Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Staatsgreep Turkije mislukt, overheid geeft Gülen de schuld

  •  
15-07-2016
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
staats
In de nacht van vrijdag op zaterdag vond in Turkije een couppoging plaats. Het leger probeerde president Erdogan af te zetten. In een persbericht stelden de militairen dat zij aan de macht waren. De Turkse regering zegt de coup inmiddels te hebben neergeslagen. Er heerst nog wat onduidelijkheid over of de coup écht over is. NOS meldt dat een aantal F16’s nog steeds in handen zijn van de militairen.
De chefstaf van het leger heeft de Turkse bevolking inmiddels toegesproken en zegt dat lagere officieren verantwoordelijk zijn geweest voor de staatsgreep. Ook zouden er 104 militairen om het leven zijn gekomen.
Het aantal doden is inmiddels flink opgelopen. Er zouden zo’n 90 mensen om het leven zijn gekomen, ruim 1100 mensen raakten gewond. Onder de doden zouden 16 coupplegers zijn en zeker 42 politiemensen. Ook het aantal aanhoudingen is fors hoger dan eerder bericht: 1563 mensen zijn gearresteerd.
Overwinning Turken vieren in Istanbul de overwinning. Zo is een brug over de Bosporus volgestroomd met feestvierders. Die brug werd vrijdagavond nog geblokkeerd door de coupplegers. De inwoners van Istanbul nemen er selfies en klimmen op de tanks.
Inmiddels hebben zo’n 200 ongewapende militairen het militaire hoofdkwartier in Ankara verlaten. Ze hebben zich overgegeven aan de politie, meldt het staatspersbureau Anadolu.
Erdogan vloog vannacht terug naar Istanbul. Hij riep zijn aanhang op zich bij het vliegveld te verzamelen. Daar sprak hij hen toe.
Couppoging opgezet Het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz acht de kans dat de Turkse president Erdogan de coup zelf in scène heeft gezet, plausibel. Door het leger de schuld te geven, kan hij meer macht naar zich toe trekken, aldus Yesilgöz.
Lily Sprangers, voormalig directrice van het Turkije Instituut zegt in een interview met de Volkskrant juist dat het vrijwel zeker de seculiere tak van het leger is die verantwoordelijk is voor de staatsgreep. “In het verleden zaten zij ook achter de coups en andere groepen zijn te slecht georganiseerd.”
Update 12.45 Eén van de vermiste Turkse legerhelikopters is terecht: het is geland in Griekenland, vlak bij de Turks-Griekse grens. De acht inzittenden zijn gearresteerd, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte staatsgreep. Ze hebben politiek asiel aangevraagd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heef om uitlevering gevraagd.
Premier Rutte heeft inmiddels gereageerd. Op Facebook schrijft hij:
"Alle EU-leiders die hier aanwezig waren, hebben gezamenlijk opgeroepen tot een snelle terugkeer naar de constitutionele orde in Turkije, waarmee ze zich achter de regering hebben geplaatst."
Turkije wil mogelijk de doodstraf weer invoeren. Dat heeft premier Yildirim gezegd in antwoord op de vraag wat gedaan zou moeten worden om te voorkomen dat er nog een staatsgreep wordt gepleegd. Het idee is dat de doodstraf een afschrikwekkend effect zou moeten hebben op iedereen die de regering omver wil werpen.
Ook hebben de Turkse autoriteiten inmiddels al 2.745 rechters uit hun functie gezet. Vijf leden van HSYK, de Turkse hoge raad van rechters en officieren van justitie, zijn gearresteerd.
Yildirim noemde in zijn speech nadrukkelijk aanhangers van de invloedrijke geestelijke Gülen als stichters van de couppoging. Vrijdagnacht weer Erdogan hem ook al aan als schuldige. Fethullah Gülen leeft in zelfverkozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Amerikaanse president van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft de Turkse overheid dan ook opgeroepen met bewijs te komen dat Gülen inderdaad achter de coup zit. Glen is de grootste rivaal van Erdogan. Gülen ontkent alle betrokkenheid.
President Erdogan heeft de Turkse bevolking in een massa-sms opgeroepen op te komen voor vrede en democratie. Hij roept hen op om de straat op te gaan tegen het ‘kleine kader’ van coupplegers.
Update 16.00
Enkele honderden Turkse Nederlanders zijn zaterdag wederom de straat op gegaan, als reactie op de couppoging. Ook in Eindhoven zijn Turkse Nederlanders bijeengekomen om hun steun voor Erdogan kenbaar te maken. Van de Turkse Nederlanders die bij de laatste verkiezingen in april gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht, koos zo’n 70 procent voor de AK-partij.
Update 16.30
De Turkse luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije, is afgesloten en zonder stroom gezet. Dat heeft het consulaat van de VS gemeld. De basis maakt deel uit van de internationale strijd tegen IS. Vanaf daar stijgen onder meer Amerikaanse en Duitse militairen op. De basis telt zo’n 1.500 Amerikanen. Waarom de basis door de Turkse lokale autoriteiten gesloten is, is niet duidelijk. Update 18.00
Een aantal soldaten dat de mislukte staatsgreep hielp uitvoeren, is door woedende menigtes hardhandig aangepakt. Media melden dat ze mogelijk zelfs zijn gelyncht. Dat zou blijken uit beelden die zij opgedoken. Zo is op een video te zien hoe iemand roept: “We hebben er vier gedood, we zijn nu de vijfde aan het doden.”
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft president Erdogan opgeroepen de rechtsstaat te respecteren bij het berechten van de militairen. Merkel:
"Het is tragisch dat zoveel mensen hun leven hebben gelaten. Het bloedvergieten in Turkije moeten nu stoppen. Het is en zal altijd het recht zijn van mensen om hun leiders te kiezen via vrije verkiezingen. Tanks in de straten en luchtaanvallen tegen eigen mensen zijn onaanvaardbaar."
Update 19.00
De partij van president Erdogan, AKP, en de belangrijkste oppositiepartijen hebben de handen ineen geslagen. Zaterdag hebben ze in het parlement in een gezamenlijke verklaring afstand genomen van de couppoging. Premier Yildirim wil dat de parlementsfacties een nieuwe start krijgen wat betreft de samenwerking. De oppositieleider Kemal Kiliçardoglukon dat alleen beamen.
Eerder: Update 09.00
Het aantal doden in Turkije is flink opgelopen. De Turkse premier Yildirim zegt dat er vannacht zo’n 90 mensen om het leven zijn gekomen. Ruim 1100 mensen raakten gewond. Onder de doden zouden 16 coupplegers zijn en zeker 42 politiemensen. Ook het aantal aanhoudingen is fors hoger dan eerder bericht: 1563 mensen zijn gearresteerd.
Turken vieren in Istanbul de overwinning. Zo is een brug over de Bosporus volgestroomd met feestvierders. Die brug werd vrijdagavond nog geblokkeerd door de coupplegers. De inwoners van Istanbul nemen er selfies en klimmen op de tanks.
Inmiddels hebben zo’n 200 ongewapende militairen het militaire hoofdkwartier in Ankara verlaten. Ze hebben zich overgegeven aan de politie, meldt het staatspersbureau Anadolu.
 
Update: 07.00
De staatsgreep vrijdagavond in Turkije lijkt te zijn mislukt. Bij de poging tot coup door een deel van het leger om de macht in Turkije over te nemen, zijn wel zeker 60 mensen om het leven gekomen, in Ankara en Istanbul. Onder hen zo’n 17 politieagenten. Dat heeft de Turkse premier Yildrim laten weten. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat er 754 mensen zijn gearresteerd.
De situatie in Istanbul zou inmiddels onder controle zijn. Vanuit Ankara komen er nog wel berichten van opstootjes en gewelddadigheden. Dat schrijft NOS. Hoewel de legerbases weer in handen zouden zijn van de regering, zouden er nog wel groepen militairen zijn die zich verzetten.
De Turkse president Erdogan is in Istanbul. Hij heeft aangekondigd het leger te zullen zuiveren. Ook heeft hij een nieuwe opperbevelhebber aangesteld en 29 kolonels en 5 generaals ontslagen.
AD-columnist Özcan Akyol, duidt de situatie in Turkije nu als volgt:
Eerder:
Volg de livestream van Sky News hieronder.
In Istanbul en Ankara is er veel militaire activiteit op straat. Militairen met vrachtwagens blokkeren de twee bruggen naar de hoofdstad,  die over de Bosporus – de zeestraat die de Europese en de Aziatische kant van Istanbul van elkaar scheidt – staan. Het lijkt afgesloten te zijn voor het verkeer, zonder dat daar het bevel voor is gegeven.  De Turkse premier Yildirim zegt dat er een militaire staatsgreep gaande is en heeft tot kalmte opgeroepen. Dat meldt de NOS.
De regering zegt veiligheidstroepen te sturen om de problemen op te lossen. De autoriteiten krijgen meldingen van tanks en laagvliegende straaljagers en helikopters in Istanbul en Ankara.
Volgens persbureau Reuters hebben de militairen een verklaring naar buiten gebracht waarin staat dat zij nu aan de macht zijn. De eerste minister verklaart daarentegen het tegenovergestelde.
"De door het volk gekozen regering blijft aan de macht. Deze regering gaat alleen weg als het volk dat wil. Degenen die achter de poging zitten zullen een hoge prijs betalen."
President Erdogan is momenteel zelf niet in Turkije maar op een Europese top in Mongolië. Sommigen speculeren over het ensceneren van de coup, zodat Erdogan de overwinning kan claimen.
Update 23:00
Hulusi Akar, een hooggeplaatste generaal zou gegijzeld worden op de militaire basis. Militairen zeggen in verklaring onder andere  het volgende: 
"Wij willen terug naar de constitutionele orde, democratie, mensenrechten en vrijheden, die opnieuw installeren om ervoor te zorgen dat de rechtsstaat weer heerst in het land, voor de wet en orde worden hersteld. Alle internationale overeenkomsten en verplichtingen zullen blijven. Wij beloven dat goede betrekkingen met alle landen ter wereld zullen blijven."
De macht van de militairen is verminderd door de macht van de AKP-partij. Het leger zou de seculiere staat beter beschermen dan de huidige regering nu doet en ageert tegen de tiranniek van Erdogan, stellen deskundigen. Het zou een reactie zijn tegen zijn autoritair gedrag van de president.
Update 23:15
De militairen hebben een avondklok ingevoerd en alle vliegvelden zijn afgesloten. Erdogan zou niet in Mongolië zijn maar elders op vakantie. Het is nog onduidelijk waar de president van Turkije precies is maar hij zou volgens bronnen bij de regering die met Reuters hebben gesproken veilig zijn.
Update 23:30
Nieuwslezer wordt gedwongen militaire verklaring voor te lezen. Militairen hebben ook staatsomroep overgenomen. Zij spreekt op de Turkse staatsomroep TRT over de avondklok in heel Turkije en de gesloten luchthavens. Ook spoort zij kijkers aan de verklaring van het leger te lezen.
De verklaring belooft een nieuwe grondwet voor het land en zegt dat de democratie en de seculiere rechtsstaat ondermijnd was. En ook de krijgswet.
Aanvullingen van Joop-lezers die Turks verstaan zijn welkom in de reacties
De Turkse premier Yildirim reageert via Twitter op de gebeurtenissen in Ankara. De staatsgreep die momenteel gepleegd wordt is volgens hem een actie van een groep binnen het leger, niet het gehele leger.De premier zegt zo snel mogelijk te willen weten wie hier precies achter zitten en waarom deze actie nu wordt uitgevoerd. Hij vermijdt de termen ‘staatsgreep’ en ‘coup’.
Ook worden mensen opgeroepen om de straat op te gaan en zegt de premier dat alles eraan wordt gedaan om de verantwoordelijken te stoppen, ‘zelfs als het doden betekent’. Erdogan zou momenteel onderweg zijn naar Ankara.
Update 23:45
Erdogan zou onderweg zijn maar belde een paar minuten geleden een particuliere omroep via Facetime. De voormalig machtigste man van Turkije lijkt in een (hotel)kamer te zijn met dichte gordijnen waar hij het volgende zegt.
"Ik kom terug naar Ankara. Deze poging tot een coup zal niet succesvol zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we als volk hier een gepast antwoord op zullen geven. Dit is een actie tegen de eenheid van het land en als volk moeten wij als één reageren. Dit is een daad van de kleine minderheid binnen de strijdkrachten. Dit is gelieerd aan de Gulen-beweging. We zullen overwinnen. De verantwoordelijken zullen een zware prijs in de rechtbank betalen. Dit zal zo snel mogelijk opgelost worden. Ik nodig mijn volk uit naar de pleinen en straten, laat de minderheid naar buiten komen met hun tanks en laat ze doen wat ze van plan zijn te doen om de mensen. Ik heb niets krachtiger gezien dan de wil van het volk."
De verantwoordelijken zullen een zware prijs in de rechtbank betalen. Dit zal zo snel mogelijk opgelost worden. Ik nodig mijn volk uit naar de pleinen en straten, laat de minderheid naar buiten komen met hun tanks en laat ze doen wat ze van plan zijn te doen om de mensen. Ik heb niets krachtiger gezien dan de wil van het volk.
De staatsomroep TRT is op zwart gegaan. De buitenlandse ambassades dringen burgers aan om binnen te blijven. Een KLM-toestel was met 184 passagiers onderweg van Amsterdam naar Istanbul maar keert terug naar Schiphol. Vanwege de onzekere situatie in Turkije heeft de luchtvaartmaatschappij besloten het vliegtuig te laten omkeren.
Update 00:00
Het AFP-persbureau meldt dat er explosies gehoord worden in Ankara
Het staat gerunde persbureau meldt dat militaire helikopters het hoofdkwartier van TURKSAT hebben aangevallen. Getuigen beamen dat maar er is nog geen officiële bevestiging. Ook zouden tanks het parlement omsingeld hebben en de luchthaven Ataturk. Het is in beide steden muisstil op straat maar op het Taksim-plein is er een massale verzameling van mensen. Het is niet duidelijk of ze de regering of de militairen steunen.
taksim2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Update 00:30
Er zijn beelden opgedoken van militairen die op burgers schieten en een tank die over een auto heenrijdt, nadat hij op Turkse burgers probeert in te rijden. Ook de straten van Ankara zijn bezaaid met tanks.
Update 01:00
Er komen meldingen binnen van AKP-aanhangers die in België het gebouw van de Gulen-beweging bestormen en bekogelen.
Ook in Rotterdam verzamelen mensen zich, maar dan bij het Turkse consulaat. Het is nog onduidelijk of de menigte voor of tegen de coup is die zich nu voltrekt.
Het AFP meldt dat er 17 agenten gedood zijn door een luchtaanval. Steeds meer meldingen komen binnen van Erdogan-aanhangers die zich verzetten tegen de militaire coup.
Update 01:30
In Rotterdam hebben honderden veelal Turkse-Nederlanders zich verzameld bij het consulaat met Turkse vlaggen. Zij klappen, scanderen leuzen en zingen het Turks volkslied. Het is onduidelijk of zij voor of tegen de militaire coup zijn maar in april heeft zeventig procent voor Erdogan gestemd. Verslaggevers en een cameraman van de NOS schijnen verjaagd te zijn. 
Rot
rotje2
Demonstranten bij consulaat vragen premier Rutte om afstand te doen van ‘illegale coup’
Update 01:50
De Turkse oppositiepartijen uiten kritiek op de coup. Kemal Kilicdaroglu (leider van de centrumlinkse partij CHP) zei dat “dit land al veel geleden heeft onder staatsgrepen. We willen niet weer met die problemen geconfronteerd worden.” Steeds meer meldingen komen binnen over politie die de coup verijdelt door soldaten op te pakken an af te voeren.
02:00
Volgens premier Binali Yildirim is alles inmiddels onder controle. Ook de staatsomroep TRT is weer in de lucht.

Meer over:

politiek, turkije, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (339)

Bagus
Bagus17 jul. 2016 - 14:37

De militaire iinterventies van het Westen in het M.O. (maar ook in Libie) hebben alleen maar politieke en maatschappelijke chaos gebracht, de woede van de bevolking opgeroepen en ons (EU) geconfronteerd met een vluchtelingenprobleem dat we niet aankunnen. Daarom: 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald`

1 Reactie
Bagus
Bagus17 jul. 2016 - 14:40

@ Not a joly jumper Bovenstaande reactie is een antwoord op uw commentaar van vandaag 11.18 uur

joloe
joloe17 jul. 2016 - 9:58

Mogelijk wordt de doodstraf weer ingevoerd: en zo'n land wil men bij Europa betrekken, hoe ziek kan je wezen!

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 12:04

"en zo’n land wil men bij Europa betrekken" Beetje beter opletten: het afschaffen van de doodstraf was een concessie aan de EU. De wederinvoering ervan betekent dat alle gesprekken onmiddellijk worden gestaakt, zo heeft de EU meteen al laten weten. "hoe ziek kan je wezen!" Als je niet op de hoogte bent, zijn daar kennelijk geen grenzen aan.

Prosecco
Prosecco17 jul. 2016 - 9:22

Ik heb me altijd afgevraagd waarom Erdogan als ruilmiddel voor het opvangen van de Syriërs, zo nodig dat visumvrij reizen wilde voor zijn onderdanen. Maar, ik denk dat ik het begin te begrijpen. De 5e colonne, die we steeds meer naar buiten zien komen, die moet denk ik nog groter worden, zodat Erdogan, wanneer hij op zijn fluitje blaast, alle Turken overal in Europa kan mobiliseren voor zijn plannetjes. Bij de demo's in Rotterdam liepen er opeens 6000 Turken victorie te kraaien, en geen enkele Nederlandse poltie-agent te bekennen. Logisch, want zoveel agenten hebben we helemaal niet. Wat moet je dan? Nu al op je rug gaan liggen en je overgeven? In feite is dat hetgene de autoriteiten in Rotterdam al gedaan hebben, ze hebben de confrontatie nu al niet aangedurfd. Nou, dan weten we weer gelijk waar we staan. 2e Kamerleden lopen dan wel te kwetteren of te twitteren dat dit natuurlijk niet kan, maar wat DOEN ze er aan? Het leger en de poltie zijn al helemaal kapot en wegbezuinigd. Ziet u het gebeuren dat er in Turkije massa-demonstraties ten gunste van een BUITENLANDSE president worden toegestaan? Nee toch zeker? Afijn, NL is gewoon kapot. Maar waar en wanneer gaan we de boel repareren?

SvenHoek
SvenHoek17 jul. 2016 - 9:17

Tap er niet in. Er was geen coupe. Dit is vooraf gepland om Erdoğan meer macht te geven. Immers zet hij duizenden rechters binnen 24 uur af zonder enig logisch verband. Als in Polen de nieuwe regering de benoeming van rechters tegenhoudt dreigt de EU met sancties. Nu is het oorverdovend stil. En de militairen dan? Die dachten dat het een oefening was, iets waar bij de aanslagen in London ook werd gebruikt. "According to Hurriyet newspaper’s online edition, some of the privates who were detained told interrogators they were not aware that they were part of a coup attempt. They had been told by commanders they were taking part in military maneuvers. Some said they understood that it was a coup attempt when they saw civilians climb on tanks."

Poezenmens
Poezenmens17 jul. 2016 - 9:13

Op z'n zachtst gezegd heel opmerkelijk dat je binnen een dag 2500 rechters ontslaat. Lag het lijstje al klaar?

