Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse grenswachten schieten wéér vluchtelingen dood

  •  
10-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-10-om-12.05.57
Turkse grenswachten hebben opnieuw vijf Syrische vluchtelingen aan de grens doodgeschoten om te voorkomen dat ze het land binnenkwamen. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Ook zijn nog eens veertien Syriërs bij de beschietingen gewond geraakt. Meerdere vluchtelingen zijn door de grenswachten geslagen.
HRW onderzocht zeven incidenten uit maart, waarbij de organisatie met slachtoffers, ooggetuigen en Syriërs uit het grensgebied met Turkije sprak. Drie vluchtelingen – een man, een vrouw en een jongen van 15 – en een mensensmokkelaar werden doodgeschoten, een andere smokkelaar werd doodgeslagen. Acht vluchtelingen liepen schotwonden op, onder wie drie kinderen van 3, 5 en 9 jaar. Zes vluchtelingen werden ernstig mishandeld, zo weet de NOS te melden.
Volgens ooggetuigen is er behalve op vluchtelingen, ook geschoten op de mensen die vervolgens de dode lichamen bij de grensmuur wilden weghalen. Van die actie zijn opnamen verschenen (zie video onderaan). Van de zeven onderzochte incidenten, vonden er zes plaats bij de grensovergang Khurbat al Juz-Güveççi. Een zevende incident vond plaats bij de Syrische grensstad al-Duriya. De vluchtelingen waren afkomstig uit de omgeving van Aleppo.
HRW roept Turkije op onmiddellijk te stoppen met het schieten op vluchtelingen. Ook vinden zij dat er een officieel onderzoek ingesteld moet worden naar de beschietingen en dat Turkije de grens moet openstellen voor mensen die de oorlog in Syrië proberen te ontvluchten.
Eind maart kwam ook al het bericht naar buiten dat Turkse grenswachten in de vier voorafgaande maanden zeker zestien vluchtelingen hadden doodgeschoten. Onder de slachtoffers waren toen ook drie kinderen.
Beeld: UNHCR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.