Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Turkije verbiedt berichtgeving over aanslagen

  •  
02-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18584170014_a1bc2cfbf1_k

© cc-foto: Amaury Laporte https://flic.kr/p/ujdJho

Het bewind van de Turkse president Erdogan heeft weer een nieuwe stap gezet in het ontmantelen van de democratie. De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft richtlijnen uitgevaardigd waarin is vastgelegd hoe omroepen moeten berichten over terreuraanslagen. Of liever gezegd: niet mogen berichten.
Omroepen mogen in het geval van terreuraanslagen alleen nog maar officiële verklaringen van de autoriteiten voorlezen en verspreiden via tickers. Er mogen geen zelfgemaakte beelden vertoond worden van de plaats des onheils. Ook mag de kreet ‘breaking news’ niet gebruikt worden, meldt de Turkse krant Hürriyet.
Er mogen geen beelden of foto’s van de aanslag getoond worden, noch van paniek of angst onder de bevolking. Verder mogen er onder andere geen brandweerwagens, politiewagens, ambulances, ooggetuigeverklaringen in beeld komen. Er mag geen kaartje van het gebied worden getoond en ook geen andere informatie over het getroffen gebied. Ook de namen van mogelijke daders of zij die de aanslag claimen mogen niet bekendgemaakt worden. Evenmin mag er kritiek of commentaar worden uitgezonden. Zenders die zich niet houden aan de regels gaan voor minstens 24 uur op zwart.
 
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 8:35

Erdogan is net zo bezig als Göbbels.

Kaas de Vies
Kaas de Vies3 feb. 2017 - 8:30

Ben er vaak geweest, het land is prachtig en de keuken formidabel maar waarom moeten ze daar een potentaat als Erdosnor hebben?

Don Quichote
Don Quichote3 feb. 2017 - 7:59

Een totaal verbod op onderzoeksjournalistiek, Erdogan kan zijn eigen aanslagen om "de meute"achter zich te houden voortzetten. Onder het mom van aanslagen zullen de laatste restjes van "tegenstand"opgeruimd worden zodat Sultan Erdogan of Groot Kalief Erdogan in zijn gouden paleis zijn rijk kan besturen. Europa keek ernaar en deed niets, beter Brussel keek ernaar en deed niets, zelfs in Brussel leeft het idee nog dat Erdogan een deel van de EU kan uitmaken. Opvallend weinig verzet onder de Turkse bevolking die in de EU leeft...... Tja........ Ik denk er het mijne van.

Erika2
Erika23 feb. 2017 - 2:00

Nog een reden om het gas onder de sudderpit van de lidmaatschap van de EU optie nog lager te zetten

jahoor2
jahoor22 feb. 2017 - 16:20

Wilders verbiedt ook alles wat hem niet zint of uitkomt. Erdogan van NL.

4 Reacties
Don Quichote
Don Quichote2 feb. 2017 - 17:58

Euhhh het topic is Erdogan en de verdere inperking van de persvrijheid ....

ruma ankka
ruma ankka2 feb. 2017 - 19:04

Nou, Erdo heeft toch iets meer in de melk te brokkelen in zijn land. Zo ver zal GW nooit komen.

Jhonathan
Jhonathan2 feb. 2017 - 20:46

@ jahoor 2 februari 2017 at 17:20, Ik kan goed begrijpen dat u in deze verkiezingstijd in paniek begint te geraken, maar wat meent u hier nu eigenlijk te zeggen?

Bertien Sour
Bertien Sour3 feb. 2017 - 8:43

Beste man Jahoor Wilders ,Wilders kan niks verbieden daar heeft hij de macht niet voor.

rbakels
rbakels2 feb. 2017 - 15:42

Erdogan deugt niet, zoveel is duidelijk, maar deze maatregel is zo gek nog niet want terroristen kijken hun methoden van elkaar af. Denk aan de vrachtauto in Nice en later in Berlijn. Aanslagen kunnen ook de jeugd aanspreken die zich aangetrokken voelt tot extremisme, en uiteindelijk motiveren zelf hier en daar een aanslagje te plegen.

5 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 17:12

Is het beknotten van de persvrijheid dat waard? Informatie hou ja niet tegen, nu iedereen met iedereen verbonden is via het (mobiele) internet.

