Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije publiceert zwarte lijst met Nederlandse 'Gülenorganisaties'

  •  
30-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
398 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-30-om-15.21.36

© cc-foto: Henk Kosters

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft maandag een zwarte lijst met organisaties in Nederland gepubliceerd. De organisaties zouden banden hebben met de in Turkije omstreden prediker Fethullah Gülen. Dat meldt de Volkskrant. Behalve organisaties staan er ook enkele personen op de lijst, die volgens AA kopstukken van de Gülenbeweging zijn.
Hoewel fanatieke aanhangers van de Turkse president Erdogan al eerder zwarte lijsten via sociale media rond lieten gaan, is het de eerste keer dat een dergelijke lijst afkomstig is van een staatsorganisatie. Op de lijst prijken onder meer de krant Zaman Vandaag, maar ook scholen zoals het Cosmicus College in Rotterdam en de Amsterdamse basisschool Witte Tulp. Eerder al bleek al dat voor die scholen een leerlingverlies dreigde, nadat ze als ‘Gülenschool’ bestempeld werden.
Volgens AA hebben alle organisaties en personen op de lijst banden met de Gülenbeweging. Die beweging wordt door AA consequent “FETÖ” genoemd: Fethullahistische Terroristische Organisatie. Eerder al verspreidde het persbureau soortgelijke lijsten in Groot-Brittannië, Duitsland en België. Volgens de Turkse president is Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup, eerder deze zomer.
Met het verspreiden van de lijst lijkt Turkije lak te hebben aan verzoeken van Nederlandse bewindspersonen om zich niet met Nederland te bemoeien. Zowel minister-president Rutte als minister Koenders (Buitenlandse Zaken) hebben de afgelopen tijd geprobeerd om de Turkse inmenging een halt toe te roepen. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb probeerde die boodschap al over te brengen bij de Turkse consul.
Op de dag van verschijnen van de lijst van AA, sprak minister Koenders nog in Ankara met zijn ambtgenoot Cavusoglu. In Nieuwsuur zei Koenders daarover : ‘Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel. Bovendien blijf ik benadrukken dat wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt een zaak voor Nederland is. Daar hebben buitenlandse regeringen niets over te zeggen.’
Volgens Cavusoglu meet Nederland echter met twee maten als het op Turkije aankomt. Als Nederland Turkije bekritiseert op het gebied van democratie en de rechtsstaat, dan mag Turkije zijn mening geven over Turken in het buitenland, aldus de minister.
cc-foto: Henk Kosters
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor