Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Turkije woest op Frankrijk om nieuwe 'genocidewet'

  •  
17-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
erdogan300.jpg
Frankrijk wil ontkennen genocide in Armenië strafbaar stellen... Premier Erdogan: 'Frankrijk moet eigen vuile geschiedenis onderzoeken'...
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft felle kritiek geuit op een Frans wetsvoorstel aangaande de Armeense genocide. Als het voorstel wordt aangenomen wordt het ontkennen van de Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog strafbaar.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Waterbeer
Waterbeer17 dec. 2011 - 13:40

hij heeft wel een punt beide landen dienen in het reine te komen met hun verleden maar in het geval van frankrijk is het behoorlijk pot verwijt de ketel

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

Wie mag in de wereld bepalen wie de schurk wel of niet is? Bush? Blair? Balkenende? Mugabe? Sap? .....ect..?

linkserakker
linkserakker17 dec. 2011 - 13:40

'Frankrijk moet eigen vuile geschiedenis onderzoeken'... Volgens mij zijn er weinig mensen in Frankrijk die dat ontkennen.

maclofty
maclofty17 dec. 2011 - 13:40

Als ik het goed lees: Frankrijk moet "zijn eigen" vuile geschiedenis onderzoeken, wil dat zeggen dat Turkije ook een "eigen vuile geschiedenis" heeft. Als ik Erdogan was, had ik me niet zo uitgedrukt. !! Had mijn grootmoeder toch gelijk: "wat je zegt dat ben jezelf" ;-))

Meta Foor
Meta Foor17 dec. 2011 - 13:40

een miljoen Armeniers die in een tijdspanne van nog geen 20 jaar vermoord worden , is aangetoond een genocoide. dat Frankrijk zich nog steeds opwerpt voor het handjevol overlevenden die indertijd in Frankrijk (en Frans Afrikaanse kolonien) liefdevol opgenomen werd, is lovenswaardig en toont de Grandeur van het land aan. Turkye moet zich kapot schamen om maar met 1 vinger naar de kritiek van Frankrijk te wijzen. Maar daar zijn ze waarschijnlijk te stom voor.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

Mijn geschiedenis leraar vertelde ons ooit dat de Fransen ooit de vrouwen levend begraven, de Fransen waren heel achter geblijven betreft mensenrechten en vrouwenrechten.

keck66
keck6617 dec. 2011 - 13:40

Er is, volgens mijn docenten van weleer, geen historicus te vinden die de Armeense genocide ontkent. De feiten spreken voor zich, maar de term 'genocide' is zó beladen (WOII en recentelijk Ruwanda) dat Turken nog altijd in een stuip schieten. Ik zou willen zeggen, neem een voorbeeld aan de Duitsers en hun pijnlijke geschiedenis.

Xander2
Xander217 dec. 2011 - 13:40

De rechter die op de stoel van de wetenschapper gaat zitten.

JoWe62
JoWe6217 dec. 2011 - 13:40

Maar hopen dat Frankrijk zijn poot stijf houdt. Turkije heeft gewoon keihard genocide gepleegd en het feit dat zij het steeds heftiger ontkennen is een signaal dat zij het zelf ook wel weten. Dit land, dat zich steeds meer onvriendelijk opstelt jegens het westen heeft dan ook helemaal niets te zoeken in de EU. Ik ga ervan uit dat menig westers land zijn veto zal gebruiken om toetreding van Turkije tot de EU te blokkeren. En de Turken die in het westen leven en wonen en die het daar niet mee eens zijn, adviseer ik hun biezen te pakken en hun heil te zoeken in hun “heerlijke” vaderland waar het allemaal “beter en mooier” is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

In 1995 moorden de christenen in Srebinica 8000 moslimse mannen en jongeren, deze moslim gemeenschap was onder de toezicht van de Nederlanders, maar Nederlanderse militairen konden deze gemeenschap niet beschermen?! Trouwens, wie bepaalt in de wereld wat wel en wat niet een Genocide is? Jaap de Hoop Scheffer of Andre Hazes?

