Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Turks nationalisme kan nooit de toekomst van Nederland zijn

  •  
21-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brug
Oproep aan DENK en NIDA
Turkse Nederlanders die actievoeren en demonstreren over ingrijpende gebeurtenissen in Turkije. Ik heb de afgelopen dagen veel reacties gezien en gehoord van mensen die vinden dat dat eigenlijk niet kan. Het zou betekenen dat de ‘nederturken’ niet voldoende geintegreerd zijn. Dat vind ik een onzinnige redenering. Zelf vind ik dat vooral een redenering die past bij het volstrekt verkeerde idee dat er in dit land maar een identiteit mag en moet zijn.
Staatsgreep Natuurlijk gaan mensen de straat op – ook in Rotterdam – als er in het land van hun herkomst of de herkomst van hun vader, moeder, opa of oma een staatsgreep plaats vindt. Dat zou ik ook doen als ik geëmigreerd was naar Canada en de Oranjes in Nederland de macht illegaal probeerden over te nemen ????
Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan, die de staatsgreep misbruikt om nog meer van de democratische vrijheden en tegenstanders in Turkije uit te schakelen. Letterlijk en figuurlijk.
Teleurgesteld Wat dat betreft ben ik erg teleurgesteld in mensen als Aydin Peksert, Tunahan Kuzu en een club als NIDA. Mijn en jullie toekomst is geen Turks nationalisme of welk nationalisme dan ook en geen versterking van de halve dictatuur van Erdogan.
Jullie en mijn toekomst is samen vechten voor een democratische en sociale wereld. Grenzeloos. Hier en in Turkije.
Ik hoop dat jullie dat ook willen.
Afbeelding: screenshot YouTube

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Virtual Reality
Virtual Reality2 aug. 2016 - 18:39

Amnesty International: “In Turkije is een klopjacht van ongekende omvang gaande na de mislukte coup van 15 juli. De rechten en vrijheden van Turken lopen ernstig gevaar. Kom nu in actie om deze afbraak van de mensenrechten te stoppen. (…) SPOEDACTIE: klik op de DOE MEE-knop en teken de petitie” https://e.amnesty.nl/2/4/101/38/KxVjvp9_vQOjvZWAOio0PmbKM8CqiBUVtqV8OdesPf-fpLk78G_k0Ig1ZTxWS6sNO1kl6yhxu4VEBKp7tiPcGQ

hermc
hermc27 jul. 2016 - 0:56

en west-centrisme kan nooit de toekomst van Turkije zijn. ik denk dat jij niet weer gebruikelijkerwijs zwart en wit moet omdraaien een eerst moet erkennen dat het de Nederlandse en westerse lange armen zijn die reiken tot Istanboel en bijna van Turkije weer een Syrië maakte, of Irak, of Libie, of Oekraine na de western fund neonazi Maidan hooligan coup, of Afghanistan, of Joegoslavië, nog meer voorbeelden nodig? allemaal landen verpest door westerse lange armen, waaronder die van Nederland. Daar is je sociale grenzeloos imperialisme 2.0. Kijk maar naar Kosovo en illegale NAVO fort in het hart van Servië gerund door Mafia, waar tot zover honderden duizenden mensen gedwongen zijn om te ontvluchten. ga dus alsjeblieft niet op de ouwe Hollandse zelfslachtoffering tour, als je niet de dader maar de slachtoffer bent. Turken waar dan ook in de wereld dienen een ding in hun achterhoofd te houden: The only thing more dangerous than being the West's enemy, is to be the West's ally.

1 Reactie
Virtual Reality
Virtual Reality2 aug. 2016 - 18:47

Misschien dat het tijd wordt in te zien dat wanneer we b.v. zeggen "Turkije heeft dit gedaan" of "Nederland heeft dat gedaan" we het over de regeringen hebben van landen. Niet noodzakelijkerwijs ook de bevolking. Want al hebben veel mensen op die regeringen gestemd, hoe vaak nemen die regeringen niet beslissingen die zelfs tegen de verkiezingsbeloften gaan, of over zaken die ook niet door de stemmers voorzien konden worden omdat ze toen nog niet aan de orde waren? Ook in Turkije zijn er nu veel mensen die het niet eens zijn met het beleid van Erdogan. En dat is nog maar zwakjes uitgedrukt... en ook in ons land zijn er zeer velen die het nu niet met de regering eens zijn, ook al stemden ze op de VVD en PvdA.

Bert Vlierman
Bert Vlierman26 jul. 2016 - 7:51

De Kleijn geeft een uitstekende analyse en komt met een prima standpunt: stel een democratische en sociale wereld centraal. Toch lokt zijn bericht vooral anti-turkse reacties uit. Waar blijft het onderscheidend vermogen?

