Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Tussen het snel groeiend aantal vluchtelingen op Lesbos

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Kamp Moria_Bertina Kramer

© Foto: Bertina Kramer

Soms voel ik me met mijn organisatie een roepende in de woestijn. We ploeteren, maken lange dagen, maar aan de oorzaak van de ellende verandert niets
Ik staar naar het getal op mijn beeldscherm. Dagelijks krijgen we als organisatie te horen hoeveel mensen er zijn aangekomen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Vandaag zijn het er 600, waarmee het aantal inwoners op 10.000 uitkomt. Iets waar we al heel lang bang voor waren. Een niet te bevatten getal, 10.000 mensen die in een kamp in Europa leven zonder voldoende basale voorzieningen. Je kunt het bijna geen leven noemen. Even verderop in Griekenland is het al niet veel beter. Daar gaan we dus ook helpen. De bootjes blijven komen. Er zijn momenteel meer vluchtelingen in Griekenland dan op het hoogtepunt van de crisis in 2015/2016, met één groot verschil: nu zitten ze muurvast, toen mochten ze door.
Als stichting werken we met een medisch en een psychologisch team in Griekenland. Nederlandse en internationale vrijwilligers geven hier enkele weken tot soms maanden van hun tijd om deze bootvluchtelingen te helpen. Inmiddels zijn zo’n 3000 vrijwilligers dit aangegaan. Dat is allang geen druppel op de gloeiende plaat meer. Dagelijks worden zij blootgesteld aan de verhalen van vluchtelingen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt.
Vertel mij eens hoe je niet gefrustreerd moet raken als je als arts maar liefst 125 patiënten ziet op één avond, waarvan een groot deel tijdens hun vlucht is verkracht. Vrouwen én mannen. Als een jonge vrouw je vertelt dat ze is verkracht door vijf soldaten, voor het oog van haar gezin… waarna ze haar man doodschoten. En dat je die vrouw vervolgens naar haar tent terug moet sturen met niet meer dan een pilletje en een verwijsbriefje voor de psycholoog die over acht maanden tijd heeft. Vertel mij eens wat dat met jou zou doen? Wat het voor deze vrouw betekent?
Ik zou honderden psychologen aan het werk kunnen zetten en het zou nog niet genoeg zijn.
We ploeteren om fondsen binnen te krijgen, om aan geld te komen voor de noden die er zijn. We sturen updates naar politieke partijen. Ik reis heel Nederland door om te praten met mensen in de hoop dat er hartverwarmende donaties worden toegezegd zodat we verder kunnen met plannen maken. Steeds vaker zit ik moedeloos in de trein naar huis. Ik wil de morele keuzes van onze organisatie kunnen baseren op de nood en niet op onze steeds leger wordende portemonnee. Onze uitgaven stijgen maar fondsen worden steeds huiveriger om hun naam aan deze kwetsbare doelgroep te verbinden. Het is tenslotte ‘politiek beladen’ hulp.
Maar heeft die vrouw in onze kliniek daar een boodschap aan? Heeft onze arts daar een boodschap aan als hij zich midden in de nacht na zijn shift vol frustratie naar ons vrijwilligershuis rijdt en zich niet te bevatten machteloos voelt, terwijl hij een wereld van verschil heeft gemaakt die avond? Heeft de leerkracht van onze school daar een boodschap aan, als het haar niet goed lukt om het tafel-bonkende jongetje te helpen die steeds in zijn broek plast en nachtmerries heeft doordat zijn vader voor zijn ogen is verdronken?
Ik hoorde laatst een mooi verhaal van een pastor. Ik ken het niet meer exact, maar de strekking was dat deze man maar bleef helpen en prediken tegen mensen die niet luisterden. Zijn hulp veranderde niets, het bleef even erg. Toen de mensen hem vroegen waarom hij er toch mee doorging hoewel het zinloos leek, en waarom hij niet wanhopig werd, zei hij: ik doe dit zodat het míj niet verandert.
Dat trof me. Soms voel ik me met mijn organisatie een roepende in de woestijn. We ploeteren, maken lange dagen, maar aan de oorzaak van de ellende verandert niets. De bootjes blijven aankomen, de wachtrij voor onze kliniek wordt elke dag langer, de opvang blijft slecht, de wachtlijst voor onze school wordt nooit korter, Europa lijkt nog steeds geen warm welkom aan deze mensen te willen geven en onze teams raken uitgeput.
Toch gaan we door. Omdat er mensen nodig zijn die een glimlach bezorgen aan kinderen die niet kunnen vluchten voor hun boze dromen, die trompet spelen op de puinhopen van hun bestaan. Die hun hand pakken en met hen touwtjespringen op het roze stoepkrijt naast het prikkeldraad. Er zijn dokters nodig die ballonnen blazen van plastic handschoenen voor dat 14-jarige meisje dat onderweg is verkracht. Er moeten mensen zijn die zeggen: kom maar in mijn armen. Er moeten mensen zijn die pleisters plakken op gebroken harten. Er moeten juffen zijn die liedjes zingen met kinderen van verdronken moeders. Er moeten mensen zijn die op de hekken van Moria in grote witte letters LIEFDE verven en liefde zijn.
Bij dat soort mensen wil ik horen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

