Joop

Turkse leger verlaat Syrië pas na verkiezingen in dat land, zegt Erdogan

  •    •  
04-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
erdogan-2155938_640
Turkije zal zich niet terugtrekken uit Syrië voordat er in dat land verkiezingen zijn gehouden. Dit heeft de Turkse president Erdogan gezegd. “Zodra de Syrische mensen verkiezingen houden, laten we Syrië over aan haar eigenaren,” zei hij op het TRT Wereld Forum in Istanbul. Dit meldt Al Jazeera. In augustus 2016 nam het Turkse leger de noordelijke grensstreek van Syrië in om het gebied te ontdoen van IS-strijders.
Inmiddels is die operatie uitgebreid door een aanval op de Noord-Syrische enclave Afrin, om daar Koerdische strijders die gelieerd zijn aan de PKK weg te krijgen. Vorige maand kwam Erdogan tot een overeenkomst met de Russische president Poetin over een gedemilitariseerde zone in het gebied tussen nog vechtende rebellen en soldaten van de nog altijd zittende president Assad. Voor 15 oktober moet het gebied verlaten zijn door groepen die door Moskou als radicaal worden gezien. Onder andere het voormalige al-Nusra valt daaronder.
Cc-foto: Geralt
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Anoniempje5
Anoniempje56 okt. 2018 - 6:56

Turkije maakt af waar de VS met hulp van Nederland aan begonnen is?

Auslander
Auslander5 okt. 2018 - 18:24

@ BiggerThanFive! “Erdoģan zal nooit en te nimmer noch met #Asad noch met #sisi aan tafel gaan zitten” Op veiligheid- en militair niveau zit Erdogan al heel lang met Asad aan tafel. Sisi speelt geen rol in binnenlands of regiopolitiek van Erdogan. Die kan nog op zich wachten.

henk-alexander
henk-alexander5 okt. 2018 - 15:32

Slim van Erdogan. Want verkiezingen komen er toch niet. Zeker niet als Assad die gaat winnen. Dat pikken de Amerikanen niet, die (net als de Turken) in Syrië een basis hebben ingericht (Al-Tanaf) - de Fransen idem. Nogal cynisch gesteld, zitten Erdogan, de VS en Frankrijk dus helemaal niet op verkiezingen te wachten.

1 Reactie
BiggerThanFive!
BiggerThanFive!5 okt. 2018 - 18:23

#Asad heeft 1mln mensen van zijn eigen volk vermoordt; zodoende is er geen plek voor hem in de toekomst v Syrië! Zonder steun v Hezbollah, Iran en Rusland was #Asad allang weg! De Amerikanen hebben in totaal 22 bases in Syrië. Frankrijk heeft naast beton fabrieken (LaFarge levert voor ypg-pkk beton voor bunkers)ook eenheden in Syrië. De Vrije Syrische Leger(FSA) bestaat uit syrische jongelui, de locale bevolking; christenen en moslims; die tegen #asad vechten uit lijfbehoud en tegen door westerse landen opgerichtte project terreur organisaties die de belangen(olie) vh Westen veilg moeten stellen en/of uitbreiden

punt2
punt25 okt. 2018 - 15:08

“Zodra de Syrische mensen verkiezingen houden, laten we Syrië over aan haar eigenaren,” Duidelijk hoe Erdogan erover denkt......het land is eigendom van haar leider. Niet van de inwoners.

1 Reactie
BiggerThanFive!
BiggerThanFive!5 okt. 2018 - 18:13

Syrië is het land van Arabieren, Ezidi's, Koerden en Turkmenen; het land wordt bestuurd door een Dictator#Asad wiens familie per nood-decreet regeert. De #Asad familie zijn Alevieten ; Soennieten zjjn de meerderheid. Nu heb je een beetje achtergrond informatie! Wat zou Erdoģan nou toch bedoelen?