1 Reactie
panterarosso65
panterarosso6526 jul. 2016 - 17:27

het onderscheidend vermogen, of het gebrek eraan, dat deze mensen in nederland geboren zijn, hun toekomst hier ligt maar vanaf de wieg af als zijnde in een land 3000km verderop wordt opgevoed? men voelt zich vaak 2e rangs burgers, mijn vraag is dan van welk land het land waar je woont, maar geen deel van bent of van het land waar je niet woont en ook geen deel van bent

Alleen feiten
Alleen feiten25 jul. 2016 - 19:32

"Mijn en jullie toekomst is geen Turks nationalisme of welk nationalisme dan ook en geen versterking van de halve dictatuur van Erdogan." Waarom zou ik veranderen. Jij bepaalt voor jezelf wat jouw toekomst is en ik bepaal dat voor mijzelf. We leven nu in het heden en op dit moment is het Turkse volk voor Erdogan. Jij kan daar 1 ding op doen: accepteren! Het is eerder een schande dat de hollandse elite en zogenaamde intellectuelen oorverdovend stil blijven over het feit dat er honderden ongewapende burgers zijn vermoord door terroristen van Gulen. Wie zwijgt stemt toe.

3 Reacties
panterarosso65
panterarosso6526 jul. 2016 - 17:28

we kunnen 1 ding doen, de turkse dictatuur en zijn handlangers boycotten

JanDuine2
JanDuine226 jul. 2016 - 21:06

Er is nog geen schijntje van bewijs geleverd dat de poging tot staatsgreep door aanhangers van Gülen is gepleegd! Erdogan noemde deze poging tot staatsgreep "een geschenk uit de hemel" (hoezo treuren om de honderden doden?), want het geeft hem een alibi om onder de paraplu van de noodtoestand vrijwel alles en iedereen die niet op zijn lijn zitten, uit te schakelen. En tot de Turkse Nederlanders (?), die menen in dit land hun geschillen uit te moeten vechten, zou ik willen zeggen: "neem een enkeltje Turkije en vecht het daar uit en val er ons hier niet mee lastig!"

Kees777
Kees77729 jul. 2016 - 17:26

Het is helemaal niet bewezen dat het terroristen van Gülen zijn geweest, die de militaire staatsgreep gepleegd hebben. Het is wel duidelijk dat Erdogan al jaren bezig is met een slinkse staatsgreep, die democratisch lijkt, maar het niet is (alleen al door de hoge kiesdrempel in Turkije). Erdogan misbruikt de staatsgreep om de Europese mensenrechten aan zijn laars te lappen en om andersdenkenden overal te ontslaan.

Minoes2
Minoes222 jul. 2016 - 18:08

Het ergste vind ik dat het gepaard ging met aanvallen op andersdenkenden en veelal het legitimeren van Erdogan en zijn politiek. Ik heb niet zo vaak om democratie horen roepen, helaas. Misschien heb ik niet alles gezien, dat kan natuurlijk ook.

Common Sense
Common Sense22 jul. 2016 - 10:48

Grappig overigens dat Denk de acties van Erdogan een 'overwinning van de democratie' noemt. Zelf zitten ze op twee zetels die geroofd zijn van de PvdA, het tegenovergestelde van een overwinning van de democratie dus. Hetgeen ze overigens niet belet heel veel lawaai te maken.

Bulldog3
Bulldog322 jul. 2016 - 9:05

Moet een Nederlandse groepering eens doen met de Nederlandse vlag rond zwaaien dan worden ze opgepakt wegens racistische uitingen. Maar de turken mogen dat wel en net als hier de Turkse vlag buiten hangen!! Dan denk ik toch dat dit Turken racisten zijn!! http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/07/denk-wil-niet-dat-je-deze-foto-van-tunahan-kuzu-ziet-en-dit-is-waarom/ En dan nog durven stellen dat we alles over een kam scheren. Ze laten zelf zien dat ze lijnrecht tegen over de Nederlanders staan. En dan vinden ze het gek dat mensen zich zeer onveilig voelen. Want oei geef geen tegenspraak want de agressie rijst gelijk op. Met zulken mensen moeten we een eenheid vormen volgens de partij DENK!! En wat is de Nederlandse bevolking toch racistisch en zouden geen tolerant volk. Nou ik geloof dat Nederland te tolerant is terwijl er continue olie op de kokende plaat word gegooid. Dat het lontje nog niet brand is zeer verwonderlijk maar vrees dat eendaags dat lontje begint vlam te vatten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het Duitsland uit de tijd van dictator Adolf Hitler genoemd als voorbeeld van een effectief presidentieel systeem. Dat meldden Turkse media vrijdag. Erdogan wil de Turkse grondwet veranderen, zodat de president niet alleen een ceremoniële rol heeft maar de regeringsleider is, zoals in de Verenigde Staten, Frankrijk of Rusland. De president kreeg donderdag de vraag voorgelegd of het mogelijk is een dergelijk systeem in te voeren zonder de gecentraliseerde rol van de staat aan te tasten. 'Er zijn voorbeelden van in de wereld. Je ziet het als je kijkt naar Hitlers Duitsland', antwoordde Erdogan. De Turkse grondwet stamt uit 1980 en is opgesteld na een coup door het leger. De oppositie steunt Erdogan in zijn wens de grondwet te actualiseren. Ze voelt echter niets voor een zwaardere rol voor de president, omdat een autoritaire leider daardoor te veel macht in handen zou krijgen. wees er maar trots op pffff