wegmetons
wegmetons6 sep. 2019 - 21:31

Ik zou zeggen, er is een tweeledige oplossing: stap 1: die mensen weg van Moria en naar normale opvangkampen op het vaste land van Europa in afwachting van een beslissing over een vluchtelingenstatus stap 2: sluit de zeeroute naar de Griekse eilanden en de EU als geheel zodat nieuwe ophopingen voorkomen worden. Zorg ook dat de smokkelaars opgepakt en veroordeeld worden.

5 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins27 sep. 2019 - 10:40

Of deze mensen een verblijfsvergunnjng geven? Men moet eens kappen om zo extreem xenofoob te zijn. We praten hier over mensen en niet over een stel koeien.

mariamaria2
mariamaria27 sep. 2019 - 13:31

@ Drunken 1. Dan komen er nog meer mensen naar Europa. 2. Vervolgens kiepert ons sociaal stelsel om. Iedereen die geen baan heeft of ziek is slaapt weer onder een brug. Onder asielzoekers is de werkeloosheid 80% ( ook van degene die hier 10 jaar geleden kwamen. En jouw oplossing is dan.......eten/ drinken en wonen van de liefde? Get real; @" Weg met ons" heeft gelijk; zorg dat deze mensen hun eigen land op kunnen bouwen. Op politiek niveau afspraken maken over eerlijke handel en buitensluiten van corrupte regimes. Sluit de Europese wateren.

wegmetons
wegmetons7 sep. 2019 - 13:55

Wat is er precies xenofoob aan?

Karingin
Karingin7 sep. 2019 - 18:29

Hahaha...smokkelaars moeten opgepakt worden, in Afrika. Ooit van jurisdictie gehoord? Bovendien, zie ze maar eens te pakken te krijgen op dat immense continent. Bovendien bovendien, het zijn o.a. door ons gefinancierde "grensbewakers" die zich eraan schuldig maken. Sluit de zeeroute? Dan vinden mensen wel weer een andere route. Afspraken over eerlijke handel? Laat me niet lachen! Man man (of vrouw vrouw), wat een illusies allemaal. Daarbij, het gaat hier over mensen die al op 't Europese continent zijn hè. In erbarmelijke omstandigheden, in landen (Italië en Griekenland) die al zoveel klappen hebben opgevangen. En die we gewoon met de brokken laten zitten. Bijna geen enkel land houdt zich aan de afspraken over het overnemen van groepen migranten. Tot zover de Europese solidariteit.

RealistischLinks
RealistischLinks9 sep. 2019 - 14:22

@Drunken Pumpkins Wat mariamaria ook al zegt. Als we jouw advies opvolgen slapen mensen zoals jij binnen de kortste keren onder een brug en zijn ze voor hun eten afhankelijk van wat de gemiddelde vuilnisbak zoal te bieden heeft. Of je zult eens werk moeten zoeken. En laat ik daarbij maar van uit gaan dat je ook daadwerkelijk wat kunt. Misschien een wat lullige reactie mijnerzijds, maar je drukt jezelf doorgaans ook niet al te zachtzinnig uit.

Frits Jansen
Frits Jansen6 sep. 2019 - 13:51

Structurele oplossingen worden geblokkeerd door populusten omdat dat electoraal scoort. Voorkomen van een aanzuigende werking en zo.

