De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft weer een nieuw idee over hoe hij een toekomstige staatsgreep zou kunnen voorkomen: door nog meer macht naar zich toe te trekken. Zo wil hij de gewapende strijdkrachten en de inlichtingendienst MIT onder zijn controle brengen. Om dat te kunnen doen is een grondwetswijziging nodig, waar weer instemming van de oppositie voor vereist is.
Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije heeft Erdogan talloze maatregelen genomen. Woensdag werden nog 1.700 Turkse militairen en 149 generaals en admiraals oneervol ontslagen. Dat is zo’n 40 procent van alle Turkse generaals en admiraals. In de reeks van ‘maatregelen’ komt nu het in beslag willen nemen van activa van 3.000 rechters en magistraten. Volgens Erdogan zouden zij banden hebben met de beweging van Fethullah Gülen. Het betreft juristen die na de mislukte staatsgreep reeds zijn ontslagen en in afwachting zijn van arrestatie.
In totaal zijn meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers en ambtenaren geschorst, ontslagen of gevangengezet.
Dagblad Trouw schrijft dat het plan van Erdogan om zichzelf meer macht te geven, geheel in lijn is met zijn reeds bestaande plan om een presidentieel systeem in te voeren met grote macht voor zichzelf. Op dit moment is het presidentschap in Turkije namelijk officieel nog een ceremoniële functie. Trouw schrijft:
"De zuivering en reorganisatie van het defensie-apparaat zijn zo drastisch dat de Verenigde Staten en andere Navo-bondgenoten zich zorgen beginnen te maken over de effectiviteit van de Turkse strijdkrachten, in omvang de tweede krijgsmacht in de Navo. De Amerikaanse commandant voor het Midden-Oosten, generaal Joseph Votel, zei gisteren te vrezen dat de mislukte coup consequenties zal hebben voor de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat. De door de VS geleide coalitie tegen IS gebruikt de vliegbasis Incirlik in Zuidoost-Turkije voor luchtaanvallen, verkenningsvluchten en andere missies boven Syrië en Irak."