Thijsv2
Thijsv221 jul. 2016 - 22:33

Het wordt steeds meer duidelijk dat de dubbele nationaliteit in het geval van Turkije een onoverkomelijk obstakel is voor verdere integratie. Turkije blijft zich verzetten tegen integratie van zijn burgers in het buitenland en probeert op alle mogelijke manieren grip te houden op Turkse paspoorthouders. Het is natuurlijk belachelijk dat Nederland accepteert dat in Nederland geboren en getogen jongens met de Nederlanse nationaliteit dienst moeten doen in het Turkse leger, om maar eens een voorbeeld te noemen. Nederland moet alleen dubbele paspoorten accepteren van landen die niet actief proberen de integratie te frustreren. Een en ander kan met bilaterale verdragen geregeld worden. Daar hoort Turkije niet bij.

20202
2020221 jul. 2016 - 22:03

'Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan' Er is in de nabije toekomst ontzettend veel meer waar U zich nog over gaat verbazen.

panterarosso65
panterarosso6521 jul. 2016 - 16:08

"Natuurlijk gaan mensen de straat op – ook in Rotterdam – als er in het land van hun herkomst of de herkomst van hun vader, moeder, opa of oma een staatsgreep plaats vindt. " dat eerste misschien nog maar dat laatste?

Jorrt88
Jorrt8821 jul. 2016 - 16:07

Benieuwd hoe ze bij DENk het opzeggen van een mensenrechtenverdrag gaan spinnen. Trap er niet in zeker?

panterarosso65
panterarosso6521 jul. 2016 - 16:04

"Zelf vind ik dat vooral een redenering die past bij het volstrekt verkeerde idee dat er in dit land maar een identiteit mag en moet zijn." nee maar dit heeft niets met identiteit te maken dit heeft te maken dat er in nederland groepen actief zijn die A het verlengstuk zijn van de turkse overheid en B zo gericht zijn op turkije dat de vraag of ze een identiteit in dit land hebben eigenlijk gewoon met nee beantwoord moet worden

Achterberghen2
Achterberghen221 jul. 2016 - 15:40

Ik had vroeger in de jaren 80 een leraar maatschappijleer die verkondigde in de klas dat het verplicht leren van Nederlands aan Turkse gastarbeiders regelrecht fascisme was. Dan gingen de treinen weer naar het oosten. Een letterlijk citaat uit zijn stencil in de klas. " 'Maar als de gastarbeiders zich zouden aanpassen dan zouden er toch niet zoveel problemen zijn?' Wie zegt dat gastarbeiders zich aan ons moeten aanpassen. Waarom zouden wij ons niet moeten aanpassen en Turks leren. Want daarmee zouden we aangeven dat onze cultuur niet superieur vinden. Bla, bla, bla..." Meneer was ook voorstander van het leren van Turks aan kleuters zodat die zielige turkse kindertjes niet verstoten zouden worden. Meneer was teven raadslid van de PPR geloof ik. Zachte heelmeesters m aken stinkende wonden zoals eerder gezegd.

4 Reacties
Tricky
Tricky21 jul. 2016 - 20:18

Dat blijkt wel want u ettert na al die jaren nog steeds door.

Achterberghen2
Achterberghen221 jul. 2016 - 20:52

Leg uit Tricky...

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2016 - 4:41

@ Achterberghen Leg uit Tricky… Misschien omdat het ruim 30 jaar geleden is?

Achterberghen2
Achterberghen222 jul. 2016 - 9:10

Is toen niet het zaadje gepland, Daan?

Alleen feiten
Alleen feiten21 jul. 2016 - 15:39

Aangezien de Gulen secte zeer gevaarlijk is en ze letterlijk en figuurlijk over lijken gaan, steun ik alle genomen acties van Erdogan. De overheid moet gezuiverd worden van deze gevaarlijke infiltranten. De overheid zou eigenlijk in Nederland alle aan Gulen gelieerde onderwijsinstellingen moeten sluiten. Waarschijnlijk zitten ze ook in Nederland diep in het apparaat.

