Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

TV-series kijken met Kerst

  •  
19-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Hoe overleef ik de kerst?' Deel III: Vluchten in tv-series
Ieder jaar kan niemand om de kerstdagen heen. 25 en 26 december staan hoe dan ook voor de deur. Of je het nu wil of niet. De Joop redactie vroeg een aantal opiniemakers hoe zij de kerst doorkomen. Zet je schrap voor een uitzinnige kerst en volg de rubriek: ‘Hoe overleef ik de kerst’. Deel III: Hanneke Groenteman vertelt over hoe zij de afgelopen 25 jaar haar kerst in een ‘luie stoel’ achter een beeldscherm heeft doorgebracht.
Al tientallen jaren staat mijn Kerst niet in het teken van de geboorte van het Kindeke Jezus  of de viering daarvan (al die hoofdletters, moet dat eigenlijk?), maar in het teken van het Beeldscherm. Met een klein groepje supergoede tv-kijkers kruipen we dicht tegen elkaar aan, gewapend met een stapel mooie en/of spannende tv-series. De gewoonte stamt nog uit de tijd dat we op een vakantie in België rond een zware videorecorder (met een naar boven uitklappende bandenvanger) en een vracht VHS-banden de Kerst doorbrachten.
De allereerste serie was geloof ik Brideshead Revisited en nog wat bijspul (vergeten wat) en na dat eerste jaar waren we verloren voor iedereen buiten ons groepje die met ons de Kerst wilde doorbrengen. Want alle diners, borrels, nachtmissen of skivakanties vielen in het niet bij de sensatie van de urenlange onderdompeling in schitterende series.
Iemand uit onze groep kon vroeger de hand leggen op hier niet uitgezonden BBC-series (Game, Set and Match, Die Kinder), ik heb prachtige herinneringen aan The Sopranos, Big Love, Jewel in the Crown. We ontwikkelden de rare gewoonte om laat in de middag te beginnen en te kijken tot de volgende ochtend. We sliepen overdag om tegen het donker worden weer op de banken en de luie stoelen plaats te nemen bij de snorrende recorder. We aten en dronken natuurlijk ook wel, maar niet meer dan strikt noodzakelijk: er was niet veel tijd te verliezen. En zo is het eigenlijk door de jaren heen gebleven.
Natuurlijk zijn de VHS-banden verruild voor DVD-boxen. Is de groep uitgedund en aangevuld, zijn de plaatsen van handeling veranderd (van België naar Amsterdam bijvoorbeeld), maar in essentie is onze Kerst al meer dan 25 jaar hetzelfde. Jarenlang zijn we “gegijzeld” door de ultieme serie 24. Ik zeg gegijzeld, omdat je daar sowieso 24 afleveringen van drie kwartier aan vast zit, dat vereist een goede planning. Want: wanneer begin je, moet iemand misschien toch nog vanwege de traditie naar een familiediner (uitzondering), wanneer eten we en wat dan wel? We zijn logistieke wondermensen geworden, we doen de lange series op de avonden dat iedereen er is, en korte losse dingetjes (6 delen ofzo) op de avond dat niet iedereen er is. We eten op uitgekiende momenten, na 3 afleveringen meestal, dan geconcentreerd en niet te lang of ingewikkeld eten, en dan soms 12 of 14 afleveringen achter elkaar, afhankelijk van de spanningsboog en de vermoeidheid.
We eten altijd hetzelfde: spaghetti, biefstuk/sla/zelf gemaakte frites, de derde dag de restjes van de voorgaande dagen. We drinken nauwelijks (dan hou je het niet vol), we nemen wel eens een peppilletje voor de lange series, maar verder is het een toegewijde, cleane Kerst. Dit jaar is het eerste jaar sinds lang dat we vrij zijn van 24 (ze zijn er niet meer). We gaan door met the Killing, we hebben Damages, we hebben Borgen (Deense thrillerserie) en er komt vast nog wel wat bij. We doen eigenlijk nooit series die geen einde hebben (6 Feet under), er moet een punt gezet worden, anders kunnen we de slaap helemaal niet vatten.
We beginnen al te dromen over de Kerst in januari: “Hebben we al wat voor de Kerst?” zodat we een uitgekiend programma kunnen samenstellen op het moment surpême.
Iedereen in onze omgeving die vraagt : “Kom je gezellig eten op tweede Kerstdag?” weet van tevoren het antwoord al: “nee, wij kijken met de Kerst”.
Lees ook de andere delen:

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:16

hoe kom ik de pre-kerst door zonder een oplepeling van cliche's? waarom altijd en alles amerikaanse rotzooi ik wens voor sinterklaas volgend jaar een echt leuk lijstje :(

hannogroen
hannogroen19 dec. 2011 - 9:16

The Killing serie 2 ligt hier al klaar ;)

