Joop

Turkije schiet vluchtelingen dood aan de grens

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
turkijeschiet
De Turkse grensbewaking schiet vluchtelingen dood aan de grens. Dit meldt de Times UK
De afgelopen vier maanden zijn er zestien migranten, waarvan drie kinderen, door bewakers gedood toen ze in Turkije over probeerden te steken vanuit Syrië. De informatie komt vanuit het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een toezichthoudende organisatie. Volgens een officier van de Vrije Syrische politie en een Syrische smokkelaar die in Turkije verblijft, ligt het werkelijke aantal hoger.
De EU en Turkije hebben elf dagen geleden een deal  gesloten om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Meer mensen zouden ‘veilig’ in de regio opgevangen moeten worden waar, blijkt nu, ook dit soort levensgevaarlijke taferelen plaatsvinden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth5 apr. 2016 - 12:09

Goh... er wordt in het westen nooit iemand doodgeschoten door de politie (of bekneld)...

johannn2
johannn21 apr. 2016 - 13:45

Welk internationaal recht erkent het recht, dat op illegale grensoverschrijding de doodstraf stelt, standrechtelijk, zonder vorm van proces ? .

Ulltrafox
Ulltrafox31 mrt. 2016 - 21:36

Tja dan is een hek toch een heel stuk humaner.

1 Reactie
Neurotherapie
Neurotherapie1 apr. 2016 - 12:24

Ik zou er maar niet zo zeker van zijn. Een deel van de 'hekkers' wil dat er geschoten wordt op hekkenklimmende vluchtelingen. Hekken zijn niet (in)humaan, dat mag je aan mensen overlaten.

peterh2
peterh231 mrt. 2016 - 19:29

Consequentie van grenzen handhaven lijkt me...

1 Reactie
johannn2
johannn21 apr. 2016 - 13:40

peterh, Als het doodschieten van vluchtelingen de consequentie is van je standpunt, dan moet je niet die consequentie uitvoeren, maar je standpunt herzien. Dát zou de consequentie moeten zijn. Menselijkerwijs gesproken dan, met de nadruk op menselijk. .

Flipje Tiel
Flipje Tiel31 mrt. 2016 - 18:04

Terwijl Erdogan nog niet zolang geleden werd gezien als voorbeeld van een gematigde Islam.

Albert Einstein
Albert Einstein31 mrt. 2016 - 14:54

Het is volslagen krankzinnig om met zo'n schurkenstaat te willen onderhandelen. Wat de Turken kunnen en kennelijk "mogen", kunnen en "mogen" we ook zelf: De immigrantenstroom tegenhouden. En als we dat in de Aegeische zee onder de knie hebben, dan kunnen we dat ook voor de kust van Libie, waar het "verdrag" met Turkije toch van nul en generlei waarde is. Dat was wel een staaltje vooruitzien van onze "leiders"!

Peter_K2
Peter_K231 mrt. 2016 - 14:16

Turkije heeft last van aanslagen, onder meer door IS. Ik kan mij goed voorstellen dat zij controle willen houden over wie er allemaal hun land binnen komen. Zeker vanuit een land waar IS actief in is. In 2005 ben ik in Syrië geweest, vanuit Turkije. Je had daar ook een grensovergang. Het is dus niet zo dat het concept voor die mensen vreemd is, integendeel. De grens oversteken op een plaats waar geen grensovergang (open) is, was ook toen al spelen met je leven.

1 Reactie
johannn2
johannn21 apr. 2016 - 0:36

Peter, Eigen schuld heel dikke bult ? En die arme Turken kunnen er niks aan doen dat ze op vluchtelingen schieten ? Heb ik je zo goed begrepen ? .

naraga
naraga31 mrt. 2016 - 14:15

Ik zie geen probleem hiermee. Voor hetzelfde geld waren het IS strijders. Wil je niet neergeschoten worden? Steek dan niet illegaal een grens over.

2 Reacties
Haastig
Haastig1 apr. 2016 - 7:03

Ja, ik denk ook dat het goed is om kinderen dood te schieten omdat het vast IS-strijders zijn als ze illegaal de grens oversteken. .... Als mensen illegaal de grens oversteken zet je ze of in het gevang, of je doet niets, desnoods schuif je ze weer de grens over, maar doodschieten doe je niet.

johannn2
johannn21 apr. 2016 - 13:43

naraga, Vind je het niet een tikje extreem, dat op illegale grensoverschrijding de doodstraf staat, standrechtelijk, zonder vorm van proces ? Dat zou je een probleem hóren te vinden. .

