Joop

Turks haar

  •  
08-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De mensenrechtensituatie in Turkije wordt met de dag zorgelijker
Voorafgaand aan de verkiezingen in Turkije afgelopen juni trok premier Erdogan voor de verkiezingscampagne van zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) naar Hopa. Deze Noordoostelijke gelegen stad aan de Zwarte Zee staat bekend om haar relatief grote aantal linkse activisten. Die wilden de komst van Erdogan niet zomaar voorbij laten gaan en trokken erop uit om te demonstreren. Plaatselijke politieagenten deden wat de Turkse politie routinegetrouw doet bij een linkse demonstratie: die hakte erop in. Daarbij werd gebruik gemaakt van pepperspray. Geen fijn spul. Ik heb er zelf een keer van mogen proeven in Istanbul. Toen om de hoek, zonder dat ik het wist, een Koerdische demonstratie plaatsvond. Dat was geen beste ervaring.
In Hopa had pepperspray zelfs fatale gevolgen. Want toen de demonstrant Metin Lokumcu het venijnige spul inademde, bezweek hij aan een hartaanval. Dat incident leidde tot verdere protesten onder linkse studenten. Zoals in Ankara. Naar aanleiding daarvan werd Ozan Gündogdu, een student politicologie aan de Universiteit van Ankara, door de politie in de kraag gevat. Nadat hij in hechtenis was genomen, zette de politie de schaar in zijn lange haar, wat in Turkije een standaardprocedure is. Drie vrienden van Gündogdu, Cagri Yilmaz, Hikmet Tanil en Can Kaya, wilden daarop hun solidariteit tonen. Dat deden ze door hun haar af te laten knippen en een foto van hun korte koppies aan hun in gevangenschap verkerende kameraad te sturen. Een paar dagen later werden Yilmaz, Tanil en Kaya getrakteerd op een inval van de politie, waarna ook zij werden gearresteerd. Door het haar af te knippen veranderden ze volgens de politie hun uiterlijk, wat tot de verdenking leidde dat zij eveneens aan de demonstratie in Hopa hadden deelgenomen. Yilmaz, Tanil en Kaya zitten sinds juni gevangen en deze week is dan eindelijk een tenlastelegging verschenen. Het kan echter nog wel even duren voordat zij voor een rechter verschijnen, want door het onvoorstelbaar trage justitiële apparaat duurt voorarrest gemiddeld drie jaar in Turkije. Arrestatie staat daardoor gelijk aan gevangenisstraf zonder veroordeling.
De mensenrechtensituatie in Turkije wordt met de dag zorgelijker. Dat een journalist voor het schrijven van een boek over een religieuze beweging, op beschuldiging van terrorisme, langdurig in de gevangenis kan belanden, was al bekend. Dat een mensenrechtenactivist voor het houden van een toespraak over het Koerdische streven naar onafhankelijkheid hetzelfde lot beschoren kan zijn, eveneens. Dat linkse studenten die uit protest hun hoofd kaal laten knippen minimaal een half jaar achter de tralies gaan, is echter nieuw. Het moet niet veel gekker worden. Onder de AKP is weliswaar een einde gekomen aan de door militairen gecontroleerde staat, maar daar is een politiestaat voor in de plaats gekomen.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Qizilbash020
Qizilbash0208 dec. 2011 - 13:41

