Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije wil alles of niets

  •  
31-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Turkije_ZeHawk_300
Of volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie, of niets
De Turkse minister Egemen Bagis (Europese Zaken) heeft woensdag laten weten dat het land alleen akkoord zal gaan met volledige lidmaatschap van de Europese Unie. Een tussenoplossing als een partnerschap gaat het land niet mee akkoord.
Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, heeft Turkije eerder een ‘geprivilegieerd partnerschap’ aangeboden. Een volledig lidmaatschap van Turkije ziet zij liever niet zitten. 
“Wij lachen om zo’n partnerschap”, zei de Turkse minister.
Turkije is sinds 2005 kandidaat-lid van de Europese Unie. De onderhandelingen hierover lopen echter al twee jaar stroef. 
cc-foto: ZeHawk

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

elgringo2
elgringo231 okt. 2012 - 19:47

Niks dan maar.

Heileeuw
Heileeuw31 okt. 2012 - 19:47

Ik zou als Turkije nog 3x nadenken met mijn 10%groei. De eis is volkomen begrijpelijk.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso31 okt. 2012 - 19:47

dan niets.

Meta Foor
Meta Foor31 okt. 2012 - 19:47

ik stel voor dat we ruilen ! NL tegen Turkye ... een win-win situatie ! en wellicht een driehoek van vergaderen: Istanbuhl - Straatsburg - Brussel

HanvanderHorst1
HanvanderHorst131 okt. 2012 - 19:47

Eens kijken hoe het staat met de economische groei van Turkije. De experts verschillen van mening, maar ze verwachten in 2013 iets tussen 2,6 en 6,8%. Op die manier doet de economische neergang zich ook in Turkije voelen want de afgelopen jaren was die veel en veel lager. Turkije heeft al enkele decennia met de pet in de hand bij de poort van de Europese Unie gestaan. De ontwikkeling van het land is in een dusdanig stadium gekomen dat die pet tegenwoordig stevig op de kruin staat en daar blijft. Het land heeft bovendien andere mogelijkheden en daar maakt het nu al uitvoerig gebruik van: het spreidt zijn economische invloed met succes uit naar de etnisch verwante republieken uit de voormalige Sovjet Unie. Het wordt steeds meer een speler in het Midden Oosten. Nog niet eens zo heel lang geleden had Turkije Europa nodig. Nu wordt steeds meer het omgekeerde het geval. NIet voor niets denken goed opgeleide jonge Nederlanders van Turkse afkomst er steeds serieuzer over om het niet in het verarmende Nederland te proberen maar in het opkomend Turkije. Een paar jaar geleden was ik voor mijn werk in Turkije en ik kwam in dat kader juist het seculiere gedeelte tegen van studenten, docenten, werkgevers. Die vertelden mij dat ze de steun nodig hadden van Europa om het hoofd te kunnen bieden aan het opkomend fundamentalisme. Ze hebben die steun niet gekregen. Integendeel. Nu gaat Turkije zijn eigen weg. Daar krijgt de Europese Unie een stevige concurrent aan in plaats van een partner. Knap gedaan, jongens, petje af. Goed hoor. Gefeliciteerd. Degenen die niks krijgen zijn WIJ, niet Turkije.

startmeop
startmeop31 okt. 2012 - 19:47

Men had Turkije allang binnen moeten halen. Nu wordt het een macht die tegen Europa gaat werken. Alsof Roemenie en Bulgarije zulke aanwinsten zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]31 okt. 2012 - 19:47

Leger uit Noord-Cyprus of niets.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja31 okt. 2012 - 19:47

is inderdaad voor zover ik weet een eis van de EU.