pietdevries2
pietdevries217 dec. 2011 - 13:40

Om tot het recente Turks rappport over de beweerde Ottomaanse genocide op de Armeniers te kunnen komen leidden de Turken honderden mensen op in de taal waarin de Ottomaanse documenten uit die tijd zijn geschreven. Turkije heeft zich lange tijd op het standpunt gesteld dat het niets te maken had met wat het Ottomaanse rijk wel of niet deed. De voortgaande hetze tegen Turkije over de beweerde genocide leidde er toe toch maar een onderzoek in te stellen. Verder waren er opgravingen van de massagraven onder internationaal toezicht, de graven bleken Moslims te bevatten. Dan is het de Armeniers nooit gelukt meer dan 15.000 van de beweerde anderhalf miljoen slachtoffers te specificeren. De Turkse studie die ik noemde specificeert de namen van de Armeense opstandige families. Mijn opmerking over de bloeddorstige Moslims is uiteraard sarcastisch bedoeld. Tot slot, op grond van de gespecificeerde en andere literatuur neig ik tot de conclusie dat genocide DOOR de Armeniers op Moslims waarschijnlijker is dan andersom. Het verhaal over de genocide op de Armeniers zal wel blijven bestaan, ik zag ooit Turkse historici op de Turkse internationale zender uitleggen dat die genocide zo onderdeel is geworden van de Armeense identiteit dat de mythe onuitroeibaar is. De identiteit van een groep wordt gedefinieerd als 'het geheel van mythes van een groep'. Voor de Serven b.v. worden die mythes beschreven in: Stevan K. Pavlowitsch, ‘Serbia, The History of an Idea’, New York, 2002. Mythes bestaan ook dicht bij huis, b.v. onze Tachtigjarige Oorlog. Wij waren net zo in oorlog met het Spaanse wereldrijk als de Afghanen nu met de VS, zou je kunnen zeggen.

JoopSchouten
JoopSchouten17 dec. 2011 - 13:40

'Frankrijk moet eigen vuile geschiedenis onderzoeken' : drogreden. Alle geweld dient veroordeelt en erkent te worden. Overal. Dit is 'lange tenen' politiek. En gevaarlijk.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer17 dec. 2011 - 13:40

Nou de Armeense genocide is hoe lang geleden? En de Libische genocide, de Algerijnse genocide. Ow en hun misdadigheid tegen Haïti! Dat hele Armeense verhaal heeft een duidelijk politieke ondertoon. Als Frankrijk echt zo betrokken was bij dat soort zaken zouden ze de VS en China ook flink aanpakken! Selectief optreden tegen een bepaald land zoals Frankrijk doet deugt voor geen meter.

MartinQuandt
MartinQuandt17 dec. 2011 - 13:40

Goede zaak. Het is in -sommige- Turkse kringen nog steeds taboe om de genocide ook maar zelfs ter discussie te stellen. Terwijl er genoeg en afdoende bewijs is om de genocide als 'waarheid' te erkennen. Uiteraard zullen twijfels altijd blijven bestaan, al dan niet gevoed door een politieke agenda. Er bestaan ook zogeheten negationisten; lieden die de holocaust ontkennen. Nu moet het niet zo zijn dat er zware straffen op staan, het blijft immers een delicaat balans tussen vrijheid van meningsuiting en de behoefte/noodzaak bepaalde uitspraken te verbieden. Met inachtneming van de vrijheid van meningsuiting vind ik dat er, uit respect voor de slachtoffers, tegenover het ontkennen van genocide een kleine juridische tik op de vingers moet staan.

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer17 dec. 2011 - 13:40

In veel westerse kringen (den haag bijvoorbeeld) is het not done te reppen over zo'n anderhalf miljoen irakeese doden en een paar 100.000 afghaanse . En wie over Libische slachtoffers spreekt wordt helemaal niet serieus genomen . landen waarvan het bloed aan de handen nog niet eens is opgedroogd gaan doodleuk een 100 jaar oud bloedbad oprakelen? Je kunt als grootste mensenrechtenschenders van de 21e eeuw niet met het vingertje gaan wijzen .

geejeehaa
geejeehaa17 dec. 2011 - 13:40

Goeie zaak? Het wordt in Frankrijk nu ook verboden om de genocide ter sprake te stellen - maar dan andersom: ontkennen wordt strafbaar. Ik weet niet of dat de oplossing is van de volslagen Turkse idioterie om de Armeense genocide te ontkennen. Turkije aanpakken en Erdogan tot persona tot persona non grata verklaren in de hele EU-zone lijkt me een beter idee.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 13:40

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Waterbeer
Waterbeer17 dec. 2011 - 13:40

Precies Het is een politieke daad en geen humane daad

JanB2
JanB217 dec. 2011 - 13:40

Waarom zou je dit uberhaupt in de Franse wet willen vastleggen? Is dit in Frankrijk een item? Frankrijk heeft destijds grote aantallen Armeniers opgenomen. Het is daarom voor de Fransen dus wel degelijk een Frans item, ze hanteren daar namelijk andere maatstaven tav de omgang met nieuwe medelanders.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 13:40

Is dit, nu, de "aap" die uit de mouw komt? Is dit em nu... de aap.

