Joop

Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer boven Syrische grens

  •  
24-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1962 keer bekeken
  •  
turkseF16-300.jpg
Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben geschonden
Turkse F16’s hebben een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven de Turks-Syrische grens, nadat het toestel het Turkse luchtruim had geschonden. Dat meldt de Turkse zender Haberturk TV.
De Turkse zender heeft  beelden uitgezonden waarop te zien is hoe het vliegtuig brandend naar beneden stort. Twee piloten zouden daarop met een parachute in het gebied zijn geland. Volgens een woordvoerder van het Turkse leger werd het toestel gewaarschuwd voordat het naar beneden werd gehaald en neerstortte bij het dorp Yamadi, 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. De Russen bevestigen dat er een toestel is neergehaald, maar ontkennen de Turkse berichtgeving. Volgens Moskou vloog het gevechtsvliegtuig boven Syrië en is het vanaf de grond in dat land neergehaald.
Boven het noorden van Syrië vliegen momenteel Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen, maar ook vliegtuigen van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS onder leiding van de VS. Ook Nederland hoort bij de coalitie, maar voert geen luchtaanvallen uit boven Syrië. In oktober schonden Russische gevechtsvliegtuigen ook al eens het Turkse luchtruim, maar liefst twee keer in een weekend. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep toen onmiddellijk de ambassadeur van Rusland op het matje met de mededeling dat het land dat het luchtruim schendt verantwoordelijk wordt gehouden ‘voor enig ongewenst incident’. 
Cc-foto: Turkse F16 ‘Fighting Falcon, Darren Flinders

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (155)

Opperrechter
Opperrechter24 nov. 2015 - 8:45

Dat wordt leuk als Rusland dat niet pikt. Turkije als onbetrouwbare NATO bondgenoot. Een aanval op een bondgenoot is een aanval op allen. Fuck Turkije.

Ratelaar
Ratelaar24 nov. 2015 - 8:45

Goedemorgen welkom in WO 3.

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

Tsja ... Turkije had al gewaarschuwd dat Rusland moet stoppen met het bombarderen van Turkmeense Syriers, maar kennelijk vond Putin dat toch belangrijker dan het bestrijden van Daesh ...

Freeman2
Freeman224 nov. 2015 - 8:45

Uiteindelijk doet een belangrijk NAVO bondgenoot openlijk demonstreren dat de bondgenootschap daadwerkelijk aan de kant van IS staat.

Bernie2
Bernie224 nov. 2015 - 8:45

Poetin, onze gluurbuur van 34 miljard dollar. Persoonlijk geroofd van eigen volk. Die zich met zijn lange KGB regenjas langs elke westerse grens glibbert om te zien hoe de buren het doen. Onder water, over land en in de lucht. En aldus, los van de Krim landroof, letterlijk zijn grenzen opzoekt. Interessant dat het juist de westers georiënteerde Turken zijn die Poetin nu uit de lucht schieten. Met de Maleisische en Russische passagierstoestellen, dreigt dit dan het nieuwe communicatiemodel te worden? Poetin schijnt momenteel in de Britse wateren rond te dobberen met een onderwaterboot. Laten we Jantje Smit als effectief aanvalswapen bovenop de boeg van een torpedobootjager aan Cameron uitlenen. Dát zal die gluurbuur leren.

Jensbos
Jensbos24 nov. 2015 - 8:45

Wanneer komen we eens af van die "new world order" dat idee uit de jaren '70 heeft ons inmiddels al zoveel ellende opgeleverd Gewoon samen met alle anderen Daesh bestrijden, dat is het enige echte onmiddellijk te behandelen wereldproblemen (naast CO2 natuurlijk) de rest is een "spelletje"/politiek

msj_meijerink
msj_meijerink24 nov. 2015 - 8:45

Twee boefjes tijdens een wedstrijdje 'wie kan het verst plassen'. Is de wereld geholpen met dit soort puberaal gedoe? Nee dus!

Armagaddon
Armagaddon24 nov. 2015 - 8:45

>>> Facit: >>> Met deze geo-politieke-/reli Gordiaanse knoop is een ding zee zeker te voorspellen, namelijk die zeer verheugd in handen wrijft en ongetwijfeld de aandelen enorm doet stijgen....juist...de wapenindustrie..!!

RvDugt
RvDugt24 nov. 2015 - 8:45

Handig voor Putin. Piloten op het offerblok en daarmee een excuus om de turkmenen in syrie naar het eind der tijden te bombaderen en de koerden vol te stoppen met wapens. Vrij stom van Erdogan om in het valletje te trappen. Russen kunnen beter schaken dan de turken, mat in twee.

Bubblethink
Bubblethink24 nov. 2015 - 8:45

Hier nog even de brief van de Amerikaanse ambassadeur aan de V.N over wat er volgens hem blijkbaar gebeurd is. http://live.aljazeera.com/Event/Turkey_downs_Russian_jet/207503335 Ervan uitgaande dat het klopt wat daar staat. Er is dus 5 minuten lang contact geweest voordat men het Turkse luchtruim betrad. Men wist niet eens de nationaliteit van het vliegtuig...wat het blijkbaar uitvoerige communiceren wel vrij lastig maakt lijkt me... Of dacht u dat bijvoorbeeld elke Jordaanse piloot Russisch spreekt en elke rus Arabisch of Turks? (het zijn voorbeelden...) En vervolgens is dus welgeteld 17 seconden het luchtruim geschonden.... 17 seconden....kom op zeg. Sowieso wel interessant als je naar de brief kijkt...dat de Amerikaanse ambassadeur blijkbaar de contactpersoon is van de VN in Turkije. Niet de Turkse minister van buitenlandse zaken of defensie in dit geval. Nee de Amerikaanse ambassadeur....interessant. In hetzelfde Turkije wat de terroristen (indirect) steunt. Hetzelfde Turkije dat de goedkope bloed-olie van IS aan het westen doorverkoopt.... En dus hetzelfde Turkije wat nu probeert de NAVO mee te slepen in haar smerige spelletjes daar... terwijl hun Turkmeense vrienden natuurlijk aan het vechten zijn voor democratie en vrijheid, tussen het Russische piloten vermoorden door dan.

bEngel2
bEngel224 nov. 2015 - 8:45

Onlangs werd een grote hoeveelheid wapens onderschept . Het schip was afkomstig uit Turkeije en bestemd voor IS rebellen in Libië. Ook doet Turkije goede zaken met IS door het opkopen van hun olie en zetten ze de deur wagenwijd open voor de heen en weer reizende terroristen en leggen ze vluchtelingen geen strobreed in de weg om in gammele kamikaze bootjes Griekenland te overspoelen. Turkije speelt een uiterst dubieus spel en ik heb stellig de indruk dat ze meer solidair zijn met hun IS moslim broeders dan met de EUSA / Rusland die het moslim fundamentalisme de kop wil indrukken.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

De Russische gevechtsvliegtuig is tijdens het luchtsteun aan aanval tegen Turkmeense gewapende sektes beschoten en neergehaald. Turkmeense gewapende sektes worden door Turkije bewapend en aangestuurd en zijn trouwe bondgenoten van Al Nusra. Over het lot van twee piloten is er tegenstrijdige berichten. Turkije wilt graag hen levend in hand krijgen en rebellen beweren hebben ze in de lucht beschoten en gedood.

Quibus2
Quibus224 nov. 2015 - 8:45

Als ome Putin toch zo eng is, waarom rekent de NAVO er dan telkens op dat hij wel de-escaleert? Ik ben in ieder geval erg blij dat we nu niet met Jeltsin te maken hebben...

JoopSchouten2014
JoopSchouten201424 nov. 2015 - 8:45

Er was een smerige aanslag in het land van Mohamed Bou'azizi die mij meer deed. ... Lenteblaadjes verschroeien. De wortels niet. Hoop ik.

AndrewSm
AndrewSm24 nov. 2015 - 8:45

Dit wordt eng aangezien de Russen in Syrie de enige legitieme externe macht is die op verzoek van het (misschien wel niet leuke maar wel legitieme) regime in Syrie vliegt, zal Rusland misschien wel deze vriendelijke daad kunnen beantwoorden met het bombarderen en uit de lucht schieten van andere externe machten. Hmmm misschien dat de US daarom heeft gevraagd om Nederlandse F16's boven Syria.

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

Ach, het waait allemaal wel weer over. Beide mannen doen een wedstrijdje ver pissen en niemand wint. Erdogan blijkt net als Poetin een onbetrouwbare schurk. Dat weten we dus, of dat wisten we al, dus waarom zijn we nu ineens verbaast of verontrust? Wie met schurken in zee gaat kan dit soort acties verwachten. De Navo heeft Turkije tot de orde geroepen en voor Rusland is het een terechte les, vooral ook om zich eindelijk eens met ISIS bezig te houden en niet met de echte vijanden van Assad. Kunnen we nu dan weer verder met moorden?

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Turkije laat de gewapende turkmeense jihadisten op grensstrook met Turkije hun bases neer te zetten. Dat is roepen om problemen. Turkije denkt daarmee kan deze jihadisten (turkemeense tak van Al Nusra en degelijk ook Daesh) beschermen tegen grondoffensief en luchtaanvallen. Laat eerst Turken die jihadisten tot 5 km van haar grens verdrijven. Als daarna Russische vliegtuigen dichtbij grens komen heeft zij alle reden voor protest of aanval. Nu zeurt Turkije alleen om eigen fouten.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Turkije ondersteunt deze jihadisten, zogenaamde Syrische turkemenen: http://odatv.com/turkmen-diye-tanitilan-cihatcilar-rus-pilotun-cesedine-boyle-iskence-yaptilar-2511151200.html

JoopSchouten2014
JoopSchouten201424 nov. 2015 - 8:45

http://www.volkskrant.nl/buitenland/turkije-publiceert-opname-waarschuwing-russisch-gevechtsvliegtuig~a4194988/ (...)

DitBenIk2
DitBenIk224 nov. 2015 - 8:45

Wat een hypocriete hufters zijn die Turken toch. Ze voeren zelf een ene donder tegen IS uit. Ze laten dagelijks scheepsladingen IS olie, fosfaten, katoen en granen het land binnen, fasciliteren wisselkantoren die geld van IS witwassen en beschieten ondertussen de Koerden en de Russen die IS wel bestrijden. Dankzij Turkije wordt IS rijk.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 8:45

Misschien wel, Hank.... :(

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz24 nov. 2015 - 8:45

Daarin zijn Poetin en Erdogan dan gelijk. Beiden gebruiken de "strijd" tegen IS om hun eigen doelen te verwezenlijken en vechten niet echt serieus tegen IS. Turkije is vooral tegen Assad en de Koerden, Rusland is vooral pro-Assad en tegen alle opstandelingen (maar niet zozeer IS). Dus, we hebben te maken met twee partijen, beide dictatoriaal aangestuurd door macho heertjes, die hun eigen belangen verdedigen. Turkije opereert daarbij gevaarlijk door een Rus uit de lucht te schieten wat snel kan escaleren als Rusland terugslaat en de NATO in actie wordt geroepen, maar Rusland is ook bezig met een gevaarlijk spel zo dicht bij de NAVO grens (en soms eroverheen). Het is spelen met vuur door twee megalomane mannetjes. Hopelijk komen zij snel tot bedaren.