BiggerThanFive!
BiggerThanFive!5 okt. 2018 - 12:29

ff Feiten! Turkije herbergt bijna 4mln vluchtelingen uit Syrie; waarvan ruim 3mln Syrische Koerden; op uitnodiging v het Syrische volk bevindt TAF zich in Syrie. TAF samen met de FSA verdedigen hun eigen grondgebied tegen door de Westerse landen opgerichtte terreur projecten; PKK-PYD en DAESH-IS-ISIS alsook tegen de dictator v Syrië #Asad die 1miljoen eigen bevolking: van zuigeling tot bejaarde heeft vergast, gemarteld en vermoordt. De VS omwille v Israel #Asad niet afgezet; gevolg: de Iraanse en russische aanwezigheid en troepen opbouw in Syrie. VS heeft inmiddels 19.000 Truckladingen wapens en 3000 vliegtuig cargo ladingen ammunitie Gratis! Gegeven aan terreurgroepen PKK-YPG en DAESH-IS-ISIS. de VS gebruikt de ene terreurproject tegen de ander om niet vrede te brengen maar om hun eigenBelang in dit geval dus Olie.

Klaas Punt
Klaas Punt5 okt. 2018 - 12:23

Cyprus revisited?

Geesteman
Geesteman5 okt. 2018 - 10:01

Verkiezingen zijn een goed idee. Nu de (gematigde) oppositie nog zover zien te krijgen. Als ze durven.

3 Reacties
W-74
W-745 okt. 2018 - 11:38

In een land dat nog steeds geteisterd word door een burgeroorlog en een groot deel van de bevolking zich in het buitenland bevindt kan van eerlijke, vrije en representatieve verkiezingen natuurlijk geen sprake zijn. Wat daar dus zo'n "goed idee" aan is is mij dan ook een raadsel.

Geesteman
Geesteman5 okt. 2018 - 16:47

@W-74 Het is ook maar een idee. Ooit zal er een einde moeten komen aan die oorlog. Zonder ideeën gebeurt dat nooit.

W-74
W-745 okt. 2018 - 22:23

Aan ideeën is nu juist geen enkel gebrek. Zelfs ik heb ze, af en toe, en blijkbaar heeft Erdo ze ook. Ideeën zijn echter niet zelden het begin van meer narigheid.

Leo Patat
Leo Patat5 okt. 2018 - 7:25

Fraai staaltje ongegeneerd bemoeien met verkiezingen in een ander land door vriend Erdogan. Nota bene met een bezettingsleger. Goed dat de VS de Russen heeft aangeklaagd omdat ze slechts het vermoeden hebben dat ingezetenen van Rusland geprobeerd hebben hebben met democratische verkiezingen te beïnvloeden middels verspreiding van valse berichten e.d. Ga maar los op Erdogan president Trump want dit is andere koek dan over en weer spioneren. Stel orde op zaken waar de rest van de wereld het weer eens laat zitten. En vergeet die landen niet die zich er weer bij Erdogan proberen in te likken. https://panorama.nl/nieuws/binnenland/blok-in-ankara-om-banden-aan-te-halen

2 Reacties
Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige5 okt. 2018 - 11:17

Want de amerikanen zouden zich nooit bemoeien met democratische verkiezingen van een land dat ze bezetten? Hallo kijk even naar irak en afganistan, dat zijn echt voorbeeld-democratieen geworden voor de regio sinds Amerika daar is geweest

Leo Patat
Leo Patat5 okt. 2018 - 18:06

Goed gezien Thomas. En wie zijn er nog meer in Irak en Afghanistan geweest? Sterker nog, wie zitten er nog in Afghanistan? https://www.nu.nl/politiek/5349401/nederland-stuurt-zestig-extra-militairen-afghanistan.html Irak? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4399941/hennis-verruilt-kamer-voor-hoge-vn-post-irak