1 Reactie
ElChe
ElChe17 dec. 2011 - 13:40

Hoezo sta je voor aap? Voel je je aan gesproken?

leeuwenvanj
leeuwenvanj17 dec. 2011 - 13:40

Ook de genocide op de Indianen, genocide op de Palestijnen en het ontkennen van de Nakba strafbaar stellen. Frankrijk zijn rol in uraniumbezittende landen, Niger wat zwaar vervuild is door uraniumwinning door Franse bedrijven. Haal ook de balk uit je eigen oog voordat je aan de balk in andermans oog spreekt. De genocide op de Armeniers is in de Ottomaanse periode gepleegd waarbij vele landen geen nette rol hebben gespeeld, wie precies weet wat er gebeurd is, mag het zeggen. http://www.armandsag.nl/artikelen/De%20Eerste%20Wereldoorlog%20-%20Armeense%20Opstanden.html

1 Reactie
Lozerech
Lozerech17 dec. 2011 - 13:40

"De genocide op de Armeniers is in de Ottomaanse periode gepleegd waarbij vele landen geen nette rol hebben gespeeld" Bullshit, het waren gewoon Turken die planmatig minstens een half miljoen Armeniërs uitmoordden. Heeft niets met andere landen te maken. Net zoals Duitsers zo'n 6 miljoen Joden hebben uitgemoord. Ook dat kwam niet voort uit het gedrag van andere landen. Het verschil? Duitsland erkent de feiten en bekent schuld. Turkije presteert het om tot op de dag van vandaag de waarheid te willen verdoezelen, laat staan dat men enige schuld bekent. P.S. Er bestaat geen Palestijnse genocide.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 13:40

Waarom de Socialisten wegbleven bij de herdenking van de Armeense genocide in België: cliëntelisme en socialistische bestuurders van Turkse origine. http://brabosh.com/2009/04/30/waar-waren-de-socialisten-op-de-herdenking-van-de-armeense-genocide-in-brussel/

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj17 dec. 2011 - 13:40

Bo, dat je nou Brabosh neemt als voorbeeld waarom er al dan niet gehoor gegeven wordt aan de Armeense genocide is mij een raadsel. Lees zijn anti Islam en Israel propaganda eens, hoe walgelijk. Hij ontkent de nakba en stuurt bewust gemanipuleerde filmpjes rond. Likoud NL neemt zijn leugens over en gebruikt dit als waarheid.

JanB2
JanB217 dec. 2011 - 13:40

Ik heb het idee dat de kijk van menigeen op dit thema een beetje vertroebeld wordt door de houding van ene Geert wilders tav Turkije en de turkse premier. Laat je geen zand in de ogen strooien: het Ottomaanse Rijk heeft wel degelijk 1.5 miljoen Armeniers uitgemoord, op de shoah na is dat de grootste genocide in Europa gedurende de laatste 100 jaar. En dat is een gegeven wat volledig los moet worden gezien van de rabiate onzin die de man met het peroxidekapsel uitkraamt, ofschoon ik me kan voorstellen dat een volharding van Turkije in haar huidige standpunten in deze wel een belemmering kunnen vormen voor een eventuele toetreding tot de EU.

1 Reactie
Emery
Emery17 dec. 2011 - 13:40

...beetje vertroebeld wordt door de houding van ene Geert wilders ... Het ging net zo goed, totdat jij er over begon. Jammmer.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

Ik hoorde via via dat Napoléon Bonaparte hier een tijdje in paleizen heeft gewoond. Wat deed die man hier?!

1 Reactie
Alila
Alila17 dec. 2011 - 13:40

In ieder geval geen genocide op de Nederlanders plegen. We hebben wel allemaal een achternaam van 'm gekregen, lief toch?

pietdevries2
pietdevries217 dec. 2011 - 13:40

Niemand neemt natuurlijk de moeite de Turkse versie van de beweerde genocide door de Ottomanen op de Armeniers te lezen. Niemand is uiteraard bereid in te zien dat nadat Armenië de Russische kant koos in de eerste wereldoorlog de Armeniers in NO Anatolië, vlak ten Z van de grens met Armenië, alle reden hadden hadden te proberen dat gebied bij Armenië te voegen. En niemand lijkt te weten dat in Versailes was besloten, en dat zal zoals alles daar wel voorgekookt zijn, een grote Armeense staat te vestigen in wat nu O Turkije is. Een christelijke staat daar was de Britten en Fransen goed uitgekomen. En de vraag welk belang het Ottomaanse rijk zou hebben gehad met genocide in die tijd wordt ook niet gesteld. Dat gedurenden de deportatie te voet in de winter van de Armeniers velen omkwamen, de Turkse versie ontkent dat niet. Wegen en spoorlijnen waren er niet. Moslims zijn bloeddorstige moordenaars, daarom moet de Armeense genocide echt zijn gebeurd. De VS ambassadeur Morgenthau in het Ottomaanse rijk benadrukte deze genocide tot ver in de dertiger jaren. 'The Armenians in the Late Ottoman Period', edited Türkkaya Atatöv, Ankara, 2002. Halil Gülbeyaz, ´Mustafa Kemal Atatürk, Vom Staatsgründer zum Mythos’, Berlin 2004. Dit boek bevat een kaart van het beoogde Armeense rijk. Howard M. Sachar, ‘The emergence of the Middle East 1914-1924’, New York, 1969 Thomas Fleming, ‘The Illusion of Victory, America in WW I’, New York 2003

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

''Moslims zijn bloeddorstige moordenaars'' zei u het schaamteloos. Maar waarom kent de Islam géén Kruistochtten en het Christendom wel ? beniueuwd naar een wijze antwoord!

