Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Turks inspraakorgaan naar de rechter om AOW-beleid

  •  
24-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Proefprocedure tegen de afschaffing van de tegemoetkoming AOW voor mensen in Turkije van start
Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) is een proefprocedure begonnen tegen de afschaffing van de tegemoetkoming AOW voor mensen die in Turkijke wonen. Turkse AOW’ers die in Turkije wonen krijgen ruim 33 euro per maand minder, maar zouden hier volgens het IOT wel recht op hebben.
Sinds 1 juni krijgen zo’n 280.000 personen in het buitenland geen tegemoetkoming meer. De tegemoetkoming is bedoeld om koopkrachtverlies als gevolg van beleidsmaatregelen te compenseren. AOW’ers in het buitenland hebben hier volgens het kabinet dus geen recht op.
Het IOT stelt dat Turkse AOW’ers in Turkije wel degelijk recht hebben op de tegemoetkoming vanwege de associatieovereenkomst tussen de EU en Turkije uit 1963. Volgens dit verdrag moeten Turken hetzelfde behandeld worden als onderdanen van EU-landen wanneer het zaken als toegang tot de arbeidsmarkt betreft.
Door dit associatieverdrag hebben diverse rechters eerder al geoordeeld dat Turkse immigranten met een verblijfsvergunning die sinds enkele jaren in Nederland verblijven, geen inburgeringscursus hoeven te doen.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

fred-eric
fred-eric24 jul. 2011 - 8:33

Tja, lastig vraagstuk. De mensen hebben neem ik aan wel bijgedragen aan de AOW. Zelf vind ik dat als je naar het buitenland vertrekt best mag bewijzen dat je ook minimaal 10 jaar voor de AOW betaald hebt, en dan heb ik het ook over Henk en Ingrid in Spanje.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 jul. 2011 - 8:33

De Turken zijn terecht bang dat die 33 euro alleen een proefkonijn is, want later kan het 300 worden en ver later misschien helemaal dat VAO wordt afschafd voor Turken die in Turkije de laatse jaren van hun leven in een lekker Turkse Sauna in Turkijke door willen brengen.. Terecht actie, wij moeten niet als proefdieren zijn voor hun oneerlijk regeltjes.

TheoJ2
TheoJ224 jul. 2011 - 8:33

Is het voeren van procedures zoals dit ook al een vorm van inspraak?

boswachter2
boswachter224 jul. 2011 - 8:33

Nederlanders die in Spanje wonen hebben ook geen recht op de € 33,- waarom dan wel de Turken?

2 Reacties
PietPaaltjes
PietPaaltjes24 jul. 2011 - 8:33

Gratis geld.

Harmen2
Harmen224 jul. 2011 - 8:33

Omdat de Turken er aan gedacht hebben om een rechtszaak aan te spannen? Ik vermoed dat bij een toewijzing van de claim de Nederlanders die in het buitenland verblijven hiervan meeprofiteren.

JoVaWe
JoVaWe24 jul. 2011 - 8:33

Laten we gewoon stoppen met geld naar het buitenland te brengen.

2 Reacties
Babette4
Babette424 jul. 2011 - 8:33

"Laten we gewoon stoppen met geld naar het buitenland te brengen." Tuurlijk! Wel de lusten maar niet de lasten! In ABN heet zoiets uitbuiterij; diefstal mag ook. Wel mensen voor je laten werken en laten afdragen, maar dan niet betalen.. Nederland op z'n smalst. Om je dood te schamen!

Harmen2
Harmen224 jul. 2011 - 8:33

Ok, maar dan mogen autochtone Nederlanders ook niet meer overwinteren in Spanje. Dat is tenslotte ook buitenland. Oftewel: denk na voordat je iets roept.

JoWe62
JoWe6224 jul. 2011 - 8:33

Het wordt tijd dat we de wet aanpassen en met name profiteurs uitsluiten. Het kan toch niet zo zijn dat ik even in NL heb gewoond, levenlang werkeloos ben geweest en toch maar mijn AOW opstrijk. Iets waar ik nooit voor betaald heb. Kom op zeg, dit gaat ten koste van onze eigen kinderen en hun toekomst.

