Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse minister van Buitenlandse Zaken: Europa is anti-Turks en islamofoob

  •  
05-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
gulen
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken , Cavusoglu heeft zich stevig uitgesproken tegen Europa. Volgens hem zou er een ‘anti-Turks-sentiment’ hangen na de mislukte coup. Dat zegt hij in een interview met Lucas Waagmeester van de NOS.
Volgens Cavusoglu is de kritiek op Turkije vanwege de ondemocratische acties na de coup onterecht. De oppositie zou niet te hard aangepakt zijn omdat de Gülen beweging – in zijn ogen – een terroristische organisatie is. Hij ziet niet in waarom het mishandelen van soldaten, het ontslaan van rechters en de doodstraf opnieuw willen instellen in de ogen van de Europese gemeenschap niet acceptabel is.
"In plaats van ons te steunen, onze democratie te steunen, leest Europa ons de les. Ze gebruiken de coup en de nasleep daarvan om hun echte gevoelens te tonen: haat, islamofobie en anti-Turkije-sentimenten. Dat baart mij grote zorgen. Het is niet goed voor ons, en slecht voor de toekomst van Europa. Iedereen ging president Erdogan ervan beschuldigen een spelletje te spelen. En dat terwijl er was geprobeerd om Erdogan te vermoorden, om ons allemaal te vermoorden. Het was vreselijk."
Op de vraag of er bewijs is voor de aantijgingen aan het adres van Gülen, antwoordt de minister dat de regering het van de daders zelf heeft gehoord en dat het bewijs na het onderzoek met de wereld gedeeld zal worden:
"Dat hebben we zeker. De coupplegers zelf hebben uitgelegd hoe het in elkaar zat en wie erachter zaten. Ze behoren allemaal tot Gülen. Er is geen twijfel over dat de heer Gülen in Pennsylvania erachter zit. "
De Turkse minister zegt dat het vertrouwen beschaamd is en dat het veel werk zal kosten om die te herwinnen. Ook zegt hij dat Turkije zich aan de afspraken houdt conform de vluchtelingendeal die eerder met Europa gemaakt is. Een aspect van de deal was het vrij doorreizen door Europese landen voor Turkse burgers, maar dat is nu van de baan omdat het land niet aan alle eisen voldoet, waaronder het goed opvangen van vluchtelingen. Dat klopt volgens Cavusoglu niet:
"We moeten samenwerken om het wantrouwen weg te nemen en het vertrouwen weer op te bouwen. Er is nog veel werk te doen om elkaar te overtuigen. Maar als de ene partij de andere partij niet wil begrijpen en de ernst er niet van inziet, dan is er een probleem. Er moet iets gebeuren. Wij doen ons deel, dat moet Europa ook doen. Turkije is een betrouwbare partner en dat verdienen we. "
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.