Linuxleip Linuxleip
Linuxleip Linuxleip31 mrt. 2016 - 14:13

Wat is het nou, is Turkije een beschaafd land waarmee we toetredingsonderhandelingen voor de EU kunnen voeren, of is het een onveilige mensenrechten schendende dictatuur? Volgens de EU en allerlei pro-EU types is het beide.

Hans Beek
Hans Beek31 mrt. 2016 - 13:51

Waren het mensen te voet, dan is t schandalig. Zaten ze in een auto die de aanwijzingen niet opvolgde is het weer een ander verhaal. Stel je voor: Een auto nadert een roadblock, in een regio waar dagelijks aanslagen worden gepleegd, de grenswachten geven de opdracht om te stoppen maar de auto rijdt door.......En dan? Niets doen en auto blijkt bomauto waarna 30 doden vallen of vuur openen met als risico dat onschuldige slachtoffers vallen?

Buzzer
Buzzer31 mrt. 2016 - 13:19

Eerst eens afwachten of er iemand doodgeschoten is en zo ja wie en waarom. Op 1 bron kan je niet vertrouwen.

joan2
joan231 mrt. 2016 - 13:09

Sancties en uit de NATO zetten, grens dicht met Turkije en het hele verdrag op zeggen. Oh nee, bij de EU hebben we een dubbele moraal en geen ballen.

5 Reacties
Herculaan
Herculaan31 mrt. 2016 - 13:47

Met welke landen in de wereld zouden we wel nog moeten samenwerken vind je? Ben benieuwd naar je lijstje ;)

joan2
joan231 mrt. 2016 - 15:32

Turkije heeft ons harder nodig dan ze voor doen, helemaal na het akkefietje met Rusland. Een kleine knipoog naar Putin en Erdogan weet zijn plaats weer. Sancties zijn wat overdreven, maar een verdere politieke samenwerking moeten we niet willen. Ook moet Tur

joan2
joan231 mrt. 2016 - 15:33

Ook moet Turkije uit de NATO,omdat het geen vrije democratie meer is.

Herculaan
Herculaan31 mrt. 2016 - 16:41

Tja...je zal wel bekend zijn met geopolitieke strategieen maar daarin is Turkije eigenlijk best belangrijk voor de NAVO. Natuurlijk is geen enkel ontwikkelt land blij met de toestanden in Turkije en de erbarmelijke staat van de democratie. Neemt niet weg dat we Turkije beter voor ons dan tegen ons kunnen hebben.

Van der Wal
Van der Wal31 mrt. 2016 - 17:42

In dit geval zou de Navo geen ballen hebben. De EU gaat niet over de Navo.

Moeder Pietje
Moeder Pietje31 mrt. 2016 - 12:42

Dat is al langer aan de gang. Amnesty rapporteerde daarover. https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/eu-partner-turkije-detineert-en-deporteert-vluchtelingen

ArjanBrockman
ArjanBrockman31 mrt. 2016 - 12:15

Laten we er voor waken dat we hier in het westen de schuld voor dit ongeval op ons nemen of de verantwoordelijkheid hiervoor aanvaarden. Ik zie de kolom van Samsom al voor me. Tragisch maar zonder verdere details moet ik me toch van commentaar onthouden. Bij dat jochie op het strand bleek de vork namelijk ook iets anders in de steel te steken dan de media ons in eerste instantie deed doen geloven.

3 Reacties
Zandb
Zandb31 mrt. 2016 - 12:52

Toch vindt u dat weinige wat u weet belangrijk genoeg om alvast een schot voor de boeg te geven.

Common Sense
Common Sense31 mrt. 2016 - 12:59

@ zanb: Zo te zien is het ook belangrijk genoeg voor de redactie om dit te plaatsen, met als overduidelijke onderliggende boodschap 'doordat wij in Nederland en Europa niet nog meer vluchtelingen willen toelaten, worden er nu kinderen doodgeschoten', ondanks het feit dat men geen idee heeft wat de echte achtergrond is van het verhaal. Het is terecht dat Arjan kanttekeningen daarbij plaatst. Voor de zoveelste maal raakt je opmerking kant noch wal.