Dehnus
Dehnus24 nov. 2015 - 8:45

Het zal waarschijnlijk dan Russisch of Syrisch zijn. Zelfs Erdogan is niet zo gek dat hij een NAVO bondgenoot uit de lucht knalt, en het Turkse leger al helemaal niet. Het Turkse leger mag dan wel trigger happy zijn, maar zo trigger happy nu ook weer niet en lang niet zo opurtuun als Populist Erdogan (de Geert Wilders van Turkije).

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg224 nov. 2015 - 8:45

"Zelfs Erdogan is niet zo gek dat hij een NAVO bondgenoot uit de lucht knalt" Poetin een bondgenoot?

pietdeg2
pietdeg224 nov. 2015 - 8:45

"Zelfs Erdogan is niet zo gek dat hij een NAVO bondgenoot uit de lucht knalt" Poetin een bondgenoot?

neutralist
neutralist24 nov. 2015 - 8:45

Heel goed, de Russen provoceren graag, dan kun je dit verwachten. Knap schot!

2 Reacties
lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 8:45

Je bent gestoord! Een zo'n 'kleinigheid' kan een vonk in een olievat zijn. Dit moet je niet willen.

TomPoes2
TomPoes224 nov. 2015 - 8:45

Er is 1 ding waar Pepijn een nog grotere hekel heeft, dan aan een op hol gelagen bende massamoordenaars: Russen! Maar enig begrip is wel op zijn plaats, want hij lijdt aan het koudeoorlogstrauma.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Als het vliegtuig boven Syrië neergehaald is zou dat betekenen prowesterse rebbelen beschikken over de noodzakelijke wapens, zeer waarschijnlijk voorzien door VS. Dat zal nog enorm de conflicten laten oplopen. Een start voor aanval tegen alle vliegende objecten boven Syrië. Anders is het een provocatie van Turkije om een bredere oorlog te ketenen. In ieder geval niet een bijdrage aan vrede en politieke oplossingen. Turkije en Daesh zijn tot nu toe de enigen die gebaat zijn bij het mislukken van politieke oplossingen.

2 Reacties
TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

Nee, je laat een erg voor de hand liggende mogelijkheid open. Rusland vliegt met opzet over Turks gebied om ze uit te dagen.

lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 8:45

Turkije is lid van de NAVO. Ergo... ze hebben het modernste wapentuig tot hun beschikking, zoals alle NAVO landen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

Tja, Rusland was begonnen met het vernietigen van de olieleveranties van Syrische olie door IS aan Turkije. Dat was een van de grootste bronnen van inkomen voor IS, en de machthebbende elite in Turkije is nu daardoor ook in de portemonnee geraakt. Het gaat om vele miljoenen dagelijks. Met video beelden: "Russian airstrikes destroy 472 terrorist targets in Syria in 48 hours, 1,000 oil tankers in 5 days" https://www.rt.com/news/323065-syria-airstrikes-terrorists-russia/

1 Reactie
lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 8:45

Aah... juistem. Dat is een goede reden voor Erdogan om op die jachtvliegtuigen te gaan schieten. Erdogan werkt samen met daesh in de vernietiging van de Koerden. Want Erdogan wil wel af van alle Koerden en wil daarna pas gaan kijken hoe het verder gaat....

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

Niet te geloven dat de Turken onze "bondgenoten" zijn. Ben bang dat Putin dit niet pikt, het zou me verbazen dat hier geen repercussies komen. In ieder geval is het nu wel duidelijk dat NL zich in dit wespennest niet moet begeven. NL uit de Navo, nu meteen, voordat we meegezogen worden in een of andere oorlog die we niet willen.

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker224 nov. 2015 - 8:45

Frans, helemaal eens met je. Die zogenaamde bondgenootschappen zijn levensgevraarlijk in zichzelf. Je wordt al te makkelijk in allerlei schimmige zaakjes meegezogen en daar heb je zelf niets meer over te zeggen. Zo was ik stomverbaasd toen een met dat NAVO-bijstandverdrag vergelijkbare clausule in het EU-verdrag uit de hoge hoed kwam! Frankrijk manoeuvreert zich in een moeilijke positie door zonder mandaat te gaan bombarderen in Syrië en dreigt ons nu tegen onze zin mee te zuigen in dat onverantwoorde avontuur. Wat is er nog meer voor ingrijpends in EU-achterkamertjes bekokstoofd, waar de bevolking niet over geraadpleegd is?

Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Putin heeft vorige week nog aangekondigd dat geen van de facilitoren van IS nog veilig is. Afgezien van het schrappen van Turkstream is kan Erdogan binnenkort waarschijnlijk zijn 72 maagden ontmoeten. Bovendien een perfecte aanleiding om de niet- Koerdische corridor veilig te stellen. Die 50 VS special ops kunnen beter maken dat ze wegkomen!

3 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Putin heeft vorige week nog aangekondigd dat geen van de facilitoren van IS nog veilig is. Afgezien van het schrappen van Turkstream is kan Erdogan binnenkort waarschijnlijk zijn 72 maagden ontmoeten.] Ehm ... bedoel je te zeggen dat Rusland Erdogan zal gaan vermoorden ? Welke manier had je in gedachten ? Polonium, bijvoorbeeld ? [Bovendien een perfecte aanleiding om de niet- Koerdische corridor veilig te stellen. Die 50 VS special ops kunnen beter maken dat ze wegkomen!] Ehm ... bedoel je hier te zeggen dat Rusland Amerikaanse troepen moet gaan aanvallen ?

Robert Follon
Robert Follon24 nov. 2015 - 8:45

En je gelooft dit zelf...? Manmanman....

DitBenIk2
DitBenIk224 nov. 2015 - 8:45

Dat die Turken niet het beste beentje voorzetten bij de bestrijding van IS, wisten we al, maar wat u nu allemaal roept, raakt werkelijk kant noch wal.

zweistein
zweistein24 nov. 2015 - 8:45

Eens te meer blijkt dat niet Turkije, maar Rusland in de Nato hoort!

1 Reactie
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Eens te meer blijkt dat niet Turkije, maar Rusland in de Nato hoort!] Tsja, maar ik vrees dat Putin daar volkomen anders over denkt. Hij ziet de NAVO juist als bedreigende vijand ...

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

Hier kon je toch op wachten. De Russen die elke mogelijkheid aangrijpen om de zaak te laten escaleren. Eerst bombarderen ze in het grensgebied waar geen IS te bekennen is waarbij 23 Turken omkomen. Wellicht is dit de Turkse wraakneming. Nu wil Rusland natuurlijk een compensatie, want daar gaat het altijd om bij de Russen. Actie, reactie, verder reikt het strategisch inzicht niet. Wel uit het halen van de volle winst uit situaties die ze zelf creëerden. En die om erger te te voorkomen dan worden afgekocht. Daarom bezetten ze Oekraïne en de Krim. En komen ze 'per ongeluk' in Turks gebied. Uitlokken daar zijn het sterren in. Vanaf de Cubacrisis, Vietnam via Bosnie naar de Krim. Altijd hetzelfde liedje.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 nov. 2015 - 8:45

Kan. Hoeft niet. Ook Turkije is erg oorlogszuchtig, hoor.

Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Het was al Nusra, in Syrië. Ik wist niet dat je daar een supporter van was.. Wat bezielt je om een aanval op de enige partij die ècht iets tegen de jihadisten doet toe te juichen?

TruusBeek
TruusBeek24 nov. 2015 - 8:45

En nu maar hopen dat Rusland niet meedogeloos terugslaat.

1 Reactie
peterh2
peterh224 nov. 2015 - 8:45

Erdogan mag best een tik op de vingers hebben hoor...

Bubblethink
Bubblethink24 nov. 2015 - 8:45

Wat fijn dat Navo bondgenoot Turkije eindelijk de strijd tegen het onheilige kalifaat eindelijk is begonnen. Oh nee wacht even... ze vallen wederom een partij aan die dat juist wel doet (net als de koerden) en verder doen ze helemaal geen moer. Er worden smerige spelletjes gespeeld daar in Ankara. Pas als ze Erdogan zelf in een vliegtuig zetten om het onheilige kalifaat te slopen ga ik weer een klein beetje gaan geloven dat ze werkelijk aan "onze" kant staan.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen24 nov. 2015 - 8:45

Rusland heeft vooralsnog meer anti- Assad en anti- Russische krachten gebombardeerd dan IS- doelen.

Staal2
Staal224 nov. 2015 - 8:45

Wat me opvalt is dat op alle forums (zowel links als rechts georienteerd) die het neerhalen aankaarten er een duidelijke consensus is. Men legt de schuld bij Turkije, waarbij talloze plausibele maar ook imo soms impausibele argumenten worden gegeven. Een ding kan echter duidelijk worden vastgesteld mensen in Ndl hebben meer vertrouwen in Rusland als het om de strijd tegen IS gaat dan de eigen Westerse bondgenoten. Wellicht dat het het zoveelste teken is dat de politiek steeds verder van de burger komt te staan.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg224 nov. 2015 - 8:45

"Wat me opvalt is dat op alle forums (zowel links als rechts georienteerd) die het neerhalen aankaarten er een duidelijke consensus is. Men legt de schuld bij Turkije" Kennelijk stond het legertje Poetinistas al in de startblokken voor het geval er een keer op een Russische provocatie werd ingegaan. Die verdienen nu massaal hun flessen wodka.

TruusBeek
TruusBeek24 nov. 2015 - 8:45

Putin en Erdogan zijn voorlopig geen vriendjes meer en dat is een groot voordeel.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 nov. 2015 - 8:45

Dat is een voordeel, alles is een voordeel, de vraag is uitsluitend voor wie is het een voordeel en voor wie niet. In dit geval voor IS, en voor een groot aantal andere facties in Syrië. Maar het is een groot nadeel voor landen buiten het midden-oosten die met moslim-extremisme te maken hebben, van de Kaukasus tot Nederland.

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

https://pbs.twimg.com/media/CUkdnCuW4AAxX9L.png Lijkt me duidelijk een geval van uitlokking.

1 Reactie
Bubblethink
Bubblethink24 nov. 2015 - 8:45

Je kan het nog 100 keer posten maar ik heb je er al op gewezen dat je conclusie onzinnig is.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
zweistein
zweistein24 nov. 2015 - 8:45

Wat is de kortste weg naar Syrie?