7 Reacties
D'Holbach
D'Holbach21 jul. 2016 - 19:18

Maar gelukkig zijn wij hier wel een democratie waarin iederin recht heeft op zijn mening.

arjenZH
arjenZH21 jul. 2016 - 21:03

U loopt als een mak schaap achter de paranoïde waanvoorstellingen van Erdogan aan? Ik heb nog geen splinter van bewijs gezien tegen Gulen en al zou dat er zijn, hoe haalt u het in uw hoofd om ervoor de pleiten om de Gulen aanhangers monddood te maken en te vervolgen? Erdogan en zijn aanhangers bedienen zich van bedreiging, vervolging en intimidatie. Dat gedrag is hetgene dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Voor fascisme -dat is het namelijk- is geen plaats in Nederland.

GeachteLezer
GeachteLezer21 jul. 2016 - 21:30

Op voorhand gaat u er maar van uit dat A de staatsgreep door Gulen is georganiseerd, terwijl daar geen enkel bewijs voor is en B dat iedereen die met hem sympathyseert ook schuldig is en het kennelijk verdient zijn baan, toekomst en rechten te verliezen om geen andere reden dan dat Erdogan hen verdenkt. Wat een enorm stomme manier van redeneren! . Ziet u niet in dat op deze manier IEDEREEN verdacht gemaakt kan worden op grond van geruchten en (mogelijk valse) beschuldigingen? U heeft geen enkel idee van wat een rechtsstaat betekent of wat democratie inhoudt. De volgende keer bent u namelijk de verdachte en de ontslagende, de vervolgde op grond van puur en alleen de kwaadaardige sentimenten van en ander. . Aan dit soort redeneringen en gedachtengoed hebben we hier niet echt behoefte momenteel.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2016 - 4:45

@ Alleen feiten Jij schrijft: Gulen secte zeer gevaarlijk is en ze letterlijk en figuurlijk over lijken Wat een verschrikkelijk dom gelul. Dit soort gedachten en uitspraken zijn de basis voor genocide. Het gaat om een groep mensen die andere opvattingen heeft niet om een gevaarlijke diersoort. De haat die spreekt uit jouw tekst is het resultaat van de campagne van Erdogan. Op deze manier maak je van Turkije een fascistische staat waarin geen plaats is voor politieke tegenstanders, koerden en andere groepen. En natuurlijk zitten er overal aanhangers van Gulen. Het is een invloedrijke beweging. Maar dit soort idiote reacties zijn een bedreiging voor ieder mens.

Achterberghen2
Achterberghen222 jul. 2016 - 9:12

Alleen Feiten, dit is dom nationaal socialistisch gebral.

Alleen feiten
Alleen feiten25 jul. 2016 - 19:24

"Maar gelukkig zijn wij hier wel een democratie waarin iederin recht heeft op zijn mening." Het parlement bombarderen, met tanks over mensen heen rijden. Schieten op ongewapende burgens. Dat zijn geen meningen. Iedereen die dit steunt of financiert is even erg in mijn ogen. " Ik heb nog geen splinter van bewijs gezien tegen Gulen en al zou dat er zijn, hoe haalt u het in uw hoofd om ervoor de pleiten om de Gulen aanhangers monddood te maken en te vervolgen? " Dat jij iets niet weet of niet gehoord hebt wil niet zeggen dat het niet zo is. Iedereen in Turkije weet dat Gulen hierachter zit. Wie is er volgens jou dan schuldig? "Ziet u niet in dat op deze manier IEDEREEN verdacht gemaakt kan worden op grond van geruchten en (mogelijk valse) beschuldigingen?" Alle daders zijn ieder geval Gulenist. Toeval? "Alleen Feiten, dit is dom nationaal socialistisch gebral." Achterberghen, dit is dom nationaal socialistisch gebral.

Mark Gh
Mark Gh27 jul. 2016 - 10:56

"Alle daders zijn ieder geval Gulenist. Toeval?" Heb je daar bewijs voor? Of loop je blind achter Ome Erdo aan?

willemb2
willemb221 jul. 2016 - 15:38

Moeilijk te volgen, dit betoog. Turken mogen zich in ons land wel demonstratief verheugen over het mislukken van de staatsgreep en de manier waarop Erdogan als winnaar tevoorschijn is gekomen (en ruiten ingooien bij vermeende tegenstanders van Erdogan?), maar van DENK wordt verlangd dat ze zich kritisch uitlaten over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan. Dat doen die Rotterdamse betogers toch ook niet? En dan het streven naar een grenzeloze democratische en sociale wereld, ook in Turkije, waar voor nationalisme geen plaats is. Hoe valt dit te rijmen met de vrijheid die de demonstranten in Rotterdam wordt gegund? Dat is nationalisme in het kwadraat.