Auslander
Auslander5 okt. 2018 - 7:11

Turkije heeft niet veel te kiezen. Niet wat Syrië betreft, niet in het geval van de VS, niet wat Koerden aangaat maar vooral niet in het geval van jihadisten in Idlib. Rusland is ook slimmer dan zijn regiopolitiek laten afhangen van Turkije. Syrië is tevreden dat Turkije nu in plaats van haar leger het puin opruimt. Ook als Turkije de terroristen er weg haalt of hen door hun onderlinge strijd verzwakt is de tijd om ook Turkse leger zelf eruit te gooien. In Menbij is ook Turkije door de VS aan de lijn gehouden. In het oosten van Syrië door de aankoop van olie van YPG levert Turkije meer slagkracht aan Koerden dan hen te kunnen bestrijden. Om zich aan de zadel te houden heeft Erdogan te veel concessies gedaan in de regio en nu ook tegen internationale markt. Hij is niet in staat eisen te stellen aan derden. Straks gaat Erdogan rondom tafel zitten met hetzelfde Bashar Asad om eigen macht veilig te stellen. Anders is de Turkije zelf aan de beurt om ontregeld te worden. Ook gaat hij straks met gebogen hooft tegen Le Garde zitten en zou bedelen om financiële steun. Wat Erdogan bereikt is zijn andermans kredieten wat hij dient nu terug te betalen. Apple is niet altijd zoet!

1 Reactie
BiggerThanFive!
BiggerThanFive!5 okt. 2018 - 12:40

Erdoģan zal nooit en te nimmer noch met #Asad noch met #sisi aan tafel gaan zitten; beiden zijn dictators met bloed aan hun handen. Voor het Westen geldt "als er maar iemand zit die doet wat wij zeggen, dat bloed aan zn handen maakt dan niet uut!" Een leider #asad die zijn eigen volk op gruwelijke wijze vermoordt heeft geen plek in de toekomst v Syrië. Kan nog wel ff doorgaan met het corrigeren v bovenstaand bericht maar om het kort te houden is dit de juiste benaming PERCEPTION MANAGEMENT

W-74
W-745 okt. 2018 - 6:07

Hij bedoeld waarschijnlijk: als er verkiezingen zijn geweest ergens in 2035 en de uitslag mij bevalt (lees als de Koerden hebben verloren), dan -wellicht- trekken wij ons terug.

michellekepen
michellekepen4 okt. 2018 - 20:51

Aan Erdogan's 'beloftes' hecht ik zeer weinig waarde. Maar ik vind deze belofte wel bijzonder: wilde Erdogan niet gewoon zeggen dat hij Syrië pas verlaat na een hem welgevallige uitslag? Analoog aan de staat van beleg in Turkije zelf, die Erdogan zei alleen op te heffen na een hem welgevallige uitslag......

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks4 okt. 2018 - 20:45

Tja denkt Erdo, als er verkiezingen komen, dan winnen de soenieten, die zijn in de meerderheid. Die hakken vervolgens de Alevieten de pan in, dat is wat hij graag wil bereiken, en de andere minderheden, van druzen, via koerden tot joden, christenen en armeniers, die overleven het ook niet, een aangename colleteral damage... Dat gedoe met Assad die bewonderenswaardig wreed is, maar ondertussen wel heel fout alle minderheden beschermde, dat moest maar eens afgelopen zijn...

2 Reacties
Whocares3
Whocares35 okt. 2018 - 5:36

Helemaal met je eens DDS. Als dit soort types democratie gaan verdedigen zou iedereen zich achter de oren moeten krabben en zich afvragen wat het doel achter zo'n strategie is. Gelet op zijn eigen trackrecord kunnen we wel stellen dat de man niets op heeft met mensenrechten en democratie, dus is er een verborgen agenda. Ik denk ook dat je het moet zoeken in het onderdrukken (en erger) van Koerden en andere minderheden.

Bernie2
Bernie25 okt. 2018 - 7:10

En de wereld weet intussen wat despoot Erdogan bedoelt met 'verkiezingen'.