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

[Wat dachten die Russische piloten aan te treffen boven Turks grondgebied? IS?] Zeker weten. Turkije is de achtertuin van Daesh en doorvoer lijn voor jihadisten (ook onze eigen jihadisten), wapen, olie, geroofde kunst en erfgoed en nog meer. Wie Daesh opjaagt komt degelijk op Turkse grondgebied uit. Daarom wilt Turkije wilt graag Russen op afstand houden. De NAVO en VS zijn geen probleem, die weten het al!

Zelve
Zelve24 nov. 2015 - 8:45

Wat dachten die Russische piloten aan te treffen boven Turks grondgebied? IS? Turken hebben al eerder de Russen gewaarschuwd dat ze moeten stoppen met het schenden van het Turkse luchtruim. Nou en dan is dit wat je kunt verwachten. Knap gedaan van de Turken en kudo's ook voor hun lef. Pff haha. Misschien even wachten tot het allemaal wat duidelijker is stokert?

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

Het ziet er naar uit dat het toestel en de piloten op Syrisch grondgebied zijn neergekomen. Op de diverse video beelden lokaal gemaakt met mobieltjes en de commentaren die ik net op RT zag was de neerstortende straaljager te zien, evenals de twee piloten met hun parachutes die naar beneden kwamen. Ze zouden nog in Syrië zijn. Ik zag geen Turkse straaljagers. De commentator die ik op RT hoorde vermoedde dan ook dat het mogelijk een raket was afgevuurd vanaf de grond. Maar hij zei dat de radar en satelliet gegevens er uitslag over moeten geven of het straaljagers waren of een raket. "RT special coverage of Russian warplane downed over Syria LIVE" https://www.rt.com/on-air/ CNN is wel zo neurtraal in de kop door te zeggen "Turkey says", maar over andere zaken in dit conflict liegen ze wel: CNN: "Russian warplane downed; Turkey says aircraft violated airspace near border" http://edition.cnn.com/2015/11/24/middleeast/warplane-crashes-near-syria-turkey-border/index.html

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon24 nov. 2015 - 8:45

Putin is consequent: hij wacht eerst braaf de conclusies van het Turkse onderzoek af...

angsthaas2
angsthaas224 nov. 2015 - 8:45

De Turken lijken weinig te doen tegen IS, maar meer te doen tegen anderen die iets tegen IS doen, koerden en russen.

2 Reacties
TruusBeek
TruusBeek24 nov. 2015 - 8:45

Zou zomaar kunnen dat Turkmenistan een safe haven is voor IS.

TruusBeek
TruusBeek24 nov. 2015 - 8:45

Straks zijn we contractueel verplicht om de bescherm en broodheer van IS te hulp te komen.

TimoovanEsch
TimoovanEsch24 nov. 2015 - 8:45

Nu vraag ik mij toch af; de afgelopen dagen kwamen berichten naar buiten dat de Russen honderden trucks hadden gebombardeerd, kolonnes met ruwe olie. Daarnaast begreep ik dat Turkije de belangrijkste doorvoer'haven' is van deze ruwe olie, de plaats waar het wordt verhandeld en 'witgewassen' (voor zover dat mogelijk is met zwarte olie) Als ik dan 1+1=2 zeg, kom ik uit op een Turkije dat alles behalve blij is met de aanwezigheid van Russische vliegtuigen in het luchtruim...

2 Reacties
erikbos
erikbos24 nov. 2015 - 8:45

"Als ik dan 1+1=2 zeg, kom ik uit op een Turkije dat alles behalve blij is met de aanwezigheid van Russische vliegtuigen in het luchtruim..." Die olietrucks zijn niet de aanleiding dan hadden ze de VS ook het land uit moeten gooien, want die bombarderen sinds deze week honderden olietrucks van IS weg. http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-bombarderen-olievrachtwagens-is-helft-is-vernietigd~a4193829/ De frictie zit erin dat Erdogan fel anti Assad is en de Russen helpen Assad overeind te houden. O.a. door de opstandige Turkmenen te bombarderen onder het mom van ze werken samen met IS(=niet aangetoond). En de Turkmenen zijn weer vriendjes van Erdogan, zo wordt kluwen in Syrie steeds complexer.

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Nu vraag ik mij toch af; de afgelopen dagen kwamen berichten naar buiten dat de Russen honderden trucks hadden gebombardeerd, kolonnes met ruwe olie.] Daar heb ik weinig van gehoord; voor zover ik weet werden de trucks vooral door de VS gebombardeerd.

tovapas
tovapas24 nov. 2015 - 8:45

Poetin is een dictator; Erdogan wil een dictator zijn. Poetin heeft te dealen met circa 27.650.000 moslims binnen Rusland; Erdogan gaat de strijd aan met circa 14.500.000 Koerden in Turkije. Poetin heeft de media in Rusland (vrijwel) onder controle; Erdogan (vrijwel) de media in Turkije. Wie o wie van deze 2 aartsschurken is ons vriendje?

2 Reacties
TruusBeek
TruusBeek24 nov. 2015 - 8:45

Geen van beide, maar het is een voordeel dat deze twee zich van elkaar verwijderen.

Zelve
Zelve24 nov. 2015 - 8:45

Wie o wie van deze 2 aartsschurken is ons vriendje? Uberaardschurk VS is ons vriendje. Toe nou..

crumb2
crumb224 nov. 2015 - 8:45

Ja Sultan Erdogan begint een beetje overmoedig te raken in zijn drang naar het nieuwe Ottomaanse rijk geloof ik. Eerst loodst ie goedlachs miljoenen "vluchtelingen" richting EU/Schengen om de boel daar een beetje te ontwrichten, en alsof dat nog niet genoeg is lijkt't hem wel een goed idee om een ouwe Russische Sukhoi uit de lucht te schieten. (die nota bene druk bezig was om "onze" pas tot vijand verklaarde terroristen clubje aan gort te schieten) Effe kijken hoe dat nou écht zit binnen het NATO bongenootschap. Als de Russen terugslaan is't een aanval tegen allen natuurlijk, zo zijn de regels. Hoe kunnen ze hem dan nog buiten de EU houden ? Fijne gozer die Erdogan, ca-pá-be-le man (Wim Kan), en zo integer ook.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh24 nov. 2015 - 8:45

Het is pas een aanval tegen ons allen indien de Turken kunnen bewijzen dat Rusland de eerste aanval plaatste. Indien Turkije de agressor is geldt het pact niet.

hugo bergveen
hugo bergveen24 nov. 2015 - 8:45

Kleine correctie: in het betreffende gebied zat geen IS, maar wel de Turkmenen: vrienden van Turkije, vijanden van Assad = Rusland. Rusland was na eerdere incidenten meermalen gewaarschuwd om weg te blijven van Turks grondgebied. Het lijkt mij dat een land van goede wil daar nota van neemt. Het is te hopen dat er sprake was van een moedwillige provocatie door de Russen, en niet van een incompetente luchtmacht die moeite heeft met navigatie (zeker niet denkbeeldig). Die laatste optie lijkt me veel gevaarlijker.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Nog twee a drie weken wachten tot winter aanbreekt in Turkije. Het sluiten van Russische gaskranen en elektriciteit uit Iran zal Erdogan en Turken op hun knieën laten smeken. Een haan dient eerst eigen achtertuin veiligstellen voordat hij de gevechtsveld intreedt.

1 Reactie
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Nog twee a drie weken wachten tot winter aanbreekt in Turkije. Het sluiten van Russische gaskranen en elektriciteit uit Iran zal Erdogan en Turken op hun knieën laten smeken.] Ja, maar ja ... Putin heeft die buitenlandse valuta veel te hard nodig, aangezien zijn economie in elkaar is gestort.

Mark Gh
Mark Gh24 nov. 2015 - 8:45

Dat radar "bewijs" vanuit Turkije bevestigt voorlopig helemaal niets, maar indien het klopt dan zat de Rus fout en heeft Turkije geheel terecht gehandeld.

1 Reactie
Staal2
Staal224 nov. 2015 - 8:45

Als het Turkse verhaal mbt radarbeelden klopt is het vliegtuig slechts 7 seconden in het Turkse luchtruim geweest. De Turken beweren dat ze 10 waarschuwingen in 5 minuten hebben gegeven aan de piloten alvorens ze het vliegtuig hebben afgeschoten. Iets klopt niet aan het verhaal. Link waar je het hele inconsitente verhaal kan lezen. Totday's Szaman (= grote Turkse krant en spreekbuis Erdogan)

Frank Straathoff
Frank Straathoff24 nov. 2015 - 8:45

Het voelt niet goed dat een NAVO lid een Russisch vliegtuig neerhaalt, dat neerstort 4km buiten hun territorium (!) en waar de piloten hangend aan hun parachutes vermoord worden door een zooitje ongeregeld op de grond. Turkije uit de NAVO met een bloedgang. Erdogan heeft nu genoeg spelletjes met ISIS olie en de Koerden gespeeld. En Pechtold maar roepen dat Turkije bij de EU hoort... zucht.

3 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[ ... en waar de piloten hangend aan hun parachutes vermoord worden door een zooitje ongeregeld op de grond.] Tsja, als je hoog en droog vanuit je vliegtuig mensen opblaast dan heb je het misschien niet helemaal door, maar mensen worden over het algemeen vrij kwaad als ze gebombareerd worden ...

Mark Gh
Mark Gh24 nov. 2015 - 8:45

Nou, als je met - gokje - 800 km/u een paar kilometer naar beneden valt leg je ook nog wel een hoop horizontale afstand af. 4 km lijkt me niet vreemd.

itsme3
itsme324 nov. 2015 - 8:45

Het voelt niet goed dat een NAVO lid een Russisch vliegtuig neerhaalt, dat neerstort 4km buiten hun territorium (!) en waar de piloten hangend aan hun parachutes vermoord worden door een zooitje ongeregeld op de grond. Slechts 4 kms? Bij zijn maximum snelheid van 2300 kms per uur legt ie die afstand af in zes seconden. Zeer waarschijnlijk dat ze dus inderdaad boven turks grondgebied waren.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Het is eigenlijk vechten tegen klok geworden in Syrië. Wie als eerste Raqqa bereikt zal het oosten van Syrië controleren. Dat is nodig om een soennitische kalifaat bestaande uit (oosten van) Syrië en (westen van) Irak mogelijk te maken, naar voorbeeld van Saoedi-Arabië, de ideale staatsvorm voor VS in Midden-Oosten. Maar behalve Daesh ontbreekt er een politieke elite die het moet voor VS klaarstomen. Koerden zullen het niet lang kunnen vol houden. Hun Arabische prowesterse gewapende sektes evenmin. Dus VS zoekt als een gek naar een geschikte alternatief! Turkije en SA + Golf staten zoeken evenmin naar manieren om in politieke oplossing te vertegenwoordigd te zijn door aan hen verwante sektes, maar willen ook de fronten naar hun inzicht vorm te geven. En Daesh met haar aanval in Europa maakt het het westen niet makkelijk om lang te kunnen wachten. Deze wetende, proberen Asad en Russen het westen van Syrië veiligstellen en daarna in noorden en zuiden de sektes verdrijven. Tegen die tijd is zeer waarschijnlijk ook het oosten bevrijd en kan met politieke oplossing het centrale gezag van Syrië hersteld worden. Tenminste, als andere plannen van VS en bongenoten in regio zoals nu tot niks uit komen. Irak heeft een heel andere ontwikkeling ingeslagen. Hoewel VS probeert ook daar de sjiieten zoveel mogelijk buiten soennitische gebieden houden, zelfs als dat leidt naar het versterken van de posities van Daesh.