1 Reactie
Achterberghen2
Achterberghen222 jul. 2016 - 0:03

Een uitlating van een Turkse Henk en Ingrid weegt toch net iets minder dan van een (ongekozen) kamerlid.

crumb2
crumb221 jul. 2016 - 13:19

Leo zou “de straat op gaan” als nakomeling van geëmigreerde Nederlanders. Ik vrees voor Leo dat het dan een héél klein optochtje zal worden, en waarschijnlijk zelfs een éénmans optochtje. Afgezien van een nostalgische voorliefde voor pluche tafelkleedjes, kaas, hagelslag en misschien een foto van koningin Juliana, zijn die mensen namelijk éérst en vooral Canadees, of Amerikaan, of Australiër of Nieuw Zeelander, en spreken ze waarschijnlijk geen woord Nederlands meer. Ik heb 10, 12 jarige kinderen meegemaakt die reeds 1 jaar na aankomst in het nieuwe land, het verdomden om nog maar 1 woord Nederlands te spreken. Kinderen willen er namelijk zo snél mogelijk bíj horen. Dat zelfde gold voor kinderen van Duitse afkomst, of Finse, of Deense. Ik moet toegeven dat het voor Grieken anders lag, die werden gedwongen om na de gewone school, naar “Greek school” te gaan. Bovendien werd de Grieks orthodoxe kerk gebruikt als inlichtingen dienst voor de Griekse Staat.(t.b.v. het dwingen om militaire dienst te doen zodra 18 jarige jongens voet over de grens zetten bijvoorbeeld) Wat dát betreft hebben “aartsvijanden” Griekenland en Turkije wel meer dingen gemeen. Zelfs hun muziek lijkt verdacht veel op elkaar, om nog maar te zwijgen over de “cuisines”. Ga toch fietsen zou ik tegen de Leo willen zeggen, doe je ogen es open, dat apologisme wordt je toch niet in dank afgenomen, in tegendeel.

1 Reactie
Achterberghen2
Achterberghen222 jul. 2016 - 0:06

De Grieken hadden een hoogstaande beschaving toen Turkse hordes het byzantijnse rijk overnamen. Inclusief alle verfijnde vormen van cultuur. Daarom lijkt het op elkaar.

X4
X421 jul. 2016 - 13:12

Ik kan u het antwoord wel geven. Zij willen dat niet, zij willen Erdogan. En dan wordt het niet democratisch en sociaal. Gewoon keiharde repressie tegen iedereen die anders denkt en geloofd.

1 Reactie
Tricky
Tricky21 jul. 2016 - 20:15

Precies wat de PVV hier ook wil. Daarom is Erdogan een rolmodel voor onze eigen kleine Indo-dictator.

ikdus2
ikdus221 jul. 2016 - 12:46

altijd doorzichtig als ze DENK als een Turkse partij proberen te framen karaktermoord komt van alle kanten. DENK doe wat je doet want ze slaan wild om zich heen.

Paul250371
Paul25037121 jul. 2016 - 12:06

Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan, die de staatsgreep misbruikt om nog meer van de democratische vrijheden en tegenstanders in Turkije uit te schakelen. Letterlijk en figuurlijk. Op Nederturken na wil jij mij vertellen wie er nog meer pro Erdogan is in Nederland? Ik ken er geen 1. Het feit blijft dat Erdogan op een democratische manier is gekozen. Het is niet mijn voorkeur maar als de meerderheid van de Turken Erdogan kiezen dan hebben wij dat de accepteren. Het kan niet zijn dat als de democratie ons niet welwillend is wij het ineens niet meer democratisch vinden.

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach21 jul. 2016 - 19:19

Niet omdat ze mogen stemmen is het een democratie.

GeachteLezer
GeachteLezer21 jul. 2016 - 21:35

Maar natuurlijk accepteert iedereen dat. Daar lijkt mij geen twijfel over. Maar democratie is NIET de dictatuur van de meerderheid en het keihard onderdrukken van elke andere mening, het uithollen van de rechtsstaat en het uitsluiten van minderheden zoals Alawieten, Koerden en anderen dan de Sunni moslims die Erdogan kennelijk in overgrote meerdeheid steunen. Het sleetse hameren op "maar dit is de wil van het volk" door Erdogan aanhangers klinkt en beetje vies na alle keiharde maatregelen tegen alles en iedereen die er maar een andere mening op nahoudt dan de Erdogan aanhangers.

Common Sense
Common Sense21 jul. 2016 - 11:38

Hoezo een oproep aan Denk en Nida? De eerste bestaat uit twee zetelrovers met een grote waffel, de tweede een lokale partij met twee zetels. Wie vertegenwoordigen die nu helemaal?