Alila
Alila17 dec. 2011 - 13:40

Leg eens uit wat er precies mis zou zijn met een Armeense staat in het huidige Oost Turkije.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

Geef mij één reden dat de laatste oorlog in Gaza waar veel kinderen en bejaarde mensen live op TV gebombardeerd en vermoord werden door Israel géén Genocide was? één reden maar!

1 Reactie
Alila
Alila17 dec. 2011 - 13:40

Er zij er nog steeds veel te veel over.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 13:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber17 dec. 2011 - 13:40

De vraag is of documenten van Turkse ambtenaren als de enige bron van informatie over de massamoord op de Armeniers moeten worden beschouwd. Zo zijn er rapporten van Duitse militairen - destijds bondgenoten van de Turken dus een onverdachte bron - in helder Duits geschreven die melding maken van massaexecuties en deportaties van Armeniers naar Syrie die honderduizenden mensen het leven hebben gekost.

Barbarije
Barbarije17 dec. 2011 - 13:40

Waarschijnlijk is de tijd aangebroken dat het "Westen " de keerzijde van hun eigen medaille een keer goed gaan bekijken. De miljoenen doden die er gevallen zijn door de eeuwen heen vallen in het niets bij welke slachtpartij dan ook. De "Franken " zouden eens de aantallen moeten gaan bijhouden die er gemaakt zijn tijdens hun koloniale overheersingen . Zelfs nadat men het verdrag van Geneve samen met andere superieure westerse landen had ondertekent heeft men in Noord Afrika meerdere malen nog biologische wapens (mosterdgas) gebruikt tegen de vrijheidsstrijders.

2 Reacties
keck66
keck6617 dec. 2011 - 13:40

Er is, volgens mijn docenten van weleer, geen historicus te vinden die de Armeense genocide ontkent. De feiten spreken voor zich, maar de term 'genocide' is zó beladen (WOII en recentelijk Ruwanda) dat Turken nog altijd in een stuip schieten. Ik zou willen zeggen, neem een voorbeeld aan de Duitsers en hun pijnlijke geschiedenis.

JanB2
JanB217 dec. 2011 - 13:40

Zelfs nadat men het verdrag van Geneve samen met andere superieure westerse landen had ondertekent heeft men in Noord Afrika meerdere malen nog biologische wapens (mosterdgas) gebruikt tegen de vrijheidsstrijders. Algerije was een binnenlands conflict. Ik weet niet of de verdragen van Geneve daarop van toepassing zijn. Beetje cru wellicht maar het zou best wel eens kunnen at de Fransen juridisch geen blaam treft. Het gebruik van traangas in een oorlog tussen staten is trouwens ook niet toegestaan. Toch wil je niet weten hoeveel traangas westerse/europese landen na de verdragen van Geneve tegen hun eigen bevolking hebben ingezet. Je hoeft alleen maar naar de recente beelden uit Griekenland te kijken.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2011 - 13:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 dec. 2011 - 13:40

Beste Mohammed, ik zie verschil is tussen ernstige misdrijven tegen de menseheid( altijd gaat het om een gemeenschap die zich superieur voelt dan anderen) en genocide. Het zijn misdrijven tegen de mensheid en die moeten altijd bestrijden maar wel in vroeger stadium, net zoals een beginnende brand, leert ons de geschiedenis toevallig, denk aan de Nazi! Deze misdrijf begint altijd met mondeling geweld en verbaal geleuter en beeindigd met doden, vrouwen verkrachten, stelen van eigendommen, vermoorden, vervolgen, mensen in brand steken...ect....Ik ken geen genocide die vanaf dag één met doden was begonnen en daarom maak ik erg zorgen over de politiek extremisme van sommigen hier, dan wat over Turkijk een zooitje eeuwen geleden heeft uit haar kop gehaalt heeft. Wie voor vrede is, moet de Armeniers en de Turken nu met rust laten, zij zijn nu buren en willen zo houden, zij kunnen ook in volle vrede leven zoals Duitsland naast Nederland!!! Er word af en toen over Duitsers dit...Duitsers dat...maar verder gaat goed, waarom tussen de Turkije en de Armenie niet. Vriendelijke groet.