1 Reactie
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Het is eigenlijk vechten tegen klok geworden in Syrië. Wie als eerste Raqqa bereikt zal het oosten van Syrië controleren.] Dat denk ik niet, want ik zie niet zo snel een groep die Raqqa inneemt en ook kan behouden. De koerden zijn inmiddels vrij dichtbij; na het veroveren van Sinjar zijn ze aardig opgerukt. Maar de Koerden hebben helemaal geen zin om Raqqa te veroveren; die willen hun eigen gebied consolideren. Misschien dat het Assad lukt, maar dan heeft hij nog steeds te maken met een heleboel strijdende groepen, dus dat lost niets op. [Dat is nodig om een soennitische kalifaat bestaande uit (oosten van) Syrië en (westen van) Irak mogelijk te maken, naar voorbeeld van Saoedi-Arabië, de ideale staatsvorm voor VS in Midden-Oosten. Maar behalve Daesh ontbreekt er een politieke elite die het moet voor VS klaarstomen. Koerden zullen het niet lang kunnen vol houden. Hun Arabische prowesterse gewapende sektes evenmin. Dus VS zoekt als een gek naar een geschikte alternatief! ] De VS bemoeit zich er eigenlijk zo weinig mogelijk mee. Het land is niet meer afhankelijk van het Midden-Oosten voor zijn olie; niemand heeft nog zin om geld en mensenlevens te verspillen aan het gedoe daar. Waarom denk je dat Obama nog geen grondtroepen naar binnen heeft gestuurd ? Omdat het geen zin meer heeft. En ook, omdat 20 jaar bemoeienis van de VS in het Midden-Oosten alleen maar ellende heeft gebracht; Obama zal niet snel ingrijpen in het Midden-Oosten. [Turkije en SA + Golf staten zoeken evenmin naar manieren om in politieke oplossing te vertegenwoordigd te zijn door aan hen verwante sektes, maar willen ook de fronten naar hun inzicht vorm te geven. En Daesh met haar aanval in Europa maakt het het westen niet makkelijk om lang te kunnen wachten.] Dat klopt. Ze proberen de slag om de eindstrijd uit te lokken. Alleen daarom al is het goed dat er geen Westerse grondtroepen naartoe gaan. Daesh wordt eigenlijk al een tijdje teruggedrongen. Het is niet meer de snelle aanvalsmacht die het was. Die aanslagen zijn eigenlijk een zwaktebod; ondertussen zijn ze een hoop territorium kwijtgeraakt. [Deze wetende, proberen Asad en Russen het westen van Syrië veiligstellen en daarna in noorden en zuiden de sektes verdrijven. Tegen die tijd is zeer waarschijnlijk ook het oosten bevrijd en kan met politieke oplossing het centrale gezag van Syrië hersteld worden. Tenminste, als andere plannen van VS en bongenoten in regio zoals nu tot niks uit komen. ] Ik moet het nog zien gebeuren; tot nu toe lijkt het er niet op dat veel partijen met Assad willen samenwerken.

SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Steve Warren bevestigd Turks verhaal, Turkije waarschuwde 10 maal voordat ze neerhaalden. Het was goed te horen via het systeem. Russen trokken geen val aan. http://www.washingtontimes.com/news/2015/nov/24/pentagon-backs-turkeys-version-accuses-russian-fig/ Hier nogmaals 21 waarschuwingen binnen 5 minuten richting de Russen, die er blijkbaar lak aan hadden. http://www.usnews.com/news/world/articles/2015/11/24/the-latest-rebel-video-purports-to-show-russian-pilot

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes224 nov. 2015 - 8:45

Waar haal je die 21 waarschuwingen vandaan? Ik lees daar: "In a letter to the U.N. Security Council and Secretary-General Ban Ki-moon, it said the jet it shot down disregarded 10 warnings to change course. The letter from Turkey's U.N. Ambassador Halit Cevik said "two SU-24 planes, the nationality of which are unknown," approached Turkish airspace in the Yayladagi-Hatay region. The letter, obtained Tuesday by The Associated Press, said both planes, at an altitude of 19,000 feet, disregarded warnings and violated Turkish airspace "to a depth of 1.36 miles and 1.15 miles in length for 17 seconds" just after 9:24 a.m. "Following the violation, plane one left Turkish national airspace," the letter said. "Plane two was fired at while in Turkish national airspace by Turkish F-16s performing air combat patrolling in that area in accordance with the rules of engagement." Is er trouwens een bijzondere reden om wel geloof te hechten aan hetgeen de Amerikanen en Turken zeggen, maar niet aan hetgeen de Russen zeggen? Anderhalve kilometer gedurende 17 seconden? Zelfs als het waar zou zijn...

ArnoldX
ArnoldX24 nov. 2015 - 8:45

Als je ooit een mediterrane piloot of verkeers/gevechtsleider Engels hebt horen spreken dan weet je dat miscommunicatie permanent in de lucht hangt. En tja, die Russen blinken ook al niet uit in hun uitspraak van een gemeenschappelijke taal.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Nu is ook een Russische helikopter met Amerikaanse Tow raket neergehaald. Niet te verwachten natuurlijk. Nu is het afwachten wat de reactie van Rusland zal zijn. VS dumpt nu ook wapens tegen luchtdoelen bij de rebellen. Straks zal Daesh nog luchtdoelen uit de lucht halen!

3 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Nu is ook een Russische helikopter met Amerikaanse Tow raket neergehaald. Niet te verwachten natuurlijk. Nu is het afwachten wat de reactie van Rusland zal zijn. VS dumpt nu ook wapens tegen luchtdoelen bij de rebellen. Straks zal Daesh nog luchtdoelen uit de lucht halen!] Dat hebben ze allang gedaan. Ben je die Jordaanse piloot van vorig jaar alweer vergeten ?

Robert Follon
Robert Follon24 nov. 2015 - 8:45

Pas wanneer IS gronddoelen uit de lucht haalt, dan wordt het apart...

Gringo2
Gringo224 nov. 2015 - 8:45

Hij is niet met een TOW neergehaald. Een TOW is bedoeld voor gronddoelen en op het filmpje dat op Internet circuleert zie je dat de heli aan de grond staat op het moment dat hij wordt bestookt met de TOW raket.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

In officiële uitleg van Turkije wordt er met geen woord gesproken over het neerhalen van Russische gevechtsvliegtuig. Daarnaast probeert Turkije het neerhalen ervan schuiven op de Turkmeense rebellen. Rusland beweert dat het vliegtuig binnen Syrië geraakt is en vanuit de grond. Daarvoor heeft alleen Turkije de nodige wapens.

2 Reacties
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Bronnen graag ? Turkije ontkent nergens.

joop69amsterdam
joop69amsterdam24 nov. 2015 - 8:45

Het vliegtuig stort neer in Syrië en de piloten worden door Turkmenen gedood. Duidelijker kan het niet. En de NATO en Turkije mogen gewoon liegen en zeggen dat het vliegtuig boven Turkije vloog. Wat echter verontrust is dat de MSM geen kritisch geluid laat horen. Wat er in die regio werkelijk gebeurt wordt ons niet verteld en dat is geen leuke gedachte.

SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Rusland had bommen gegooid in het gebied waar veel Turkmenen zijn in Syrie, dat nu in handen is van de Turkmenen,en vloog over naar Turks luchtruim van Turkije. Turkije staat achter de Turkmenen, immers zogenaamd valt Rusland IS aan, maar feitelijk waren ze dus Turkmenen aan het bombarderen. http://www.usnews.com/news/world/articles/2015/11/24/the-latest-rebel-video-purports-to-show-russian-pilot?page=3

2 Reacties
Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Turkmenen die in die regio tegen Asad vechten zijn grotendeel afkomstig uit Rusland en China en behoren tot Turkistan (Turkistanse Islamitische Partij). Zij zijn opgeleid en bewapen in Turkije en nu vechten in noorden van Syrië. De lokale Turkmenen vachten aan de zijde van AL Nusra. Zij staan bekend voor verkoop en doorsluizen van Turkse en Amerikaanse wapen naar Al Nusra en eerder naar Daesh.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

[Turkije staat achter de Turkmenen] En je spreekt het goed dat een land zich met interne kwesties van andere landen bemoeit?

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

Het lijkt steeds verwarrender te worden. Maar het ziet er naar uit dat de piloten in Syrië terechtkwamen. En hun toestel ook. Dus dat het boven Turkije was neergeschoten lijkt niet waar te zijn. "Russian Su-24 pilots shot dead while parachuting over Syria - Turkmen militia" https://www.rt.com/news/323281-russian-pilots-killed-turkmen/ Het Russische ministerie van defensie zegt bewijs te hebben dat Turkse straaljagers Syrië binnenvlogen en daar het Russische toestel neershoten. Ik kan me ook totaal niet voorstellen dat de Russische piloten geen gehoor zouden geven aan waarshuwingen van naderende met raketten bewapende Turkse straaljagers. Ze weten toch wat dat mogelijk zou betekenen: neergeschoten worden. Helemaal als de Turkse piloten dat zouden zeggen als waarschuwing. En als ze dat niet zeiden en toch die piloten vermoordden is het ook een hele foute boel. Turkije is toch niet in oorlog met Rusland? Er klopt duidelijk iets niet in het Turkse verhaal.

2 Reacties
panterarosso65
panterarosso6524 nov. 2015 - 8:45

het toestel vloog 1.5km over turkije, er is daar een uitsteeksel dat syrie insteekt, waardoor het 17 seconden boven turkije vloog, beetje kort voor de 10 waarschuwingen die men zegt te hebben gegeven het schieten op piloten die weerloos aan een parachute hangen is natuurlijk gewoon een oorlogsmisdaad.

Mark Gh
Mark Gh24 nov. 2015 - 8:45

Hoe kom je er bij dat de Russen zouden luisteren? Het is niet alsof de piloot niet vantevoren wist dat hij door Turks luchtruim zou gaan vliegen. De waarschuwingen zouden ook heel goed gegeven kunnen zijn voordat hij het Turkse luchtruim invloog ("Let op: met deze koers komt u in Turks luchtruim, verander uw koers").