Mark Gh
Mark Gh21 jul. 2016 - 11:32

Het verschil met je voorbeeld is dat de Oranjes een redelijk functionerende democratie omver zouden proberen te werpen, waar jij tégen zou demonstreren en de Turken in kwestie demonstreerden voor behoud van een dictator. Want dat is Erdogan, met zijn bij elkaar gefraudeerde "democratische" mandaat. Ondertussen zou jij waarschijnlijk ook geen cameraploegen belagen, stenen door de ramen van organisaties gelieerd aan de Oranjes gooien, en andere misdrijven plegen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 jul. 2016 - 11:25

Ik heb 2e en 3e generatie achterneven en nichten in de VS. Zij verstaan nog een beetje Nederlands maar spreken nog alleen maar engels en posten op Facebook wel eens politieke berichtjes maar dan uitsluitend over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zij voelen zich Amerikaan en ik denk niet dat zij weten wie onze premier is. Ik betwijfel zeer of zij de straat op zouden gaan en met met Nederlandse vlaggen zouden gaan zwaaien en leuzen zouden scanderen als er in ons land een coup zou worden gepleegd. U mist namelijk een belangrijk punt en dat is de dubbele nationaliteit. Deze zorgt ervoor dat de band met het herkomstland zeer innig blijft. Zeker als men nog mag stemmen en politiek verbonden blijft met het moederland. Voor mij hebben de gebeurtenissen van de afgelopen week nogmaals fijntjes aangetoond dat het hebben van twee paspoorten een remmende factor is voor een geslaagde integratie.

3 Reacties
cockpol
cockpol21 jul. 2016 - 16:01

Niet alleen de dubbele nationaliteit, de Turkse regering doet erg haar best om de Nederturken in de eerste plaats Turken te laten blijven en dit via allerlei organisaties.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2016 - 17:45

Nederlanders die naar de VS verhuisden waren niet zo zeer ‘gastarbeiders’ maar immigranten net als alle andere Noord-Europeanen (behalve de Ieren). Ze maakten deel uit van de dominante cultuur, hadden weinig of geen last van vooroordelen en hadden dus ook geen probleem om een nieuwe identiteit van Amerikaan aan te nemen. Turkse gastarbeiders en hun nazaten zijn veel meer te vergelijken met Mexicaanse en andere Latijns-Amerikaanse immigranten in de VS: eigenlijk ongewenst maar tegelijk wel handig vanwege de goedkope arbeid die ze leveren. Hun positie is per definitie marginaal. Logisch dus dat ze altijd met een been in het land van herkomst blijven staan.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 jul. 2016 - 19:43

@ Mark Huysman Mexicanen zijn ongewenst omdat zij veelal illegaal in de VS wonen en werken. Wat dat betreft was de positie van de gastarbeiders in Nederland veel beter. Ik denk overigens dat het overgrote deel van de 2e en 3e generatie van de genaturaliseerde Mexicanen zich meer Amerikaan voelt dan Mexicaan.

Arvidos
Arvidos21 jul. 2016 - 11:14

Als er in Nederland een staatsgreep plaatsvind gaat echt geen enkele '3e generatie Nederlander' in Canada of Australie de straten op met Nederlandse vlaggen hoor. Echt niemand. Veruit de meeste '3e generatie' Nederlander is nog nooit in Nederland geweest. Ik vraag me af of ze uberhaupt wel weten dat hun voorouders uit Nederland komen. Het feit dat we Turken al typeren als '3e generatie' toont al hoe mislukt hun integratie is. En dat ligt meer aan hen dan de maatschappij, het zijn gewoon mensen met eigen keuzes en eigen verantwoordelijkheden, en als zij het gevoel dat zij een keuze moeten maken tussen twee identiteiten....tja dan ligt dat echt aan henzelf. Again, eigen keuze, eigen verantwoordelijkheid. Even in de context plaatsend, die lui op de Erasmusbrug zijn over het algemeen laag opgeleid, onbereisd en zeer gevoelig voor de propaganda voering uit Ankara, die Turken over de grenzen maar niet gewoon met rust willen laten.

Van der Wal
Van der Wal21 jul. 2016 - 11:12

De Nederlanders die geemigreerd zijn zouden dus bij lange na niet meer de straat opgaan als de Oranjes de macht zouden grijpen. Ze zijn Australier, Canadees, het is niet meer hun probleem. Dat is het hele verschil tussen emigreren en in een ander land wonen en net doen alsof je nog thuis bent.

3 Reacties
Tricky
Tricky21 jul. 2016 - 20:08

Daar klopt dus geen reet van. Mijn zus en haar gezin wonen al vanaf 1986 in de VS en zijn genaturaliseerd maar voelen zich echt wel Nederlander. Volgen de eredivisie op de voet en ook de nationale politiek. Ook hun kinderen doen dat. Dus dat de turken dat hier ook doen is gewoon menselijk. Maar van schuimbekkend rechts mag dat allemaal niet. Dat mogen alleen witte nederlanders natuurlijk. Los van wat ik vind van de ernstige situatie aldaar, begrijp ik wel dat dit emoties oproept bij denederturken.

Tricky
Tricky21 jul. 2016 - 20:29

Daarmee zeg ik niet dat uitwassen moeten worden geaccepteerd. Dus demonstreren prima al het andere niet. Maar dat geldt voor iedereen in Nederland. Ook moet onze regering aan de Turkse machthebbers heel duidelijk maken dat wij het niet accepteren dat men hun oud-landgenoten elders in de wereld oproept om daar rotzooi te trappen. Dus Ambassadeur op het matje roepen en de wacht aanzeggen. Geen gesprekken meer over toetreding als er geen normale democratie is. Die is er niet dus de komende tig jaar einde oefening.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer22 jul. 2016 - 17:10

En als Rutte met zijn vingers knipt gaan ze met het rood-wit-blauw de straat op, niet waar Tricky?