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 12:06

"Lag het lijstje al klaar?" Natuurlijk stond dit al lang op de to do-list. Daar is werkelijk niets opmerkelijks aan, want het is onderdeel van een zuiveringscampagne die al veel langer gaande is.

reforcer
reforcer17 jul. 2016 - 8:56

De Europese leiders zijn weer helemaal volop op machtswellusteling Erdogan na eerst verbazingwekkend stil te zijn geweest tijdens de coupe. Maar ze stonden destijds wél meteen op de stoelen toen die democratisch gekozen meneer uit Oekraïne werd weggejaagd. Sterker nog, 2 randdebielen uit de eussr creëerden zelfs een burgeroorlog door de boel flink op te stoken en valse beloftes te doen. Nu Erdogan helemaal de touwtjes in handen krijgt zal er wel een versnelde toetreding in het verschiet liggen want de du is dolletjes op dít soort machthebbers die hun eigen bevolking onderdrukken. Overigens was het staatsjournaal ook compleet verrukt van de eclatante zege, want 4/5e bestond uit berichtgeving over het machtige imperium turkistan, terwijl er ook wel andere dingen belangrijk zijn. Ik heb het maar uit gedrukt. Ik heb het wel gehad met die ayatollah Erdogan en zijn eu-vrindjes..

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jul. 2016 - 8:27

Ik waag me niet aan complot-theorieën maar de situatie in Turkije nu lijkt wel heel erg op de situatie van voorjaar 1933 in Duitsland. Een ernstig incident dat de democratisch gekozen leider plots de mogelijkheid geeft alle macht naar zich toe te trekken en razendsnel vrijwel de hele oppositie op te pakken en te interneren. En dat onder het goedkeurend oog van een, de Leider zeer toegewijde, volksverzameling. Ook toen moesten de blauwdrukken daarvoor al lang van te voren gepland zijn.

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 8:47

Dat klopt, het is een beetje een standaard scenario van hoe dictators hun macht consolideren.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 7:27

Erdogan is inmiddels zachtjes op de vingers getikt door John Kerry voor het insinueren dat de VS hierachter zat. Ondertussen heeft de EU het vooralsnog volledig nagelaten te reageren op de discussie om de doodstraf weer in te voeren in Turkije.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 12:09

"Ondertussen heeft de EU het vooralsnog volledig nagelaten te reageren op de discussie om de doodstraf weer in te voeren in Turkije." Welnee, jij hebt het weer eens volledig nagelaten om het nieuws te volgen. Diverse EU-politici (o.a. van de PvdA) hebben meteen al laten weten dat dat betekent dat alle gesprekken onmiddellijk worden gestaakt en hoefden geen seconde na te denken om te zeggen dat ze daarmee namens al hun collega's spraken. Het afschaffen van de doodstraf was namelijk een concessie die aan de EU is gedaan omdat het een ononderhandelbare voorwaarde was om in gesprek te gaan.

Blitskikker
Blitskikker17 jul. 2016 - 7:14

Mijn definitie van een staatsgreep is een leider die nog steeds aan de macht is terwijl zijn wettelijke aantal termijnen al lang verstreken is.

mees.
mees.17 jul. 2016 - 5:29

Het volk ('het' volk bestaat overigens niet want een volk is geen eenheid van gedachten en gevoelens)die Erdogan zo gemanipuleerd heeft en minderheden de mond heeft gesnoerd keert die steun die zij hem nu geven uiteindelijk net zo gemakkelijk tégen hem. De uiteindelijke uitkomst van het geheel (in de tussentijd heeft hij dan al een spoor van verderf met volledige medewerking van dat zogenaamde volk achter zich aangetrokken) zal altijd een totale afkeer jegens hem van datzelfde volk zijn,want voor de echte waarheid kunnen ze hun ogen niet voortdurend sluiten. Erdogan gaat uiteindelijk dezelfde ondergang tegemoet die elke dictator tegemoet gaat. Kijk hoe een volk zich ineens na jarenlange steun en devotie tegen je kan gaan keren: https://www.youtube.com/watch?v=wWIbCtz_Xwk

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 9:19

> Erdogan gaat uiteindelijk dezelfde ondergang tegemoet die elke dictator tegemoet gaat. But in the meantime we are having hard times.

Dunya2
Dunya217 jul. 2016 - 14:06

@NotaJollyJumper "But in the meantime we are having hard times." Dat is waar. Maar in mijn optiek was Turkije gelijk in problemen gekomen als de coup wel geslaagd was met kans op een heftige burgeroorlog. Hopelijk dat de drie jaar tot de volgende verkiezingen overbrugd kan worden, of in ieder geval totdat IS verslagen is in het Midden-Oosten, die een ernstig verzwakte Turkije binnen kan dringen. Zie je het al voor je burgeroorlog en IS die Turkije binnenvalt met veel doden en ellende. Soms moet je kiezen voor de minder slechte variant of uitstel.

JanB2
JanB217 jul. 2016 - 3:49

Voor al diegenen die zo blij zijn met de overwinning van de "democratie" in Turkije: NAVO-basis Incirlik afgesloten. NAVO-toestellen mogen niet meer opstijgen. Verkeer van en naar de basis wordt tegengehouden. Waarom is dit zorgwekkend: - Incirlik is de belangrijkste basis voor de operatie's tegen IS - Op de basis liggen kernwapens (dit geldt als zeker, het zou het gaan om 50-90 vrijevalbommen van het type B61 (zelfde als op Volkel, instelbare yield varierend tussen 0.3 en 340 kT (30 keer Hiroshima-bom)).

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 9:15

Het is geheim of en indien ja, welke kernwapens er in Turkije liggen. Daarbij kunnen aantallen en soorten elk uur veranderen, het is immers een kwestie van een luchttransport. Turkije zegt de basis te hebben afgesloten omdat op het Turks deel van de basis militairen zijn die medeplichtig zijn aan de coup. Dat is op dit moment de politieke situatie rondom de basis. Dit kan Turkije nooit lang volhouden, zonder zich te vervreemden van de NATO. Misschien dat Putin dit aan Erdogan heeft ingefluisterd, dan is dat heel ernstig, maar als dit niet zo is, dan is Erdogan erg gebaat als hij ook morgen een gewaardeerde NATO lidstaat blijft. Anders is het ook gedaan met de economische voorspeld die Turkije nu kent. Ik geloof niet dat Erdogan dit wil.

JanB2
JanB217 jul. 2016 - 23:07

Daarbij kunnen aantallen en soorten elk uur veranderen, het is immers een kwestie van een luchttransport. Die aantallen varieren niet van uur tot uur. Het gaat hier om een permanente opslag in het kader van de nuclear-sharing doctrine. De wapens liggen in speciale bunkers die door de VS worden bewaakt en beheerd. Transport vindt hooguit plaats als wapens definitief worden teruggetrokken of wanneer er juist wapens bij worden geplaatst. Zo geheim is het overigens allemaal niet. Nucleaire wapens dienen ter afschrikking en dat vereist dat hun aanwezigheid bekend is.

Bagus
Bagus17 jul. 2016 - 3:44

Zie bijgaand interessante achtergrondartikel in de Volkskrant on line: "Erdogan wil Turkije koste wat kost arabiseren" (http://www.volkskrant.nl/opinie/erdogan-wil-turkije-koste-wat-kost-arabiseren~a4333917/). Wat ik niet wist en u misschien ook niet. Het wordt echt tijd dat het Westen zich militair volledig uit het M.O. (incl. Turkije) terugtrekt voor er nog meer ongelukken gebeuren! Maar ik weet dat dit 'wishful thinking' van mij is, omdat de geopolitieke belangen voor het Westen zo groot zijn. Daarom voorlopig: een gepaste afstand bewaren en geen inmenging in interne Turkse zaken, maar eigen zaken op orde stellen, m.n. w.b. relatie met Rusland.

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 9:18

Controle verliezen over het MO is het domste wat de NATO kan doen. Weglopen, wegkijken is geen optie.

David Ekci
David Ekci16 jul. 2016 - 22:34

En deze gek daar zitten ze in Brussel nog steeds mee te onderhandelen over een lidmaatschap van de EU. Slapjanus Rutte hoopt op een normalisatie van de situatie. Haha wat een groot staatsman hebben we in Nederland he? Een reden des te meer om een NEXIT te eisen. Het is alleen heel erg jammer dat de enige manier om dat te bereiken een stem op Wilders is. Jammer dat de rest van de partijen te eurofiel of te Brusselmaan zijn om hun catastrofale politiek in te willen zien.

msj_meijerink
msj_meijerink16 jul. 2016 - 22:22

Geklungel van de bovenste plank door de coupplegers, maar ook verwerpelijk. Want 50% van de Turken heeft geheel uit vrije wil op Reccip Pasja gestemd, dus: ben geduldig en wacht op de volgende verkiezingen, om daar je punt te maken. Of was dit een slim plan van Reccip Paja zelf, om zijn tegenstanders te framen? Maar waar de hele familie Meijerink zich blauw aan ergert, is de juichkreet van onze Turkse medelanders, die het hebben over 'onze president'. Jullie hebben gvd als staatshoofd helemaal geen president, maar een koning. Als jullie zo nodig Reccip Pasja als jullie baas zien adviseer ik jullie om na jullie vakantie in 'die Heimat' niet meer terug te keren naar Nederland! Jullie zijn een (potentiële) 5e colonne, die we in Nederland kunnen missen als kiespijn!

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 21:29

Als Erdogan te ver gaat krijgt hij het hele leger tegen zich. Militairen zijn niet geamuseerd als hun makkers worden geëxecuteerd worden. En alle vorige keren dat een Turkse regering voor meer islamisering koos greep het leger in. En zoveel rechters -waaronder tegen de tweehonderd van het hoge gerechtshof- op straat zetten zal de juridische wereld in het land ook tegen hem gaan keren. Hoogmoed komt voor de val.

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 9:05

Laten we het hopen, want de oplossing moet, hoe dan ook, uit Turkije zelf komen.

Demotje
Demotje16 jul. 2016 - 21:13

Gelukkig is de democratie niet in gevaar geweest en was erdogan net toevallig in het zuiden. Gelukkig wist erdogan gelijk dat de amerikaanse gullen er achter zat. Gelukkig kan zijn vriend Abu.erdo binnenkort weer ontvangen in rotterdam.

SociaalMaarNietProgressief
SociaalMaarNietProgressief16 jul. 2016 - 20:22

Iemand heeft de rijksdag in de brand gestoken... En nu volgt de nacht van de lange messen.

Yolo2
Yolo216 jul. 2016 - 20:18

Ik vind het zo erg dat de coup mislukt is. De beelden van rotterdam van gisteravond en vandaag hebben me wel doen beseffen dat we hier in Nederland (en bijv Duitsland) een 5e colonne hebben die door een facetime bericht geactiveerd kan worden. Super eng! Het wordt tijd om Mili Gorus en Diyanet te verbieden en paal en perk te stellen aan dubbele Turkse paspoorten.. Dit kan echt niet. Hier geboren en dan zo loyaal aan Turkije en zo anti westers, dit is gewoon echt eng..

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович16 jul. 2016 - 19:59

Deze staatsgreep was in mijn ogen de meest klungelige operatie ooit, er was nooit een doel geweest om deze te laten slagen. Het begint steeds meer op een False Flag OP te lijken. De lijst met 2750 rechters die opgepakt moesten worden lag al klaar. Zo zullen de komende dagen alle tegenstanders van Erdogan wel opgepakt gaan worden. Een dictator in wording. Erdogan heeft al meer op zijn kerfstok: - Bombarderen van de Kurden die vechten tegen IS - Olie handel met IS - Art 5 Oorlog uitlokken met Rusland - Journalisten mond dood maken - Aanjagen van islamitische fundamentalisme - Scheiding tussen staat en Moskee ongedaan maken - demonstratie recht indammen. We gaan met vriend Erdogan een rumoerige toekomst te gemoed

2 Reacties
Peter Lankhorst
Peter Lankhorst17 jul. 2016 - 7:04

Het bizarre is dat deze dictator best veel aanhangers heeft, ook in Nederland. Ik vraag me af of de Turken nou niet met open ogen in de val lopen.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 9:03

Beste Stalin, ik ben het vaak eens met je analyses, ook nu. Wat denk jij dat de beste is hoe de EU en de USA moeten reageren? Ik vrees dat het repertoire uitgeput is en dat de EU en de USA low level en met veel argwaan de huidige situatie moeten accepteren, zolang de oorlog in Syrie en Libië niet is beeindigd. En daarna Erdogan onder druk zetten middels sancties, ongedaan maken visumvrij reizen en andere manieren die er zijn. Erdogan misbruikt de geografische positie van Turkije, de machthebbers van Turkije zijn te belangrijk om ze juist nu te laten vallen. Maar ik ben erg benieuwd naar jouw analyse.

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 19:49

Een coup, - terwijl de president in het buitenland is. Dus de hoofdpersoon kan niet worden opgepakt - van slechts een klein deel van het leger - een coup die al binnen een dag wordt opgerold – coupplegers die zo stom zijn om het parlement te bombarderen En: – de hele legertop wordt nu vervangen – bijna drieduizend rechters ontslagen, vijf rechters van de Hoge Raad, en officieren van justitie (waarom?) Kortom: de wensdroom van iedere machthebber, die naar dictatoriale macht streeft. .

7 Reacties
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 19:51

Hij heeft nu een vrijbrief om zijn gang te gaan. .

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 19:58

Kortom: staatsgreep gelukt. .

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:51

Het lijkt erop dat je gelijk hebt, maar hoe krijg je duizenden militairen zo gek om een staatsgreep te plegen zonder dat dat uitlekt? En hoe kon Erdogan vooraf weten dat honderdduizenden burgers hem actief zouden steunen? Dat zijn vragen die ik door de aluhoedjesclub niet beantwoord zie. Ik denk dat we niet verder komen dan hypothesen, komende weken, en dat we dat goed moeten beseffen.

Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 0:10

"terwijl de president in het buitenland is" Daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn ook berichten die zeggen dat hij in een hotel zat dat werd beschoten. Dat hij toen de coup begon nog in Mongolië zat lijkt me sterk. Dan moet hij met een raket terug zijn gekeerd, want per vliegtuig gaat dat niet zo snel. We zullen in ieder geval nog even moeten wachten tot de namen van de betrokken militairen bekend worden, zodat mensen die goed op de hoogte zijn de dadergroep kunnen duiden.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 7:29

Erdogan is de grote winnaar van deze actie, maar of hij ook de aanstichter is? Speculatie...

BingoGrubb
BingoGrubb17 jul. 2016 - 8:34

ik ben het met je eens het is wel heel voor delig voor hem allemaal. maar had dit gevoel al na het iphone gesprek van hem. het leger neemt eerst allemaal plekken in om zich vervolgens na die toespraak direct terug te trekken. 10 minuten later stonden de eerste demonstranten er. ik vond dat zo raar, als je een coup pleeg ga je je niet terug trekken van een strategisch punt als een vliegveld

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 8:50

Bingo Grubb, op zich niet direct onlogisch, wat moet je als leger als er tienduizend woedende burgers op je afkomen? Schieten of terugtrekken. Een andere optie is er nie't.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 jul. 2016 - 19:28

Daarnaast het belangrijkste verschil is dat er geen eensgezindheid was in het leger. In Egypte stond het hele leger achter de coup. Als dat ook hier het geval was dan was het Erdogan over en uit natuurlijk. Plus de kans dat het land afglijdt naar een burgeroorlog want inderdaad Erdogan heeft zeker steun. Michelse. Als je het toch wel weet waarom de coup mislukt is waarom blijf je op hameren dat het een opgezet plan is? Of had je liver toch dir burgeroorlog in Turkije gezien wat je onder het zelfde tekst voorspeld had? voor iemand die veel woord heeft over democratie hou je toch nog wel eenn paar enge anti democratie gedachten aan over.

4 Reacties
JanB2
JanB216 jul. 2016 - 20:00

Die burgeroorlog is al aan de gang. In het Oosten van Turkije. Door het mislukken van deze coup is de kans op sektarisch geweld aanmerkelijk toegenomen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 jul. 2016 - 21:14

Jan bedoel je niet dat "door deze coup" de kans op sektarische geweld is toegenomen? Het mislukken van de coup heeft juist bijgedragen dat Turkije vandaag nog niet in een gehele burgeroorlog is beland.

Dunya2
Dunya217 jul. 2016 - 6:59

@AppiMohamud Sluit me aan bij jouw woorden. De Turken hebben behoorlijk geleden van de vorige staatsgrepen als de avondklok die bijna twee jaar ingesteld werd. Voedselschaarste, lange rijen voor de supermarkt voor voeding vanwege voedselschaarste die er was. En andere ellende die ze moesten doorstaan. De kans op een heftige burgeroorlog in het hele land zou bijzonder groot zijn als de staatsgreep geslaagd zou zijn. Bij de vorige staatsgrepen was Turkije stabieler en waren er meer opponenten van de toenmalige politiekeleider(s). De Turken zijn verstandig geweest door te protesteren tegen aan staatsgreep. Als er helemaal geen staatsgreep was geweest, was het nog beter geweest. Maar het is niet anders. De Turken hebben verstandig gereageerd.

Dunya2
Dunya217 jul. 2016 - 7:00

voeding=voedsel

paul2
paul216 jul. 2016 - 19:11

Welkom in de EU Turkey Accuses US Of Being Behind Military Coup http://www.zerohedge.com/news/2016-07-16/turkey-accuses-us-being-behind-military-coup-demands-extradition-cleric-gulen Turkey Suspends All US Operations Against ISIS At Incirlik Airbase, Which Vaults B61 Nuclear Bombs http://www.zerohedge.com/news/2016-07-16/turkey-suspends-all-us-operations-against-isis-incirlik-airbase-which-vaults-us-b61- Maar nog steeds lid van de NAVO...

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:24

> Welkom in de EU Noch de Turkije noch de USA zijn lid van de EU. Zerohedge is een aluhoedjesclub, en een van de belangrijkste schrijvers, Dan Ivandjiiski, heeft een strafblad wegens beurshandel met voorkennis. http://uk.businessinsider.com/the-men-behind-zero-hedge-have-been-unmasked-2016-4

TheHun
TheHun16 jul. 2016 - 18:51

"De partij van president Erdogan, AKP, en de belangrijkste oppositiepartijen hebben de handen ineen geslagen." De Islam duldt geen oppositie.

Donostia2
Donostia216 jul. 2016 - 18:12

Erdogan ligt op ramkoers naar de Verenigde Staten. De Turks Amerikaanse luchtmachtbasis belegerd met tanks, de stroom afgesloten. Duizenden Amerikaanse en Duitse militairen als ratten in de val. De inzet zou zijn de uitlevering van die Islam man Gülun. Wat een gevaarlijk spel, ik begin me werkelijk zorgen te maken.

8 Reacties
JanB2
JanB216 jul. 2016 - 20:02

Erdogan is zo gek als een deur. Dat blijkt hier maar weer eens uit.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:37

> Duizenden Amerikaanse en Duitse militairen als ratten in de val. Het gaat om Incirlik. Ik denk niet dat Erdogan het aan durft om duizenden Amerikaanse en Duitse militairen als ratten in een val durft te zetten. En er is ook niemand gegijzeld om een uitlevering van Gulen af te dwingen. De Amerikanen laten zich niet chanteren, en Erdogan zou er geen moment aan denken om de USA te chanteren. Volgens Peter Cook, woordvoerder van het Pentagon, is de luchtmachtbasis afgesloten om Turkse soldaten die worden verdacht mee te hebben gewerkt aan de coup te arresteren. Hoe je over Erdogan of de coup mag denken, stellen dat de Amerikanen als partij worden aangepakt als betrokken in de coup is te belachelijk voor woorden.

Pietersen2
Pietersen216 jul. 2016 - 20:45

Erdogan leeft in z'n eigen wereld en wordt nu ook volslagen paranoide, blijkt uit dit soort gedrag. Het enge is dat onze politici waarschijnlijk zullen buigen voor hem

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:54

> Erdogan is zo gek als een deur. Dat blijkt hier maar weer eens uit. Ik denk dat dat een verkeerde conclusie is die aangeeft dat jij een verkeerd beeld van de situatie hebt. Ik denk dat Erdogan heel slim is en heel precies de risico's van zijn handelen afweet.

Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 0:27

"Erdogan is zo gek als een deur." Of zo link als een loden deur. Zoals je elders zelf al constateerde zijn juist de gevaarlijkste gekken niet op ieder vlak gek. De vluchtelingensituatie heeft hij maximaal uitgebuit tegenover de EU, door de EU te gijzelen door mensen die op bootjes vanaf de Turkse kust vertrokken geen strobreed in de weg te leggen en de mensensmokkelaars ook niet aan te pakken. Waarom zou hij deze situatie niet maximaal uitbaten tegenover Duitsland en de VS? Obama en Merkel hebben een keurig correct standpunt gegeven over de aanslag op de democratie die in Turkije werd gepleegd. Dat is toch het beste moment om de VS eens onder druk te zetten om de vermeende man achter de staatsgreep uit te leveren, zodat hij met zijn voormalige wapenbroeder af kan rekenen? Hij wijst er daarbij fijntjes op dat Turkije andersom nog nooit heeft geweigerd om een terrorismeverdachte uit te leveren. Dus waarom moet hij daartoe hemel en aarde bewegen? Erdogan is als machtspoliticus zeker zo leep als Poetin. Wat weer niet betekent dat Erdogan ook meteen achter aanslagen of een staatsgreep zit die hem wel erg goed uitkomt. Vooralsnog heeft Poetin op dat vlak een monopolie. Tot iemand het tegendeel daadwerkelijk aan kan tonen.

Dunya2
Dunya217 jul. 2016 - 7:15

Ik ben het met je eens. Alleen een toevoeging de aanstichters van de staatsgreep kwamen uit het oosten van het land grenzend aan Iran, Syrië en Irak.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 7:31

Wow, heftige ontwikkeling.

Donostia2
Donostia217 jul. 2016 - 10:14

@Not a Jolly Jumper. Vreemd, de Turkse premier heeft gistermiddag de oorlog verklaard aan ieder land die die Gülen meneer beschermd en/of niet uitlevert. Ik vind dit erg zorgelijk, En echt want anders dan Uw aanname's.

Kees Ollopa
Kees Ollopa16 jul. 2016 - 18:11

De coupplegers hadden beter VVD van Baalen kunnen inhuren om de democratisch gekozen Erdogan te verjagen. VVD van Baalen is de EU specialist in deze. Hij hoeft maar even met zijn vuistje te zwaaien net als bij zijn rijke corrupte vrienden in Kiev en de democratisch gekozen leider heeft het nakijken. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/van-baalen-duikt-op-kiev - De EU machthebbers zeggen nu wel Erdogan te steunen maar daar menen ze natuurlijk niks van. Dat is althans te hopen. 2.600 rechters ontslagen en de doodstraf om te beginnen. En het was al niet best volgens EU elite. Het gaat helemaal de verkeerde kant op met met dit door EU machthebbers gesteunde democratisch gekozen regime. Het komt nu wel heel slecht uit dat EU machthebbers door Erdogan succesvol worden gechanteerd met het VVD/PvdA vluchtelingenplan. http://www.volkskrant.nl/buitenland/eu-parlement-waarschuwt-voor-overhaaste-toenadering-tot-turkije~a4245317/

3 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:42

> De EU machthebbers zeggen nu wel Erdogan te steunen maar daar menen ze natuurlijk niks van. De EU machthebbers steunen de overwinnaars van de coup. Het laatste wat de EU wil is een langdurige burgeroorlog in Turkije. En daar zou jij het, als je slim bent, het eerste eens moeten zijn.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:44

Excuus voor de fouten van de autocorrectie

Piet de Geus
Piet de Geus17 jul. 2016 - 12:12

"De EU machthebbers zeggen nu wel Erdogan te steunen" Dat zeggen ze helemaal niet. Het enige wat ze zeggen is dat democratische veranderingen via de stembus moeten verlopen en nimmer uit de loop van een tank komen.

nesje2
nesje216 jul. 2016 - 17:38

heb heel wat opinie stukken voorbij zien komen ook hier op Joop. hoe moeilijk de Turken het hebben in Nederland en dat ze nooit voor volwaardige nederlanders werden gezien. het is nu wel duidelijk geworden waar de loyaliteit van de tweede en ook al de derde generatie ligt..

4 Reacties
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 19:55

nesje, Ze blijven natuurlijk erg betrokken bij hun land van herkomst. Zeker omdat hun ouders daar nog zo sterk bij betrokken blijven. Bovendien worden ze er hier door mensen zoals jij steeds met de neus op gedrukt, dat ze 'Turken' zijn. .

Dopper2
Dopper216 jul. 2016 - 21:14

@ Johann - Een tijdje geleden was er nog een onderzoek naar nationalitische gevoelens en daar bleek dat er geen volk zo nationalistisch is als de Turken. Die steken op de punt met kop en schouders boven iedereen uit. Degenen die in Nederland de straat op gingen, zijn Turk in hart en nieren, daar zit geen enkel gevoel voor Nederland bij. En dat heeft niets van doen met de manier waarop ze mogelijk gezien worden door de Nederlanders.

Van der Wal
Van der Wal17 jul. 2016 - 6:25

@johann je haalt oorzaak en gevolg door elkaar. Ze willen zelf Turk blijven, en dus worden ze zo, uit beleefdheid, genoemd.

groeneveld1
groeneveld117 jul. 2016 - 7:48

@Johannn dat doen ze zelf, al mijn Turkse kennissen en vrienden zien zichzelf eerst als Turk en dan pas Nederlands ondanks het feit dat ze in Nederland geboren zijn dus moet je ook niet verbaasd reageren als mensen je als een Turk zien.

truusbeek2
truusbeek216 jul. 2016 - 17:19

Een mooie dag voor Erdogan en een hele zwartedag voor de toekomst van de Turkse democratie. Daar wil ik het bij laten.

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 17:02

Waarom worden die rechters eigenlijk ontslagen? Zaten ze achter de coup?

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 18:22

Omdat Erdogan dat al van plan was, natuurlijk.

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 18:59

Nick, De coup was hij dus ook van plan.

Visvijver2
Visvijver216 jul. 2016 - 20:09

Het pad vrijmaken voor wat gaat volgen; de volgende stappen waren de coupplegers brandmerken als 'terroristen', vervolgens her-invoering van de doodstraf. De partijen die zich braaf achter Erdogan hebben geschaard als redder van de democratie (ahem...) hebben nogal wat uit te leggen als de eerste van de zo'n 3000 executies gaan worden voltrokken. Erdogan heeft vast nog eens nagelezen hoe mannen als Stalin en Mao dat soort zuiveringen voltrokken.

rick verdonschot
rick verdonschot16 jul. 2016 - 16:56

Dit moet toch wel de meest knullig uitgevoerde false flag in de recente geschiedenis zijn geweest. Wel praktisch natuurlijk om het hele Ordo ab Chao principe in nog geen etmaal tijd te laten plaatsvinden. Helemaal wanneer het net na het sluiten van de beurzen plaatsvindt. Ik ben benieuwd of we iets van een kritische houding vanuit de MSM mogen verwachten...ik ga er niet vanuit eigenlijk.

GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 16:14

Duizenden rechters ontslagen. Volgens mij heb ik geen rechter gezien gister op straat met een wapen in de hand. . Erdogan heeft een heerlijk excuus om nu zijn gewenste zuivering door te voeren, op alle vlakken in de samenleving. De dictatuur is daarmee compleet. Ik verwacht nog veel meer uit deze toverhoed..

Pietersen2
Pietersen216 jul. 2016 - 14:59

Erdogan kan nu he-le-maal los gaan. Zijn ego en aanzien is nu zo enorm dat niks 'm meer in de weg staat voor een groot-ottomaans rijj Frappant ook dat ie die 2700 rechters zo snel geselecteerd heeft voor ontslag. Het invoeren van de doodstraf is ook wel zo efficient. Maar het is allemaal democratisch verantwoord en de EU is blij met de goede afloop. In brussel gaan we natuurlijk ook gewoon door met de EU toelatingsgesprekken, het land maakt immers grote vorderingen Gaan we nu hier ook de doodstraf invoeren en nog meer naar de pijpen dansen van een fantastische leider, met zelfs in NL 100-duizenden aanhangers?

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek216 jul. 2016 - 17:25

Daarom denk ik dat hij dit heeft laten gebeuren.

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier16 jul. 2016 - 14:51

Vriend Timmermans staat te jubelen dat de democratisch gekozen Erdogan heeft gewonnen. Vreemd. Toen de democratisch gekozen Oekraïense president dmv een coup werd verdreven stond hij aan de andere kant. Niet heel consequent, dunkt me? Paste toen de democratie niet in het EU plaatje??

5 Reacties
JanB2
JanB216 jul. 2016 - 16:23

Tja, Timmermans. Die vent is zo langzamerhand knettergek aan het worden.

truusbeek2
truusbeek216 jul. 2016 - 17:28

Timmermans is totaal de weg kwijt, sinds vandaag is er geen democratie meer in Turkije. De coup van Erdogan is zeer succesvol geweest en het domme deel van de Turken holt er achter aan.

Minoes2
Minoes216 jul. 2016 - 17:52

Hetzelfde toen met de Palestijnse verkiezingen!

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper16 jul. 2016 - 20:45

De EU machthebbers steunen de overwinnaars van de coup. Het laatste wat de EU wil is een langdurige burgeroorlog in Turkije.

Bagus
Bagus17 jul. 2016 - 5:59

@ Johannes Partikulier Misschien wel niet de juiste draad noch direct aansluitend op een thema dat we enige dagen geleden samen bespraken hierbij een link naar een voor mij (misschien ook voor u??) interessant artikel over de verwarring tussen culturele en religieuze 'markers' (http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/4341131/2016/07/16/Verwar-religie-niet-met-cultuur.dhtml).

brambo2
brambo216 jul. 2016 - 14:49

Mehmet II de veroveraar van Consantinopel, Ataturk de redder van het Osmaanse rijk, Erdogan die Turkije uit de 3e wereld trok en bij de EU aansluit. Krachtige heersers, dat zijn de Turkse helden . Wat willen de reaguurders op Joop nou eigenlijk? Aai over de bol van de coupplegers. "Jongens niet meer doen hoor." Keihard en medogenloos aanpakken. Zoals hij doet met de PKK en met de arabische clans. Dat is wat zijn volk van hem eist. Dat is de reden dat Erdogan op de troon zit en niet een slappe hap als Merkel of Rutte.

11 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 16:17

In Turkije is helemaal geen sprake van democratie. Uitsluitend van een dictatuur van de meerderheid. Dat is nogal een verschil en als je dat verschil niet begrijpt zal je nooit begrijpen waarom Turkije niet rijp is voor de EU.

LaBou
LaBou 16 jul. 2016 - 17:00

Je gebruikt de verkeerde avatar. Mehmet droeg een tulband!

RonVa
RonVa16 jul. 2016 - 17:54

[Erdogan die Turkije uit de 3e wereld trok] Je bedoelt natuurlijk Erdogan die Turkije terug stuurt naar de middeleeuwen. Aai over je bol en niet meer doen zo'n fout...

Pietersen2
Pietersen216 jul. 2016 - 18:24

Democratie is wat anders dan dat 50,1% bepaald wat goed is voor die andere 49,9. Onze politici zijn niet slap maar ontzettend naief. Die denken dat een Erdogan wel valt om te buigen en te schikken is naar de wensen van een EU. Gaat niet gebeuren natuurlijk. Erdogan zit er in de eerste plaats voor zichzelf, ten tweede voor zijn familie en ten derde voor die manipuleerbare 51,1%, zodat dit ook een meerderheid blijft. Die meerderheid heeft ie straks ook niet meer nodig, dan is het gewoon een dictator, vergelijkbaar met Putin. Of dit slecht is valt te bezien, maar onze politici verkwanselen hun land iig liever voor een mooi EU baantje. Dat Turkije over 10 jr niks meer voorsteld staat voor mij na gisteren vast. Een mooi land wordt om zeep geholpen en degene die moeten boeten zijn die 49,9%

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 jul. 2016 - 19:12

Democratie is wat anders dan dat 50,1% bepaald wat goed is voor die andere 49,9. Geld dat alleen voor Turkije of ook voor de Britten? Als ik me niet vergis hebben de Britten een referendum afgedwongen met 500.000 stemmen en gewonnen met 51,1% en daar bij een tweede referendum verboden met 2 miljoen stemmen.

panterarosso65
panterarosso6516 jul. 2016 - 19:56

onzin hij zit er omdat hij de populistische stijl van wilders met religie combineert overigens keihard en meedogenloos is hij tegen iedereen, ook zijn eigen mensen als ze te populair worden en ook tegen mensen die het niet eens zijn met zijn bouwplannen

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 20:03

Appi Mohamud 16 juli 2016 at 21:12 [Als ik me niet vergis hebben de Britten een referendum afgedwongen met 500.000 stemmen en gewonnen met 51,1% ] Nou, dan vergist u zich dus wel. Zoek het maar even op.

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 20:05

GeachteLezer, Klopt. Dat had ik nog niet ingezien. In een echte democratie kan een meerderheid een minderheid niet ontrechten.Het no-overruling principe. En dat gebeurt in dit Turkije veelvuldig. Dank voor de tip. .

Macavity2
Macavity216 jul. 2016 - 20:30

@Appi Je ziet (uit onwil want in tegenstelling tot in Turkije) dan zeker ook niet dat er in het VK zelf geen noemenswaardige Engelsen zijn die andere Britten, zeker niet onder aansturing van de hen als meerderheid vertegenwoordigende Britse regering, intimideren, vervolgen, onderdrukken, gewelddadig bejegenen, de pers breidelen, en onwelgevallige parlementsleden vervolgen. Laat staan dat je (uit onwil want in tegenstelling tot in Turkije) ziet dat Engelsen en de Britse regering deze andere volken binnen het VK een eigen landsdeel en subsidiair bestuur gunnen. Nog minder zal je (uit onwil want in tegenstelling tot buiten Turkije) zien dat dat Engelse gemeenschappen en organisaties levend in meerdere Europese landen, op enige wijze onder regie van de Britse overheid, d.m.v. kwalijke invloed, intimidatie, en zelfs ook door geweld uit te oefenen, tot en met het in mishandelen van de pers in deze Europese landen, zich laten gelden.

Pietersen2
Pietersen216 jul. 2016 - 20:38

@appie Niet vergelijkbaar. De EU als orgaan is tot stand gekomen als gevolg van een natte droom die politici hadden en hebben. Daar is van te voren nooit een mandaat voor gevraagd van het volk. Overigens zal een EU met Turkije een bedenkelijk niveau krijgen op sociaal gebied, dan zal die 50-50 in GB heel anders zijn, denk ik. Die zijn straks blij dat ze niet meer in de EU zitten, als ze eruit gaan. Iets wat ik nog moet zien gebeuren overigens, er komt vast wel wat uit de hoge hoed getoverd.

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jul. 2016 - 14:28

Macavety. Volgens mij zijn de Engelse die voor de andre de helft de Britten van alles door de strot aan het douwen zijn, neem be voorbeelden Noord Ierland en Schotland. Die twee denken meestal haaks op de rest van de Engelse maar hebben tot noemen toe moeten doen wat de Engelse besloten hebben vandaar dat je ook steeds meer geroep hoort om uit de Groot Brittannië te stappen. Een krant of media orgaan verbied je alleen als ze leugens over de staat rondbrengen om de staat te ondermijnen, media orgaan wat de leugens van de staat rond strooit heeft juist de bescherming van de staa. Neem be voorbeelden de leugens waarmee de Irak oorlog is gestart en Kadaffie vermoord heeft. Pieterse. Waarom zou je het niet kunnen vergelijken? Ja de EU is door de strot van de burgers gedouwd, der is niet veel keus aan ons voorgelegd. Maar je vergeet dat Turkije in het zelfde schoen rond loopt. Ik neem aan dat hun ook liver het ottomaanse rijk nog hadden gehad. Maar bij hun is het ook door de strot gedouwd dat ze het maar moesten opgeven. mijn punt is juist dat de mensen die afgelopen jaren hier het hardst schreeuwen dat democratie het hoogste goed is en een hoogste goed wat we maar kennen in Europa. Dat zijn het zelfde reagerders die ook stonden te juichen dat we democratie brachten in het midden oosten, en na dat Pandora box was geopend in Een keer riepen dat M-O niet kan omgaan met democratie. En dat zijn nu ook precies hetzelfde die de democratie in Turkije vernietigd zien worden en de mensen liver een burgeroorlog gunnen. Die mensen moeten realiseren dat wat mis is met het wereld is juist mensen met zulke gedachte. Accepteer dat een ander land buiten het westen op democratische vlak beter doet als het westen en dat sommige landen wat bij het westen word gerekend stuk minder democratie zijn dan landen wat zelfs bij "derde wereld" word gerekend.

Joop discrimineert
Joop discrimineert16 jul. 2016 - 14:47

Onder het mom van democratie wordt de rechtstaat de kop afgehakt. En wie heeft daar belang bij precies iemand die op moment supreme niet te vinden was. Een rechtstaat waarin burgers beschermt worden tegen de macht van de overheid is toch een fijner gevoel dan een democratie. Want wat heb je aan een democratie is je voor het minste geringste door een megalomane leider in het gevang belandt. En straks als het aan hem ligt helemaal mond dood maakt door je op te knopen. Als je het dus over turkije hebt dan klinkt het woord democratie toch vrij hol.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 21:16

@JanB "Je bent behoorlijk in de war." Samen met Merkel, Timmermans en Obama, toch? Wees eens eerlijk, in plaats van koppig. Vindt u het echt jammer dat de militaire coup in Turkije mislukt is?

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 14:40

Het lijkt me niet nodig te luisteren naar voorstanders van militaire dicactuur. Zij willen immers gedicteerd worden, dus hun meningen doen er niet toe. Zij willen zichzelf buiten spel zetten.

8 Reacties
D'Holbach
D'Holbach16 jul. 2016 - 15:49

Het is beter te luisteren naar voorstanders van een relifascistisch dictator?

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 16:31

Discussie met ondemocratische krachten heeft geen zin. Zij kiezen een andere weg dan debat. Dat ik hier toch de discussie aanga met sommigen die tonen voorstander te zijn van militaire dictatuur in Turkije is omdat ik hoop dat enkelen van hen nog voor democratie te winnen zijn.

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 17:04

Patric, Je hebt je voor de gek laten houden. De coup was geensceneerd. Dat is inmiddels wel duidelijk!

