Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Misschien maar gewoon geen spullenboel van dit soort overheden lenen toch? Meer in het algemeen: enige gepaste afstand van dit soort regimes, of ze nu in (Hongarije, Tsjechië) of buiten Europa liggen, lijkt me niet meer dan alledaagse wijsheid. En als je afspraken moet maken die tegen onze grondwet indruisen, dan zie je als beschaafde gesubsidieerde instelling gewoon van de spulletjes af. Dan maar niet. Je kunt natuurlijk niet vandaag 'Charlie' zijn en morgen Fidan Ekiz uit je catalogusje schrappen. Ook niet in Twente.
Trouwens een prachtige column van Fidan. een mooi beeld van het verleden en hoop voor de toekomst, niets mis mee. Waarom wil een land zijn verleden niet kennen. Alles heeft zijn plaats in zijn tijd. Trouwens deze tentoonstelling moet je gewoon links laten liggen.
Wie in opdracht schrijft moet zich aan afspraken houden van de opdrachtgever. Het is onzin om dat censuur te noemen. Dat die afspraken zijn gemaakt is een keuze van de museumdirectie, die blijkbaar liever met de Turken wilde samenwerken dan ze confronteren. Waarom dat zo is weet ik niet - maar gedane zaken nemen geen keer.
Um, had niet beter dat voorwoord geschrapt kunnen worden? Dan waren we in één keer ook van dat malle 'commitment' af geweest. De verschijning van Fidan alleen al rechtvaardigt volgens steller dezes zulk een weloverwogen stap. (Maar natuurlijk gaat het om de inhoud, haast ik mij erbij te zeggen, anders krijg ik al die idealisten van beiderlei kunne weer achter me aan.)
Hier wil je toch niet aan meewerken. Gewoon boycotten, dat museum. Dan verliest het museum veel geld. En dat is leerzaam voor andere museumdirecteuren: maak geen afspraken waar je later spijt van kunt krijgen, met vertegenwoordigers van dictaturen en onderdrukkende regimes.
De enige correcte reactie was geweest om vriendelijk te bedanken voor de geleende collectie stukken.
Dat geeft maar weer eens aan hoe gemakkelijk Nederlanders hun principes verkopen.
Zie hier ons persbericht van gisteren. Tentoonstellingsboek bij expositie Kadınlar In de afgelopen dagen is er in de media discussie ontstaan over vermeende censuur vanuit de Turkse ambassade in Nederland van een tentoonstellingsboek. Dit boek wordt uitgebracht bij de tentoonstelling Kadınlar die op 15 maart as open gaat voor publiek in museum TeentseWelle. Deze discussie is spijtig en de constatering dat het hier om censuur zou gaan onjuist. Directeur Kees van der Meiden heeft vandaag een gesprek gevoerd met Z.E. de heer Sadık Arslan, Ambassadeur van de Republiek Turkije in Nederland over het boek dat bij de tentoonstelling Kadınlar wordt uitgegeven. Besloten is het verhaal van journaliste Fidan Ekiz in onder andere het magazine van het museum te publiceren en niet in het tentoonstellingsboek. Samen met Ekiz organiseert het museum tijdens de expositie een avond over de positie van de vrouw in de Turkse samenleving. Er is dus geen sprake van censuur en het verbieden van een column. Bij nader inzien past het verhaal echter niet in het boek, dat nog in wording is en bij de opening van de tentoonstelling wordt gepresenteerd. De expositie wordt geopend door de heer Ron Keller, Nederlands Ambassadeur in Turkije, en Z.E. de heer Sadık Arslan, Ambassadeur van de Republiek Turkije in Nederland, op zaterdag 14 maart as.In Kadınlar spelen tien inspirerende vrouwen de hoofdrol, die zijn uitgegroeid tot symbolen in de Turkse cultuurgeschiedenis. De expositie biedt een reis langs de ongekende culturele rijkdom uit de tijdwaarin deze tien vrouwen leefden: van de klassieke oudheid tot het zeer recente verleden. De expositie herbergt dan ook een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunst. 11 februari 2015 at 21:53
Turkse ambassadeur censureert column Fidan Ekiz voor museum TwentseWelle. Interessante menselijk geschreven column van de schrijfster met een kleine kritische "hazel" noot, die weer opgevrolijkt wordt met een positief "hoofddoekjes" punt. Dus een met liefde geschreven stuk over haar onderwerp en m.b.t. Turkije en Nederland. Hierbij een vervolg op bovenstaande berichtgeving: http://www.rtvoost.nl/pl.aspx?nid=210790 Woeki Hypo.
Nederlanders toch, er wordt gezegd: '' Ga de vijgenboom in en eet wat je wilt en als je in de vijgenboom zit te eten zegt degene die de toestemming gaf : hé halve idioot! van wie mocht u de vijgenboom in ??'' De afspraken die gemaakt werden was toch de keuze van de museumdirectie ? Wat heeft hier de meningsuiting mee te maken? Als het om vrouwenrechten gaat moeten wij hier onze ogen niet sluiten naar de SGP bijvoorbeeld, sommige SGP vrouwen mogen van hun gelovige mannen geen TV kijken, dat is pas erg en lachwekkend. Turkije is ver weg!
>>> Ha...ha....een prachtige cartoon waard.. >>> Met een beetje fantasie, ziet men: >>> De van huize uit Joods-christelijke dominee- koopman, voelt zich door de Turkse invloed heerljk genaaid.....als het maar schuift.......dus als er maar genoeg geld in het laatje komt....very big smile...
Het is godgeklaagd dat deze buitenlandse meneer bepaalt hoe wij onze tentoonstellingen inrichten. En dan ook nog eens een nette bijdrage van een Nederlandse van Turkse komaf als 'beledigend betitelt, omdat het niet in zijn straatje past (en dat van zijn baas Erdogan, die nieuwe Turkse Mussolini). Dit weigeren en eisen vinden wij pas beledigend!
Hoe bepaalt de Turkse ambassadeur hoe Nederland haar tentoonstellingen inricht? Turkije stelt bepaalde voorwaarden voor het uitlenen van collectiestukken uit Turkse musea. De Turkse ambassadeur schrijft het voorwoord van de catalogus alleen op voorwaarde dat de kritische column van Fidan Ekiz er niet in komt. Het is toch echt Nederland die zelf de keuze maakt om aan die vvorwaarden te voldoen. Nederland had ook net zo goed kiezen om niet aan die voorwaarden te voldoen en af te zien van de collectiestukken. Gerard de Bruin heeft op zich gelijk maar is er echter wel blind voor dat Nederland (vooral het koningshuis) regelmatig precies dezelfde eisen en voorwaarden stelt. Beetje hypocriet om dan over "dit soort overheden" te spreken.
Fidan Ekiz noemt in haar column de AKP-partij van de huidige president van Turkije "islamistisch". Daar zit natuurlijk de angel. De partij zelf heeft namelijk officieel afstand daarvan genomen. Je kunt daar allerlei meningen over hebben (ik kan me grotendeels vinden in het verhaal van Fidan), maar het is overduidelijk een belediging aan de huidige Turkse president. Een ambassadeur heeft wat dat betreft dan weinig keus. Hoe zou Nederland reageren als het Rijksmuseum allerlei stukken uitleent voor een tentoonstelling over "De Gouden Eeuw" in, laten we zeggen Suriname, en de catalogus in een column van een Surinamer verhaalt over historisch racisme in Nederland, de liefde voor slavernij en hoe de huidige premier Rutte van de racistische VVD dat voortzet door de Zwarte Piet-traditie te steunen? Zou een Nederlandse ambassadeur vrolijk het voorwoord schrijven voor zo'n catalogus?
''Hoe zou Nederland reageren als het Rijksmuseum allerlei stukken uitleent voor een tentoonstelling over "De Gouden Eeuw" in, laten we zeggen Suriname, en de catalogus in een column van een Surinamer verhaalt over historisch racisme in Nederland, de liefde voor slavernij en hoe de huidige premier Rutte van de racistische VVD dat voortzet door de Zwarte Piet-traditie te steunen? '' De ambassadeur zou dan in zijn voorwoord kunnen schrijven dat het vileine stukje geschiedsvervalsing en rassenhaat slechts bestaat in het hoofd van de verwarde zwarte schrijver, een kennelijk getormenteerde ziel. Maar dat zou dan weer niet erg diplomatiek zijn. Bovendien lijkt de door u verzonnen analogie natuurlijk in helemaal niets op de column van de schrijfster. Die vond ik eigenlijk wel mooi en positief geschreven. En dat zegt dan weer wat over het Turkije van Erdogan.