Sfinx2
Sfinx221 jul. 2016 - 11:04

40 jaar pappen en nathouden door zachte heelmeesters die nog steeds blijven hameren op instrumenten die tot nu toe niet gewerkt hebben.

Nederlander91
Nederlander9121 jul. 2016 - 11:02

["Mijn en jullie toekomst is geen Turks nationalisme of welk nationalisme dan ook en geen versterking van de halve dictatuur van Erdogan."] Ik heb echt een hekel aan deze zin. Er is niets mis met Nederlands nationalisme in Nederland. Sommigen willen doen laten voorkomen alsof het iets 'vies' is, of zelfs alsof het gevaarlijk is (en maken (bewust?) de vergelijking met fascisme). Nu heeft de Nederlandse politiek er deze eeuw een potje van gemaakt - van rechts tot links - en derhalve is er weinig om trots op te zijn, maar de schuld daarvan leg ik volledig neer bij Den Haag. Verder hoop ik dat het Nederlands nationalisme de aankomende jaren zal toenemen; het zal het behouden van onze identiteit bevorderen. Turks en Marokkaans nationalisme hebben echter niets in Nederland te zoeken, maar enkel in Turkije en Marokko. Vriendelijke groet, een nationalistische Nederlander.

1 Reactie
cockpol
cockpol21 jul. 2016 - 16:06

Internationalisme, is net als pacifisme een prachtig ideaal, maar in de wereld zoals hij is, en met de mens zoals hij is, blijft het voorlopig een naif gegeven. Pacifist kan men pas rationeel zijn als iedereen pacifist is, voor internationalisme geld ongeveer hetzelfde.

Robert Follon
Robert Follon21 jul. 2016 - 10:54

[Ik hoop dat jullie dat ook willen.] Dat is dus ijdele hoop....

Joopi2
Joopi221 jul. 2016 - 10:48

We horen voornamelijk wat wel acceptabel is. Maar waar is voor u dan wel de grens? Ik ben erg benieuwd naar uw antwoord :)

goedefaq
goedefaq21 jul. 2016 - 10:44

Ach, ik denk dat Turken gewoon begaan zijn met Turkije en passie hebben voor het land waar heel veel van hun familieleden wonen. De Turken die de straat op gingen in Nederland deden dat niet alleen voor Erdogan, maar ook om hun zorgen te uiten voor het welzijn van hun familieleden. Bovendien denk ik, dat als het erop aankomt, en Nederland om de een of andere vage reden, door een buitenlandse macht wordt aangevallen, deze zelfde Turkse Nederlanders vooraan zullen staan om Nederland en haar waarden te verdedigen. Met passie en al.

1 Reactie
kassakijker73
kassakijker7321 jul. 2016 - 18:28

Ook als Erdogan Nederland binnenvalt? Waar ligt dan hun loyaliteit? Ik vrees het ergste.

Dubbeldenker
Dubbeldenker21 jul. 2016 - 10:41

Eens met je conclusie dat het niet gek is dat mensen de straat op gaan als er in hun land een staatsgreep gaande is. Koerden, Armeniërs, Palestijnen, Molukkers,Tamils, en zo nog meer komen met enige regelmaat de straat op naar aanleiding van de situatie in hun vaderland. Vinden we over het algemeen niets van. Uiteraard wel als de demonstranten overgaan tot vernielingen en rellen. Turken mogen achter Erdogan staan, Russen achter Putin, Israeliërs achter Netanyahu, hun goed recht, ook als ze in Nederland wonen. En niet iedereen voelt iets voor een democratische en sociale wereld, of heeft daar een ander beeld bij dan jij. Mensen, Nederlanders zowel als andere nationaliteiten, mogen ook nationalistisch zijn. Ze moeten zich daarbij alleen wel aan de wet houden.

1 Reactie
Dunya2
Dunya221 jul. 2016 - 18:01

"Ze moeten zich daarbij alleen wel aan de wet houden." Inderdaad. Ergens begrijp ik de Turken wel en ergens ook weet niet. Erdoyan heeft economische vooruitgang gebracht in Turkije en dan zijn de democratische waarden van ondergeschikte belang. Als het een kwestie in Turkije is van leven en overleven dan is economische vooruitgang het belangrijkste. Dat soort toestanden kennen we in Nederland niet. Bovendien willen zelfs tegenstanders van Erdoyan geen burgeroorlog/coup. Dan is Erdoyan het minste erge variant die er is voor de time being tot de volgende verkiezingen. Alleen verwacht ik wel wat meer kritiek van de Turken op de massale arrestaties die er zijn geweest op mensen die er totaal niets mee te maken hebben. Deze arrestaties rechtvaardigen is, onder alle omstandigheden, niet te rechtvaardigen. Overdreven Erdoyan vereren is niet op zijn plaats.