ANRandy
ANRandy19 dec. 2011 - 9:16

Mijn vrouw en ik hebben onze "feestdagen" al heel lang op dezelfde manier geregeld: *Vrijwel niets geregeld is de basisregel. *Kleding: Joggingbroek, pantoffels, en warm ruim shirt. Bezoekers bepalen kledingkeuze natuurlijk zelf. * Iedereen die langskomt, hebben met ons en elkaar afgesproken wanneer en hoelang en dus liefst gelijktijdig. *Eten doet jezelf, en wanneer je wil. Het betreft hapjes, zelfgemaakt, en kant en klaar op tafel. Denk daarbij aan salade, rollade, toast, bowl. Op het fornuis een grote pan soep waaruit je na opscheppen dit verwarmt in de magnetron. *Na het middaguur trek je eens een wijntje of een triple-tje open met verderop de dag misschien een congac, oude jenever ter afsluiting. *Twee maal daags de afwasmachine legen, vullen, en aanzetten. *De rest van de tijd doe je waar je zin in hebt, lezen, TV-kijken, computeren, nietsdoen, slapen, alleen, of samen, en als er bezoek is niet langer samen dan jezelf gewenst acht. *Slechts een van de dagen ga je zelf kort (max. 2 uur) bij je ouder(s) op bezoek waarbij je opnieuw met overige familieleden hebt afgesproken wanneer.

JoopSchouten
JoopSchouten19 dec. 2011 - 9:16

Vreten op Aarde en TV (...). Het zal wel. ... Jezus legde de filosofische basis van bekende begrippen: de kritische rede, individuele vrijheid, gelijkheid, broederschap en scheiding van de geestelijke en wereldlijke macht. Dit herdenk ik. ... Ik ga lekker lezen als de kinderen mij rust gunnen.

3 Reacties
Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:16

al gebruiken ze je buik als trampoline ; dat is rustgevender als mensen die voor de zoveelste keer beweren dat de soprano's leuk zijn

Artois
Artois19 dec. 2011 - 9:16

Jesus had genoeg aan wijn, zou jij ook niet zo verstandig zijn.

Artois
Artois19 dec. 2011 - 9:16

Overigens, fijne kerstdagen gewenst Joop.

[verwijderd]
[verwijderd]19 dec. 2011 - 9:16

Nou, één ding weet ik wel: Als je helemaal schijtziek van kerstmis en kerstdagen wil worden moet je TV gaan kijken...........mierzoete films en reality-programma's vol goedheid , braafheid en geloof....brrrr.(Vooral op de Duitse zenders is dat verschrikkelijk....) Kijk dat je familie bij elkaar komt is nogal logisch, ze hebben allemaal tegelijk vrije dagen en dat overkomt ze eigenlijk alleen met de Kerst. Maar dat gedoe over vrede(die er niet is) en welbehagen( dat er niet is) en goddelijke liefde(die niet bestaat)............dat mag allemaal wegblijven. Even tijd voor elkaar hebben, een fikse wandeling maken, over van alles bijpraten.........Bedenken wat er dit jaar niet gelukt is, maar wat misschien volgend jaar wel lukt.........(nieuwe ronde, nieuwe kansen), dat is op zich voor mij heel veel waard. Nee, TV-kijken doe ik die dagen bij voorkeur NIET.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:16

[.mierzoete films en reality-programma's vol goedheid , braafheid en geloof....brrrr.] precies! stiekem begrijp je me heeeel goed

Waterbeer
Waterbeer19 dec. 2011 - 9:16

vroeger gewoon alleen een film van dickens op de KRO en dat was het - verder geen gezeik nu moet je verplicht een maand je TV uitzetten als jij geen pak slijm in je bakkes wilt

Yggdrasil
Yggdrasil19 dec. 2011 - 9:16

Nou is tv-kijken niet iets wat ik enkel met de kerstdagen doe, normaal gesproken gaat hier om 12 uur in de middag de tv aan om vervolgens rond een uur of twee in de nacht weer uit te gaan. Maar het kan goed zijn dat ik tijdens de kerst de drie films van The Lord of the Rings weer uit de kast haal. Maar het is ook goed mogelijk dat ik mijn dvd-Beatles-document weer eens her bekijk. The Beatles Anthology.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie219 dec. 2011 - 9:16

----normaal gesproken gaat hier om 12 uur in de middag de tv aan om vervolgens rond een uur of twee in de nacht weer uit te gaan.---- Uit deze zin leid ik af dat je of werkloos bent of de 65+ leeftijd hebt bereikt. In iedergeval geen wonder dat je op de SP stemt.