Volgens de Turkse president Erdogan, zit de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep van twee weken geleden. De afgelopen weken heeft de president dan ook opdracht gegeven om alles en iedereen die ook maar beschuldigd is van het hebben van banden met Gülen op te pakken of te ontslaan. 66.000 militairen, ambtenaren, rechters, onderwijzers en journalisten zijn ontslagen of gearresteerd. Uit een interview in het AD met vice-premier Mehmet Simsek blijkt nu waarom. Het doel is: het Gülen-netwerk totaal uitroeien.
“Alles is gericht op het totaal uitroeien van het Gülen-netwerk. Hun scholen waren de bronnen om nieuwe aanhangers te rekruteren”, aldus Simsek over het schorsen van 42.000 leerkrachten. Aanhangers van Gülen zouden terroristen zijn die de staat hebben geïnfiltreerd, aldus Simsek. De geestelijk leider Fethullah Gülen zelf ontkent.
Aanhangers van Gülen in Nederland spreken inmiddels van een heksenjacht. Niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland wordt jacht gemaakt op Gülenisten, tientallen zouden in Nederland al zijn ondergedoken. Saniye Calkin, van het Hizmet-overleg, vindt het absurd dat Turkije de Gülenbeweging als terroristisch bestempeld. Het gevolg is dat aanhangers van Gülen zich ook in Nederland niet veilig voelen. Daar komt bij dat in Deventer en Apeldoorn ook nog brand is gesticht bij gebouwen van organisaties die tot de Gülenbeweging horen.
“Beschuldigingen vanuit Turkije dat de Gülen-beweging een terroristische organisatie is en achter de staatsgreep zit, zijn absurd en ontoelaatbaar.”
Intussen heeft de Turkse president alle aanklachten ingetrokken tegen mensen die hem zouden hebben beledigd. Ingegeven door “gevoelens van eenheid na de mislukte staatsgreep”, zou hij tot dit eenmalige gebaar zijn gekomen. Er lopen zo’n 2000 aanklachten voor belediging van het staatshoofd, tegen onder meer journalisten, maar ook politieke tegenstanders. Het is niet duidelijk of het om alle aanklachten gaat en of ook aanklachten tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann, tegen wie een rechtszaak loopt, nu komt te vervallen.
Update 13.00
Inmiddels is duidelijk dat de zaak tegen Böhmermann aan blijft. Alleen aangiften in eigen land worden ingetrokken.
Update 18.00
De Twitteraccounts van kritische Turks-Nederlandse ltwitteraars zijn geblokkeerd. Dat laat onder meer Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag, op Twitter weten. De kritische Turkse-Nederlanders hebben een mail gekregen van Twitter waarin het blokkadebesluit van de strafrechtbank van Ankara staat. Voor hen betekent het dat hun tweets niet langer vanuit Turkije te lezen zijn. In Nederland kunnen ze gewoon nog gevolgd en gelezen worden.
Cerit:
“In de mail staat dat mijn tweets terreur verheerlijken en dat ik de staatsveiligheid in gevaar breng. Ik ben alleen maar kritisch ten opzichte van president Erdogan.”