Earl Johnson
Earl Johnson2 feb. 2017 - 20:06

@Mark "Is het beknotten van de persvrijheid dat waard?" Eeeuhm om een mogelijke aanslag te voorkomen? Hell yeah. Alles is toegestaan om mensenlevens te redden.

John Doe2
John Doe22 feb. 2017 - 21:00

Eeehhmmmm, de terroristen hebben hun eigen glossy magazine hoor, waarin alle tactieken haarfijn uitgelegd worden en verspreid. Hebben ze echt de turkse media niet voor nodig. En de details komen toch wel naar buiten, Ome Erdolf kan het vertragen, maar absoluut niet voorkomen.

linkserakker
linkserakker2 feb. 2017 - 22:57

@Earl Johnson Wat nu als de vrijheid van pers een grotere garantie blijkt te zijn om mensenlevens te sparen? Ik noem maar wat hoor.......

Mark Gh
Mark Gh3 feb. 2017 - 6:39

Earl, wat ik aangaf was dat het beknotten van deze maatregel daar niet aan zal bijdragen. Hij is effectief noch proportioneel. Erdogan stelt hem alleen maar in om ervoor te zorgen dat de Turkse burger niet achter de aanslagen komt of, als ze er toch van horen, alleen het staatsverhaal horen. Dat is doodeng.

Jari2
Jari22 feb. 2017 - 15:36

'Extreem rechts' wist in 2010 al dat Turkije bij de EU helemaal geen goed idee was. Moet ze toch gelijk geven achteraf. http://www.joop.nl/nieuws/extreem-rechts-eist-referendum-eu-toetreding-turkije

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 15:26

Waar blijven eigenlijk alle protesten tegen Erdogan? Die gaat toch wel een paar stappen verder dan die andere NAVO bondgenoot van ons, aan de overkant van de oceaan.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin2 feb. 2017 - 17:27

Niet met je eens. Trump is net zo geschift als Onkel Erdolf. Hun tijdpad is alleen anders; de tactieken zijn identiek. Bovendien: waarom zouden we bijvoorbeeld in Nederland of Duitsland te hoop moeten lopen tegen Grootvizier Erdogan? Iedereen is het er over eens dat die man een enge dictator is - en iedereen weet ook dat bijzonder veel Turken trots zijn op hun tiran. Daar zitten fundamentele verschillen, vergeleken met de situatie in de USA. Alleen als er significant volksverzet tegen meneer E. in Turkije zelf zou zijn, dan zouden ondersteunende demonstraties in democratisch Europa zin hebben. Nu zouden ze slechts verspilling van energie wezen; energie die we hard nodig hebben om Trump aan te pakken.

Mark Gh
Mark Gh2 feb. 2017 - 18:23

Die protestjes hier hebben maar één doel: mensen hier zich beter of zichzelf laten voelen. Ze hebben verder geen effect, geen zin, geen nut.

Poging Zoveel
Poging Zoveel2 feb. 2017 - 22:03

Omdat de gutmenschen het veiliger vinden om tegen Trump te demonstreren, zodra ze tegen Erdolfgan tekeer gaan, weten ze dat de vlaggenkolonne de leider van het land waar ze al jaren niet meer wonen te vuur en te zwaard gaan verdedigen. En protesteren moet wel leuk en gezellig blijven.

linkserakker
linkserakker2 feb. 2017 - 23:05

@Cliff Clavin Alleen als er significant volksverzet tegen meneer E. in Turkije zelf zou zijn, dan zouden ondersteunende demonstraties in democratisch Europa zin hebben. Hmmm, ik snap het. Dus doordat de Turken massaal achter een fascistische leider staan heeft protesteren daartegen geen zin. Alsjeblieft zeg

Earl Johnson
Earl Johnson2 feb. 2017 - 14:48

Geheid dat ze ook een verklaring hebben gegeven waarom ze deze extreme maatregelen willen handhaven. Waar kan ik die vinden?

1 Reactie
RoBru
RoBru2 feb. 2017 - 17:33

Waarom 'geheid'? Behalve een beroep op nationale veiligheid zie ik geen redenen die Erdogan zou kunnen aanvoeren voor zijn volgende stap in de ontmanteling van de democratie.