Lester2
Lester224 nov. 2015 - 8:45

Ook al overtreed Rusland hun luchtruim wat dan nog? Is het dan het verstandigst om dat vliechtuig uit de lucht te schieten? Was die ene straaljager echt een bedreiging voor Turkije? Lijkt me niet aangezien 'ie vrij gemakkelijk uit de lucht geschoten is. Maarja. Rusland is pro-Assad, Turkije is anti-Assad. De media kan wel doen alsof ze allebei voor hetzelfde strijden (tegen IS) maar volgens mij staat dat ver van de waarheid.

2 Reacties
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Wat dan nog ? In die regio is op dit moment oorlog gaande wilt u aub niet net dien of Rusland in de luchtruim gewoon aan het overvliegen was. Ze zijn tig maal gewaarschuwd. Ja, dan wordt het een keer ingelost. Wat hebben de Russen te zoeken bij de Turkmenen waar geen enkel IS terrorist te vinden is ?

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Ook al overtreed Rusland hun luchtruim wat dan nog? Is het dan het verstandigst om dat vliechtuig uit de lucht te schieten? Was die ene straaljager echt een bedreiging voor Turkije? ] Nee. Er waren twee straaljagers die het luchtruim van Turkije hebben geschonden. Ze zijn meerdere malen gewaarschuwd vlak voordat ze dat zouden doen. Aangezien ze daar niet op reageerde zijn ze neergeschoten. Turkije had al eerder heel duidelijk gemaakt dat dat precies is wat ze zouden doen. [Maarja. Rusland is pro-Assad, Turkije is anti-Assad. De media kan wel doen alsof ze allebei voor hetzelfde strijden (tegen IS) maar volgens mij staat dat ver van de waarheid.] Volgens mij is de media hier net zo ambigu over als de landen zelf ...

Turksnl
Turksnl24 nov. 2015 - 8:45

[Als die Rus ergens tussen de 7 en 17 seconden boven Turkije is geweest dan moeten die Turken alk met de afschotprocedure bezig zijn geweest voordat dat Russische vliegtuig over de grens was, zeker als je bedenkt dat voor afschottoestemming eerst met een of ander hoofdkwartier in Ankara overlegd wordt. Dus, is dit niks anders dan een provocatie van Turkse zijde.] 2 jaar geleden werd een Turks vliegtuig op zee neergehaald vanuit Syrie. Sindsdien zijn de rules of engagement van kracht. Ze hebben daarom geen toestemming nodig van hun meerderen. De Russen wisten dit.

2 Reacties
Bubblethink
Bubblethink24 nov. 2015 - 8:45

Leuk dat je dat even aansnijd. Maar je vergeet er even bij te vertellen wat Erdogan toen zei: "a short-term border violation can never be a pretext for attack" Oh the irony....

Bubblethink
Bubblethink24 nov. 2015 - 8:45

Voor wat extra perspectief wil ik deze toch even plaatsen. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-18584872 Met vooral de interessante opmerking van Erdogan: "A short-term border violation can never be a pretext for an attack" Blijkbaar geld dat wel voor Syrië/Turkije in 2012. Maar is Turkije/ Rusland 2015 iets totaal anders.... grappig hoe dat werkt. Volgens velen hier.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2015 - 8:45

De Russische radarbeelden tonen dat het toestel helemaal niet boven Turkije is geweest, maar dat het door een Turkse jet boven Syrië is neergeschoten. Er is geen enkel bewijs dat de Turkse piloot waarschuwingen gaf. Laat de Turken maar met bewijs komen van de waarschuwingen (audio). Heel veel experts -ook Amerikaanse- zijn van mening dat Turkije liegt en dat het Westen heel fout zit Turkije en diens hulp aan de terroristen te steunen. Het staat vast dat het toestel en de piloten neerkwamen in Syrië. Rusland en Turkije zijn niet in oorlog, en dan schiet je niet een toestel dat terroristen bestrijd neer. Wie Erdogan gelooft en zijn acties verdedigd staat aan de verkeerde kant. Wie niet niet ook naar de Russische kant luisterd via RT waar de ene westerse espert na de andere zijn en haar mening geeft is niet goed op de hoogte. https://www.rt.com/on-air/

4 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[De Russische radarbeelden tonen dat het toestel helemaal niet boven Turkije is geweest, maar dat het door een Turkse jet boven Syrië is neergeschoten.] Tsja, maar sinds MH17 weten we precies wat Russische "radarbeelden" waard zijn ... helemaal niets.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz24 nov. 2015 - 8:45

Beste, Turkije is terecht pissig dat Rusland (een in die regio vreemde grootmacht) met zijn luchtmacht Turkmenen (in feite Turken) bombardeert, vlak over de Turkse zuidgrens. Daarbij is al eerder het Turkse luchtruim geschonden. Uiteraard heeft Rusland niet als doel Turkije aan te vallen, dat snapt ook iedereen, maar daar gaat het niet om. .. Bedenk eens wat Rusland zou doen, als Amerikaanse jets voor de Oekraiense regering Russische rebellen in Donbass zouden bombarderen, twee kilometer van de Russische grens? Moet ik het antwoord geven of kan je de voorstelling zelf maken? Inderdaad. Ik vind de Turkse reactie volledig begrijpelijk. .. Of het neerschieten handig is weet ik niet, het zet de zaken nogal op scherp. Op een moment dat dit niet erg gewenst is. Edoch. Poetin trekt zich in Syrie bijzonder weinig aan van de doelstelling om IS een kopje kleiner te maken. Hij wil een aantal zaken, die niet per se in Turks belang zijn: 1. Assad overeind houden. 2. IS bombarderen. 3. Weer meedoen in de wereld (na "de Krim") 4. Een sexier oorlog dan Oekraine voeren voor het thuisfront (de peilingen) Dat hele verhaal wordt thuis ondersteund met voortdurend zwaar gekleurde berichtgeving over Syrie, waarin uiteraard elke rebel een smerige terrorist is, het westen halfslachtig opereert (deels waar) en Frankrijk de aanslagen over zich heeft afgeroepen door tegen Assad te vechten (kijk maar eens een avondje RT, het druipt ervan af). Over dit incident met de jet weer de typisch Russische propaganda. Geen woord natuurlijk over de vraag wat die Russen daar deden en wie de Turkmenen zijn, dat eerder het luchtruim van Turkije is geschonden etc.

juliusvold
juliusvold24 nov. 2015 - 8:45

De Russische radarbeelden tonen dat het toestel helemaal niet boven Turkije is geweest >> Tja, maar we weten hoe betrouwbaar de Russen in dezen zijn. Alle onzin van vorig jaar m.b.t. MH17 die door de Russen is aangeleverd, kon ook snel als onbetrouwbaar worden bewezen. De data zullen wel snel worden vrijgegeven, maar ik zie totaal niet in waarom Turkije zou liegen. Rusland zal ook snel schoorvoetend toegegeven dat ze boven Turks grondgebied hebben gevlogen. maar dat het door een Turkse jet boven Syrië is neergeschoten. Er is geen enkel bewijs dat de Turkse piloot waarschuwingen gaf. >> Jawel. Dat bewijs is er wel. Waarom negeert u dat eigenlijk? Heel veel experts -ook Amerikaanse- zijn van mening dat Turkije liegt en dat het Westen heel fout zit Turkije en diens hulp aan de terroristen te steunen. >> Maar dat is een heel andere discussie. Wie Erdogan gelooft en zijn acties verdedigd staat aan de verkeerde kant. >> Waarom verdedigt u Rusland tot in het absurde. M.b.t. MH17 zaten ze compleet fout en dat weet u best. Wie niet niet ook naar de Russische kant luisterd via RT waar de ene westerse espert na de andere zijn en haar mening geeft is niet goed op de hoogte. >> Ik dacht al: waar blijft de eeuwige verwijzing naar RT. En als u reageert: bespaar me uw eeuwige stroman over MSM.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz24 nov. 2015 - 8:45

Zeker, mogelijk is die jet maar heel even boven Turkije geweest. En zou het knap zijn als die F-16 exact daar de Rus geraakt heeft. Dat het wrak in Syrie ligt betekent niet zoveel. Het kan nog altijd boven Turkije zijn geraakt. Maar Turkije heeft meerdere malen gewaarschuwd voor zo'n incident dus de Russen konden weten dat Turkije op scherp zou staan. Rusland zou omgekeerd exact hetzelfde doen, als de Turkse luchtmacht Russische opstandelingen zou steunen in pak hem beet, Kazachstan, en daarbij de Russische grens zou overschrijden. Dus niet teveel krokodillentranen graag over het incident. Poetin wist dat hij met vuur speelt zo dicht bij de Turkse grens. Neemt niet weg dat het gevaarlijk spel is. Zowel van Erdogan als Poetin, zo dicht bij de NAVO. Eerste keer ook sinds de Korea oorlog dat een NAVO jager een Rus heeft neergehaald. Onheilspellende acties vind ik. En nu heeft Rusland een luchtverdedigings-fregat naar die regio gestuurd, met nog meer kans op escalatie. Je moet er niet aan denken als de Russen nu een Turk gaan neerschieten - al dan niet per ongeluk - boven Turkije. Dan is het een hoop gedoe om artikel 5 van de NAVO niet in werking te stellen. Ik vind het allemaal hoogst verontrustend.

Bejurrun
Bejurrun24 nov. 2015 - 8:45

Ongelofelijk, de anti-Rusland stuip waar menigeen in schiet. Turkije schiet een Russisch oorlogsvliegtuig uit de lucht nadat het 17 seconden in Turks luchtruim heeft gevlogen. Zelfs al zou dat laatste waar zijn, het is op zijn minst een harde provocatie en kan zelfs worden uitgelegd als een oorlogsverklaring. Sinds WOII is het niet meer voorkomen dat er een vliegtuig uit de lucht is geschoten na een schending van het luchtruim. De normale gang van zaken is dat het vliegtuig uit het luchtruim wordt geëscorteerd. Dat is al decennia zo, en nu zou het ineens normaal zijn om maar tot neerhalen over te gaan? Doe normaal, en neem even die anti-Rusland bril af. Wat is dan wel de reden dat Turkije een Russisch vliegtuig neerhaalt? Dat hele verhaal over 'gematigde' pro-Westerse rebellen is natuurlijk om te huilen. Zowel IS, Al-Nusra en andere rebellen, gebruiken geweld om een legitieme regering af te zetten. Bovendien beroepen allen zich op hen geloof, of werd Allah niet verheerlijkt door die zogenaamde gematigde naast het lijk van een Russische piloot terwijl het zojuist was doodgeschoten hangende aan een parachute (hetgeen een oorlogsmisdaad is). Dat hele verhaal over 'gematigde' rebellen is in het leven geroepen om de wapenleveranties aan anti-Assad rebellen, inclusief IS, te kunnen legitimeren. Waarom dan wel? Een mogelijkheid is dat Turkije haar belang in IS wil behouden en daarom de aandacht wil verplaatsen van een oorlog tegen IS naar een mogelijke oorlog tussen NATO and Rusland. Dat belang van Turkije zit hem onder andere in de ruwe olie die het van IS koopt op de zwarte markt. Turkije fungeert als export hotspot voor de ruwe olie uit de raffinaderijen die door IS zijn bezet. Daar wordt veel geld mee verdient en Rusland zit dat in de weg. Rusland probeert specifiek deze geldstroom in olie probeert af te snijden door raffinaderijen en handelsroutes te bombarderen. Sinds kort doet de VS ook schijnheilig mee, maar dat is weer een ander verhaal. Wat de achterliggende gedachte van Turkije ook is geweest, een schending van het luchtruim is al decennia geen aanleiding voor het neerhalen van een vliegtuig. Dat dit nu wel is gebeurd is geen kleinigheid, of dat nu door de Westerse media wordt onderkent of niet.

