Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije weert Nederlandse ambassadeur: mag het land niet meer in

  •  
13-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TURKEY NETHERLANDS MINISTERS VISIT CANCELLED

© 2017-03-12 11:11:14 epa05843833 A Turkish flag flies on the roof of the Dutch Consulate during a protest in Istanbul, Turkey 12 March 2017. Turkish Family Minister Fatma Betul Sayan Kaya was

Turkije heeft besloten de Nederlandse ambassadeur en andere hooggeplaatste politieke contacten uit Ankara te weren. Dat gebeurt in navolging van de diplomatieke crisis tussen Turkije en Nederland die vorige week begon en afgelopen weekend met het uitzetten van de Turkse minister Kaya escaleerde.
Vice-premier Numan Kurtulmus kondigde ook aan dat Turkije het luchtruim zal sluiten voor diplomaten, in reactie op het weren van Turkse ministers uit het land.
De ambassadeur van Nederland, Kees van Rij, is op dit moment op vakantie en niet in Turkije. Het Turkse kabinet zou hebben besloten dat hij het land voorlopig niet meer inkomt.
In het tv-programma Nieuwsuur was de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, te gast. In het programma legt hij uit waarom hij in zijn rol als burgemeester heeft besloten de ministers uit Rotterdam te weren: het is nooit de bedoeling geweest om de vrijheid van meningsuiting in te perken, maar sinds de mislukte politieke coup in Turkije zijn de spanningen in Rotterdam hoog opgelopen. De veiligheid was volgens Aboutaleb dan ook in het geding. Hij denkt er niet aan zijn excuses aan Turkije aan te bieden: de Turkse consul had eerder al niet de waarheid gesproken, Kaya was vergezeld van meer dan tien beveiligers waarvan onduidelijk was of zij gewapend waren of niet. De situatie was daarom niet te vertrouwen, aldus Aboutaleb.
Intussen heeft de Turkse president, Erdogan, aangekondigd naar het Europese Hof voor de Mensenrechten te zullen stappen om het geschil met Nederland te beslechten. Het hof zal zich moeten buigen over de kwestie, aldus Turkije. Turkse ministers beriepen zich op hun mensenrechten nadat Aboutaleb besloot Kaya uit te zetten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde daarop aan Kaya de vraag of ze ‘nu ze toch in Nederland is’, ook direct de petitie wilde ophalen waarin 45.000 mensen de Turkse regering oproepen om de 120 journalisten die vastzitten vrij te laten. “Turkije staat zo goed als bovenaan de ranglijst als het gaat om veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, aldus minister Koenders.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor