Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije schendt afspraken: stuurt honderden vluchtelingen terug naar Syrië

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Syrian_refugee_center_with_soldiers_protecting
Vrijwel dagelijks stuurt Turkije ongeveer honderd vluchtelingen terug naar Syrië. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van eigen onderzoek. Amnesty vindt dat dit laat zien hoe gebrekkig de afspraken zijn die de EU begin deze maand sloot met Turkije.
17257804005_fd15f4ff64_z
Onderzoekers van Amnesty verzamelden dagenlang getuigenverklaringen in de zuidelijke provincies van Turkije die grenzen aan Syrië. Daaruit bleek dat onder andere in de provincie Hatay grootschalige uitzettingen plaatsvinden. Het zou om zeker duizend vluchtelingen gaan. Dat is volgens internationale wetgeving illegaal.
Amnesty vindt dat EU-leiders in hun poging de grenzen te sluiten met opzet de feiten hebben genegeerd. Deze uitzettingen maken duidelijk dat Turkije geen veilig land is voor Syriërs. Toch spraken de leiders van de EU met Turkije af om Syrische vluchtelingen terug te sturen van Griekenland naar Turkije.
Het is de bedoeling dat vanaf maandag 4 april vluchtelingen van Griekenland terugreizen naar Turkije waar ze moeten worden geregistreerd. Voor elke Syrische vluchteling die Turkije opneemt, wordt er dan een door Europa worden opgenomen. Volgens de ontdekking van Amnesty lopen vluchtelingen die vanaf nu door de EU worden teruggestuurd naar Turkije dus het risico om weer naar Syrië te worden uitgezet.
Correspondent Marloes de Koning vertelt aan RTL Nieuws  over en reactie uit Turkije. Die zou als volgt zijn:
"Turkije vindt alle kritiek heel onterecht. Wij vangen al vier jaar miljoenen Syriërs op en nu zijn we opeens niet goed genoeg om mensen terug te sturen? Wat wil Europa nou eigenlijk? Wat maken die Europeanen zich toch druk om vluchtelingen die terug moeten, terwijl ze amper een vinger uitsteken om vluchtelingen die hier al zijn te helpen?"
Donderdag werd ook bekend dat de Turkse grensbewaking vluchtelingen dood heeft geschoten aan de grens toen ze probeerden over te steken vanuit Syrië.
Update: vrijdag 1 april, 10:15 PvdA-leider Diederik Samsom heeft inmiddels laten weten dat de illegale uitzettingen de afspraak tussen de Europese Unie en Turkije in gevaar kan brengen als Turkije niet stopt met uitzetten. Samsom zei donderdagavond in Nieuwsuur :
"De Europese Commissie moet per ommegaande met de Turkse autoriteiten afspreken dat dit moet stoppen, anders gaat de afspraak tussen de EU en Turkije gewoon niet door."
De PvdA- leider zegt dat Turkije zich al jaren schuldig maakt aan het schenden van afspraken, maar dat het land juist dankzij het sluiten van de vluchtelingendeal kan worden aangesproken op die schendingen. Hij vindt ook dat dat direct moet gebeuren. Daarbij zegt hij dat de gemaakte EU-deal niet in praktijk wordt gebracht als Turkije niet stopt met het schenden van de internationale verdragen.
Lees de bevindingen van Amnesty hier.
Beeld: Wikimedia  en UN
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.