Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse premier Davutoglu treedt af

  •  
05-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
davutoglu
De spanningen lopen hoog op tussen premier Ahmet Davutoglu en president Recep Erdogan. Volgens Turkse media gaat de premier definitief aftreden. Eind april kreeg hij minder bevoegdheden omdat hij ‘te onafhankelijk’ zou worden. De regeringspartij AK wil hem vervangen omdat hij niet meer op ‘één lijn zit met de president’. Dat meldt onder andere BBC.
Davutoglu en Erdogan zouden het op te veel vlakken niet met elkaar eens zijn. Het gaat om onder andere een wetswijziging waarbij de president meer macht zou krijgen dan de premier. Daarbij is Davutoglu de bevoegheid ontnomen om partijbestuurders te benoemen. Ook zou hij een milder standpunt hebben tegenover de strijd met de Koerdische bevolking.
Eerder vandaag werd er gespeculeerd over het aftreden van de premier nadat hij een lang gesprek met de president had gevoerd. Dat zou tijdens een partijcongres op 22 mei gebeuren.
Het kan ook de banden met de EU op scherp zetten. Zoals bijvoorbeeld de vluchtelingendeal die getroffen is met voornamelijk premier Davotuglu.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.