3 Reacties
No Line
No Line6 sep. 2019 - 19:10

Schuif het op de populisten, maar ze hebben een punt. Als Europa de grenzen open zet, dan hebben de populisten pas echt vrij spel. Als je tegen populisten bent, dan moet je de grenzen van ons welvaartsrijk goed bewaken.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2019 - 10:47

@No Line. Wat is het dan dat in "ons welvaartsrijk goed" bedreigd wordt? Er komen mensen bij. En dus? Wat doet dat "ons welvaartsrijk goed"? Wat IS ons welvaartsrijk goed?

Karingin
Karingin7 sep. 2019 - 18:18

De grenzen zijn momenteel opgeschoven tot in Afrika, dat vind ik best wel een dingetje. Ondertussen is er voor de meeste migranten geen fatsoenlijke manier om asiel of een visum buiten Europa aan te vragen. Wordt zelfs interne migratie belemmerd door door de EU gefinancierde milities. Die vanzelf zo corrupt zijn als de pest, want controle is er natuurlijk niet. En laten we het maar niet hebben over de kampen in bijv. Libië...waar we best iets aan zouden kunnen doen. Nee, Frits heeft gelijk. Echte oplossingen zijn niet populair onder onze politici, want die vergen een lange adem, en dat scoort niet bij de kiezer.

Ch0k3r
Ch0k3r6 sep. 2019 - 11:59

Zwaar respect voor alle vrijwilligers die daar helpen. "Dat trof me. Soms voel ik me met mijn organisatie een roepende in de woestijn. We ploeteren, maken lange dagen, maar aan de oorzaak van de ellende verandert niets. De bootjes blijven aankomen, de wachtrij voor onze kliniek wordt elke dag langer, de opvang blijft slecht, de wachtlijst voor onze school wordt nooit korter, Europa lijkt nog steeds geen warm welkom aan deze mensen te willen geven en onze teams raken uitgeput." Yes, en Europa doet verder niks omdat jullie daar toch wel zitten. Wil je echt verandering krijgen, dan zou je volgens mij met zn allen daar weg moeten gaan. Dat is op korte termijn een ramp voor de asielzoekers daar. Op lange termijn kan Europa dan niet meer wegkijken en moeten ze zelf aan de slag. Hoe goed jullie het ook bedoelen en hoe goed het werk ook is dat jullie daar leveren, volgens mij werkt het op lange termijn alleen maar averechts. Hoe erg dat ook moge zijn

7 Reacties
vdbemt
vdbemt6 sep. 2019 - 13:23

Ziek.

Thuiszitter
Thuiszitter6 sep. 2019 - 18:46

CHoK eh ?? de oplossing is om de mensen niet te helpen , letterlijk te laten stikken om een punt te maken bij de EU ? Dat geloof je toch niet. Voedselbanken gelijk maar opdoeken om een punt te maken bij onze regering dat er armoede heerst in het Land? Hulp aan de nieuwe Nederlanders niet meer doen ? Om een punt te maken tegen de migratie?

No Line
No Line6 sep. 2019 - 19:14

Thuiszitten, ook Rembrandt bestond vanwege het kolonialisme, en hij schilderde de profeet Jeremia bij het brandende Jeruzalem. De profeet vroeg zich wanhopig af hoe het kan dat de intelligente mensheid dergelijke drama's kon veroorzaken. Maar tevens schilderde hij de rijke kolonialisten. Rembrandt was net zo schuldig als jij en ik.

Ch0k3r
Ch0k3r7 sep. 2019 - 8:04

@thuiszitter Denk je dat de Franse revolutie plaats had gevonden als vrijwilligers in Europa het volk van voedsel had voorzien?

vdbemt
vdbemt7 sep. 2019 - 10:52

@Chok3r. Alsof je toen eventjes makkelijk voedsel van de ene naar de andere kant van Europa kon brengen. Man man.

Thuiszitter
Thuiszitter8 sep. 2019 - 1:14

No line - schuldig waaraan ? Ben je het met CHoK eens ? Het ging er in deze hier niet om wie er nu pcies de schuldige is dat er überhaupt vluchtelingen zijn . Het ging erom dat het nu beter was deze mensen niet te helpen en te laten stikken / sterven volgens CHoK om een punt te maken bij de EU.

