Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse-Nederlanders bang voor pro-Erdogan-agenten, doen geheime aangifte

  •  
02-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
nedturk
Turkse-Nederlanders die bedreigd worden omdat zij zich kritisch uitlaten over Erdogan of omdat zij Gülen-aanhangers zijn doen – uit angst – in het geheim aangifte. Zij zijn bang dat de dreigementen nog erger worden of dat ze verlinkt zullen worden door Erdogan-supporters binnen de politie. Dat meldt het AD.
Aangiftes zijn meestal voor iedereen bij de politie toegankelijk maar in dit geval worden ze voor een deel afgeschermd, waardoor ze alleen door de agent die de aangifte doet bekeken kunnen worden en door de rechercheurs die ermee aan de slag gaan. Woordvoerder van de Nationale Politie, Suzanne van de Graaf vertelt dat zij Turkse-Nederlanders nadrukkelijk op die optie wijzen.
“Dit zijn geen nieuwe mogelijkheden. Wel brengen we ze nu extra onder de aandacht. Juist omdat we het heel belangrijk vinden dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer zijn van bedreiging.Wij horen ook geluiden van mensen die huiverig zijn om aangifte te doen.”
Volgens de politie zouden meerdere mensen al gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om afgeschermd aangifte te doen. De angst om door Erdogan-aanhangers binnen de Nationale Politie te worden verlinkt is reeël omdat het eerder is gebeurd.
Een Gülen-aanhanger had zich negatief uitgelaten over Erdogan en kreeg verkrachtingsbedreigingen. Toen zij aangifte deed, werd haar ex-man door een agent opgebeld om dat door te spelen. De politie doet nu intern onderzoek naar de agent.
Sinds de mislukte couppoging heeft de politie een stijging in het aantal aangiftes gezien. Precieze aantallen willen zij niet geven maar in Rotterdam zijn er ruim 80 aangiftes van bedreiging en intimidatie binnengekomen., terwijl dat twee weken geleden nog 36 waren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.