Lagendijk reageert op de weigering van Turkije. De oud-parlementariër is in Nederland om een visum aan te vragen. Op het vliegtuig wordt hij door media opgewacht, waar hij vragen beantwoordt en vertelt over zijn nieuwe boek over de Turkse president Erdogan, dat eventueel met de geweigerde toegang te maken kan hebben.
“Ik was gewoon van plan naar huis te gaan. Nu sta ik weer in Nederland, maar ik was liever in Turkije gebleven. Dat was alleen geen optie, want ik mag het land niet in. Ik heb kritiek op de regering-Erdogan, maar ook op de Gülen-beweging, dus daar zal het niet aan liggen. Maar ik denk dat al die nuances niet helpen in het huidige klimaat in Turkije. Je hoeft geen speculant te zijn om te begrijpen dat het te maken heeft met het feit dat ik voor een krant heb geschreven die verboden is. En dat ik twee jaar les heb gegeven op een universiteit die inmiddels gesloten is. Daar zal wel een aantekening van gemaakt zijn.”
Joost Lagendijk, oud-europarlementariër namens GroenLinks, mag Turkije niet in. Hij woont tegenwoordig in Istanbul, maar werd zondagmiddag bij aankomst op het vliegveld aangehouden. Maandag zal hij op een vlucht terug naar Amsterdam worden gezet.
Volgens Turkije moet Lagendijk een speciaal visum aanvragen bij de Turkse ambassade in Den Haag, voordat hij het land in kan. Dit zou een nieuwe maatregel zijn, aldus de Turkse autoriteiten. Volgens Lagendijk heeft de aanhouding te maken met zijn werkzaamheden. Tot voor kort schreef hij voor de krant Zaman en de Suleyman Sah Universiteit in Istanbul. De universiteit is na de mislukte coup gesloten op verdenking van banden met de Gülenbeweging. De krant is sindsdien overgenomen door AKP-getrouwen.
Lagendijk is twee uur lang ondervraagd op het vliegveld. Daarover zegt hij tegen de Volkskrant:
"Vragen met lange tussenpozen met als conclusie dat ik het land niet meer in mag. Nu zit ik in een wachtruimte, samen met wat Irakese vluchtelingen die ook niet welkom zijn. Morgenochtend word ik teruggestuurd. Hopelijk is mijn koffer er dan ook."
Ook bij zijn vertrek naar Amsterdam werd Lagendijk vastgezet en ondervraagd. Hij dacht dat het om een beetje intimidatie ging, om te laten weten dat hij op de lijsten staat. “Meer zocht ik er niet achter”, aldus Lagendijk. “Ik weet niet of wat nu gebeurt een kwestie van opgefokte intimidatie is of de voorbode van iets ernstigers, namelijk dat ik Turkije nooit meer in kom.”
Van 1998 tot 2009 was Lagendijk lid van het Europees Parlement, waar hij zitting nam in de interparlementaire delegatie Turkije. Hij volgde de onderhandelingen met Turkije over eventuele toetreding tot de EU. Lagendijk is zeer kritisch over de zuiveringsacties die Erdogan doorvoert sinds de mislukte coup. Zijn mening hierover heeft hij niet onder stoelen of banken gestoken, in de veronderstelling dat zijn verleden als Europarlementariër de Turkse autoriteiten ervan zou weerhouden hem dwars te zitten.