Ch0k3r
Ch0k3r9 sep. 2019 - 7:13

@Thuiszitter Je rukt mijn opmerkingen behoorlijk uit zn verband. Ik heb juist in mn post getracht door te laten schemeren hoe kut de realiteit daadwerkelijk is. Net zoals vdbemt begrijp je niks van mijn vergelijking. Voedselbanken zorgen ervoor dat er niks gebeurd met de lonen (iedereen kan toch eten?) Vrijwilligers in asielzoekerscentra zorgen ervoor dat de officiele instanties geen incentive hebben om het beter te maken. Oftewel, pas als het kalf verdronken is dempt men de put.

Greendutch
Greendutch6 sep. 2019 - 10:48

Opvallend dat hier geen reacties bij staan:hierop heeft men blijkbaar niets te ‘zeiken’ (excusé le mot). Dit relaas lezende krimpt mijn hart en worden mijn ogen vochtig waarop ik me vermaan want ik (66 en al 15jr 100% arbeidsongeschikt) mag niet huilen als ik niet meer (kan) doe(n) . Hier heeft men ook sores maar dit drama niet meer op het netvlies. Hier komt extreem rechts egoïsme steeds duidelijker in beeld. Hier schenkt het NOS journaal, nieuwsuur e.a. duidingsprogramma’ s meer aandacht aan auto-ongevallen in de usa?! Economie en de ‘zorgen’ wie de energietransitie moet betalen. (Daarop aangesproken komt men met makkelijke smoesjes aan terwijl ik niet hoef te weten van elk auto-ongeval in usa, belachelijk ) En ik? Ik maak me zorgen om brexit en meer nog de opkomst van baudet (vertaling:ezel(shengst)), voorbeeld van egocentrie , promoter van verschil tussen mensen, die nóg minder wil doen en dat uitdraagt (én gehoor vindt)voor anderen dan al decennia door div.regeringen van rechterflank hebben gedaan. Ik wil 30 jaar jonger en meer moed en kennis om te helpen maar weet dat dit niet kan. Ik ken nog , van mijn opa en papa én de samenleving hier na WOII het sociale gevoel met motto ‘1voor allen , allen voor 1’ die ik wel weer aandacht wil geven. Iedereen ontmoet pijn en verdriet maar steun uit je omgeving maakt het draaglijk. Het spijt me dat ik niets kan doen want ik weet, deze 1-persoons lijdensverhalen verdienen aandacht , wat hen is aangedaan moet niet meer voor mogen komen in deze tijd. En wat jij ziet , wat in het kamp gebeurt moet opgelost worden. Ik moet helaas toegeven dat ik er ook niet meer dagelijks bij stil sta. Maak foto’s en deel ze op instagram zodat ze gedeeld kunnen worden i.p.v. de enorme leegte die daar vaak heerst. Schrijf een dagboek samen en publiceer het. Maak een podcast, samen, erg populair momenteel. Geweldig dat Joop dit publiceert maar er moet méér bekendheid komen. En sociale partijen moeten weer groeien. Dankjewel voor je verhaal, ik hoop dat het veel gelezen wordt en jou roep om hulp snel beantwoord wordt

vdbemt
vdbemt6 sep. 2019 - 9:56

Het is toch verschrikkelijk. Bedenk eens: hoeveel dorpen in Nederland zijn niet kleiner dan 10.000 inwoners. Bedenk eens dat je als heel dorp zou leven als deze, door de beschaving achter gelaten vluchtelingen. En hier maar blijven roepen: gelukszoekers.

I am Legion
I am Legion6 sep. 2019 - 9:54

Om de drukte te lenigen waar de vluchtelingen last van hebben, net als hen die hulp bieden, is de voor de hand liggende maatregel het grote overtal aan illegale immigranten eruit te halen en naar Afrika terug te laten keren om alleen deze tot roependen in de woestijn te maken. Dus snellere procedures ter beoordeling en een door de EU met haar macht eenvoudig af te dwingen terugkeer naar landen van herkomst. Dat afdwingen van tot nog toe weigerachtige Afrikaanse landen zoals die van de Maghreb is intolerabel en gezien de machtsverhoudingen ook niet nodig.

