Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turks-Koerdisch conflict laait weer op in Nederland

  •  
23-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
5568539184_e46c501fd9_b
In de Dordtse wijk Wielwijk is deze week een Koerdisch-Nederlands gezin belaagd. Dat meldt onder meer RTV Rijnmond. Zo is bijvoorbeeld een ruit gesneuveld nadat deze ’s nachts werd ingegooid. Reden voor het inslaan van de ruit is vermoedelijk de afkomst van de familie. De dochter van het gezin is onlangs geslaagd, naar Nederlands gebruik hing de familie de vlag uit. Naast de Nederlandse vlag was dat ook de Koerdische. Dit tot groot ongenoegen van Turks-Nederlandse voetbalsupporters.
Na de voetbalwedstrijd Turkije-Tjechië kwam naar verluidt een groep Turks-Nederlandse mannen verhaal halen. “Ze kwamen met zo’n dertig auto’s de straat in en stapten uit met Turkse vlaggen en stokken”, schrijft RTV Rijnmond. “De mannen eisten dat de Koerdische vlag werd weggehaald.”
Als de vlag zou blijven hangen, zou de woning in brand gestoken worden, zo zouden de mannen hebben gedreigd. Het gezin belde hierop de politie. Uiteindelijk is midden in de nacht een steen door iemand door de ruit gegooid.
Schrijver Celal Altuntas met de dood bedreigd Donderdag werd ook bekend dat Joop-scribent Celal Altuntas met de dood is bedreigd. Tijdens de wedstrijd Spanje-Turkije twitterde hij vrijdag dat de Turken hun koffers wel kunnen pakken. Op de Facebookpagina DutchTurks was hierop te lezen: “We zullen jou in een koffer stoppen.” Op Twitter kreeg hij naar zijn hoofd: “Jouw lijk wordt in het riool gevonden.” Altuntas heeft inmiddels aangifte gedaan van de bedreigingen, schrijft Trouw.
De schrijver krijgt overigens wel vaker scheldpartijen over zich heen. Maar aan intimidatie is hij inmiddels gewend, zegt hij zelf. Als tiener streed Altuntas voor de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK.
Altuntas pleit al langer , ook in zijn artikelen, voor erkenning van de Koerden door Turkije. Eerder hield hij een pleidooi voor de Europese Unie om geen EU-geld in Turkije te stoppen, totdat de Koerden worden erkend.
Update 22.20 Een groep van zo’n tien tot vijftien mannen zou in Dordrecht een moskee zijn binnengevallen. Dat meldt de NOS. De vijf mensen die aanwezig waren zouden zijn bedreigd, twee mensen raakten gewond, nadat ze zijn geslagen met een stalen pijp en een vuurwapen. De aanval zou een wraakactie zijn voor het belagen van het Koerdisch-Nederlandse gezin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.