Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

TV-icoon Willem Duys (82) overleden

  •  
02-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
duys_300.jpg
Gevierd presentator maakte zelfs goudvissenkom populair
Willem Duys, een van de bekendste presentatoren uit de Nederlandse tv-geschiedenis en groot voorbeeld voor Matthijs van Nieuwkerk, is vannacht in zijn slaap overleden aan een long-infectie.
RTL schrijft:
De bekendste programma’s die Duys presenteerde, waren Voor de vuist weg en Muziekmozaïek. In 1974 won hij de Gouden Televizier-Ring. In het begin van de jaren 80 was Willem Duys een vast panellid in de quiz Babbelonië. Verder was hij in diezelfde jaren 80 vaste commentator van het Nationaal en het Eurovisiesongfestival.
Een van de handelsmerk van Duys was een vissenkom op tafel. De Wereld Draait Door wijdde onlangs een speciale uitzending aan het werk van Duys.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Florian2
Florian22 jun. 2011 - 10:27

Een icoon is niet meer! Overigens wel een icoon van een oudere generatie dan waar ik zelf toebehoor. Ik heb Duys zelf nooit in zijn show op televisie gezien. :-P

Maastricht2
Maastricht22 jun. 2011 - 10:27

Willem Duys heeft op de zondagmorgen heel wat talent ontdekt,en die zullen hem dankbaar zijn.Willem een groet aan ene Pim daarboven ergens, mocht het er zijn.

ErikDoes
ErikDoes2 jun. 2011 - 10:27

Wel mooi dat hij een paar weken geleden door Matthijs van Nieuwkerk zo in het zonnetje is gezet bij leven. Het is bijzonder als een man met zo'n verdienste (of je nu van zijn programma's hield of niet) wordt geëerd als hij nog leeft en dat we daarmee niet wachten tot iemand dood is. Hij zat daar zelf stilletjes van te genieten daar achter in de studio bij DWDD en kreeg een mooie staande ovatie aan het eind. Ik vond dat wel ontroerend om te zien.

heggenland
heggenland2 jun. 2011 - 10:27

Willem O Duys die een soepgroenten verkopende kruidenmannetje uit Brabant Willem van der Moosdijk de vernieling in hielp. Ze hadden twee dingen gemeen: hun naam is Willem maar wat ze verkochten was nep.

knast
knast2 jun. 2011 - 10:27

Toen ik laatst de 1000e DWDD zag, dat aan Willem O'Duys gewijd was, leek het erop of de man al heengegaan was. Hij was aanwezig in de studio, kwam spaarzaam in beeld en er werd in de verleden tijd over hem gesproken. Ik dacht tijdens die uitzending dat het bar slecht met hem zou moeten gaan. Waarschijnlijk kwam hij weinig in beeld omdat hij in een zeer slechte staat verkeerde en men uit pieteit hem spaarzaam in beeld liet verschijnen. Mooi dat hij die eerbetoon heeft mogen meemaken en moge deze tv-pionier ruste in vrede. Dank Willem, voor je kostelijke bijdragen op TV.

Maastricht2
Maastricht22 jun. 2011 - 10:27

Wachten is het op een reactie die Willem met Wilders verbindt.Kom op!

1 Reactie
Archie2
Archie22 jun. 2011 - 10:27

Willem en Wilders begint met een W. Dat lijkt me toch voldoende?

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 jun. 2011 - 10:27

Ik was op zoek naar de beroemde scene waarin Willem Duys opeens opstond en het Wilhelmus aanhief. Toen vond ik dit prachtige artikel. Allemaal aanklikken en lezen, mensen! http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME02/Duys.shtml