BasVV
BasVV31 mrt. 2016 - 16:24

Zandb: Dat is nou het mooie als je weinig weet. Oordeel niet te vroeg. Sommige politici doen dat wel en stellen meteen op hoge poten vragen. Vragen die drie dagen later al door niemand meer gehoord willen worden omdat er meestal een andere uitleg is dan wat er door media gezegd wordt. Arjan is een heel verstandige man.

slopsma
slopsma31 mrt. 2016 - 11:58

Moeilijk, maar arme mensen zijn altijd maar de lul, zo lijkt ,t. De mensen met geld zitten allang in west europa, maar de arme donders vangen de kogels. Je ziet het in al die oorlogslanden, kijk maar naar Darfur bijvoorbeeld. Aan de andere kant, hebben de grensbewakers instructie om de grens te bewaken, ten koste van alles.

jellevwal
jellevwal31 mrt. 2016 - 11:05

Doodschieten is natuurlijk niet iets om trots op te zijn, maar als Turkije de grens met Syrië gesloten heeft, en men probeert toch die grens illegaal te passeren, wat moet je dan ? Als je niet schiet komen er nog veel meer. Toen ik midden tachtiger jaren de Syrisch Turkse grens passeerde stonden er al twee lange hekken, een tien meter van elkaar. Ik had toen geen idee dat daartussen landmijnen lagen. De Syrisch Saudi Arabische grens schijnt ook zoiets te zijn, twee hekken een twintig meter van elkaar, met daarbinnen bewegingsdetectoren.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein31 mrt. 2016 - 15:01

"De Syrisch Saudi Arabische grens" Syrie grenst aan Turkije, Irak, Jordanie, Israel en Libanon

voxpopuli2
voxpopuli231 mrt. 2016 - 10:57

Triest, maar zie Mexico Border Patrol en andere betwiste immigratie grenzen. Het zou mij niets verbazen als de slachtoffers uit het Koerdische deel kwamen.

Manfred Eekhof
Manfred Eekhof31 mrt. 2016 - 10:33

Hier wordt je toch verdrietig van als je dit leest en laten wij Europa ons ook nog in met een land zoals dit. Ik mag toch hopen dat er nu sancties zullen volgen.

omaoeverloos
omaoeverloos31 mrt. 2016 - 10:30

Eerst maar eens wachten op meer details voordat ik een mening vorm. Waren dit vluchtelingen, Koerden of IS infiltranten? Smokkelaars en politieagenten zijn niet echt betrouwbare bronnen.

Mark Gh
Mark Gh31 mrt. 2016 - 10:14

Wat was de context van deze acties? Die is nodig voor je een idee kunt vormen over correct/incorrect gehandeld.

Aldus Mei
Aldus Mei31 mrt. 2016 - 10:05

Als Turkije iemand doodschiet is het een terrorist. Vraag het ze maar. Erdogan zegt zelf we hebben 5359 koerdische strijders gedood. Hoe dood je een terrorist? Eenvoudig, schiet een willekeurige Koerd of Syriër neer en je hebt er een. Demagogen geven niet om levens, wel om macht.

truusbeek2
truusbeek231 mrt. 2016 - 9:56

eneife weken geleden waren we het in de media er breed over eens dat dergelijke acties alleen mogelijk waren onder een facistisch regime. dus .. Verklaring van dit facistisch regime zal zijn dat het "smokkelaars" waren. 5600 ( plus rest) koerden zijn afgelopen weken gedood en ik hoor niemand!!!

Dunya2
Dunya231 mrt. 2016 - 9:53

Turkije kan je op het punt van mensenrechten niet vertrouwen. Door overmacht kunnen zij rare dingen doen.

2 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mrt. 2016 - 12:49

Overmacht? Die mag je eens uitleggen...als zoiets in Nederland zou voorkomen dan was het door extreem-rechts, neoliberaal en Wilders. Maar bij Turkije is het overmacht?