2 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Ongelofelijk, de anti-Rusland stuip waar menigeen in schiet. ] Ongelofelijk dat mensen zo enthousiast zijn over een repressieve dictatuur, die overal op de wereld onrust zaait om de aandacht af te leden van hun volkomen falende economie. Maar ja, het zijn meestal dezelfde mensen die ook zeer enthousiast zijn over massamoordenaar Assad. [Turkije schiet een Russisch oorlogsvliegtuig uit de lucht nadat het 17 seconden in Turks luchtruim heeft gevlogen.] Nee. - Rusland voert al heel lang vluchten uit zonder vliegplan en zonder transponder in gebieden waar veel ander vliegverkeer is. Diverse landen en zo ongeveer alle experts hebben al diverse malen gewaarschuwd dat dat een keer fout zou gaan. - Rusland heeft meerdere malen het luchtruim van Turkije geschonden, ondanks dat Turkije hier diverse keren voor heeft gewaarschuwd - Turkije waarschuwt dan ook, dat het volgende vliegtuig dat hun luchtruim schend neergeschoten zal worden. - Turkije heeft al laten zien dat hun waaarschuwingen serieus zijn, aangezien ze niet lang geleden al een drone uit hun luchtruim hebben geschoten - Twee Russische kisten vliegen naar de Turkse grens, en ontvangen in 5 minuten tussen de 10 en 21 waarschuwingen dat ze van koers moeten veranderen. Toch vliegen ze door. Wie is hier nu aan het provoceren ?

Robert Follon
Robert Follon24 nov. 2015 - 8:45

Volgens mij staat er niemand in de "Westerse" media te applaudiseren hierover. Zowel de "NATO" (geliefde term onder de Poetinisten) als de VN manen dat mafketel A (Erdogan) en malloot B (Poetin) het een beetje kalm aan doen. Wat hier niet te ontkennen is, dat wanneer er een Turks toestel boven Syrie door de Russen uit de lucht was geknald; iedereen die nu hierover in een stuip schiet, zich had gehaast om hetzelfde "vergrijp" van Russische kant goed te praten. Het is dus met name de hypocrisie die irriteert.

TomPoes2
TomPoes224 nov. 2015 - 8:45

Die Turkmenen controleren de handel in wapens en olie, van en naar Daesh, maar dat is geen probleem want het zijn "gematigde rebellen", die af en toe neervallende piloten afschieten.

2 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Die Turkmenen controleren de handel in wapens en olie, van en naar Daesh, maar dat is geen probleem want het zijn "gematigde rebellen", die af en toe neervallende piloten afschieten.] Assad moord zijn eigen bevolking uit. Maar dat is geen probleem, want het is een "vriend" van Putin. die af en toe gifgas gebruikt.

juliusvold
juliusvold24 nov. 2015 - 8:45

die af en toe neervallende piloten afschieten. >> Dat is wel een groot probleem. Maar het gaat hier om Rusland dat ondanks vele waarschuwingen het Turkse luchtruim lijkt te zijn overschreden. Wat vindt u daar eigenlijk van?

juliusvold
juliusvold24 nov. 2015 - 8:45

@ Bob Turkije en Rusland zijn niet in oorlog. >> Nee, maar dat geeft Rusland niet het recht om over Turks grondgebied te vliegen. Dan is een korte transit schending geen bedreiging en is het neerschieten een extreme overreactie. >> Maar dit is bepaald niet de eerste keer dqat Rusland dit doet en blijkbaar was Turkije deze voortdurende provocatie zat nadat ze nog eens regelmatig gewaarschuwd hadden. Je kunt inderdaad debitteren of neerschieten de beste optie was, maar Rusland begon en niemand anders! Wat normaal is in zo´n geval is dat het toestel uit het gebied geëscorteerd wordt en dat de zaak dan diplomatiek wordt afgehandeld. >> Tja, maar Erdogan denkt dat Putin alleen harde maatregelen begrijpt en niet zonder reden. Turkije heeft unilateraal een zone van 5 mijl buiten hun grenzen verklaard als verboden voor buitenlandse militaire vliegtuigen: >> Dat is niet relevant; het toestel vloog boven Turks grondgebied.

1 Reactie
Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Dat het toestel wel of niet boven Turks grondgebied vloog is nog niet bewezen. Turkije doet hetzelfde regelmatig bij Griekenland. In elk geval is Turkije het Russisch toerisme, Turkstream en alle export kwijt, en kan het geen olie meer importeren. Tenzij: Erdogan must go!

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

'Lavrov: neerhalen vliegtuig was 'geplande provocatie'' Ik ben blij dat de Russen zo eerlijk zijn toe te geven dat het allemaal bedoeld was om te provoceren. Rusland wil blijkbaar dat de overige landen in de coalitie of the willing op hun knieën gaan en smeken of Rusland in godsnaam (of zou het in Poetinsnaam zijn?) verder willen gaan met het uitmoorden van onschuldige burgers. Daar lijkt het wel op. Een situatie creëren waarin alle zonden van Poetin vergeven worden en Rusland Carte Blanche krijgt om te doen wat ze werkelijk wil: helemaal niets. Niets tegen IS, want wat kunnen ze daar aan doen?, en alles doen wat mogelijk is om de eigen positie en die van Assad veilig te stellen.

1 Reactie
Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

[verder willen gaan met het uitmoorden van onschuldige burgers. ] Die beschuldiging gaat wel heel erg ver! Het is uitstekend dat ook niet-IS jihadisten (onschuldige taqfiris???) worden bestreden, en Rusland zit er als enige (met Iran en Hezbollah) legitiem. En de enigen die over Assad zouden moeten beslissen zijn de Syriërs.

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

'Russische piloot: we hebben geen waarschuwing gehad' Complete onzin en zo makkelijk te weerleggen. De radioopnamen en de getuigenissen van andere vliegtuigen in de buurt. Onder andere van een piloot van een passagiersvliegtuig die op dat moment over het gebied vloog. Hij hoorde de waarschuwingen van de Turkse autoriteiten aan het Russische vliegtuig dat toen nog in Syrie was maar een koers had ingesteld naar Turks grondgebied. Waarmee de 17 seconden vliegtijd boven Turks gebied ook in een heel ander licht komt te staan. Want hij kreeg de waarschuwingen al minuten van te voren, vanaf het moment dat hij zijn koers naar Turkije vastzette. En niet tijdens die 17 seconden. Men wist dat hij kwam en toen hij zijn koers niet veranderde, met opzet, kreeg hij de volle laag. De piloot van het passagierstoestel vertelt dat hij opdracht kreeg om lager te gaan vliegen en dat vlak daarna de F16s over hem heen vlogen op weg naar het Russische vliegtuig. Ook vertelde hij dat hij op zijn radar kon zien dat het Russische vliegtuig op zeer lage hoogte over Turkse gebied vloog. Wat me ook bezig houdt is waarom Rusland in eerste instantie beweerde dat het toestel vanaf de grond was neergeschoten. Was dat omdat in het scenario, dat tevens dienst zou doen als persbericht, stond dat het om een beschieting vanaf de grond ging? En inmiddels was ingehaald door de werkelijkheid. Zoals de Russen eerder deden vlak na MH17. De Facebookmededeling, het wissen ervan toen bleek dat er iets verkeerd was gegaan. En daarna de voortdurende scenariowisselingen. Het is tenslotte niet zo moeilijk om dichtbij de grens een rebellengroep op te rollen en hun afweergeschut te gebruiken om een Russische jager neer te halen die op dat moment, heel toevallig, erg laag kwam overgevlogen. Het is bijna het scenario dat in een aflevering van House of Cards gebruikt is. Russen die een eigen commandopost aanvallen en de VS de schuld geven.

2 Reacties
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Dus de bevestiging van ASU militaire woordevoerder klopt exact, dat er twee maal dringend eerste 21 maal in vijf minuten en dan met die betreding van 17 seconden waarschuwingen zijn geweest.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 nov. 2015 - 8:45

== De radioopnamen == De vandaag gepubliceerde audio bestanden bevatten de volgende tekst: "You are approaching Turkish air space" U nadert Turks luchtruim. Als u nadert, dan bent u er nog niet. Niet: you are violating Turkish air space, nee: you are approaching. In de bestanden is geen teken van ontvangst of antwoord te horen. Ook geen waarschuwing van Turkse zijde dat er geschoten zal worden. Alleen "U nadert Turks luchtruim. Verleg uw koers naar het zuiden." U nadert Turks luchtruim. Het toestel was op dat moment dus boven Syrie. Ook in de brief van Halit Cevik wordt gezegd dat de toestellen Turkije naderden in de vijf minuten dat er gewaarschuwd zou zijn: "In a letter to the 15-member council and Ban, Turkish U.N. Ambassador Halit Cevik said two planes approached Turkish airspace on Tuesday morning and were warned 10 times in five minutes to change direction." Ze naderden Turkije. "Cevik said both planes then flew more than a mile into Turkey for 17 seconds." Totale tijd boven Turkije, volgens Turkije zelf: zeventien seconden, over een afstand van ca. 2 kilometer. Totale tijd. Dan moet je rap schieten, anders is hij weer weg.