Dopper2
Dopper221 jul. 2016 - 10:25

"Dat zou ik ook doen als ik geëmigreerd was naar Canada en de Oranjes in Nederland de macht illegaal probeerden over te nemen ?" Maak dat de kat wijs, waarom zou je je als 'import'-Canadees druk maken om een gebeurtenis in een land dat je hebt verlaten. Zou je dan ook bij andere, voormalige Nederlanders ruiten en deuren intrappen, omdat zij hun steun betuigen aan de Oranjes of vice versa. Dan spoor je niet in mijn dienstregeling.

Kees Ollopa
Kees Ollopa21 jul. 2016 - 10:21

Turks nationalisme kan niet, mag niet en willen we niet. En toch is het onvermijdelijke duidelijk zichtbaar. - Iedereen heeft de Turkse nationalistische demonstratie zonder vergunning gezien op de Erasmusbrug. Zelfs PvdA Aboutaleb kan/wil niet ingrijpen in zijn stad als Erdogan zijn onderdanen beveelt de straat op te gaan. Zijn door de media opgeblazen blazoen van krachtig bestuurder verschrompeld tot dat van angsthaas. Zelfs het rondje thee wordt onbeleefd afgeslagen door Erdogan aanhangers. Rotterdam is nu van Erdogan, hoe gaan we die stad terugkrijgen? http://www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/07/aantal-moskeeen-negeert-uitnodiging-aboutaleb

De meute
De meute21 jul. 2016 - 10:12

Het lijkt mij belangrijker dat de Nederlandse-Turken de wetgeving en democratie uitdragen van het land waar ze wonen. Ook als er iets in Turkije gebeurt lijkt het mij des te Nederlandser van een Turk als hij Erdogan oproept niet de doodstraf in te voeren en de democratische rechten en instituties van Turkije te respecteren. Het tegenovergestelde gebeurde echter. Het roepen van Turksnationalistische leuzen en andere onzin zouden ze echt achterwege moeten laten. Nog beter zou zijn als zij die verwerpen, maar dat is meer mijn mening. In Nederland ben je in eerste instantie Nederlander. Geen Turk. Het is niet voor niets dat Nederlands voor het streepje van "Nederlandse"-Turks komt. Je kan wel een feeling hebben met Turkije. Dat is niet vreemd. Maar als je moest kiezen tussen Nederlandse waarden en normen (dus democratische wetgeving en rechten) en de Turkse, zou de keuze niet zo moeilijk moeten zijn.

4 Reacties
Gammana
Gammana21 jul. 2016 - 11:00

Die keuze is voor hen niet moeilijk, dat is Turkije. U kunt wel vinden dat je in Nederland ben je in eerste instantie Nederlander bent maar Turken vinden dat helemaal niet. Net zoals de meeste Marokkanen, wordt tijd dat bij links de schellen van de ogen vallen en dat wordt erkend.

Paul250371
Paul25037121 jul. 2016 - 12:00

In Nederland ben je in eerste instantie Nederlander. Je bent Nederlander als je een Nederlands paspoort hebt. En, ik als Nederlander, bepaal zelf naar welk land, (politieke) stroming etc etc, mijn voorkeur uitgaat. Dat heet vrijheid van meningsuiting.

cockpol
cockpol21 jul. 2016 - 16:11

Een van de argumenten die links gebruikte om de migratie te verdedigen, was dat de migranten de democratische struktuur en humanistische geest van Nederland zouden assimuleren, en zouden overdragen naar hun vroegere vaderland. Niet dus, kijk dit "links" nu eens sip kijken, maar leren doen ze niet.

hermc
hermc27 jul. 2016 - 1:04

wat een nationalistische onzin. Nederland uber alles? men dient in de eerst instantie trouw en loyaal te zijn aan zichzelf. alles andere onzin is maar hersenspoeling. Kijk jij maar eerst naar hoe Nederlanders expats gedragen in Thailand, China. nul komma nul aanpassingen en alleen maar arrogantie en onvermomde superieure en vaak ronduit vijandige en racistische houding. Dan weet je hoe goed aangepast de immigranten in Nederland zijn.

Nagus
Nagus21 jul. 2016 - 9:59

Echt, zou jij ook de straat op gaan als 4e generatie Nederlander? En je bent teleurgesteld in Kuzu en Nida etc. Was het je nog niet duidelijk dan dat dit soort lieden Nederland beschouwt als een provincie van Turkije of Marokko?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 jul. 2016 - 11:58

Was het je nog niet duidelijk dan dat dit soort lieden Nederland beschouwt als een provincie van Turkije of Marokko? Bullshit