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 18:39

@Albert Einstein Daar geloof ik nog steeds niets van, want dat is enorm moeilijk. Te moeilijk voor Erdoğan. Maar zelfs als Erdoğan een geniale bedrieger zou blijken, dan nog was het onthullend en schokkend om te lezen hoeveel Nederlanders voorstander zijn van militaire dictatuur.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 jul. 2016 - 19:15

Eensteen this zeker geceneerd omdat de Turken voor Erdoğan hebben gekozen en niet voor de militairen? Ik hoorde je nog juichen gisteren om de coup en het aantal doden wat tien nog komen was. De teller staat ondertussen op 1200

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 20:13

Je bent behoorlijk in de war. Jij kunt hier in Nederland al niet meer zeggen wat je van Erdogan vindt zonder het risico op represailles vanuit Ankara (ik noem een Duitse komiek). Democratie is niet zelden een dictatuur in travestie. De travestieact van Erdogan is al enige tijd op zijn retour, hij toont zich steeds openlijker als de despoot die hij feitelijk is. Je heult feitelijk met een psychopaat.

Macavity2
Macavity216 jul. 2016 - 21:46

@Patrick Zag je de door delen van het leger uitgevoerde coup tegen de Ceausescu's ook als een keuze voor een militaire dictatuur?

Albert Einstein
Albert Einstein17 jul. 2016 - 6:12

Patric, Ik denk niet dat Nederlanders voorstander zijn van militaire dictatuur. Maar ze prefereren die boven een moslimdictatuur. Want een democratie, geleid door moslims, is onmogelijk. Dat zie je aan Irak en Libie, waar de militaire dictators zijn afgezet, met desastreuze gevolgen.

Macavity2
Macavity216 jul. 2016 - 14:25

De democratie gered? http://nos.nl/artikel/2066680-stevige-kritiek-waarnemers-op-turkse-stembusgang.html http://www.ad.nl/binnenland/turkse-politieke-ronselbrief-aan-nederlanders-onderzocht~aeea4f9e/ Dat was al een comateuze patiënt. De religieus nationalistische fascistische staat die Turkije onder Erdogan al geworden was met haar persbreidel, en bevoegdheden om parlementsleden die de potentaat niet aanstaan te laten vervolgen, zal alleen maar een excuus vinden in deze mislukte couppoging om een veel rigoureuzere grote schoonmaak te kunnen houden van onwelgevallige elementen. Jammer voor het Turkse volk waarvan een groot deel, al is het niet de meerderheid, slachtoffer zal worden van het het reli-nationalistische fascisme wat beleden wordt door een ander groot deel. In Nederland is daarbij ook grote reden tot zorg omdat er, veel minder dan b.v. in Duitsland waar de diverse in Turkije onderdrukte Turkse minderheden wel sterk vertegenwoordigd zijn, er overwegend deze fanatieke Erdogan-aanhang leeft en zich steeds meer doet gelden. Behalve dat de hier veel minder vertegenwoordigde Turks Nederlandse minderheden door hen geïntimideerd, en zelfs gewelddadig bedreigd en behandeld worden, geldt dat ook voor Turkse Nederlanders over het algemeen door de steeds sterkere bewuste invloed van de Turkse overheid die hier via diverse organisaties actief is. Hoe de fanatieke Erdogan-aanhang hier tegenwoordig zich zelfs al verwaardigt om zich naar de Nederlandse samenleving intimiderend en desnoods gewelddadig op te stellen verrast mij niet. Gisteren ervoer een NOS-ploeg dit nog waarbij zij ook daadwerkelijk mishandeld werden: http://nos.nl/artikel/2117897-rust-bij-turks-consulaat-in-rotterdam-teruggekeerd.html Maar de terreur van de agressieve nationalistische Erdogan-aanhang laat zich al langer en steeds meer zien en niet alleen in Nederland: http://www.joop.nl/nieuws/turks-koerdisch-conflict-laait-weer-op-nederland http://nos.nl/artikel/2104071-pvda-kamerlid-bedreigd-vanwege-steun-aan-ebru-umar.html http://nos.nl/artikel/2110538-politiebewaking-voor-turks-duitse-parlementariers.html http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/20/je-moet-niet-fucken-met-erdogan-1612890-a464632 http://www.politalk.nl/2016/04/27/erdogan-koeioneert-heel-europa-van-de-zweedse-televisie-tot-een-zwitserse-fototentoonstelling/

Gert-jan2
Gert-jan216 jul. 2016 - 14:10

Volgens mij Frans, moeten we dat land zo snel mogelijk laten toetreden tot Europa, pfff hahaha. En hieraan hebben we onze hoop (en héél veel geld) verkwist als het om vluchtelingen gaat??

Sol Invictus
Sol Invictus16 jul. 2016 - 14:08

Erdogan. motief? check. gelegenheid? check. plaats delict? check. habeas corpus? check. coupplegers hadden Erdogan en getrouwen niet in handen. couplegers hadden geen gezicht. coupplegers hadden geen plan. coupplegers openden het vuur op burgers. dat menig couppleger dacht deel te nemen aan een echte coup wil niet zeggen dat de coup echt was. dat was ze ook niet, deze coup is of door Erdogan gedoogd, aangemoedigd, of georganiseerd. domme coupplegers nemen het op tegen man met enorme steun in het land? niet zo plausibel. erdogan gebruikt fake coup om een coup te plegen? erg pausibel.

1 Reactie
Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 14:47

Ben niet van de complottheorieën maar het komt hem verdacht goed uit. Als er niet snel namen komen, het schimmig blijft wie aan de top stond en Erdogan hiermee de macht grijpt dan is het wel heel verdacht.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 14:07

In het begin hielden de top Westerse politici zich vrij stil, want ze wisten niet met wie ze al staatshoofd in Turkije te maken zouden krijgen. Erdogan of een hoge militair? Maar toen het duidelijk werd dat de coup zou mislukken bevestigden ze hun trouw aan Erdogan. Die was democratisch gekozen, en dat moest gerespecteerd worden. "Ellek nadeel heb z'n voordeel." Maar in dit geval is het een mixed bag. Voor de meer fundamentalistische moslims en de ultra-nationalisten zal het er meer worden zoals zij dat goedkeuren. Voor anderen zal het enkel onderdrukkender worden. Misschien gaat Erdogan nu echt met Rusland en Syrië meewerken aan het uitroeien van IS & Co. Dit na die grote aanslag van IS op het vliegveld in Istanboel. Blowback. Dat zou een lichtpuntje kunnen zijn omdat IS enz. onder steun van Turkije snel in de pan gehakt zal worden.

Donostia2
Donostia216 jul. 2016 - 13:50

In het algemeen vind ik dat men zich niet moet bemoeien met de politiek in andere landen. Turkije is van de Turken, het is aan hen hoe zij hun land vormgeven. Ik vind de vroege steunbetuigingen van EU en Rutte aan het adres dan ook wat ongepast. Zorgelijker vind ik het gemak waarmee Nederlanders van Turkse afkomst opgetrommeld kunnen worden, en de achteloosheid waarmee een Nos cameraploeg werd gemolesteerd. Wat het hele voorval wel duidelijk maakt waar de loyaliteit van een deel van de Nederlandse bevolking ligt. Om maar niet te spreken van malloten als Arnoud van Doorn en anderen. Ik wens de Turken veel wijsheid toe.

3 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 14:51

Ben het eens met protesten tegen de NOS. Zou Jeroen Overbeek het ook zo lollig vinden als in Nederland een militaire coup wordt gepleegd? Mateloos ergerlijk was het stupide, anti-democratische verslag van de NOS, maar gelukkig hadden we ook andere media.

brambo2
brambo216 jul. 2016 - 14:59

[de achteloosheid waarmee een Nos cameraploeg werd gemolesteerd.] We zijn dan ook in Nederland gewend om mensen aan te pakken die zich niet kunnen verweren. Zo'n Sander van de Pavert van Lucky tv. Zo laf, zo laag. Laat hem Erdogan het komende seizoen van dwdd eens aanpakken. Dan hebben we naast Wilders meteen nog 2 Nederlanders nodig die 24/7 politiebeveiliging nodig hebben.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 18:26

Patrick Faas 16 juli 2016 at 16:51 [Ben het eens met protesten tegen de NOS.] Dus u vindt het erg dat iemand het woord geitenneuker gebruikt (want grutjes, wat onbeleefd) maar als betogers een nieuwsploeg fysiek het werken onmogelijk maakt bent u het er mee eens? Heel apart.

20202
2020216 jul. 2016 - 13:41

De roep om de doodstraf is een feit. Nu alleen nog de komende maanden alle vijanden wegwerken, de grondwet hier en daar aanpassen en niets kan Erdogan meer in de weg staan. Hij heeft het leger en het Turkse volk dan volledig in zijn zak. Dan is het tijd voor de volgende mijlpaal. Lidmaatschap van de EU. Vrij reizen van Turken door Europa wordt alvast afgedwongen. We hebben gisteren de sympatisanten in Nederland en Duitsland aan het werk gezien. Straks met vrij reizen van Turken door Europa zal die invloed alleen maar groter worden. Een conflict met Erdogan en ze staan hier weer in de straten. Gaat de EU niet akkoord met Turkse eisen dan gaat ongetwijfeld de achterdeur weer open en komt alles wat hier naar toe wil komen deze kant op. Inclusief IS sympatisanten uit alle windstreken die het in het kalifaat langzaam te heet onder de voeten dreigt te worden nu het Iraakse leger gestaag oprukt. Wanneer Turkije lid wordt van de EU dan zal het ook daar zijn grote invloed gaan uitoefenen. En de EU parlementariers zullen gedwee buigen als knipmessen op de maat van de intimidatie. Dit is de erfenis die we aan Frau Merkel te danken hebben. Die gisteren niet wist hoe snel ze Erdogan moest steunen. De Britten hebben een zeer goed moment gekozen om de Erdogan Unie te verlaten.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 jul. 2016 - 16:55

@ 2020 Turkije wordt geen lid van de EU en dat vrij reizen gaat er ook niet komen. Lees eens een krant.

ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 21:03

Daan, EU is lovend over aanpak Erdogun (wetende dat ´the winner takes it all´), en dit is een verzegeling van beleid voor minimaal 10 jaar, iets wat ++miljarden betekend in int. handel.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2016 - 13:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 14:59

Toch minimaal een “Never let a good crisis go to waste”

truusbeek2
truusbeek216 jul. 2016 - 17:22

Binnen 24 uur !

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 13:22

Vraagje aan alle voorstanders van militaire dictatuur hieronder: Zijn jullie ook in Nederland voorstander van zulk bestuur? Zouden jullie Wilders steunen als hij zou proberen met militaire geweld de macht te grijpen?

8 Reacties
Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 14:15

Op het moment dat de Nederlandse regering net als die in Turkije het land poogt om te vormen tot een sharia land; ja

erikbos
erikbos16 jul. 2016 - 14:48

"Zouden jullie Wilders steunen als hij zou proberen met militaire geweld de macht te grijpen?" U maakt de verkeerde vergelijking. Zou u een coup steunen als Wilders aan de macht(democratisch) was en bezig was de persvrijheid aan banden te leggen en rechters die hem dwarszitten te ontslaan?

ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 15:04

Wat een belachelijke reactie, Patrick. Vindt jij echt dat de Nederlandse geschiedenis parallellen met de Turkse vertoont?

insignia
insignia16 jul. 2016 - 15:40

Denk je dat dit reeel is? Ik kan mij niet voorstellen dat een staatsgreep ook maar in de hoofden van onze krijgsmacht voor komt. Eerder bestaat de mogelijkheid dat de man een meerderheid zou krijgen. Zwarte bladzijde in de gewchiedenis van mijn land maar in een democratie is dat mogelijk. Politieke partijen moeten een redelijk alternatief bieden.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 16:49

Ja ik ben ook benieuwd wie voorstander zou zijn van een militaire coup tegen Wilders, mocht hij verkozen worden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 19:24

Patrick Faas 16 juli 2016 at 18:49 [Ja ik ben ook benieuwd wie voorstander zou zijn van een militaire coup tegen Wilders, mocht hij verkozen worden.] Als hij zijn macht zou proberen uitbreiden door het terzijde schuiven van de grondwet en het uithollen van de insitituties? Hell, yeah!

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 19:57

@ Faas Een coup om Wilders te wippen? Meteen doen!

Van der Wal
Van der Wal17 jul. 2016 - 7:01

@Faas Het Turkse Leger zou het grondwettelijk recht hebben om ervoor te zorgen dat de Turkse Staat seculier blijft. Ik kan dat nog niet geverifieerd krijgen, maar als het waar is dan is er in Turkije niets wederrechtelijks aan het afzetten van de democratisch gekozen regering. Qua wenselijkheid, zodra er een tweedeling in een maatschappij ontstaat over dat soort fundamentele zaken heb je kans op een burgeroorlog. Die kans is in Turkije groter geworden. De Koerden aan de ene kant en de Europese Turken aan de andere kant. Als het volk onderling ruzie krijgt en men bereid is tot het uiterste te gaan dan valt er democratisch niet zo veel meer te regelen. In Nederland is de situatie heel anders. Een de kans op een staatsgreep hier is om diverse redenen zo klein dat je met 0 mag rekenen. Een lege dat "pang pang" moet roepen wegens gebrek aan munitie, en zo klein is dat het op z'n hoogst de Dam kan bezetten is geen reele macht. Ik zou me eerder zorgen maken om de Amsterdamse Mocro-Maffia, als die ten minste op tijd ophouden met elkaar afmaken.

Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 13:13

Uiterst jammer Had er graag een fles champagne voor willen openen vandaag. Verder is het wel enigszins verdacht want het komt Erdogan allemaal wel heel makkelijk uit en het was ook wel heel makkelijk neergeslagen. Aan de andere kant kan het ook gewoon zijn dat er toch nog enkele helden in Turkije zijn.

5 Reacties
Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 14:09

Meer slachtoffers dan in Nice, en de standaard bijdrage van rechts Nederland is 'jammer dat het niet gelukt is'. Tsja.

Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 14:48

Nog altijd minder slachtoffers dan in de coup die gesteund wordt door Erdogan tegen de president van Syrië.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 15:36

"Aan de andere kant kan het ook gewoon zijn dat er toch nog enkele helden in Turkije zijn." Drink daar dan champagne op.

peterh2
peterh216 jul. 2016 - 15:38

Democratie is inderdaad iets wat we niet moeten willen als de uitslag ons niet aanstaat... Triest

Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 17:01

@Peter H Zei u dat ook toen de regering van viktor yanukovych omver werd geworpen? Wil daarbij niet met een godwin komen, maar democratie kan ook misbruikt worden. Erdogan heeft zelf gezegd dat democratie slechts de trein is die hij gebruikt om bij het einddoel te komen. Hij ondermijnt de democratie in Turkije dan ook.

Visvijver2
Visvijver216 jul. 2016 - 13:11

2500 rechters aan de kant geschoven, 3000 executies gaan volgen, vermoed ik. Eens kijken hoe dit allemaal binnen de bondgenootschappen wordt goedgepraat. Ik zie hieronder 'Gelukkig, democratie is gered" staan, maar ik vermoed dat er de komende maanden duizenden terechtstellingen gaan volgen, geheel in de stijl van andere dictators. Het hele idee van een vooropgezet plan van Erdogan en zijn handlangers wordt per dag aantrekkelijker; even de boel opschudden, de straten vol met aanhangers (ook wel 'Menselijk Schild' genoemd, zelf zorgen dat je er niet bij komt en de komende vijf jaar is zijn Heerschappij verzekerd.

2 Reacties
Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 14:11

Bel Rutte en vraag of hij Al-Sisi he-le-maal de huid volscheldt. Of ehm, gelden je zorgen maar voor een bepaald type, gekozen, 'dictator'?

Visvijver2
Visvijver216 jul. 2016 - 15:35

Quibus--> laat die aanhalingstekens bij 'dictator' maar weg als het gaat om Erdogan. Ik denk dat deze man momenteel een grotere bedreiging is voor de stabiliteit dan Poetin. Tussen nu en een paar weken volgt er een nieuw bloedbad in Turkije en ik snap bij hoog en bij laag niet dat redelijk intelligente mensen als Frans Timmermans en Mark Rutte dit land en bijbehorend steeds meer Stalinistische regime blijven zien als bevriend. Erdogan is een chanteur en een dictator, heeft geen aanhalingstekens nodig.

Bagus
Bagus16 jul. 2016 - 12:46

Ik heb geen enkele behoefte om mij met de huidige, interne situatie in Turkije bezig te houden en al helemaal niet met complotdenken. Laat de Turken dat maar zelf uitzoeken. Wat ik wel duidelijk NIET wil is dat een Turkije onder Erdogan lid wordt van de EU; ik wilde dat al niet voor de coup en ook niet erna. En wat de Turken in R'dam betreft: deze hebben duidelijk hun conservatieve karakter getoond. Dat mag in een open democratie. Als deze mensen op DENK zullen stemmen is dat duidelijk geen bijdrage aan een progressief Nederland. Maar hun gedrag wijst bovendien op een grove inbreuk op het recht op vrije nieuwsgaring en dat is democratisch gezien wel zeer bedenkelijk!

Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 12:38

Erdogan maakt van de gelegenheid gebruik om zelf maar even een staatsgreep te plegen. 3000 rechters zijn zojuist ontslagen. Rechters dus, waar het leger gisteren een couppoging deed ontslaat hij rechters.

peterh2
peterh216 jul. 2016 - 12:06

Toch goed dat de 'truc' niet gelukt is, blijkbaar dachten bepaalde krachten dat ze hetzelfde konden doen als in Egypte. Mensen lijken niet te willen begrijpen dat Erdogan heel erg geliefd is onder de Turken in Turkije zelf en ook ver daarbuiten.

1 Reactie
jasperk2
jasperk216 jul. 2016 - 15:50

bij domme turken wel ja. intellectuele turken moeten niks van hem hebben. bovendien sporen zijn aanhangers niet. erdogan en zijn vriendjes laden hun zakken vol, ruimen tegenstanders uit de weg.

RonVa
RonVa16 jul. 2016 - 12:02

Wat verschrikkelijk sneu voor de normale Turken dat dit mislukt is. Hoopte echt dat het zou lukken. Ben bang dat het nu heel erg lastig is weerstand te bieden tegen deze dictator. Het land zal nu wel snel afglijden naar het niveau Zimbabwe/ Noord Korea.

2 Reacties
peterh2
peterh216 jul. 2016 - 14:39

Waarom sneu? De gemiddelde Turk of erg pro Erdogan en wil van de seculiere staat af. Ook in Nederland is meerderheid van de Turken gewoon voor de legitiem gekozen machthebber. Heel veel 'democraten' vallen nu geweldig door de mand zeg...

RonVa
RonVa19 jul. 2016 - 23:06

Sneu voor de helft (meer dan de helft) van de Turken in Turkije die niet op hem gestemd hebben en nu onder zijn schrikbewind moeten lijden of gaan lijden. Sneu voor de Koerden die door hem afgeslacht worden. Sneu voor aanhangers van Gulen die nu over de hele wereld aangevallen worden. Sneu voor de duizenden die opgepakt zijn en waarschijnlijk een doodstraf boven het hoofd hangt. Sneu voor de helft die wel op hem gestemd heeft maar niet in kan zien waar ze op gestemd hebben. Dat iemand ooit democratisch gekozen is betekend niet dat het on democratisch is om in te grijpen wanneer die iemand zijn boekje te buiten gaat. Er zijn zat voorbeelden van gruwelijke dictators die democratisch gekozen zijn en dit gebruiken voor hun eigen totalitaire macht. Wat we bij Erdogan zien lijkt daar ontzettend op. Bij al die dictators kun je terug kijkend wensen dat ze eerder tegengehouden waren. Al dan niet met geweld. Soms moet je helaas kiezen tussen twee kwaden. In mijn optiek is dat Erdogan en heeft de democratie daar veel meer baat bij een coup dan bij een Erdogan die carte blanche heeft.