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 jun. 2011 - 10:27

Niks gevonden. Misschien lukt het iemand anders. Hoe dan ook, ik herinner me die aflevering van de Vuijst nog scherp. Duys raakte in vervoering door een interview met Carel Briels, een organisator van nationale massa spelen die een beetje uit de belangstelling was geraakt. Deze gaf links er behoorlijk van langs en dat viel bij Willem Duys (die ooit nog bij het Vrije Volk had gewerkt maar inmiddels zijn meningen had bijgesteld) in goede aarde. Wat wel tevoorschijn kwam, is een typische TV-kritiek van die jaren. Duys' wordt scherp veroordeeld, onder meer omdat Briels straffeloos "anti-homofiele" opmerkingen had kunnen maken. Het Utrechts Nieuwsblad heeft op deze kritiek zeker heel veel woedende reacties van lezers gekregen. Ik denk dat de vaste recensent in die jaren al Nico Scheepmaker was, maar dit stukje is ondertekend met a.i. Dat betekent ad interim. Jammer, we weten niet wie dat was. Hier is de pagina. De tv-kritiek staat rechts bovenaan. Een beetje manipuleren met het vergrootglaasje om het stuk zichtbaar te maken is wel nodig. http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1966/0219

[verwijderd]
[verwijderd]2 jun. 2011 - 10:27

Wilem Duys. Rechts en Goed. Mooie TV was het. Een stuk beter dan die dunne shit die we nu hebben ( oa DWDD).

1 Reactie
Harmen2
Harmen22 jun. 2011 - 10:27

Het leuke van Duys was dat hij a-politiek was op TV. Het ging om leuke TV en daar was hij een kind van zijn tijd. Overigens net als Matthijs van Nieuwkerk, die nauwelijks links te noemen valt, althans op TV. Het past niet om op dit onderwerk het links-rechts thema van toepassing te verklaren.

wvdstraat
wvdstraat2 jun. 2011 - 10:27

Even een (bewust) tegendraadse bijdrage: Willem Duys was een - weliswaar behendige - conservatief die de jaren '50 levend wilde houden. Daar had hij ook alle zakelijk belang bij, want in de eerste plaats was hij eigenaar van een platenmaatschappij. Middle-of-the-road-muzak was z'n specialiteit, dankzij de avro kreeg hij ook veel ruimte om dit te promoten, de Beatles waren een concurrent en zijn ageren tegen "lange haren" een welkom argument voor diezelde avro-aanhangers. Willem Duys was één van die tegenhouders van de moderne tijd, een plagiaat-pleger en een volksmenner. Wie conservatieve ouders had, kon in de jaren '60 een draai om z'n oren krijgen als hij/zij Willem Duys niet leuk vond. Ondertussen verkocht hij muziek van z'n eigen platenfirma. Iets anders draaide hij niet. Willem Duys kan maar voor één ding geprezen worden; als uitvinder van de Gooise matras.....

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil2 jun. 2011 - 10:27

Ik heb Duys veel op tv gezien en ik keek ook enigszins verrast op toen het journaal wist te melden dat Duys het rechtse antwoord was op de linkse Mies Bouwman. Ik heb dat rechts en links van Duys en Bouwman nooit zo ervaren maar ik geef toe dat me de schellen van de ogen vielen toen ik hoorde dat het radioprogramma muziek mozaïek gewoon een reclamespot van een uur lang was. Op de radio ben ik toen al vrij snel afgehaakt maar zijn "vuisten" heb ik toch wel grotendeels allemaal gezien. Nou vind ik mensen niet zo snel een grootheid dus ik heb het overlijden van Duys dan ook als kennisgeving aangenomen want ik had niet echt een binding met de man als tv-presentator.

Pjotrs
Pjotrs2 jun. 2011 - 10:27

Ik heb met open bek naar DWDD gekeken: zo'n rechts boegbeeld als voorbeeld nemen... alsof de VARA gaat fuseren met de AVRO. Kon dat geleuter van die man nooit aanhoren. Het kwaakte maar door maar zei nooit iets. Een artiest aankondigen was al te hoog gegrepen: hij kwam niet verder dan het noemen van de namen van een batterij andere artiesten, die daar doorgaans geen enkele relatie mee hadden. Op de radio was het nog erger met al die muzak van zijn "goede vrienden". Hoe goed die vrienden waren, zag hij als de revenuen binnenkwamen op zijn bankrekening. Maar een rechts antwoord op Mies Bouman was hij wel, want ook Mies "lieve lieve lieve lieve mensen" Bouman was volstrekt inhoudsloos. Zowel Duys als Bouman hielden in de jaren 60 de "gezelligheid" van de jaren 50 (Frits van Egters kom er maar in...) levend.