3 Reacties
Babette4
Babette424 jul. 2011 - 8:33

"Het wordt tijd dat we de wet aanpassen en met name profiteurs uitsluiten." Zullen we dan beginnen bij de bankiers? Die graaiers? Je weet wel, van die crisis waar we nu met z'n allen krom voor mogen liggen? Die profiteurs?

Pjotrs
Pjotrs24 jul. 2011 - 8:33

"Het kan toch niet zo zijn dat ik even in NL heb gewoond, levenlang werkeloos ben geweest en toch maar mijn AOW opstrijk." Alleen voor de tijd die je in Nederland hebt gewoond en hier ook belastingplichtig was. "Iets waar ik nooit voor betaald heb." AOW ontvang je niet omdat je ervoor betaald hebt. Anders was de vergrijzing geen probleem. Maar dan moet je niet kijken naar mensen in het buitenland maar naar Nederlanders die nooit gewerkt hebben. En dan hebben we het niet over Mohammed maar over Ingrid.

ronaldhendriks
ronaldhendriks24 jul. 2011 - 8:33

"Het kan toch niet zo zijn dat ik even in NL heb gewoond, levenlang werkeloos ben geweest en toch maar mijn AOW opstrijk. Iets waar ik nooit voor betaald heb." Volgens dit artikel in de Telegraaf heeft een buitenlandse partner van een Nederlander die in het buitenland woont ook recht op AOW. Ook als ze dus nog nimmer in Nederland heeft gewoond. Het kan dus wel: AOW opstrijken zonder er ooit aan bijgedragen te hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2011 - 8:33

Een woord: onzin. AOW is voor de ingezetenen van dit land. Ook pensionado's hebben er wat mij betreft geen recht op.

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 jul. 2011 - 8:33

Isse moeilijke materie, of bent u echt niet op de hoogte? Ook voor pensionado' geldt dat AOW de basis is van hun pensioen. En hoezo alleen als je in Nederland woont? Als je 40 jaar AOW premie hebt betaald, waarom zou je dan geen recht hebben op de uitkering als je besluit om in Spanje te gaan wonen?

Meta Foor
Meta Foor24 jul. 2011 - 8:33

gewoon voortaan ipv geld, BONNEN uitdelen voor de AOW> Bonnen voor voedsel, apparatuur, benzine ... etc, alleen in te wisselen bij de lokale winkels. Goed voor de economie, en fraude is uitgesloten. Eerlijk ook voor iedereen

1 Reactie
Dehnus
Dehnus24 jul. 2011 - 8:33

Tja.. ik ben wel voor een AOW die voor iedereen hetzelfde is.. waar je ook woont. Alleen vind ik wel dat je hiervoor minimaal 20 jaar in Nederland gewerkt en nog langer gewoond moet hebben. Zodat je je gewoon je AOW hebt afgedragen. Wat je daarna met dat geld, en met je opgebouwde pensieon gaat doen, moet je allemaal zelf weten. Om mijn part ga je het letterlijk verbranden op Texel.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2011 - 8:33

Aangezien we het bij de AOW over een omslagstelsel hebben, lijkt het me logisch dat de AOW aangepast wordt aan de levensstandaard van het land waar iemand naartoe verhuist. Dat betekent een forse besparing voor iedereen die - voor permanent - afreist naar Turkije, Marokko of desgewenst naar Spanje. Dat is de enige manier om je als pensionado loyaal en solidair op te stellen met de generatie die het momenteel verdient. Kiest iemand er voor om duurzaam in Monte Carlo of een andere dure omgeving te gaan resideren, dan is dat ook een bewuste keuze maar daarvoor hoeft de belastingbetaler en harde werker uiteraard niet op te draaien.

2 Reacties
Eigenmening
Eigenmening24 jul. 2011 - 8:33

Dat vind ik ook .. met een max

Eigenmening
Eigenmening24 jul. 2011 - 8:33

Als men aanspraak willen maken over een wet van 50 jaar geleden, dan wordt het dus tijd dat de wet wordt aangepast Het klakkeloos geld weggeven moet maar eens afgelopen zijn