Mostafa
Mostafa16 jul. 2016 - 11:33

Turken hebben bewezen dat zij dappere mensen zijn, Egyptenaren zijn praatjes verkopers. Ik zag gisteren op Al Jazeera en bejaarde vrouw van 80 jaar met een boomtakje als wapen op straat midden in nacht loopt en zocht de coupplegers militairen !

2 Reacties
Machielse932
Machielse93216 jul. 2016 - 14:19

Scheve vergelijking. Een van de verschillen was de onwil van de coupplegers om geweld te gebruiken. Sisi en zijn mede coupplegers hebben de straten leeggeschoten. Je zou dus eerder kunnen stellen dat de Egyptenaren mensen van daden zijn en de Turken van woorden. Daarnaast het belangrijkste verschil is dat er geen eensgezindheid was in het leger. In Egypte stond het hele leger achter de coup. Als dat ook hier het geval was dan was het Erdogan over en uit natuurlijk. Plus de kans dat het land afglijdt naar een burgeroorlog want inderdaad Erdogan heeft zeker steun.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 14:20

"Ik zag gisteren op Al Jazeera en bejaarde vrouw van 80 jaar met een boomtakje als wapen op straat midden in nacht loopt en zocht de coupplegers militairen." Vroeg me al af of militairen daadwerkelijk zouden gaan schieten op onschuldige burgers en als ik Erdoğan was, zou ik het volk gevraagd hebben met hun smartphones al het gedrag van iedere soldaat te filmen. Wie schiet er op burgers en wie niet? Maar goed, Erdoğan had duidelijk niet van te voren kunnen nadenken over zijn woorden. Blij dat u, als een van de weinigen hier op Joop.nl voorstander bent van democratie. Zeer zorgewekkend hoe ondemocratisch veel Nederlanders blijken te zijn.

holyground
holyground16 jul. 2016 - 11:29

Jammer hoor. Dit betekent ook dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU dus gewoon doorgaan. #dasbalenzeg.

1 Reactie
Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 13:52

De associatieovereenkomst met Turkije is dit jaar 53 jaar oud. Het lijkt niet zo'n vaart te lopen met die toetreding. Maargoed, een mens heeft het recht om voor de gekste, onwaarschijnlijkste en tamelijk ongevaarlijke dingen vreselijk bang te zijn, natuurlijk.

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 11:03

Dit is inderdaad een buitenkansje voor Erdogan om de legertop over te nemen, te vervangen door eigen mensen. Daarmee heeft hij dan de belangrijkste bedreiging voor zijn positie definitief uitgeschakeld. .

1 Reactie
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 11:05

Oftewel: Dit opent alle mogelijkheden voor de definitieve staatsgreep door Erdogan. .

JohnVKR
JohnVKR16 jul. 2016 - 10:29

Er wordt net gedaan alsof de meerderheid van de Turken voor Erdogan is. Maar daar is geen sprake van. Tijdens de laatste verkiezingen heeft zijn AK partij 50% van de stemmen gekregen. Bij die uitslag worden door veel mensen vraagtekens gezet. Het werkelijke percentage is waarschijnlijk lager. Hoewel de meeste mensen in Turkije tegen een militaire staatsgreep zijn, zien we ook veel mensen die heimelijk hoopten dat de staatsgreep toch zou slagen. Ze zijn bang dat Erdogan nu definitief een aanleiding heeft om van Turkije een islamitische dictatuur te maken. Daar komt het complotdenken ook uit voort. Deze gebeurtenissen komen Erdogan namelijk wel heel goed uit. Dat de top van het leger niet bij de staatsgreep betrokken was, komt omdat deze top is benoemd door Erdogan zelf. Op alle sleutelposities in de samenleving benoemt deze corrupte president leden of sympathisanten van de AK-partij. Daarom is de staatsgreep mislukt. Gek genoeg kan dit mislukken van de staatsgreep weleens de doodsteek voor de democratie in Turkije betekenen. Het mislukken van de couppoging is misschien wel gevaarlijker dan het slagen ervan.

2 Reacties
Nick Ros
Nick Ros16 jul. 2016 - 10:52

De AK partij 50%, heeft die 50% gekregen via de vakantie-Turken uit de EU.

Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 14:02

AKP komt inderdaad zelfs in de buurt van een absolute meerderheid. En dat is nogmaals groei ten opzichte van de vorige verkiezingen. Van de andere 50% is maar grofweg 25% Kemalistisch. (Koerden en rechts-nationlisten zijn dat namelijk niet. En ik hoop toch dat ook een substantieel deel van de Kemalisten liever niet (weer!) via een staatsgreep aan de macht komt/blijft. Oftewel, de staatgreep steunde ditmaal op ongeveer niets. De wereld wordt langzaam beter, zo blijkt.

Zephyr2
Zephyr216 jul. 2016 - 10:19

Gelukkig democratie in Turkije gered.

1 Reactie
johanversomeren
johanversomeren16 jul. 2016 - 11:04

Turkije een democratie? Erdogan is inderdaad democratisch gekozen. Maar nadat hij tot president is verkozen is hij steeds meer dictatoriale trekjes gaan vertonen. Dus democratie is nogal een groot woord, daar is niet zoveel meer van over in Turkije

Josepha2
Josepha216 jul. 2016 - 10:16

Hoe lang zal het duren voordat Turkije de Islamitische Republiek Turkije wordt? Als er iemand een verrader is lijkt met dat Erdogan die het secularisme en Ataturk steeds meer de rug toekeert.

1 Reactie
Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 11:45

En je moet generaties lang eeuwig trouw blijven uit een vooroorlogs figuur omdat...? Ik denk zomaar dat Erdogan daar nooit trouw aan gezworen heeft, dus dan is het ook geen verraad.

20202
2020216 jul. 2016 - 10:15

Een zeer vreemde gebeurtenis. Zo kan Erdogan weer een treetje hoger klimmen in zijn dictatoriale toren en nog meer zijn Islamitische wil opleggen aan zijn volk en meekruiper Europa. Met trillende knieetjes staan ze mee te knikken met de huisdictator van Europa. Nu moet er wel erg veel haast worden gemaakt het het EU lidmaatschap. Het is duidelijk dat ze er helemaal klaar voor zijn. Ondertussen zijn wij er getuige van wat een invloed dit eigenlijk heeft in dit land en wat een 'geweldige' aanwinst voor Nederland de multiculturele samenleving elke keer toch maar weer blijkt te zijn. Het is duidelijk hoe men werkelijk over ons denkt als het er om gaat. We kunnen dus verrekken. En dan zeg ik het nog mild. En dan te bedenken dat sommige dwazen massa immigratie nog altijd toejuichen. De sfeer in Europese landen met een MultiCulti samenleving wordt steeds meer ervaren als bedrukt en beklemmend. De reden daarvoor hebben we de afgelopen nachten kunnen zien.

2 Reacties
J.Vermeer
J.Vermeer16 jul. 2016 - 12:53

Nee nee nee 2020. Het is allemaal onze eigen schuld door kolonialisme, zwarte piet, wilders etc etc.

20202
2020216 jul. 2016 - 14:14

Ja sorry Vermeer, Ik dwaal een beetje af en was het verband tussen de coup, ZP en het kolonialisme eigenlijk bijna alweer vergeten. Goed dat je het even doorgaf ;-).

Bram Emanuel
Bram Emanuel16 jul. 2016 - 10:10

"Staatsgreep Turkije lijkt mislukt" Staatsgreep, of een georganiseerde afrekening met politieke opponenten?

D'Holbach
D'Holbach16 jul. 2016 - 10:07

Moeilijke zaak, ik ben absoluut tegen de relifascist Erdo maar ik zie een militaire coup ook niet echt als oplossing. Temeer daar ik vrienden heb die aan den lijve de ellende van de vorige coup hebben gevoeld en er nog de (zichtbare en onzichtbare) lidtekens van meedragen. Nu Erdo weer strak op zijn plek zit en ook de totale macht over het leger naar zich toe trekt glijdt het land helaas nog verder af naar een middeleeuwse relistaat. Verontrustender vind ik de vijfde colonne die vannacht in Rotterdam van zich liet horen. Gewelddadig tegen journalisten blijken ze getrouwe aanhangers van het relifascisme wat maar een soort nieuws wil, het eigengemaakte soort zonder tegenspraak. Pluriformiteit blijkt voor deze groep een te moeilijk begrip. Overigens hebben de scholen ook een steek laten vallen wat betreft het vak staatshuishouding. Veel hiergeborenen die het hebben over "mijn president". We hebben geen president maar een koning.

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 12:57

Die mensen met Turkse vlaggen in Rotterdam afgelopen nacht waren aanhangers van democratie. Zoals u heeft kunnen lezen en horen waren veel Nederlanders geen voorstander van democratie, maar van een militaire coup. Ook het NOS nieuws leek de kant tegen democratie gekozen te hebben en dat was mateloos ergerlijk. Ook ik was daar boos op.

il viaggiatore
il viaggiatore16 jul. 2016 - 13:11

Mijn waarde D'Holbach. De vijfde colonne bestaat niet. Dat is Fortuyn praat. Dat die woorden zelfs door de moderatie doorkomen verbaasd mij eerlijk gezegd. Maar goed, het geeft te denken. Wat nog zorgwekkender is dat het niet allemaal klootjesvolk is. Er zitten mensen tussen met een universitaire opleiding. Allemaal genoten in NL. Misschien moeten we eens een rekening bij Erdogan indienen.

Quibus2
Quibus216 jul. 2016 - 14:08

Hihihi, die Holbach. Eerst anderen Middeleeuws* noemen en dan zelf welhaast trotst roepen dat wij een koning hebben. Achterlijk instituut. Het is dat de meestgebruikte alternatieven zo beroerd zijn. *En dat in een gebied wat helemaal geen Middeleeuwen heeft gekend.

D'Holbach
D'Holbach16 jul. 2016 - 15:48

Mijn waad Harry, hoe beschrijft u een groep "strijders" die op afroep ter beschikking staan van en buitenlandse dictator anders dan vijfde colonne? Mijn waarde Faas, dat Erdo democratisch aan de macht gekomen is maakt zijn bewind nog niet democratisch, of vind u het inperken van de persvrijheid, het willekeurig gevangen zetten van tegenstanders, het ontslaan van onoartijdige rechters etc. wel democratisch? De NOS heeft absoluut geen partij gekozen maar deed gewoon haar werk, verslag leggen van de gebeurtenissen. Toont u maar eens aan waar ze partij kozen dan. En Quibus, waar stel ik dat ik trots ben op onze koning? Ik stel alleen dat wij er een hebben en de laatst keer dat ik dat checkte klopte dat nog. Eveneens, waar stel ik dat dat land middleeuwen kende, ik zei dat ze afgleden naar een middeleeuwse relistaat, ik weet dat lezn moeilijk is maar ik kan het toch van harte aanbecvelen.

Phil2
Phil216 jul. 2016 - 10:04

Doet een beetje aan de film Walküre denken.... Ben benieuwd wie de "Von Stauffenberg" is van de officieren die dachten ermee weg te komen.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jul. 2016 - 13:20

De vraag is Walküre of de Reichstag brand?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder16 jul. 2016 - 9:33

Als die staatsgreep wel gelukt was dan was er een situatie ontstaan als in Egypte. De gevangenissen raken voller en niemand hoort meer wat over Turkije. De westerse militaire beschaving heeft dan weer gezegevierd. Ik ben wel benieuwd naar een reactie van de NAVO. Die zouden toch onmiddellijk moeten reageren.

1 Reactie
insignia
insignia16 jul. 2016 - 10:54

Een situatie als in Egypte zou ik verschrikkelijk vinden. En wat de NAVO hier te zeggen heeft is wel belangrijk. Het spel is nog niet uit.

jasperk2
jasperk216 jul. 2016 - 9:27

Dit zal de afbraak van turkije alleen nog maar versnellen. Die gek gaat nu de politiek en leger zuiveren. Zal mij niks verbazen als hij de wet zo laat veranderen dat hij levenslang president/dictator kan zijn. (alle rechters heeft die al vervangen...) De turkse economie had al klappen gehad maar zal straks helemaal instorten. En het land wat sinds ataturk in de leeft zat zal weer naar het stenen tijdperk terug gaan. (en die achterlijke turken hier maar toeteren en NOS personeel bedreigen :'))

GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 9:15

Jammer dat de coup mislukt is. Of is dat heel ondemocratisch? Zei Erdogan zelf niet dat democratie een bus is waar je in rijdt om op het eindpunt weer uit te stappen? Dat zegt genoeg over zijn democratisch gehalte. Kijken waar dit eindigt..

Nick Ros
Nick Ros16 jul. 2016 - 9:06

Dit is een kopie van De Rijksdagbrand op 27 februari 1933.

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 8:54

ik zie hier "democraten" haha hopen op een militaire coup op democratisch gekozen leiders. ze hebben liever een militaire junta dan een regering met een democratische legitimering ongeacht wat hun standpunten zijn. Ebru Umar was zeker al van grote opwinding van haar stoel gegleden toen ze dacht dat de aristocratie wederom z'n intrede deed. want die achterlijke barbaren mogen nooit baas over zichzelf zijn. het zou me totaal niks verbazen als Erdogan dit in scène gezet heeft om de geest van Atarurk definitief in de fles te stoppen. dit is weer een teken om alle legers ter wereld drastisch te verkleinen en diplomatieke krachten te versterken. laat het democratisch proces maar z'n beloop hebben.

1 Reactie
ton14024
ton1402417 jul. 2016 - 6:41

´´alle legers ter wereld drastisch te verkleinen´´ We kunnen het tenslotte wel met raketten af.

Meta Foor
Meta Foor16 jul. 2016 - 8:50

turkye is lid van Navo ; zou de navo dan erdogan te hulp zijn geschoten , of is ze dan loyaal aan de militaire regering. Datzelfde juridisch conflict zou de EP hebben als turkye lid was van de EU. Politiek gezien zijn US en EU gisteren door het oog vd naald gekropen. Het i stekenend dat de financiele wereld nauwelijks een rimpel liet zien bij de chaos gisteren in turkye; De duurbetaalde bankiers hadden het waarschijnlijk allang van te voren aan zien komen.

1 Reactie
Van der Wal
Van der Wal17 jul. 2016 - 7:06

Turkije heeft al diverse staatsgrepen achter de rug in NAVO-verband. Het ligt enorm voor de hand dat de NAVO nu hetzelfde doet als toen, namelijk niets. Qua economie, zo belangrijk is Turkije niet, en vanwege de geschiedenis van coups gaat er ook geen belangrijk hoofdkantoor gevestigd worden.

nesje2
nesje216 jul. 2016 - 8:38

Als een president op roept om de straat op te gaan .Dus eigenlijk je dood laten schieten. Dan zijn de turken gehersenspoeld. tot aan in Nederland toe.

1 Reactie
RonVa
RonVa16 jul. 2016 - 12:21

Inderdaad. Sneu dat het kleine deel dat wel ziet wat er met hun land gebeurt zo systematisch onschadelijk wordt gemaakt door Erdogan.

H.Witte
H.Witte16 jul. 2016 - 8:10

De ontwikkelingen van de afgelopen uren in Turkije leggen de willekeur van opvattingen van diverse reageerders op Joop aardig bloot. -Daar waar deze mensen om het hardst roepen dat de democratie heeft gewonnen als het om het Oekraine en het Brexit referendum gaat, zijn deze mensen de hardste ondersteuners gebleken van de coup-poging om een DEMOCRATISCH gekozen regering omver te werpen. -Daar waar Frau Merkel door deze mensen werd neergesabeld als een 'meeloper' of 'vriendinnetje' van Erdogan, spreekt de door hen zo geprezen Boris Johnson na Erdogan een 'geitenneuker' te hebben genoemd, nu in zijn nieuwe positie zijn steun uit voor diezelfde Erdogan. 1. Gaan deze reageerders door krijgen dat ze ongeloofwaardig zijn? 2. Gaan deze reageerders doorkrijgen dat een positie met een bredere verantwoordelijkheid om een andere attitude vraagt en nemen ze nu hun mening over Merkel terug? Ik denk dat dit soort mensen volharden in hun eigen ongeloofwaardigheid.

6 Reacties
BingoGrubb
BingoGrubb16 jul. 2016 - 11:31

beste henk er vallen nog al wat vraag tekens te zetten bij de laatste verkiezingen in turkey. het is ook een feit dat erdo al een hele tijd bezig is mee macht naar zichzelf toe te trekken. dat vrij on-democratie's. de zaken zoals jij ze neer legt liggen wel even wat gecompliceerder. verder heb bij deze coup poging nog al wat vragen? volgens het leger overtrad erdo de grondwet. ik vraag me af welke. en als dat zo is waarom vind een groot deel van turkey dat geen probleem?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jul. 2016 - 13:28

Ach Henk Afrika zit vol met democratisch gekozen leiders die zich vervolgens hun achterwerk afgeven met de grondwet en burgerrechten. Erdogan is dus niet uniek. Wat mij alleen verbaast is dat derde generatie Nederlandse Turken, opgegroeid in een werkelijk democratische rechtstaat, blind Erdogan achterna huppelt, hoezeer hij de pers zuivert, rechters vervangt en nu het leger gaat zuiveren. Moslims, democratische beginselen en bescherming, gelijkwaardigheid van anders denkenden is een contradictio interminus.

H.Witte
H.Witte16 jul. 2016 - 15:20

Beste BingoGrubb en Jan Willem deBoer, dank voor jullie reactie. Ze doen, dunkt mij, verder niets af aan mijn gezichtspunt.

Minoes2
Minoes216 jul. 2016 - 18:01

Hoezo? In de Oekraïne hebben ze toch ook een staatsgreep gepleegd? Daar heeft, als ik het me goed herinner, degene die tijdelijk aangesteld was en dus niet gekozen, snel even het associatieverdrag getekend.

H.Witte
H.Witte16 jul. 2016 - 19:41

Minoes, Je begrijpt verdraaid goed wat ik bedoel. Ik dicht jou wel enige intelligentie toe.

