Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije slaat protesten tegen nieuwe arrestatiegolf met harde hand neer

  •  
05-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TURKEY-SECURITY/NEWSPAPER-PROTESTS

© 2016-11-05 15:43:04 Riot police use water cannons to disperse protesters during a protest against the arrest of pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) lawmakers, in Istanbul, Turkey Nove

Nadat vrijdag en zaterdag opnieuw negen politici van de gematigde Koerdische partij HDP werden opgepakt in Turkije, werd er op verschillende plekken in Turkije geprotesteerd. In Istanbul trad de oproerpolitie hard op tegen demonstranten met waterkanonnen en traangas. Ook in Europese steden gingen mensen de straat op. In de Griekse hoofdstad Athene trokken zo’n duizend mensen richting de Turkse ambassade en in de Duitse stad Keulen waren zaterdagmiddag duizenden mensen op de been om hun ongenoegen kenbaar te maken over het steeds repressievere beleid van Erdogan, sinds de mislukte coup van afgelopen zomer.
Burgeroorlog De Europese Unie is ‘buitengewoon bezorgd’ over de gebeurtenissen in Turkije en ook de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties noemt de arrestaties ‘voorbij het toelaatbare’. Turkije vindt de kritiek van Europa op zijn beurt ‘onacceptabel’. De HDP vreest dat Erdogan met zijn handelen aanstuurt op een burgeroorlog met de Koerdische bevolking van Turkije en een hoge PKK-commandant waarschuwde vrijdag al dat ‘reacties’ op de arrestaties niet zullen uitblijven.
Aanslagen Vrijdag werden acht mensen gedood en raakte 100 mensen gewond bij een aanslag in de Oost-Turkse stad Diyarbakir. Volgens de regering zou de PKK verantwoordelijk zijn, maar de aanslag werd diezelfde dag opgeëist door terreurbeweging IS. Zaterdag kwamen twee kinderen om bij een bomaanslag in de zuidoostelijke provincie Sirnak, vier kinderen raakten gewond. Volgens de gouverneur zou de PKK achter de aanslag zitten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.