"Door het haar af te knippen veranderden ze volgens de politie hun uiterlijk, wat tot de verdenking leidde dat zij eveneens aan de demonstratie in Hopa hadden deelgenomen" Nee, de jongens NAMEN deel aan de demonstratie. Dat wordt door de jongens zelf ook niet weersproken. De politie kon met de maanden later toegezonden foto deze jongens nu identificeren. Samen met ander "bewijsmateriaal" zoals een kapotte paraplu, spandoeken (teksten linkse partij en linkse organisaties), grijze PVC buizen (voor de spandoeken) en een cemedani/pushi (Koerdische versie van Palestijnse sjaal) wordt nu ook het zogenaamd afknippen van het haar om zichzelf onherkenbaar te maken, als bewijslast aangevoerd dat deze jongens leden van een extreem-linkse terroristische groepering zouden zijn en tijdens de demonstratie vandalisme gepleegd zouden hebben. Het is dus ook weer niet zo dat deze jongens braaf thuis zaten tijdens de demonstratie en nu ineens alleen vanwege hun kapsel in verband worden gebracht met de gebeurtenissen tijdens de demonstratie. Zij waren wel degelijk aanwezig bij de demonstratie. Het bewijst echter niet dat zij leden zijn van een terroristische organisatie of vandalisme gepleegd hebben. Het feit dat de politie zelf als eerste hardhandig is opgetreden heeft natuurlijk ook invloed gehad op het verloop van de demonstratie. De politie is daarom op zijn minst medeschuldig aan de gebeurtenissen. Zielige poging dus om demonstranten als terroristen af te schilderen en een nog zieligere poging om dit middels het kapsel van de jongens te doen. Als de jongens inderdaad op de vlucht waren en zichzelf onherkenbaar wilden maken door het wijzigen van hun kapsel, dan was het geen goed idee om een foto van zichzelf naar hun vriend in de gevangenis te sturen. Wat voor nut had het scheren van hun hoofd dan?

JoopSchouten
JoopSchouten8 dec. 2011 - 13:41

Turkije is een enorm groot land (...). Zijn deze praktijken landelijk ?

1 Reactie
jannie11
jannie118 dec. 2011 - 13:41

Precies Joop. Bij informatie die je onwelgevallig is afvragen of die klopt. Bij informatie die je welgevallig is gelijk conclusies trekken: neoliberal;e crimminelen, kwamtumkop

Ayyildiz
Ayyildiz8 dec. 2011 - 13:41

Erg opvallend van Peter Edel, (altijd) afgeven op de AKP. Natuurlijk is Turkije (nog) geen mensenrechtenparadijs. Er is nog veel werk te doen. Kijk eens wat er allemaal bereikt is de laatste 8 jaar. Dat is tig x meer dan de acht jaar daarvoor.

1 Reactie
peteredelturkije
peteredelturkije8 dec. 2011 - 13:41

Je hebt helemaal gelijk Adil. Het gaat geweeeeeeldig in Turkije. Ik zal de groeten van je doen aan een vriend me die al vijf jaar op een proces zit te wachten omdat hij hij voor een krant werkte die de overheid niet bevalt.

Hermanbakker
Hermanbakker8 dec. 2011 - 13:41

Turkije lijkt wat op Iran. In 1919 Versailles werd besloten dat het Ottomaanse rijk vrijwel geheel zou worden opgedeeld onder en door de 'overwinnaars', eigenlijk de verliezers, zonder VS militair ingrijpen in 1917 zou de wereld er nu heel anders hebben uitgezien. Atatürk haalde een streep door de Versailles rekening, en probeerde zijn land, Turkije, met geweld westers te maken. De natuur is evenwel sterker dan de leer, in dit geval de Islamitische leer. In Iran haalde het westen twee keer, in 1911 en in 1953, de democratie omver. Na in 1979 Iran bevrijd te hebben van het westerse juk regeert ook daar de Islam. Wij moeten eens ophouden met het idee dat de staatsinrichting die wij menen dat goed voor ons is goed is voor de hele wereld. En wij zouden die staatsinrichting eens goed bij onszelf moeten toepassen, dat geldt vooral voor de VS, het VS volk wilde nooit oorlog.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ28 dec. 2011 - 13:41

[Wij moeten eens ophouden met het idee dat de staatsinrichting die wij menen dat goed voor ons is goed is voor de hele wereld.] Ik ben het wel met je eens, Herman. Maar je zal toch niet vinden, hoop ik, dat de staatsinrichting die nu in Iran of Syrië heerst, goed is voor die landen?