H.Witte
H.Witte17 jul. 2016 - 16:13

Rock Voorne, ik doe eerder geen uitspraak over de democratische stand van zaken in Turkije, ik heb het over een door het volk democratisch gekozen regering. De tijd zal leren in hoeverre het land werkelijk democratisch blijft. We dienen daartoe af te wachten of bij de volgende geplande ronde normale verkiezingen worden gehouden. Het volk kan dan besluiten of ze achter de partij van Erdogan blijven staan of niet. Pas als Erdogan weigert nieuwe verkiezingen uit te schrijven en zijn macht aanwendt om zijn partij langer aan de macht te doen blijven, pas dan weten we of de democratie nog bestaat in Turkije. Dat er intussen allerlei ondemocratisch maatregelen worden genomen is pijnlijk, maar te herstellen bij verkiezingen. Vergeet daarbij niet dat we zelf ook in ons land iemand hebben die, als het hem zo uitkomt, de democratie aan wil tasten. Ik refereer aan zijn uitspraak dat hij een besluit van de rechter, als deze hem niet uitkomt, niet zal accepteren en naast zich neer zal leggen. Dergelijke uitspraken ondermijnen ook onze democratie. Hetzelfde geldt om op te roepen voor een revolte. Iedereen snapt dat dit nooit geweldloos zal gebeuren. Deze Nederlandse politicus schrikt er dus niet voor terug om in de Nederlandse straten hetzelfde te laten gebeuren als zo pas in de straten van Istanboel en Ankara.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2016 - 8:07

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
BassievonToor
BassievonToor16 jul. 2016 - 9:31

Ik weet het niet hoor, dit kan wel eens een gevalletje Reichstag + Marinus van der Lubbe worden..

Sol Invictus
Sol Invictus16 jul. 2016 - 9:35

" En nee, dit is natuurlijk geen opzetje van hemzelf; wie dat denkt is niet goed wijs." En Machiavelli heeft nooit bestaan. Briljant argument trouwens - 'niet goed wijs'. Onweerlegbaar. Erdogan organiseerde schijncoup tegen zichzelf om zijn greep op Turkije verder te verstevigen. Je hoeft alleen maar je ogen open te doen om het te zien voor wat het is, en wat er komen gaat.

MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT
MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT16 jul. 2016 - 10:24

Erdogan door het volk gekozen? Goed, maar de 10/10/15 bomaanslagen in Ankara hadden wel een absurd goede timing, alleen Erdogan kon ervan profiteren.

rick verdonschot
rick verdonschot16 jul. 2016 - 22:06

Niet goed wijs? Denk eens even rustig na over wat er hier heeft plaatsgevonden in minder dan 24 uur tijd. Het vereist echt een diepgewortelde naïviteit om te geloven dat dit geen opzet plan zou zijn. Ik ga hier niet de hele waslijst aan tegenstrijdigheden opnoemen, maar noem even een paar opvallende: - Als je een staatsgreep wilt plegen dan is het eerste wat je doet ervoor zorgen dat de president niet met het volk kan communiceren. Wanneer hij in het buitenland zit wordt dit wat lastig natuurlijk, helemaal wanneer je alle communicatiemiddelen die hij ter beschikking heeft (zoals bepaalde TV zenders maar ook de mogelijk om naar iedere mobiele telefoon in het land een tekstbericht te sturen) ongemoeid laat maar ondertussen wel met F16's over de stad vliegt en het parlement bombardeert. - Een militaire staatsgreep waarbij de militairen met tanks, F16's en ander oorlogtuig binnen 8 uur tijd overmeesterd worden door de bevolking zou nog als amateuristisch bestempeld kunnen worden wanneer het zou gaan om een clubje van 30 man op de coke. Maar (aldus Erdogan zelf) waren hier maar liefst 5 generaals en 29 kolonels bij betrokken. Dat de soldaten orders op hebben gevolgd is niks vreemds aangezien dat is hoe het werkt in het leger, maar als er echt zoveel officieren bij betrokken waren (en schijnbaar ook nog 2700+ rechters als we het nieuws maar voor waar aan nemen) dan is niet een stuk meer dan gewoon vreemd te noemen.

Peter de Groot3
Peter de Groot316 jul. 2016 - 8:03

Nog geen 2 weken geleden heeft Erdogan het grootste gedeelte van de belangrijkste rechters ontslagen, zodat hij zijn eigen rechters kon benoemen. Nu een zgn coup die wel heel doorzichtig is en wel heel snel faalt. En waar Erdogan in 1 nacht de legertop heeft gezuiverd van hem onwelvallige officieren. En ook nog en passant met 1 telefoontje een 5e kolonne de straat op krijgt in NL en in Duitsland. Zelfs de grootste vergoelijker hier op Joop zou dit aan het denken moeten zetten.

3 Reacties
H.Witte
H.Witte16 jul. 2016 - 9:45

Peter de Groot, Erdogan neemt zeer bedenkelijke maatregelen. Waar we echter op moeten wachten is of hij mettertijd vrije verkiezingen toestaat en het volk in de gelegenheid stelt wederom haar keuze te maken. Als dat allemaal weer democratisch plaatsvindt kan het volk zelf bepalen of ze nog langer achter hem staat of niet.Wij dienen als democraten de keuze van het Turkse volk hoe dan ook te accepteren en te respecteren, zeker zolang zijn beleid geen gevaar oplevert voor de regio.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 18:31

Henk Witte 16 juli 2016 at 11:45 Hopelijk leest u uw gloedvolle verdediging van dictator Erdogan over vijf jaar nog eens terug, als hij definitief zijn Derde Rijk aan de Bosporus heeft gevestigd. "Ja, maar hij was aan de macht gekomen met verkiezingen..."

H.Witte
H.Witte17 jul. 2016 - 8:51

Nick the Stripper, Ik heb het eerder al eens gezegd; zodra Erdogan de volgende ronde geen vrije verkiezingen toestaat kunnen we spreken van een dictatuur. Als hij die wel toestaat en het volk kiest wederom in meerderheid voor zijn partij dan hebben we die democratische gang te respecteren. Laten we hopen dat het volk dan intussen is gaan inzien dat er wel degelijk aan de democratie geknaagd wordt.

De meute
De meute16 jul. 2016 - 7:59

Jammer coup mislukt. Hopelijk vertraagd dit wel de EU-toetredingsgesprekken.

frankie48
frankie4816 jul. 2016 - 7:44

Het blijft mij beangstigen dat als een politicus in een ander land een oproep doet aan zijn aanhangers om de straat op te gaan, zijn aanhangers hier midden op straat een oproep doen aan onze Minister-President om ook meteen met een veroordeling te gaan komen, maar ondertussen zijn zij ook onze media die via een objectieve verslaggeving een gebeurtenis wil verslaan aan het intimideren. Ergens klopt er dan iets niet, en zou ik onze Minister-president willen oproepen om eerst eens dit feit te gaan veroordelen en daar hard tegen op te gaan treden, want als wij dit over onze kant laten gaan denken deze lui dat het heel normaal is om hier ook journalisten te gaan onderdrukken, en hulpverleners en treinpersoneel, etc...........

3 Reacties
ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 8:46

@frankie48 de burgers hier vraagt de premier stelling te nemen in een couppoging vanuit het leger. ik neem aan dat we hier democratisch gezind zijn.

J.Vermeer
J.Vermeer16 jul. 2016 - 11:23

@ikdus: Welke burgers? Je bedoelt die mensen die met " onze president" erdogan bedoelen en met " ons land" Turkije? Waarom zou Rutte hen tegemoet moeten komen?

frankie48
frankie4816 jul. 2016 - 11:39

Beste, Natuurlijk, maar eerst alle feiten op een rij en dan mag je van onze regering ook een wel afgewogen reactie op de ontstane situatie in Turkije gaan verwachten, maar niet het middel van intimidatie in onze samenleving willen gaan gebruiken om een reactie af te gaan dwingen omdat dit jouw als aanhanger van een regeringsleider uit een ander land op dat moment het meest gunstig lijkt uit te gaan komen. Zo werkt het niet, ook de Turkse regering zou eerst een afwachtende houding aannemen voor dat het met een reactie zou gaan komen, en elk protest met zo'n zelfde eis zou worden afgedaan als ongewenste buitenlandse inmenging in de Turkse politiek.

David Ekci
David Ekci16 jul. 2016 - 7:40

@patrick Faas Ook Hitler was democratisch gekozen, net als Erdogan. Wil niet zeggen dat je vervolgens maar dan moet toezien hoe deze man vervolgens de democratie gaat omzetten in een diktatuur. Een deel van het Turkse leger had dit begrepen. Maar het Turkse volk is inmiddels te dom geworden om dat ook in te zien. Die zag ook in dat hun Leider bezig was een wereldoorlog te ontketenen. Maar Keizer Nero zit weer in zijn paleis dankzij dit domme volk en zal ervoor zorgen dat Turkije zal branden. Tegen de mensen die met Turkse vlaggen lopen te zwaaien en NOS mensen aanvallen wil ik zeggen, ga alsjeblieft naar het land van jullie weldoener Erdogan en blijf daar, want jullie worden nooit Nederlanders en kijk hoelang jullie het volhouden zonder de Nederlandse sociale voorzieningen. Dat grijze wolven tuig hieven we hier niet.

4 Reacties
ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 8:56

@David Ecki yes ik mag het ook eens zeggen GODWIN

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 12:51

"Wil niet zeggen dat je vervolgens maar dan moet toezien hoe deze man vervolgens de democratie gaat omzetten in een diktatuur." Wilt u zeggen dat een democratie daarom vervangen mag worden door een militaire dictatuur? Ben geen aanhanger van Erdoğan, maar toch heel blij dat democratie afgelopen nacht gewonnen heeft in Turkije. Erdoğan gefeliciteerd.

EricDonkaew
EricDonkaew16 jul. 2016 - 14:33

Ook Hitler was democratisch gekozen, net als Erdogan. -------------------------------------- Hitler had in 1933 niet meer dan 30% van de stemmen. Erdoğan kort geleden ruim 50%. Ondanks die 30% kreeg Hitler alle macht; ik heb nooit helemaal begrepen hoe hem dat gelukt is, ik ga me er toch maar eens in verdiepen. Maar helemaal democratisch gekozen was hij toch niet. Erdoğan wel, hoe je het ook wendt of keert. Hitler schafte de democratie af en werd dictator. Erdoğan heeft de democratie - de verkiezingen - niet afgeschaft. Nog niet. Maar misschien is hij dat ook helemaal niet van plan. Erdoğan wordt vaak een dictator genoemd, net als Poetin en wijlen Hugo Chávez. Ze zijn/waren dat geen van drieën. Allemaal hadden ze de verkiezingen gewonnen en vervolgens de democratie niet afgeschaft. Het lastige van democratie is dat die soms resultaten oplevert die we niet willen. Toch zullen we daarmee moeten leren leven. Bovendien krijgt een land een leider die het verdient. Turken houden van iemand als Erdoğan net zoals Russen een figuur als Poetin liefhebben. Desi Bouterse schiet me ook opeens te binnen. Wij hebben lieden als Alexander Pechtold en Diederik Samsom. In Turkije en Rusland kunnen deze heren echt niet. Net zomin als Erdoğan en Poetin in Nederland kunnen. Evenmin als Chávez en Bouterse. En in Thailand hebben ze nu een militaire dictatuur en praktisch iedereen die ik daar spreek vindt dat prima. Het is lastig om de hele wereld door een Nederlandse of van mijn part Europese bril te willen zien. We moeten maar leven met de dingen zoals ze zijn en daar naar proberen te handelen.

El Perro2
El Perro216 jul. 2016 - 16:13

@ Patrick Faas 16 juli 2016 at 14:51 "Wilt u zeggen dat een democratie daarom vervangen mag worden door een militaire dictatuur? " Graag bronnen voor je bewering dat de coupplegers (voor zover deze waarachtig was) een militaire dictatuur nastreefden. Newsflash, die je heb je niet. Dus bespaar mij je onzin.

Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 6:39

Helaas, ik hoopte heel erg dat ze gisteren door zouden pakken, maar de aanhangers van Erdogan hebben het weten te voorkomen en na deze gebeurtenissen zal Erdogan zijn macht alleen nog maar verder vergroten. Het Kalifaat van Erdogan zal worden versterkt, Turkije zal nog verder afglijden.

Visvijver2
Visvijver216 jul. 2016 - 6:30

De ijzeren greep van Erdogan wordt alleen maar groter, er komen vast ''zuiveringen'' naar Stalinistisch model; tegenstanders en critici krijgen het nog moeilijker.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2016 - 6:29

Het is te hopen dat de coupe van het leger alsnog slaagt. Dit is de laatste kans om Turkije weer om te vormen naar een moderne seculiere staat. Onder Erdogan en zijn AK-partij dreigde Turkije steeds verder af te glijden naar een autocratische Islamitische dictatuur. Als Erdogan aan de macht blijft zal hij de legertop zuiveren en lijkt een seculiere staat verder weg dan ooit. Het cynische is dat veel nationalistische Turken niet pal voor een seculier Turkije gaan staan.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2016 - 7:14

Coup

Mark Huysman
Mark Huysman16 jul. 2016 - 6:17

Koerden tegen de coup: (met behulp van google-translate) Zaterdag 16 juli 2016 00:33 ANKARA - ANF HDPE co-voorzitter Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdağ, deed een schriftelijke verklaring uitgaan over de poging tot staatsgreep. De volgende uitspraken werden gedaan: "Turkije gaat door een uitdagende en kritische periode, wat ook de reden is, niemand mag zich in de plaats zetten van de wil van het volk. HDPE is onder alle omstandigheden, en principieel tegen elke vorm van dwang. Turkije heeft dringend een pluralistische en liberale democratie nodig, die interne en externe vrede brengt, het moet zich aanpassen aan de universele democratische waarden en conventies. Er is geen weg buiten de democratische politiek. "

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 jul. 2016 - 6:07

'Die crisis met Rusland was juist 2 weken geleden opgelost. Dat doet me het een en ander vermoeden…' En dat 2 weken om een staatsgreep voor te bereidden wellicht wat erg kort is is natuurlijk nog niet in je opgekomen. Net zoals het niet in je opgekomen is dat de Turkse legertop van oudsher seculier en vrij Westers is en Erdogan daarom wellicht wat al te Islamitisch en totalitair begint te vinden. Waar jij mee bezig bent is geen objectieve waarheidsvinding, het is flarden nieuws zo aan elkaar proberen te plakken dat je er je eigen kromme wereldbeeld mee in stand kan houden.

GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 5:50

Normaal gezien heb ik niks met complot theorieën, maar dit is in alles de gedroomde uitkomst voor erdogan. Nu kan hij totaal zijn zin doordrukken met als excuus het gevaar voor een staatsgreep. Dit zal Turkije tot de ultieme politiestaat maken. Preview wat erdogan wil. . Ik ben benieuwd of er binnenkort heb signalen naar buiten komen over een in scène gezette staatsgreep. Mogelijk eentje die erdogan heeft laten gebeuren, waar hij weet van had een nu dus keihard kan terug slaan. Dit komt hem zooooo goed uit, ik vertrouw het voor geen centimeter.

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar216 jul. 2016 - 8:51

Je wens is al gehoord. http://www.telegraaf.nl/binnenland/26227266/___Erdogan_zette_coup_in_scene___.html

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 5:11

Bijzonder twijfelachtige reactie's van de zijde van de EU. Tusk: "Turkey is a key partner for the European Union. The EU fully supports the democratically elected government, the institutions of the country and the rule of law." Dit gaat dus over een despoot als Erdogan. Dat Tusk het uit zijn bek krijgt zegt meer over Tusk dan over het ware "democratische" gehalte van het regime van de tiran uit Ankara. En reken maar dat die laatste nu volledig los gaat!

5 Reacties
ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 9:03

@JanB dit soort reacties verwacht ik niet van je. je hebt liever een junta dan een democratisch gekozen regime? kijk dat je standpunten en die van Erdogan niet met elkaar overeenkomen kan ik begrip voor hebben. zo sta ik er ook in op bepaalde punten. maar we kunnen toch niet toestaan dat legers een dusdanig grote macht hebben om legitieme leiders van een volk af te zetten en het democratisch proces totaal overhoop te laten gooien. dat mag alleen vanuit het volk komen

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jul. 2016 - 13:35

En als de legitieme leiders marchanderen met de grondwet door iedere vorm van oppositie op te pakken, met terreurgroepen als IS in bed ligt? Wat dan @ikdus. Het Turkse volk, de staat of het leger mag onder één voorwaarde volledig zelf besluiten; geen visum vrijheid, geen toedreding tot de EU.

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 15:35

@jan willen de boer welke grondwetten heeft Erdogan dan verbroken. ik ken persoonlijk de grondwet van Turkije niet. maar als ik mij niet vergis zijn er ook internationale rechtbanken waar je terecht kunt om je gelijk te halen als je het niet bij de Turkse rechtbanken in het gelijk gesteld wordt. ik merk alleen op dat hij wel het mandaat van het volk heeft. lijkt mij behoorlijk democratisch neemt niet weg dat ik totaal oneens ben met zijn manier van handelen en tegenwerking van democratische processen zoals rechten van nieuwsgaring. maar hoe absoluut is dat nou helemaal. ik Frankrijk is het ook strafbaar om "de Armeense genocide" te ontkennen. al met al.. beter een democratisch gekozen regime dan een geheel ongrondwettelijke en ondemocratische junta's

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 16:15

je hebt liever een junta dan een democratisch gekozen regime? In dit geval wel. En het begint nu al duidelijk te worden hoezeer ik gelijk heb.

ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 22:35

Beste Jan, ik ben het grotendeels met je eens, maar moet toch de ´westerse leiders´ verdedigen vanwege risico van zinspelen op regime change. Jij en ik zien een neerwaartse spiraal, terwijl onze regering(en, verdeeld als ze zijn), nog een ¨democratische gerechtvaardigde¨ regering zien, door de ´´amateuristische, kleinschalige´´ coupe. Reis en bestemming, of zoiets.

peterh2
peterh216 jul. 2016 - 4:15

Het leger lijkt zich vergist te hebben in de macht van het volk, dit is het einde van de seculiere staat Turkije. Ook opvallend hoe onrustig het gelijk is in Nederlandse steden door zo'n gebeurtenis, zijn er nog steeds mensen die denken dat het niet zo'n vaart loopt met de ontbindende multiculturele samenleving?

3 Reacties
ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 9:05

@PeterH stel je voor dat dit ik Frankrijk gebeurde. veel mensen in Nederland hebben een binding met Turkije. vrij evident dat ze ook stelling nemen over bepaalde zaken in het land van herkomst.

J.Vermeer
J.Vermeer16 jul. 2016 - 12:59

@ ikdus:'Kletskoek.mZe besxhouwen erdogan als " hun president" .,Het best lijkt me dat ze dat ze dan ook lekker daarheen verhuizen....o , wacht , kan niet ivm de uitkeringen....

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 15:52

@j. Vermeer ze zullen wel op die man gestemd hebben. ik beschouw minister president ook niet als mijn president. heb die man nooit gekozen. alleen respecteer ik wel als de democraat die ik ben wel zijn mandaat als MP der Nederlanden. maar wat heeft loyaliteit ermee van doen. moet je perse loyaal zijn aan het land waarin je woont. wat is loyaliteit nou precies. moet je loyaal aan de troon zijn? ik zou zeggen laat iedereen z'n mening uiten en bestrijd ze met argumenten

il viaggiatore
il viaggiatore16 jul. 2016 - 2:23

Alle AKP lovers in Rotterdam. Pak je spullen op en verhuis richting Turkije. Als je het niet kan opbrengen om onze journalisten met rust te laten dan heb je hier niets te zoeken. Oprotten en heel schnell. Raus Raus und schnell. Voor de rest, maak je maar druk om wilders. Terwijl de echte despoten via de democratie aan de macht kunnen komen. We staan erbij, we kijken erna en we doen niets.

