Maar wat stel jij dan voor? Dat Turkije haar grenzen sluit voor de vluchtelingen en de andere kant opkijkt?
Eerlijk gezegd was het een puur praktische afweging om Israël niet in het stuk op te nemen. Het moest een artikel zijn van 800 woorden. Ik ben het zeker met Niek Jansen eens dat Israel een hele belangrijke rol heeft gespeeld in het buitenlands beleid van Turkije. Door Peres in Davos de les te lezen verwierf Erdogan veel populariteit in de 'Arabische straten'. De bekoeling van de Turks-Israëlische relaties trad overigens in na operatie de Gaza Oorlog van december 2008/januari 2009, die de Syrisch-Israëlische onderhandelingen, waarbij Turkije bemiddelde, torpedeerde. Dit artikel focust vooral op het aanhalen van betrekkingen met omliggende landen; een beleid dat uitging van stabiliteit, maar dat door de onverwachte opstanden faliekant mislukt is. Ik stel overigens zeker niet voor dat Turkije haar grenzen sluit voor vluchtelingen en de andere kant op kijkt, Turks NL. Ik stel dat het buitenlandse beleid voor een hoop problemen heeft gezorgd, ook intern. Er zit een hele hoop tussen rebellen steunen, de andere kant opkijken en vluchtelingen opvangen.
Waarom ontbreekt Israel in het hele verhaal.? Aanvankelijk had Turkije toch een redelijk goede relatie met dat land en er waren zelfs plannen om gezamenlijke vlootoefeningen te houden. En dan kwamen die kapingen in internationale wateren van de schepen de 'Dignity' en de 'Spirit of Humanity' door Israel met aan boord medische en andere hulpgoederen, allemaal vooraf gekontroleerd door bevoegde autoriteiten, op weg van Cyprus naar het belegerde Gaza. Daarbij vielen ook een aantal Turkse slachtoffers te betreuren. Overigens al decennia voerde Israel kapingen uit in de zee tussen Cyprus en Libanon , waarbij passagiers werden vermoord of in (geheime) gevangenissen opgesloten , waar ook folteringen plaats vonden. De gezamenlijke vlootoefeningen zijn toen door Turkye afgelast en de verhoudingen zijn sindsdien aanzienlijk bekoeld tussen beide landen. Maar hoe dan ook, Israel is een kruitvat in het MO en een bron van spanningen in de regio en daarom verwondert het me dat de relatie Israel-Turkije totaal ontbreekt in het artikel van Tan Tanuli. Of is het vanwege:"don't mention the war"?
"op weg van Cyprus naar het belegerde Gaza." Het noordelijke deel van Cyprus wordt sinds een illegale militaire invasie in 1974 door Turkije tot op heden bezet, is in 1974 etnisch gezuiverd van 350.000 Europeanen, (gedwongen) gekoloniseerd met 200.000 Turken, Turkije heeft er een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd en het is na Noord-Korea het meest gemilitariseerde gebied ter wereld. Dus je bedoelt dat vanaf Cyprus dat wel bezet wordt, boten gingen naar Gaza dat niet bezet wordt, gevuld met hulpgoederen uit Turkije waar de levensverwachting lager is dan in Gaza en de kindersterfte hoger? Lijkt mij een behoorlijk surrealistisch circus. Ten tweede zijn over het jaar 2011 2700 Koerden door Turkije overhoop geschoten, tegen 18 Palestijnen (en 16 Israeliers), lijkt mij toch een behoorlijk verschil. In de laatste 20 jaar zijn tussen de 45.000 en 100.000 Koerden gedood. Ik heb geen enkele interesse in mensenrechten, maar Turkije is zo ongeveer synoniem voor mensenrechtenschendingen. Waar komt toch die krankzinnige obsessie met Israël, waarschijnlijk het meest succesvolle land op aarde vandaan?