Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse politie gaat opnieuw over tot massa-arrestaties

  •  
15-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-15-om-20.40.24
De Turkse politie is maandag drie gerechtsgebouwen binnengevallen en heeft daar 136 medewerkers van de rechterlijke macht gearresteerd. Dat meldt Trouw op basis van berichten uit de Turkse media. De arrestaties zouden onderdeel zijn van het onderzoek naar de mislukte staatsgreep van vorige maand.
Sinds de mislukte coup heeft de Turkse regering al 35 duizend mensen gevangen gezet. Ook zijn al meer dan 76 duizend ambtenaren, rechters en beveiligingsmedewerkers op non-actief gesteld en nog eens vijfduizend anderen zijn ontslagen. Zij worden er allen door de Turkse regering van verdacht banden te hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan achter de staatsgreep zit. Gülen zelf woont in de Verenigde Staten, de Turkse overheid heeft om zijn uitlevering gevraagd.
Dat met de nieuwe arrestatiegolf het einde van de zuiveringsacties nog niet in zicht is, blijkt uit de uitspraken van vicepremier Numan Kurtulmus. Hij kondigde maandag aan dat bij de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, de kustwacht en bij het leger nieuwe ontslagen zullen vallen. Ook worden de militaire ziekenhuizen weggehaald bij het ministerie van Defensie en zullen ze voortaan onder de controle van het ministerie voor Volksgezondheid vallen.
De zuiveringen beperken zich niet alleen tot Turkije zelf. Eerder deze maand werden in Nederland vijf hooggeplaatste stafmedewerkers van de Haagse ambassade ontslagen , nadat zij ervan werden beschuldigd infiltranten te zijn uit de Gülen-beweging. Zij zijn inmiddels in Ankara en wachten daar een intern onderzoek van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken af.
cc-foto: arwcheek

Meer over:

turkije, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.