4 Reacties
Dopper2
Dopper216 jul. 2016 - 8:21

Zodra we binnen Nederland op een objectieve manier, zonder wegkijken, met de islam kunnen omgaan, is er voor Wilders geen voedingsbodem meer. Maar omdat we hier continu wegkijken, vergoelijken en critici de mond snoeren met opmerkingen als 'islamofoob' en 'xenofoob', zal hij stemmen blijven winnen. Duidelijk is ook weer waar het hart van onze Turkse Nederlanders ligt, hoewel we ondertussen dat 'Nederlanders' wel weg kunnen laten. Het zijn gewoon Turken die in Nederland wonen, maar afgezien van de financiële strings geen enkele band met Nederland hebben.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder16 jul. 2016 - 9:00

[We staan erbij, we kijken erna en we doen niets. ] Wat moeten we doen?

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 13:01

"Raus Raus und schnell." Voorstanders van democratie heet ik welkom in de EU en voorstanders van militaire dictatuur niet. Dus ik verzoek u zelf te vertrekken.

ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 21:59

Patrick, militaire dictatuur heeft de voorkeur op een religieuze dictatuur.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 1:35

Hij zei net in Istanboel dat hij keihard tegen de opstandige militairen en de aanhangers van de coup zal optreden. Heel gevaarlijk, omdat dit tot veel geweld en slachtoffers kan leiden.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 1:20

Ik zie Erdogan live een speech geven in een regeringsgebouw Istanboel.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 1:04

Erogan zou geland zijn in Istanboel.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 0:48

Kerry is in Moskou met Poetin aan het praten, en Erdogan belde Poetin kort geleden ook op. Het ziet er naar uit dat de VS wil dat Erdogan aan de macht blijft. En dat nadat kortgeleden de Turkse minister zei dat Turkije nu goede banden met Syrië -Assad- wil... Ik vermoed dat ook de Westerse "elite" en Erdogan beginnen te beseffen dat je jihadisten wel een tijdje als proxy leger kan gebruiken voor regime change, maar dat uiteindelijk tegen je keert. Zie al die aanslagen, inclusief kortgeleden door IS in Istanboel op het vliegveld. Die aanslag werd door IS opgeëist.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 0:32

De coup poging lijkt mislukt. Erdogan heeft zoveel aanhangers op de been weten te brengen op straat dat de militairen de aftocht lijken te blazen. Godzijdank zijn ze niet op de menigten gaan schieten. Intussen in ons land: NOS: "Cameraploeg van de NOS aangevallen in Rotterdam Een cameraploeg van de NOS werd bij het Turkse consulaat in Rotterdam aangevallen door een groep jongeren. Volgens verslaggever Robert Bas kreeg een cameraman klappen en werd hun auto beschadigd. "Er heerst hier een sterk sentiment tegen de westerse media", zegt hij." Met video: http://nos.nl/liveblog/2117875-staatsgreep-turkije-lijkt-mislukt.htm http://nos.nl/liveblog/2117875-staatsgreep-turkije-lijkt-mislukt.html

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 0:27

Raar om een coup te plegen als de president niet in het land is, dacht ik al, want hoe grijp je dan de macht? Is dat geklungel? Op Al Jazeera werd zojuist geopperd dat Erdoğan de coup zelf opgezet heeft om zijn macht hierna te versterken. Maar hij had toch al voldoende macht? Het risico dat zo'n farce uitkomt was toch niet nodig? Ik houd het op geklungel door de wannabe junta. Leve de democratie. PS Ik ben het eens met Turkse klachten uit Rotterdam over een erg partijdige anti-Erdoğan verslaggeving door de NOS. Het leek alsof de NOS voorstander was van een militaire coup. Wat is er toch aan de hand met de NOS?

3 Reacties
Visvijver2
Visvijver216 jul. 2016 - 7:10

Erdogan is niet erg populair over het algemeen. En de eerste verklaring van de coupplegers klonk (mij in elk geval) in de oren als een humaner regime dan momenteel onder Dictator-voor-het-Leven Erdogan.

Lo.wijk
Lo.wijk16 jul. 2016 - 7:16

Het is gebleken dat minstens de helft van de Turken dictatuur verkiezen boven vrijheid, zolang die dictatuur maar nationalistische en religieus is, en enkel als het hun religie betreft. Dan mogen parlementsleden, journalisten, wetenschappers, en iedereen die het daar niet mee eens is opgesloten worden. Lang leve de vrijheid. maar wel enkel voor ons.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder16 jul. 2016 - 9:17

[Raar om een coup te plegen als de president niet in het land is, dacht ik al, want hoe grijp je dan de macht? Is dat geklungel?] Staatsgrepen worden meestal gepleegd als het staatshoofd niet in het land is. De leiding is weg en zorgt voor verwarring. De leider mag dan niet meer terug. Het kan ook zo zijn dat staatshoofden wel op de hoogte zijn en alvast maar de benen nemen en afwachten hoe het afloopt. Dat laatste kan hier het geval zijn, hoewel ik niet weet hoe belangrijk het was dat hij op dat moment aan de andere kant van de wereld verbleef.

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 0:05

Als deze coup mislukt (en daar lijkt het op dit moment (2:02h) helaas op) dan gaat Erdogan pas echt door het lint. Deze man zal een ongekende repressie gaan ontketenen. U is gewaarschuwd, dames en heren "democraten", die Erdogan de hand boven het hoofd houden omdat hij (net als destijds een mislukt kunstschilder) gekozen is.

11 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 1:16

Erdoğan is geland in Istanboel. Gefeliciteerd Erdoğan.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 1:17

Dat laatste was niet bedoeld als reactie op de ondemocratische opmerkingen van Jan B.

peterh2
peterh216 jul. 2016 - 4:16

Erdogan was wel gewoon democratisch gekozen, niets wijst erop dat het volk nu een andere keuze gemaakt zou hebben.

TurkseTurk
TurkseTurk16 jul. 2016 - 4:51

Klopt.... nu heeft Erdoğan een zeer duidelijke zichtbare reden om alles hard en diep aan te pakken.

Mark Huysman
Mark Huysman16 jul. 2016 - 6:35

Het is belachelijk om Erdogan te vergelijken met Hitler. En het is tevens suf om te verwachten dat het leger democratie en mensenrechten gaat brengen. Dat was de belofte van de Sisi coup in Egypte en je weet hoe het daar afgelopen is. Natuurlijk is Erdogan beroerd maar een militair regime is vele malen beroerder. Het is niet voor niks dat alle partijen, inclusief de Koerden, zich tegen de coupplegers uitgesproken hebben. De coup van 1980 ging gepaard met enorm veel geweld en repressie. Zou de huidige geslaagd zijn dan zou het vermoedelijk tot een burgeroorlog geleid hebben aangezien het Erdogan-regime veel sterker geworteld is dan Ecevit was. Natuurlijk versterken de huidige ontwikkelingen de positie van Erdogan en dat belooft weinig goeds. Dat had iedereen die hier staat te juichen na kunnen gaan. Tientallen doden en wie weet wat er nog gaat komen.

Dunya2
Dunya216 jul. 2016 - 9:42

"Klopt…. nu heeft Erdoğan een zeer duidelijke zichtbare reden om alles hard en diep aan te pakken." Dat kan nooit rechtvaardiging zijn in een democratie en zal uiteindelijk tegen hem keren. Maar ik vrees dat het wel gaat gebeuren. Zonder enkele aanwijzing beschuldigt Erdoyan nu al Fetullah achter de coup te zitten om hem en aanhangers nog harder te kunnen aanpakken. Ik houd mijn hart vast voor de verdere ontwikkelingen in Turkije.

RonVa
RonVa16 jul. 2016 - 12:40

@ Patrick Faas, [Erdoğan is geland in Istanboel. Gefeliciteerd Erdoğan. ] Meestal vind ik je reacties goed, ook als ik het er niet mee eens ben. Met deze felicitatie (zelfs met versiering op de g) geeft je reactie echter het niveau van TurkseTurk hieronder. En das weer geen compliment. Hoe kun je deze man nou feliciteren met de democratie. Hij heeft er zelf niets mee, heeft gister niets gedaan dan vluchten, heeft gister mensen de dood ingejaagd en gaat nu nog veel meer mensen de dood injagen. Niet iemand om te feliciteren wanneer zijn truc gelukt is.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 15:33

@RonVa Ik zou niet op Erdoğan stemmen, maar ik heb ook niet op Rutte gestemd. In een democratie krijg je niet altijd je zin en moet iedereen (ook de meerderheid) erkennen dat er andersdenkenden bestaan. Militair geweld is niet de manier een geschil te beslechten. Dan krijgen anderen hun zin en is nog steeds niet iedereen tevreden. Het lijkt alsof veel Nederlanders liever militaire dictaturen zien in het Midden-Oosten dan democratie, indien het volk aldaar voor godsdienstige partijen zou kiezen. “Het leger is seculier” roepen verschillende voorstanders van militaire dictatuur in Turkije. Maar militaire dictaturen zijn juist de vloek van het Midden-Oosten. Moet ik daarover nog uitweiden? Nee toch? Democratie is niet gemakkelijk, maar toch beter.

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 16:13

@ Faas http://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/05/erdogan-over-hitler-het-is-een-patroon-1573536-a1161294 Slaap rustig verder.

JanB2
JanB216 jul. 2016 - 16:17

@ Huysman zie hierboven

ton14024
ton1402416 jul. 2016 - 21:46

Patrick 17.33, welke (niet makkelijk, maar wel beter) democratie? Erdogan is onkundig!

Kees Ollopa
Kees Ollopa15 jul. 2016 - 23:42

Spijtig dat het F16 piloten die met reli-liefde Koerden hebben afgemaakt die in Syrie strijden tegen IS blijkbaar 1 helicopter van de coupplegers hebben neergehaald. - De anti-democraten van Erdogan geven zich dus voor eigen gewin niet zonder slag of stoot gewonnen. Nu niet gaan toeteren in Nederalnd svp.

BasVV
BasVV15 jul. 2016 - 23:36

Steeds meer mensen verzetten zich tegen de coup. Dat klinkt logisch. Maar waar zit de adder. Erdogan heeft de bevolking opgeroepen tot protest. Maar waar blijft zijn leger. Of heeft hij geen leger meer. En is de bevolking zijn leger geworden.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 6:36

Je weet het toch wel, de gelovigen zijn zijn leger en de moskeeën hun kazernes.

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 7:57

Mark, Je zou nog kunnen toevoegen: En de rubberbootjes zijn fregatten.

De meute
De meute15 jul. 2016 - 23:35

@Laatste update Turkse aanhangers in Rotterdam verklaren tegenover NOS dat hun hart in Turkije ligt en dat ze indien nodig zo naar Turkije zouden vliegen om Erdogan te helpen. Daarna hebben demonstranten verslaggevers aangevallen omdat ze "pro coupe" vragen stelden. (waren gewoon vragen over de mensenrechten in Turkije en Erdogans rol daarin)

6 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk16 jul. 2016 - 4:54

Duidelijk. .. Turken staan vierkant achter Erdoğan. De coup geniet niet de steun van het Turkse volk. Erdoğan heeft geroepen ga protesteren. ...gebeurt dit . Wat zou er gebeuren als Erdoğan zou zeggen van neem de wapens op en ga de straat op.... niet een deel zelfs als het hele leger mee zou doen met een staatsgreep zal Erdoğan winnen.

Marri2
Marri216 jul. 2016 - 7:44

Toch wel een bijzondere situatie : zijn dit nu Nederlanders van Turkse afkomst of Turken die in Nederland wonen? De vraag waar hun loyaliteit ligt, lijkt wel eenduidig beantwoord Wat ging er mis kwa inburgering?

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 9:09

@Marri waarom zouden ze loyaal moeten zijn aan Nederland. en wat is dat... loyaal zijn aan een land? is dat een voorwaarde om in een land te mogen wonen.

Flipje Tiel
Flipje Tiel16 jul. 2016 - 10:10

@De meute 16 juli 2016 at 01:35 Gedurende de sovjettijd plaatste Rusland Russische burgers in de satellietstaten. Die komen nu goed van pas om invloed uit te oefenen op de politiek, en als "opstandelingen".

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jul. 2016 - 12:01

Niet om te wonen @ikdus, maar wel om de nationaliteit te hebben. Een beter bewijs voor loyaliteisissues bij dubbele natiopnaliteit hoeft niet gegeven te worden.

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 16:09

@Rock Voorne gewoon hetzelfde als in elk democratisch land. voor iedereen de wet gelijk stellen en zoveel als mogelijk rekening houden met de belangen van minderheden. en diezelfde (politieke) minderheden mogen dan naar mijn mening genoeg hun geluid laten horen. maar dat is nou inherent aan een democratisch proces.. de ene helt plus één bepaald altijd voor de andere helft minus één. een rechts kabinet zal ook wetten maken die van toepassing is op de linkse minderheid. maar ik zie nog steeds geen Sisi in Turkije aan de macht.

BasVV
BasVV15 jul. 2016 - 23:22

Wat moeten die Turkse Nederlanders nu bij het Turkse consulaat. Alsof die iets kunnen doen aan een staatsgreep. De mensen daarin zullen zich eerder afvragen of ze morgen nog een baan hebben.

Patrick Faas
Patrick Faas15 jul. 2016 - 23:20

"Erdogan-aanhangers" Toch niet alleen aanhangers van Erdoğan? Hij is de democratisch verkozen president en zou aan de kant gezet worden door een militaire coup? Daar is toch iedere democraat tegen? Of je nu op Erdoğan gestemd hebt of niet.

3 Reacties
Konings2
Konings216 jul. 2016 - 5:16

Dat is onjuist. Als de democratie in de druk komt te staan dankzij die democratisch gekozen leider, dan dient men daar iets aan te doen. Of een coup de juiste aanpak is, is een andere vraag natuurlijk. Maar dat een leider democratisch is verkozen betekent niet dat deze beschermd is tegen afzetting. Desnoods met geweld. Het is jammer dat het gros van de Turkse bevolking zich zo gemakkelijk laat bespelen.

thunderbird2
thunderbird216 jul. 2016 - 7:37

Het leger was altijd de bewaker van de seculiere staat. Erdogan heeft de afgelopen jaren echter een groot gedeelte van de legertop vervangen door z'n eigen mannetjes. Coup was helaas kansloos, gaat nu nooit meer lukken om 'm weg te krijgen, dat gaan we nog berouwen.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 14:33

@thunderbird "Het leger was altijd de bewaker van de seculiere staat." Dus dan maar liever het leger aan de macht dan een democratisch verkozen president?

Lo.wijk
Lo.wijk15 jul. 2016 - 23:20

Die crisis met Rusland was juist 2 weken geleden opgelost. Dat doet me het een en ander vermoeden... want een NAVO land dat goed maatjes word met diens vijand... hmmm. Reden genoeg voor een coup.

Lo.wijk
Lo.wijk15 jul. 2016 - 23:16

Er is gesuggereerd dat een deel van het leger genoeg zou hebben van de regeringsteun aan IS. Helemaal na de grote aanslag in Istanboel. Zou ook waar kunnen zijn. Maar het is een beetje vreemd, zo kort nadat Erdogan overeenkwam met Poetin samen te gaan werken, dus ook tegen IS. Want een Turkse minister had onlangs gezegd dat Turkije goede banden met Syrië -Assad- wilde gaan hebben.

Joop Schouten
Joop Schouten15 jul. 2016 - 23:16

Wie zit hier achter? Een 'Sisi' of een 'Gülen'? ... De democratisch gekozen dictator Erdogan roept zijn burger-aanhangers op de straat op te gaan en zijn overheidsdienst-aanhangers op in tegenactie over te gaan. ... Seculier tegenover AKP. Burgers tegen burgers. ... Bananenrepubliek.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 8:04

Ik denk niet dat het een "sisi-tje". Dan hadden ze het veel eerder gedaan, toen er nog enige kans van slagen was. De zuiveringen hebben de legertop vol trouwe Erdolf-aanhangers gestopt.

kapitanlaipose
kapitanlaipose15 jul. 2016 - 23:00

Zou Ebru achter de couppoging zitten? We lezen het in haar volgende column

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder15 jul. 2016 - 22:55

Had Erdogan maar geen vriendje van Rusland moeten worden. De NAVO vond dat beslist niet leuk.

1 Reactie
Lo.wijk
Lo.wijk15 jul. 2016 - 23:22

Blij te zien dat iemand anders hem ook door heeft. Ik verwachte dit al twee weken geleden na het vriendschappelijke gesprek van Erdogan met Poetin.

BasVV
BasVV15 jul. 2016 - 22:42

Wat heel erg vreemd is dat Erdogan met zijn totale controle over media, etc. Dit niet heeft zien aankomen. Het leger moet dan beschikken over media die zelfs de overheid niet onder controle had. Interessant. Verder denk ik dat toeristen geen enkel risico lopen. Het leger is zo duidelijk in haar uitspraken. Gewoon doorgaan met leven.

2 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 5:55

Precies. De vraag is dus of Erdogan al wist van de coup. En hem heeft gebruikt om zijn macht te verstevigen. Er is zoveel raars aan de hand in Turkije dat dit scenario niet eens ondenkbaar is.

BasVV
BasVV16 jul. 2016 - 10:13

Die gedachten hoor je nu al in de media. Het blijft een vreemde zaak. Nog vreemder is dat niet het leger zelf maar de politie en burgers ingegrepen hebben. Het kan toch niet zo zijn dat het leger maar over een paar tankwagens beschikt. Trouwens. Is het je opgevallen dat er niet één vrouw zichtbaar was bij de burger opstand.

H.Witte
H.Witte15 jul. 2016 - 22:35

Hoezeer ook ik hoop dat Erdogan terzijde wordt geschoven, het hozanna (zoals hieronder) is misplaatst zolang de mogelijkheid bestaat dat het gaat escaleren en mogelijk veel burgers het slachtoffer zijn. In die bezorgdheid is enige terughoudendheid wat juichkreten betreft wel op zijn plaats.

Ben Joop
Ben Joop15 jul. 2016 - 22:33

Ik zie 10.000den politieke gevangenen voor de boeg. Walgelijk. Echt ik wil de reactie weten van onze regering.

2 Reacties
Buzzer
Buzzer16 jul. 2016 - 6:35

De reactie zal iets in de tand zijn van: We zijn blij dat verder bloedvergieten is voorkomen en dat de rust is hersteld in het voor ons belangrijke Navo land. Nietszeggend

arjenZH
arjenZH16 jul. 2016 - 9:58

"Echt ik wil de reactie weten van onze regering." En wat zou jij zelf willen van de reactie van onze regering is? Ons leger naar Turkije sturen?

rgeurtsen
rgeurtsen15 jul. 2016 - 22:31

Het is niet muisstil op straat in Ankara en Istanbul, bij het vliegveld komen steeds grotere massa's mensen en worden beschoten. NU!

Ben Joop
Ben Joop15 jul. 2016 - 22:30

De wereld mag dit goedkeuren en in opstand komen. De volkeren in Turkije hebben dit soort shit te vaak meegemaakt. Help de Koerden!

Kees Ollopa
Kees Ollopa15 jul. 2016 - 22:22

Erdogan is bij VVD Rutte op de thee in een ''top'' in Mongolie. http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/rutte-maakt-zich-hele-grote-zorgen-over-turkije - Mooi dat Erdogan niet terug kan naar zijn paleis in Ankara, dan wordt hij uit de lucht geknald. http://nos.nl/artikel/2001300-grootste-presidentiele-paleis-ter-wereld-voor-erdogan.html

De meute
De meute15 jul. 2016 - 22:09

BREAK! Erdogan zoekt asiel in Duitsland!!! https://twitter.com/Stratfor/status/754068991887409152

3 Reacties
De meute
De meute15 jul. 2016 - 22:12

Maar Merkel weigert de vluchteling op te nemen!!! Hahaha https://twitter.com/MariaLiaCalvo/status/754067355408314368 Is echt aan het gebeuren!