TonNoort
TonNoort24 nov. 2015 - 8:45

Iets over opzet, uitlokking en propaganda. Nog een voorbeeld. Een oudje, Korea. In 1950 viel het door Rusland gesteunde Noord-Korea het door de VS gesteunde Zuid-Korea aan. Waarom? Niemand begreep dat in eerste instantie. Er waren na WO2 afspraken gemaakt over de verdeling van het land waar alle partijen achter leken te staan. Wat bezielde die communisten? Amerika stuurde niets vermoedend soldaten naar Korea om de situatie weer te stabiliseren maar ging te ver toen ze de Noord-Koreanen terugdreven tot aan de Chinese grens. Daar stond China klaar met honderdduizenden soldaten om de Amerikanen in de pan te hakken. Dat konden de VS niet laten gebeuren. Oorlog dus. Een gevalletje van uitlokking. Vooropgezet om een oorlog uit te lokken. Toen die schermutselingen na vele jaren stopten, werd het volgende plan uit de kast gehaald. Want wat één keer lukt, lukt de volgende keer vast ook wel. Vietnam. Hetzelfde laken een pak. En weer waren de VS zo dom zich te laten verleiden in te gaan op de communistische provocaties. Het gevolg is bekend. Veel doden, en een slechte naam waar ze tot op heden op teren. Over media manipulatie gesproken. Westerse mediamanipulatie is een verzinsel. Met onze vrije media is het westen sowieso veroordeeld tot openheid en de angst dat de naakte waarheid een keer naar boven komt. Enkele topgeheimen uitgezonderd. De weerstand tegen de Vietnamoorlog en de weerzin tegen alles wat westers is kon zo groot worden omdat de waarheid open in alle kranten stond. Iedereen kon zien wat voor vreselijks er gebeurde. Dat wisten ook degenen die de oorlog hadden uitgelokt. Op een dag zal al die waarheid zich tegen het westen keren, dat was de overtuiging destijds. In analogie met Marxs gedachten over industrialisatie en de opkomst van het proletariaat. De geschiedenis volgt tenslotte haar eigen loop. En dat gebeurde ook, de vrijheid van de media beïnvloedde de publieke opinie, die tenslotte een einde maakte aan die rampzalige oorlog. Het is de kwetsbaarheid van ons politieke systeem dat onze mediavrijheid tegen ons gebruikt kan worden. Die vrijheid geeft ons ook de mogelijkheid te schrijven over landen die die vrijheid niet kennen. Het probleem is dat onze media niet zo maar alles kunnen schrijven. Er moet sprake zijn van hoor en wederhoor, bewijslast of serieuze vermoedens. Dat is lastig als het om Rusland of China gaat. Juist door dat gebrek aan persvrijheid in die landen. Of de angst van mensen om al te open te zijn. Dus wordt er feitelijk helemaal niet zoveel geschreven over wat er niet deugt, niet in de officiële media. Internet daargelaten. Onze media zijn tamelijk voorzichtig als het gaat om de 'waarheid' over Rusland en China. Het zijn niet meer dan bijzinnetjes in kwesties over mensenrechten of uitlatingen in columns over het onmogelijke gekronkel van onze politici als die bepaalde zaken moeten aankaarten bij de leiders van die landen. Daar komt de laatste jaren nog iets bij. We zagen dat in de afwikkeling van de terreuraanslag op MH17. Hoewel de bewijzen er al vrij snel waren, mochten ze niet geopenbaard worden. Er zijn vast en zeker satellietbeelden, maar die zijn classified. En de 'graagte' waarmee Poetin zich nu in zijn Syrische avontuur stort en de ruimte die de VS hem daarbij gaven doet het ergste vermoeden. Er was iets dat niet iedereen mocht weten. Zelfs in het definitieve rapport over de ramp wordt heel omslachtig gedaan over wie verantwoordelijk was. Daardoor ontstond de schizofrene situatie dat Joustra stelde dat het klip en klaar was en Rutte de volgende dag iedere concrete aanwijzing ontkende. Iedereen voelde op zijn klompen aan dat hier iets werd verzwegen, hier werd de waarheid gemanipuleerd. Maar niet om het westen er beter uit te laten komen of om Rusland te kijk te zetten. Het doel van deze manipulatie was juist om Rusland er beter uit te laten komen dan ze op grond van haar daden verdiende. Wat het doel daarvan was, doet er niet zoveel toe, het gaat om het feit dat het gebeurde. Dus wie nu nog iets wil suggereren over MSM propaganda of welke andere kul ook, denk hier eerst maar eens goed over na.

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Ik ben bang voor u dat weinigen geïnteresseerd zijn in ellenlange saaie neo-con geschiedsvervalsing... we kennen de ware feiten. Vooral diegenen onder ons die wat ouder zijn en toen al leefden.

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Nadat Turkije haar hoop verloren heeft om de Koerdische gebieden te mogen demilitariseren (lees koerden verslaan, in tegendeel ze worden door VS juist versterkt), en nadat Hollande direct heeft gevraagd om de grenzen van Turkije op Daesh op sloot zetten, blijft er enkel de kleine Turkmeense gebied die onder controle van Al Nusra (en Daesh) is open om de steun aan soennitische bendes overeind houden. Turkije hoopte met deze provocatie alsnog een no fly zone in uiterste noorden van Syrië te werk stellen. Dat is duidelijk mislukt. Nu gaat Rusland nog meer en nadrukkelijk aanwezig zijn in de regio. Nu vallen ze alles aan die naar Turkije gaat of van Turkije naar Syrië gesmokkeld word. Uiteindelijk begint er duidelijkheid komen voor de benoeming van de rol van Turkije in Syrië: de achtertuin van Daesh!

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Zelfs Amerikaanse militairen in hoge posities hebben nu gezegd dat dit een duidelijke provokatie was van Turkije. Normaal wordt in zo'n geval als dit het toestel benaderd en weggeleid door er naast te vliegen. Nooit wordt het neergeschoten als de betrokken landen niet on oorlog zijn. Daarna volgt dan mogelijk excuses en een diplomatieke verzoening. Maar Erdogan wil dolgraag dat de NAVO Syrië aanvalt om Assad uit de weg te ruimen en de terroristen in Syrië aan de macht te brengen, ondanks dat dat een ramp zou zijn voor de Syriërs, net zoals dat het is voor de burgers in Libië waar IS nu ook moorddadig huishoud, naast andere teroristische groepen.

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Met zoveel vluchten zo vlak bij de grens -omdat daar een concentratie is van terroristen verkeer in en uit Turkije- is het logisch dat zulke waarschuwingen vaker voorkomen. Het is in dit geval overigens best mogelijk dat deze opname van een andere gelegenheid is, of dat hij gewoon voor deze gelegenheid gefabriceerd is. Koud kunstje. Zulke fabrikaties zijn eerder gemaakt. Maar hoe da ook zij: "‘They know how it’s done’: Turkey violated Greek airspace 2,244 times in 2014 alone" https://www.rt.com/news/323429-greece-turkey-airspace-violations/ Het is overigens verbazingwekkend dat er nog mensen zijn die het moorddadige gedrag verdedigen van een land dat dezelfde terroristen steunt die kortgeleden nog bloedbaden aanrichtten in Parijs.

2 Reacties
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Die terroristen worden door meerdere landen ondersteunt. Kijk vooral naar Rusland die jij g ruig verdedigt, die Turkmenen bombardeert ipv IS. Turkmenen zijn tegenstanders van ASSAD.

SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Ow ja, en de piloot van de passagiersvliegtuig die op dat moment ook in de lucht, die instructies kreeg om lager te vliegen om de weg vrij te maken voor de F 16 s ?

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Welke groep jihadisten die in ons land zou vechten met vuurwapens tegen de democratisch gekozen regering in Den Haag zou "gematigd" genoemd worden? Die Turkmenen in dat grensgebied zijn gewapende terroristen die een van de piloten doodschoten terwijl hij nog aan zijn parachute hing. Moeten die soms met rust gelaten worden omdat ze door Turkije gesteund worden? Het land dat zelfs IS and Al Nusra steunt op vele manieren, in de eerste plaats door ze vrij toegang te geven tot Turkije, en de olie van ze kopen die ze stelen van Syrië?

2 Reacties
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Waarom zij Turkmenen terroristen ? Zij zijn tegen Assad. Persoonlijk keur ik met klem af dat krijgsgevangenen gemarteld cq gedood worden. Maar vergeten niet dat de Turkmenen door die piloten o.a. werden beschoten vanuit de lucht. Een nazi piloot, hadden de Nederlanders zeker ook niet vertroeteld, iig in die tijd zou ik het niet gedaan hebben. Ik zou niet martelen maar een gespreid bed en warm bad zou hem niet te wachten staan.

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Die Turkmenen in dat grensgebied zijn gewapende terroristen die een van de piloten doodschoten terwijl hij nog aan zijn parachute hing. ] Ja, dat krijg je als je mensen bombardeert ... dan worden ze over het algemeen nogal boos op je.

SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Nu is helder dat Turkije wel degelijk de naderende piloten heeft gewaarschuwd, volgens mij ook in contact met Rusland vanuit Ankara op het bewuste moment dat ze aan het naderen waren 21 maal in 5 minuten, in de naderende situatie, waarna ze alsnog oost Russisch doof in 17 seconden 10 maal zijn gewaarschuwd, dan worden ze neergeschoten. Is het terecht kon het anders ? De Russen zitten wel in het Noorden van Syrië Turkmenen te bombarderen en niet de IS terroristen. Turkije heeft daarover ongenoegen reeds geuit. Het gebied van de Turkmenen zit aan de grens van Turkije, dus over de grens van Turkije zitten ook Turkmenen, niemand weet zeker of daar ook door Russen paar bommen geschoten zou worden. Turkije heeft meermaals de Russen gewaarschuwd, ook voor dit incident. De meerderen van die piloten hadden duidelijke instructies koeten geven, dat binnentreden van ook maar 1 meter Turks luchtruim niet toegestaan is. Dus ze wisten van Turks waarschuwingen. Het is ook een principe kwestie, dat je als land je waarschuwing inlost. Want Poetin denkt dat die zomaar alles kan maken. Nee dus. Hij probeerde Turkije gewoon uit. Iemand moet Poetin terechtwijzen. Turkije en Poetin is de relatie al een tijd bekoeld wegens het bombarderen door de Russen van de Turkmenen al een tijd, oorspronkelijk ook Turken in Syrie.

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

PS: Bovenstaande posts waren bedoeld als respons op de posts van Suus Suus hieronder. @Suus Suus, ook al zie ik de dingen anders dan u, ik wil eigenlijk niet met u kibbelen. Dus ik laat het hierbij. Ik ben er van overtuigd dat u net als ik geen oorlog wil tussen de NAVO en Rusland. En daar gaat het maar om. De rest is daarbij vergeleken bijzaak.

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Iedereen mag tegenstander zijn van Assad. Maar niet op terroristische wijze door onschuldige burgers te onthoofden en vrouwen tot seks slavinnen te maken. De enige "bewijzen" die zouden aantonen dat Assad het leger bommen laat gooien op burgers zijn geverifieerde beweringen van de propagandistische MSM. Ja, er worden bommen gegooid, maar op de terroristen. Nadat de burgers uit die wijken zijn geëvacueerd. Dit soort reportages -b.v. van Reuters- berichten de MSM niet: Reuters: "Over 1,000 Syrian civilians evacuated from near Damascus" https://www.youtube.com/watch?v=H-DstETWlTY Of dit bericht: '2,000 evacuated from refugee camp in Damascus after ISIL advance" https://www.youtube.com/watch?v=Y5mXzmChAWA Het past niet in het beeld van Assad als een wrede dictator dat de "elite" wil dat we geloven om ons wéér een bloedige regime change oorlog goed te laten keuren. De overgrote meerderheid van de Syriërs staat achter hun president -zelfs de niet gewapende politieke oppositie- omdat men niet onder de terreur van IS, Al Nusra, enz, terecht wil komen.

