v b
r v b6 nov. 2022 - 21:28

Stiekem hoop ik dat toch, het knalvuurwerk blijf ik het leukste vinden.