Dunya2
Dunya231 mrt. 2016 - 14:23

In de ogen van Turkije is er sprake van overmacht. Ik bedoelde te zeggen dat ze de vluchtelingenstroom uit Syrië niet aankunnen en dan sneuvelt bij hen als eerste de mensenrechten.

johannes dree
johannes dree31 mrt. 2016 - 9:46

Dramatisch! Verdriet, wanhoop en walging vechten om voorrang in mijn hoofd bij dit soort berichten. Mensenkinderen jong en oud vluchten in paniek weg uit hun heimat om als dolle honden afgeschoten te worden op een plaats die hun (tijdelijke) veiligheid zouden moeten brengen.

1 Reactie
Bagus
Bagus31 mrt. 2016 - 11:21

Volledig met je eens. Walgelijk! Turkije onder Erdogan blijkt steeds meer een onbetrouwbare 'verdrags'partner.

Okke2
Okke231 mrt. 2016 - 9:34

Misschien tijd voor wat real-politik ipv dat idealistische heulen met zo'n dictator aldaar? Want nu betalen we als EU miljarden aan zo'n despoot die dan vervolgens mensen (die met dat geld geholpen zouden gaan worden) gaat doodschieten.

1 Reactie
jellevwal
jellevwal31 mrt. 2016 - 11:08

Zouden wij geheuld hebben met Assad dan was dit allemaal niet gebeurd. De VS bewapenden en trainde de anti Assad rebellen. Toen die een keer waren begonnen bemoeiden er zich nog veel meer groeperingen mee, iets van 27. Dat was in de eerste helft van de 19e eeuw ook al zo. Daarom kan een democratie in zo'n cultuur niet werken.

Floepert
Floepert31 mrt. 2016 - 9:33

Gericht schieten op mensen is inderdaad een levensgevaarlijk tafereel. Ik ken de exacte omstandigheden van de incidenten niet maar het is in de wereld tamelijk gebruikelijk dat wanneer je illegaal een grens oversteekt en bijvoorbeeld stoptekens negeert er gericht op je geschoten wordt. Dat is eigenlijk alleen in Europa niet zo, met als gevolg dat er in 2015 circa 3 miljoen mensen waarvan we eigenlijk geen flauw idee hebben wie het zijn door europa zwerven. Bijzonder tragisch, maar hoeft niet immoreel of buitensporig te zijn van Turkije. Onlangs hebben we gezien dat de Grieks/Macedonische grens werd bestormd. In ieder land buiten Europa zou er op je geschoten worden.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 mrt. 2016 - 11:17

Schieten op ongewapende mensen is altijd immoreel. Ongeacht welke plaats ter wereld het incident zich voordoet. Het is verboden en strafbaar in landen die het VN verdrag ondertekent hebben.

Hans Beek
Hans Beek31 mrt. 2016 - 13:46

@'daan ouwens: schieten op mensen die aanwijzingen niet opvolgen kan best legitiem zijn. Een auto die niet stopt voor een roadblock , in een oorlogsgebied, wordt onder vuur genomen. Voor hetzelfde geld is het namelijk een bomauto. Achteraf kan best blijken dat men ongewapend was. Heeft niets met VN verdragen te maken..

Herculaan
Herculaan31 mrt. 2016 - 13:54

@DaanOuwens Welk VN verdrag? Immoreel is het uiteraard maar verboden lijkt me sterk. Strafbaar lijkt me al helemaal onwaarschijnlijk. Anders kan je theoretisch met duizenden ongewapende soldaten een buurland aanvallen. Mogen ze hun grens niet bewaken:)

Floepert
Floepert31 mrt. 2016 - 13:55

Klinkklare nonsens . Vlucht maar eens voor de politie of rij door een wegblokkade. Wedden dat er geschoten wordt? Kan me ook niet voorstellen dat je als land niet zou mogen schieten op mensen die ongeoorloofd de grens oversteken en geen gehoor geven aan bevelen. Zoals ik al zei zijn we alleen in Europa zo gek.

Albert Einstein
Albert Einstein31 mrt. 2016 - 15:08

Herculaan, "Anders kan je theoretisch met duizenden ongewapende soldaten een buurland aanvallen. Mogen ze hun grens niet bewaken" Hahaha! Erg theoretisch is dat alles niet!

Herculaan
Herculaan31 mrt. 2016 - 15:29

@Einstein Haha is inderdaad aan de orde van de dag