Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tv-programma over maffia gecanceld nadat maker extreemrechtse minister bekritiseert

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2381 keer bekeken
  •  
salvinimeloni

De uiterst rechtse Italiaanse regering laat haar invloed gelden. De publieke omroep Rai heeft het tweede, reeds opgenomen seizoen van het misdaadprogramma Insider geschrapt. Dat gebeurde kort nadat de maker van de serie, de bekende journalist Roberto Saviano, kritiek uitte op vicepremier Matteo Salvini. Saviano, die beroemd werd met het boek ‘Gomorra’ en sinds de publicatie daarvan ernstig wordt bedreigd, noemde de rechts-radicale politicus “minister van de onderwereld”.

NRC schrijft: “In de al opgenomen afleveringen van zijn programma spreken voormalige misdadigers, die besloten mee te werken met justitie, over de banden tussen de georganiseerde misdaad en de politiek, en tussen de maffia en de economische wereld, zegt Saviano. Dat het programma nu wordt geschrapt, ziet hij als een manier om een voor de machthebbers onaangename uitzending tegen te houden én om hem tegelijk te straffen. De boodschap aan andere journalisten, besluit Saviano, luidt: „Mondje dicht, als jullie verder willen blijven werken.” Omdat de vier afleveringen eigendom zijn van de Rai, kunnen ze volgens hem ook niet elders worden uitgezonden.

De regering-Meloni heeft bij alle Rai-zenders zetbazen benoemd. Bij journalistieke programma’s bestaan daardoor grote zorgen over politieke inmenging. De rechts-radicale regering heeft het duidelijk niet zo op de vrijheid van meningsuiting. Er lopen inmiddels twee rechtszaken tegen Saviano: een vanwege zijn kritiek op Salvini, en een omdat de schrijver ook premier Giorgia Meloni voor het hoofd heeft gestoten. Hij hekelde haar bikkelharde immigratiebeleid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.