6 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols6 sep. 2019 - 11:25

De voor de hand liggende maatregel is in de praktijk niet altijd goed uitvoerbaar. Anders was dat al lang gedaan.

I am Legion
I am Legion6 sep. 2019 - 12:06

@Henri Het zijn drie partijen die niet willen meewerken. Eerstens degenen die anders als vluchtelingen als illegale immigranten naar de EU proberen te komen zelf, de mensensmokkelaars die zoveel mogelijk daartoe willen verleiden, de ideologisch gedreven activisten die met hun organisaties die net als de smokkelaars geen onderscheid willen maken. Er is een sterke verwevenheid tussen deze drie partijen. Maar mijns inziens mogen deze niet zo machtig kunnen zijn dat ze de EU met haar organisatievermogen en haar potentiële machtsmiddelen kunnen beconcurreren. Maar dan is er dus gebrek aan politieke wil.

vdbemt
vdbemt6 sep. 2019 - 13:32

@I am Legion. Het is helemaal niet erg dat de door jou 3 genoemde partijen niet mee willen werken. Zij hebben namelijk totaal niet de hand in de te nemen maatregelen. Zij zijn alleen maar het effect van het wel of niet nemen van maatregelen. Als de genomen maatregelen goed zijn, zullen zij dat wél merken. Want dan hoeven ze niet meer te vluchten, noch legaal noch illegaal. Dan zitten die mensensmokkelaars zonder werk. En zijn de activisten ook niet meer nodig. Maar dat is dromenland.

Karingin
Karingin6 sep. 2019 - 15:49

De EU zorgt bewust voor zowel onmenselijke omstandigheden als voor lange procedures, want ze denken dat dat afschrikwekkend werkt. Dat er dan een paar mensen dood gaan, soit.

I am Legion
I am Legion6 sep. 2019 - 21:03

@Karingin Ik denk integendeel dat snellere procedures en door de EU desnoods met politieke en financiële strafmaatregelen afgedwongen heropname van illegale immigranten naar landen van herkomst alsmede harde aanpak van de criminele smokkelorganisaties veel meer ontmoedigend werken tegen de voornemens van nieuwe potentiële illegale immigranten die behoorlijke kosten maken naast de risico's die ze bij het reizen sowieso al lopen.

Karingin
Karingin7 sep. 2019 - 18:07

Legion: Behalve dat je weer eens de punten en komma's niet weet te vinden: https://nos.nl/artikel/2287454-eu-moet-vervolgd-worden-om-verdrinkingsdood-duizenden-migranten.html Citaat: "De migratiepolitiek van de EU kwam erop neer dat de levens van vluchtelingen op zee werden opgeofferd, om andere vluchtelingen af te schrikken." Een ouder artikel: https://www.bnr.nl/nieuws/vluchtelingen/10000976/europa-moet-vluchtelingen-hier-veilig-naartoe-halen Lees je verdomme eens een keer in over de problematiek en het beleid. Mensensmokkel wordt gefacilitéérd nota bene, door het financieren van milities die zogenaamd grenscontroles moeten uitvoeren. Voor de EU. In Afrika! Denk je dat die niet ook een corrupt slaatje slaan uit wanhopige mensen die naar Europa willen? Dream on. De asielprocedures worden wel degelijk opzettelijk getraineerd. https://www.demorgen.be/nieuws/asielzoekers-in-griekenland-in-gevaar-door-gebrekkig-europees-beleid~b6c3f310/ en google zelf voor nog vele andere artikelen. En niemand doet ook maar ene moer om opvangkampen in de regio een heel klein beetje beter te maken. Dan moet je niet janken dat mensen daar weg willen. En janken doen jullie aan de rechterkant continue, howling with the wolfs, met als enige zogenaamde oplossing "grenzen dicht". Die zíjn potdicht, en opgeschoven tot in Afrika dus. Jullie dumb asses zijn doof, stom en blind voor de oorzaken en nog blinder voor echte oplossingen. En dit is al jaaaaren aan de gang. Echt, flikker een eind op. Sorry, maar ik word echt doodmoe en vooral pissig van deze discussie. Er zijn oplossingen voor handen. Ik heb ze hier en elders eindeloos besproken. Dat er dan toch mensen blijven hameren op harde, onwerkbare en onmenselijke maatregelen, is om moedeloos van te worden.