Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije opnieuw geraakt door aanslag

  •  
17-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Explosion in Ankara

© epaselect epa05166704 Firefighters try to extinguish the flames at the scene of a car bomb detonation close to buildings of the Turkish military, in Ankara, capital of Turkey, 17 February 201

Turkije is woensdagavond opnieuw geraakt door een terroristische aanslag, ditmaal in de hoofdstad Ankara. Een autobom ontplofte in de buurt van het Turkse parlement, het hoofdkwartier van de luchtmacht en het kantoor van de premier. Vooralsnog zijn er 28 doden gevallen en meer dan 60 gewonden.
Nog niet duidelijk is wie de aanslag heeft gepleegd. Volgens bronnen bij het Turkse ministerie van veiligheid in Ankara zou de Koerdische arbeiderspartij PKK achter de aanslag zitten. Maar volgens andere Turkse veiligheidsbronnen in het zuidoosten zit juist IS achter de aanslag.
De aanslag komt op een gevoelig moment waarin de spanning rond de rol van Turkije in de oorlog in Syrië steeds groter wordt, schrijft de Volkskrant. Turkije voert sinds afgelopen weekend aanvallen uit op de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië, maar datzelfde Noord-Syrië wordt door de Verenigde Staten juist als bondgenoot gezien in de strijd tegen IS.
Woensdagavond maakte de Turkse president Erdogan nog bekend dat Turkije niet van plan is te stoppen met het bombarderen van de Koerdische milities in het noorden van Syrië. Dit terwijl zeventien landen van de VN Veiligheidsraad, waaronder de Verenigde Staten en Rusland net een tijdelijk staakt-het-vuren waren overeengekomen voor Syrië.
Correspondent Lucas Waagmeester zegt tegen de NOS :
"De Koerdische milities winnen volgens Turkije te veel terrein in Syrië en vormen een bedreiging voor de Turkse binnenlandse veiligheid. Vooral ook omdat Turkije denkt dat ze samenwerken met Koerdische militanten in Turkije zelf."
Vrij snel na de aanslag ging de Turkse mediawaakhond RTUK over tot mediastilte over de details rond de aanslag, waarop een aantal correspondenten kritisch reageerde.
Turkije werd vorig jaar oktober ook al getroffen door een zelfmoordaanslag. Tijdens een vredesmars vielen meer dan honderd doden. Die aanslag werd toen opgeëist door IS. In januari dit jaar blies een zelfmoordterrorist van IS zichzelf in Istanbul waarbij een groep Duitse toeristen om het leven kwam.
Zorgen in Nederland Dinsdag zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat Nederland wil dat Turkije stopt met de aanvallen tegen de Koerden in Noord-Syrië. Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen om de aanvallen van Turkije. Door Noord-Syrië aan te vallen, dreigt een NAVO-lid betrokken te raken bij de oorlog in Syrië, vinden verschillende Kamerleden.

Meer over:

turkije, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.