De meute
De meute15 jul. 2016 - 22:50

OKay niemand wil Erdogone hebben. Hij is nu op weg nar Italië. Bron NOS: Italiaanse media: Erdogan op weg naar Rome Italiaanse media melden dat president Erdogan op weg zou zijn naar Rome, waar zijn zoon al aanwezig zou zijn. Deze berichten kunnen echter niet bevestigd worden.

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 jul. 2016 - 0:00

Moet je niet bij geenstijl zijn met je getroll? en ow weet je dat ondertussen bij het schrijven van deze tekst al 5 agenten zijn gedood? Of vind je juichen om de leed van andere een top vermaak?

2BOrNot2B
2BOrNot2B15 jul. 2016 - 22:07

Aluhoedjes denken dat Amerika er achter zit, omdat Erdogan toenadering zocht met Poetin. Alhoewel geen lid van die Alu-Club... Er zou een kern van waarheid in kunnen zitten... Het leger wordt geplaatst in de hoek van anti-democraten. 1960 leger grijpt de macht, 1961 vrije verkiezingen; 1971 leger grijpt de macht, 1973 vrije verkieIngen; 1980 leger grijpt de macht, 1983 vrije verkiezingen. Is dat het willen vestigen van een militair regime, of het beschermen van de democratie? Hoe democratisch is het bewind vanErdogan? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer16 jul. 2016 - 6:37

Het is kiezen tussen een dictatuur en een dictatuur, ik ga in dit geval toch liever voor een militaire dictatuur.

David Ekci
David Ekci15 jul. 2016 - 22:05

Dit goede nieuws had al veel eerder moeten gebeuren. Met deze coup kunnen we zien dat het leger wat van nature de hoeder is van de seculiere staat gelukkig nog niet helemaal door Erdogans islamisten is kapot gezuiverd en in gevangenissen gesmeten. Dit is ook goed nieuws voor elke Turk die wil dat zijn land zich niet isoleert van de rest van de wereld. Goed nieuws ook voor de journalisten in gevangenissen en voor de Koerden. Het is goed nieuws voor de Russen en de Syrische vluchtelingen. Het is goed nieuws voor alle komieken en cabaretiers die Erdogan nu veilig op de hak kunnen nemen. Het is slecht nieuws voor Erdogans Duitse vriendinnetje Merkel, die nu de aanklacht tegen de satiricus zal moeten intrekken als Erdogan geen staatshoofd meer is maar straks in een donkere kerker mag zitten levenslang met als de leider van de Egyptische tak van de AK-PARTIJ. Het is slecht nieuws ook voor de ISIS gasten die hun grootste bondgenoot en afnemer, heler van olie en geplunderde kunstvoorwerpen nu gaan verliezen. Erdogan de wereld malloot opgeruimd, wat een opluchting

2 Reacties
H.Witte
H.Witte15 jul. 2016 - 22:24

Nogal mallotig om Merkel het vriendinnetje van Erdogan te noemen. Met dit ene zinnetje maak je je hele, verder overigens begrijpelijke, reactie waardeloos

Arie jan
Arie jan15 jul. 2016 - 22:45

dat het leger niet meer die taak kon volbrengen was Door de EU. in het voor de toetreding gesprekken tot de EU Turkije. had het leger 1/3 van de parlementaire zetels. Mocht niet van de EU aangezien niet democratisch. het lijkt dat het leger sus toenadering tot de EU opgegeven heeft en vormen de natie staat Turkije gaat. Dus weer een drie voor de politieke elite.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis15 jul. 2016 - 22:04

Mooi, dat is iets wat ik eigenlijk niet meer verwachtte. Het leger zet Turkije weer keurig op het seculiere pad.

1 Reactie
Arie jan
Arie jan15 jul. 2016 - 22:46

tegen de wens van de EU. die zorgde dat het leger niet meer in het parlement xat

Kees Ollopa
Kees Ollopa15 jul. 2016 - 22:01

Goede actie van de Turkse militairen. De democratie in Turkije werd in rap tempo afgebroken door Erdogan en sympathisanten. Denk alleen al eens aan het monddood maken van de media opdat er niet niet gerapporteerd zou worden over alle Erdogan misstanden. http://nos.nl/artikel/2065985-turkse-regering-wil-alle-media-beheersen.html - De ondemocratische reli Neder-Turken in Nederland die Erdogan onvoorwaardelijk steunen, ook bij verkiezingen in hun thuisland Turkije, gaan dit niet leuk vinden.

BasVV
BasVV15 jul. 2016 - 22:01

Wat wel opmerkelijk is. Zodra alle politici op reces gaan gebeuren er juist heel vreemde dingen. Dat was vorig jaar ook al het geval.

BasVV
BasVV15 jul. 2016 - 21:54

De hamvraag is natuurlijk welk deel van het leger deze coup pleegt en op welk deel Erdogan van het leger nog grip heeft. Ik denk niet dat er een burgeroorlog komt. De Turken zijn daar wijs genoeg voor. Het leger brengt geen ellende. Alleen een andere insteek in politiek. Maar we kunnen niets anders doen dan afwachten.

rick verdonschot
rick verdonschot15 jul. 2016 - 21:54

Ben ik even blij dat ik naar mijn vriendin heb geluisterd toen ze zei dat ze door de onrusten toch maar niet naar Turkije op vakantie wilde gaan. Maar wat meer on-topic: Ik ben heel erg benieuwd hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Ik heb in een reactie op een topic over de al dan niet op handen zijnde toetreding van Turkije tot de EU een opmerking gemaakt dat zelfs Juncker snapt dat er geen 2 dictators in 1 unie kunnen bestaan.

Quibus2
Quibus215 jul. 2016 - 21:34

Nog een reden om het nuclreaire NAVO materieel uit Turkije eens op te ruimen. De militairen aldaar zijn niet te vertrouwen. En als we dan toch bezich zijn, doe Nederland, België en Italië ook maar.

1 Reactie
Common Sense
Common Sense15 jul. 2016 - 21:55

Bezich???

crumb2
crumb215 jul. 2016 - 21:33

Een beetje ouderwetse, om niet te zeggen antiek/klassieke list uit het handboek “megalomania voor beginners”, maar die werken vaak het beste. De Trojaanse paarden werken ten slotte ook nog uitstekend met wat moderne “fine tuning”. Ik denk dat Recep Tayyip met deze goocheltruc nog hoge ogen kan gooien : “kijk es waar ik het mee te stellen heb, wees maar blij dat ik het ben en niet…..vul maar in”. Niet voor niets geldt nog steeds de wet van P.T. Barnum : nobody’s ever lost any money by underestimating the masses”.

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6515 jul. 2016 - 21:52

of het leger zegt kijk wat het alternatief is, een president die steeds meer macht naar zich toetrekt, een enorm paleis laat bouwen, istanbul overhoop haalt, etc

Lo.wijk
Lo.wijk15 jul. 2016 - 21:32

Zo dit detailtje er niets mee te maken kunnen hebben? Twee weken geleden: "Poetin gaat toch in op avances van Erdogan" http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/06/poetin-gaat-toch-in-op-avances-van-erdogan-322680/ Ik dacht toen al: zal de VS dat zomaar laten gebeuren? Een Turkije dat samenwerkt met de Russen? Een nachtmerrie voor de "elite." Dus.... actie.

1 Reactie
Quibus2
Quibus215 jul. 2016 - 21:39

Ah, het is een anti-Ukraïne. Tsja, dat kan ook een valide perspectief zijn.

brambo2
brambo215 jul. 2016 - 21:30

Turkse lente!

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 21:39

Jouw idee van lente is een militaire coup?

Nagus
Nagus15 jul. 2016 - 22:20

Hitler is net als Erdogan democratisch gekozen. Toch was het ook nodig dat Hitler werd afgezet.

Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 22:50

Behalve dat het tamelijk belachelijk is om Erdogan op een lijn stellen met Hitler is het ook buitengewoon ondoordacht om er van uit te gaan dat het nu beter zal worden. Ja, Erdogan is slecht. Maar een militaire coup maakt de situatie veel slechter.

brambo2
brambo216 jul. 2016 - 9:27

@ Mark Erdogan slecht? dat vind ik helemaal niet. Hij komt op voor zijn volk. Zulke leiders zouden we in West Europa moeten hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jul. 2016 - 21:23

Misschien is het zelfs zo dat deze soldaten het beste voor hebben met Turkije. Het probleem is echter dat de meerderheid van de Turken een regering wil op basis van een tamelijk achterlijke interpretatie van de islam gemixt met veel nationalisme en een samenleving gebaseerd op de sociale normen van 1950. Dat staat haaks op de ambities die het leger uitspreekt. Je kan wel willen dat een volk een moderne vrije samenleving moet nastreven je kan het niet afdwingen. Het valt de Turken niet eens te verwijten. In Nederland is de grootste partij ook een club die nationalisme nastreeft met een opvatting op de samenleving van 1970 gedreven door racisme. In ieder land grijpt een groot deel van de bevolking terug op het verleden. Ik hoop dat er niet veel slachtoffers vallen in Turkije en dat mensen snel hun verstand gaan gebruiken. De risico's van een dergelijke gebeurtenis zijn enorme de kansen op verbetering van de situatie beperkt.

5 Reacties
Pietersen2
Pietersen215 jul. 2016 - 21:46

' Het probleem is echter dat de meerderheid van de Turken een regering wil op basis van een tamelijk achterlijke interpretatie van de islam gemixt met veel nationalisme en een samenleving gebaseerd op de sociale normen van 1950. ' Goed omschreven, vandaar dat het leger de seculiere staat zo belangrijk vind. Zou hier ook zo moeten zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 21:51

@Daan Ouwens Een van de weinige doordachte reacties hier (hoewel ik niet geloof dat de militairen ‘het beste’ voor hebben). De AKP is een volksbeweging, de Erdogan-krachten zullen zich hergroeperen en een burgeroorlog behoort tot de mogelijkheden. Mochten de Kemalisten deze slag winnen dan kunnen ze alleen standhouden als ze overgaan tot een grootscheepse onderdrukking. Mensen die hierbij staan te juichen zijn niet goed snik. Dit is ook zeker geen goed nieuws voor de Koerden aangezien de Kemalisten altijd en veel meer dan de Islamisten een uitermate agressieve koers tegen de Koerden gevoerd hebben.

Donostia2
Donostia215 jul. 2016 - 22:03

Gefeliciteerd! U bent de eerste die de PVV kaart trekt. Goed gedaan. U krijgt het nog lastig wanneer de eerste democratisch gekozen dictator, Greet Wilders. het voor het zeggen krijgt. Of bent U dan toch stiekem blij dat het leger ingrijpt?

il viaggiatore
il viaggiatore15 jul. 2016 - 22:39

Maar Daan, wat is het toch. Dat als een kleine meerderheid in Engeland voor een Brexit stemt dan zijn het allemaal facisten, maar als een conservatieve president die Turkije nu de laatste jaren veel verder heeft afgedreven van de EU wordt afgezet door het leger dan is het ineens een overweldigende meerderheid die voor Erdogan is. Turkije is een enorm verdeeld land, en Erdogan heeft een aantal trekjes van een dictator. Het liefste zie ik Erdogan ook vertrekken, maar ik vrees dat dit echt tot een enorm bloedblad gaat leiden. 1 ding is duidelijk voor mij. Turkije heeft nog een lange weg te gaan voor het EU lid kan worden.

Dunya2
Dunya216 jul. 2016 - 7:29

"Dit is ook zeker geen goed nieuws voor de Koerden aangezien de Kemalisten altijd en veel meer dan de Islamisten een uitermate agressieve koers tegen de Koerden gevoerd hebben." Klopt. Onder Erdoyan is het absoluut niet ideaal voor de Koerden, maar de Kemalisten zijn nog nationalistischer dan de Islamisten geweest ten opzichte van de Koerden (er bestonden volgens hen geen Koerden, alleen bergturken). Zelfs als je een tegenstander van Erdoyan bent: Het had tot een burgeroorlog kunnen leiden, veel doden, chaos en inmenging van PKK en IS in Turkije. Turkije is te onstabiel, te verdeeld voor een dergelijke militaire coupe en er zijn te veel aanhangers van een democratisch gekozen Erdoyan om het te doen slagen. Degenen die juichten: willen jullie duizenden Turkse vluchtelingen opvangen? Dat had zomaar gekund.

Pietersen2
Pietersen215 jul. 2016 - 21:17

Chaos en ondertussen bij het nos journaal geen negatief woord over erdogan, maar wel de nadruk op het feit dat ie democratisch gekozen is. Sinds wanneer geven we daar (democratie) nog om in Brussel lievend Hilversum?!

1 Reactie
Quibus2
Quibus215 jul. 2016 - 21:38

Ach, het is al een fractie beter dan bij Egypte. Dat Morsi op een tamelijk forse democratische meerderheid kon rekenen werd al snel niet zo relevant meer gevonden.

Meta Foor
Meta Foor15 jul. 2016 - 21:16

EU is met vacantie; hadden ze niet even kunnen wachten ?

Lo.wijk
Lo.wijk15 jul. 2016 - 21:11

PS: Niet dat ik Erdogan zo tof vindt. Verre van. Maar de VS hebben zelf vaak dictators die hun welgezind zijn in het zadel geholpen, en geholpen reeds regerende dictators aan de macht te blijven, hoe bloedig en wreed die ook waren tegen hun volk. Als ze maar de zaken van de trans-national corporations behartigden. En zodra die dictators dat niet meer wilden doen kwam het snel een opstand, coup, of oorlog voor regime change. Zo me niets verbazen als zoiets ook hier het geval is...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jul. 2016 - 21:00

Hè hè, het zou tijd worden. En nu maar hopen dat het lukt!

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud15 jul. 2016 - 21:17

Wat een walgelijk reactie wetend dat dit dooien als gevolg zal hebben. De hoogste generaal is aangehouden door de militairen wat inhoud dat hij niet met de staats greep eens is, hij zal dan ook vast wel loyale militairen hebben die een poging zullen wagen om hem te bevrijden. Ik hoop dat dezed oor propoganda gegenereerd staats greep niet uitloopt op een burgeroorlog, ben bang dat het wel op uit zal lopen als je ziet wat zijn voorgangers waren Libië en Syrië maar ook omdat de AKP partij van een flinke achterban mag gaan genieten.

Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 21:24

Want? Een militaire coup leidt tot democratie en mensenrechten?

Quibus2
Quibus215 jul. 2016 - 21:36

Ja, want mannen met geweren komen normaliter bloemetjes brengen, toch?

Patrick Faas
Patrick Faas15 jul. 2016 - 20:57

Vond Joop.nl er weer snel bij, hoor. Ga zo door.

Bernie2
Bernie215 jul. 2016 - 20:49

Dat kan erg goed nieuws betekenen voor democratie in Turkijke. Alle politieke gevangen vrij. Dat gun je dat volk. Ik hoor trouwens zojuist dat er 360 ontgoochelde geiten zijn bevrijd uit het paleis van de megalomaan Erdogan.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 21:06

[Dat kan erg goed nieuws betekenen voor democratie in Turkijke] Net als in 1980? [Ik hoor trouwens zojuist dat er 360 ontgoochelde geiten zijn bevrijd uit het paleis van de megalomaan Erdogan.] Poging tot humor?

Muxje3
Muxje315 jul. 2016 - 21:56

@Mark, de coup in 1980 vond onder hele andere omstandigheden plaats. Maar het is inderdaad nog maar de vraag wat er gaat gebeuren als de poging slaagt. Een militaire coup is altijd eng, maar zie het als een noodstop: het is nodig maar niet zelf zonder gevaar.

Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 23:00

[@Mark, de coup in 1980 vond onder hele andere omstandigheden plaats.] Ja maar dat wil niet zeggen dat de uitkomst nu beter zal zijn. [Een militaire coup is altijd eng, maar zie het als een noodstop: het is nodig maar niet zelf zonder gevaar.] Het is nodig omdat jij dat vindt? Wat voor positiefs kan hier uit voort komen? Dit zijn de mogelijke uitkomsten: 1. De Erdogan krachten herpakken zich en organiseren een gigantisch tegenoffensief 2. De militairen houden de macht en starten een grootscheepse zuivering van de staatsorganen en proberen de sociale basis van de AKP te vernietigen. Dit laatste kan alleen door massa repressie. 3. In beide scenario’s worden democratische krachten terug gedrongen en zullen de Koerden harder aangepakt worden dan ooit. Vergeet niet dat de Kemalisten altijd een hardere repressieve lijn tegen de Koerden voor hebben gestaan. Beide scenario’s leiden tot enorm veel bloedvergieten.

Flipje Tiel
Flipje Tiel15 jul. 2016 - 20:48

Er is ook sprake van een terroristische aanslag op het hoofdkwartier van het leger. Er zal wel weer een bondgenootschap verbroken zijn.

peterh2
peterh215 jul. 2016 - 20:44

Lijkt erop dat het Turkse leger de seculiere staat van Ataturk niet zomaar op wil geven. Zitten de heren van Denk straks zonder broodheer?

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2016 - 21:30

[Lijkt erop dat het Turkse leger de seculiere staat van Ataturk niet zomaar op wil geven.] Je bedoelt de staat die tot stand is gekomen op basis van o.a. de Armeense genocide?

rechtsheeftvoorrang
rechtsheeftvoorrang15 jul. 2016 - 20:39

goh, van visumvrij reizen naar asielzoeker in 1 dag het scheelt natuurlijk wel een hoop EU papierwerk

il viaggiatore
il viaggiatore15 jul. 2016 - 20:33

Dit gaat een bloedige strijd worden. Iemand enig idee wat de Navo in deze kan/moet doen?

4 Reacties
Quibus2
Quibus215 jul. 2016 - 21:41

Haar nucleaire middelen aldaar niet afstaan. Maar die liggen ongetwijfeld op een -juridisch foefje- akkertje Amerikaans grondgebied. En ik zou het de Turkse coupplegertjes afraden hun wapens op de Yanks te richten.

Van der Wal
Van der Wal15 jul. 2016 - 21:47

Niets, die gaan alleen over externe vijanden.

Donostia2
Donostia215 jul. 2016 - 21:59

Niets, Interne aangelegenheid, dus maar goed dat Navo niets kan. Ik hoop dat het leger voor de zoveelste keer Turkije kan terugbrengen naar de moderne tijd, maar ik vrees met grote vreze.

il viaggiatore
il viaggiatore15 jul. 2016 - 22:31

Quibus, je doet wel laconiek, maar volgens mij staat er meer dan alleen nucleair materiaal in Turkije. Volgens mij wordt er ook van militaire vliegvelden gebruik gemaakt richting Syrië. Dat we niet kunnen bemoeien met interne aangelegenheden is mij duidelijk, maar trekken we alles terug of blijven we daar nog eventjes zitten.

De meute
De meute15 jul. 2016 - 20:28

Morgen allemaal naar DENK lachen! Nananana!

De meute
De meute15 jul. 2016 - 20:27

YES! Erdogan = Exit! Rekruten in het leger worden ingezworen altijd te zullen strijden voor een seculier Turkije. Ze zullen het nu wel genoeg vinden.