3 Reacties
LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Correctie: "ongeverifieerde beweringen" Wie zijn die "burgers" die hier gebombardeerd worden door de Syrische luchtmacht? "MiG-21 Aircraft Engages Targets in Syria" https://www.youtube.com/watch?v=PSAJ5AAdhjs En dat Rusland IS niet zou bombarderen: "Russia in Syria 2015" https://www.youtube.com/results?search_query=russia+in+syria+2015

Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Naam ingekort (of ben je het kleine broertje)? Een van de meest bloedstollende artikelen over de nauwe banden van het Erdogan regime met daesh kun je hier lezen: http://www.awdnews.com/top-news/turkish-intelligence-chief-putin-s-intervention-in-syria-is-against-islam-and-international-law,-isis-is-a-reality-and-we-are-optimistic-about-the-future

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Iedereen mag tegenstander zijn van Assad. Maar niet op terroristische wijze door onschuldige burgers te onthoofden en vrouwen tot seks slavinnen te maken. ] Ja, daarom is het ook zo jammer dat Rusland hier niks tegen doet, terwijl ze nu toch al twee maanden actief zijn in Syrie. Gelukkig doet de VS, samen met zijn bondgenoten, wel iets; nog niet zo lang geleden is Sinjar door de Koeren heroverd, bijvoorbeeld. [De enige "bewijzen" die zouden aantonen dat Assad het leger bommen laat gooien op burgers zijn geverifieerde beweringen van de propagandistische MSM. ] Die BUK van de separatisten was toch ook puur van de MSM afkomstig, volgens jou ? Lijkt me een uitermate betrouwbare bron, want het bleek helemaal te kloppen. [Ja, er worden bommen gegooid, maar op de terroristen. Nadat de burgers uit die wijken zijn geëvacueerd. Dit soort reportages -b.v. van Reuters- berichten de MSM niet:] Ehm ... Reuters lijkt me nu juist het schoolvoorbeeld van MSM ... het is een van de meest gebruikte persbureau's ter wereld ...

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

"Een nazi piloot, hadden de Nederlanders zeker ook niet vertroeteld, iig in die tijd zou ik het niet gedaan hebben." Maar om het correct te vergelijken waren het de VS, Engeland, en Canada die de Nazi's in ons land bombardeerden. Nu bombarderen de Russen en Syriërs de "Nazi" terroristen in Syrië. "Nazi" terroristen is eigenlijk nog een te zachte term, want de Nazi's ondanks al hun afschuwelijke misdaden namen tenminste nog krijgsgevangen, terwijl de terroristen dat niet doen. Maar als u persé het misdadige gedrag van Erdogan wil verdedigen, ga uw gang. Vrijheid van meningsuiting hier, anders dan in Turkije.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ24 nov. 2015 - 8:45

Ik vind opkomen voor je principes beslist niet misdadig. Ik zie het als rechte rug. Purim dacht, ow ik ga dit Erdogan eens even uitdagen, laat hem maar zien dan of die zijn grote mond waarmaakt. Hij heeft wel mooi buiten de waard gerekend. Dat Rusland Turkmenen bombarderen, ipv IS , dat is misdadig. Maar dat accepteer jij niet. In deze discussie is iedereen partijdig. En het hele kwestie is niets meer dan principieel.

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Hoort u het zelf van Amerikaanse zijde: "FORMER NATO COMMANDER: ‘TURKEY IS SUPPORTING ISIS’" http://www.infowars.com/former-nato-commander-turkey-is-supporting-isis/ En ook: "TURKMEN USED BY ANKARA TO ATTACK SYRIAN GOVERNMENT" http://www.infowars.com/turkmen-used-by-ankara-to-attack-syrian-government/ Op RT Live News online spreken diverse hoge militaire officieren vanuit de VS die hetzelfde bevestigen.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold24 nov. 2015 - 8:45

Hoort u het zelf van Amerikaanse zijde: "FORMER NATO COMMANDER: ‘TURKEY IS SUPPORTING ISIS’" >> Tja, dat is de mening van Wesley Clark en als Clark gelijk heeft, betekent dat nog niet dat Rusland het Turkse luchtruim mag binnenvliegen. Daar gaat het hier namelijk om. Het is me dan ook een raadsel waarom u deze link geeft; het heeft niets met het onderwerp te maken.

arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[U gelooft die "ontzenuwing" op die Turkse site. Ook al geven die geen bewijs voor hun bewering. Prima, moet u weten, maar ik doe dat niet. Sorry.] Nee, het is me bekend dat jij dat soort dingen niet doet. Bob ook niet, trouwens. Dat is dan ook de reden dat jullie het continu bij het verkeerde eind hebben. De quote die jij uit Bob's link hebt gehaald is, volgens de link zelf, afkomstig van Anadolu News Agency: " ... Anadolu News Agency quoted Mr. Fidan as saying on Sunday." Anadolu News Agency is dus wat een "bron" wordt genoemd. De reden dat bronnen worden genoemd, is dat je ze kan gebruiken om te controleren of informatie klopt. Ik heb dat maandelang aan Bob proberen uit te leggen, maar hij blijft bronnen op een hele andere manier gebruiken.Bob gebruikt bronnen om personen of media verdacht te maken, maar nooit om informatie ook daadwerklijk te controleren. In ieder geval, Anadolu News Agency zelf weet van niets. Ze verklaren, dat ze Fidan nog nooit hebben gesproken. Verder, ze stellen dat de Turkse geheime dienst uberhaupt niet met de pers praat. Dat kun je in mijn link lezen. De quote die jij uit Bob's link hebt gehaald is dus onzin; het is nooit gezegd door iemand van de Turkse geheime dienst. Het is agitprop; informatie die speciaal wordt verspreid om mensen te misleiden. En jij en Bob zijn er, zoals elke keer weer, met open ogen ingetrapt.

3 Reacties
LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Dat we dat bericht dat in dat Turkse Staatsorgaan geloofden zou een vergissing kunnen zijn geweest. Dat wil helemaal niet zeggen dat we ons altijd vergissen. Fort Russ plaats de ontkenning van dat Turkse Staatsorgaan onder het bericht: http://fortruss.blogspot.nl/2015/11/turkish-intelligence-chief-isis-is.html Maar dit lijkt toch echt wel authentiek, en de stem van Hakan Fidan die een valse vlag operatie voorstelt zou er op te horen zijn: "SYRIA False Flag: Leak Reveals Turkey Talks On Staging Attack Justifying Invading Syria 27Mar2014" https://www.youtube.com/watch?v=FW423rCw1kc Er was nogal wat te doen hierover herinner ik me.

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Dat we dat bericht dat in dat Turkse Staatsorgaan geloofden zou een vergissing kunnen zijn geweest. Dat wil helemaal niet zeggen dat we ons altijd vergissen. Fort Russ plaats de ontkenning van dat Turkse Staatsorgaan onder het bericht: http://fortruss.blogspot.nl/2015/11/turkish-intelligence-chief-isis-is.html Maar dit lijkt toch echt wel authentiek, en de stem van Hakan Fidan die een valse vlag operatie voorstelt zou er op te horen zijn: "SYRIA False Flag: Leak Reveals Turkey Talks On Staging Attack Justifying Invading Syria 27Mar2014" https://www.youtube.com/watch?v=FW423rCw1kc Er was nogal wat te doen hierover herinner ik me.

Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Fort Russ heeft een update bij het artikel geplaatst met de reactie van Anadolu News. In dit geval is het mogelijk disinfo geweest. Precies zoals ik zei: binnen enkele dagen wordt het vanzelf duidelijk.

JoopdeJong62
JoopdeJong6224 nov. 2015 - 8:45

Wie enig inzicht heeft in de capaciteiten van de SU-24 en de F-16, komt er al snel achter dat er iets niet klopt aan de Turkse versie van het verhaal. Een SU-24 is een jachtbommenwerper die niet is ontworpen om de confrontatie met een F-16 aan te gaan en de piloot weet dat als geen ander. Normaliter worden SU-24’s altijd geëscorteerd door SU-30’s, dat dit in dit geval niet is gebeurd geeft al aan dat er geen tegenstand vanuit de lucht werd verwacht. Volgens de Turken zou de SU-24 17 seconden in Turks luchtruim zijn geweest en in die 17 seconden zouden de Turken 10 waarschuwingen uit hebben laten gaan in een tijdsbestek van 5 minuten. 5 minuten zijn 300 seconden, dus de Turkse waarschuwingen moeten al zijn begonnen toen de SU-24 nog in Syrisch luchtruim vloog. Met bovenstaande gegevens lijkt het dus uitgesloten dat de piloot van de SU-24 het Turks luchtruim binnen zou vliegen, behalve als hij een kamikaze piloot zou zijn geweest.

2 Reacties
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Normaliter worden SU-24’s altijd geëscorteerd door SU-30’s, dat dit in dit geval niet is gebeurd geeft al aan dat er geen tegenstand vanuit de lucht werd verwacht.] Ja, dat lijkt me duidelijk. Maar waarom zou dit de Turkse versie van het verhaal ontkrachten ? [Volgens de Turken zou de SU-24 17 seconden in Turks luchtruim zijn geweest en in die 17 seconden zouden de Turken 10 waarschuwingen uit hebben laten gaan in een tijdsbestek van 5 minuten. 5 minuten zijn 300 seconden, dus de Turkse waarschuwingen moeten al zijn begonnen toen de SU-24 nog in Syrisch luchtruim vloog.] Ja, dat klopt, en dat is dan ook precies wat de Turken vertellen. [Met bovenstaande gegevens lijkt het dus uitgesloten dat de piloot van de SU-24 het Turks luchtruim binnen zou vliegen, behalve als hij een kamikaze piloot zou zijn geweest.] Hoezo ? Sinds wanneer zijn Russische piloten niet meer in staat om hun vliegtuig op koers te houden ?

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz24 nov. 2015 - 8:45

Hier een mooie analyse van het gebeurde: http://www.aljazeera.com/news/2015/11/analysis-turkey-downing-russian-jet-151124163107795.html Afgezien daarvan: Het waarschuwen zou al gebeurd zijn terwijl de Rus nog boven Syrie was maar op koers naar Turkije lag. Blijkt ook uit de tekst van de Turkse piloot: "Buig af naar het zuiden", etc. Rusland heeft een langen historie in dat gebied van het negeren van de luchtruim grenzen. Dat is deels pesterij omk te kijken hoever de Turken gaan. De voorlaatste keer werden Turkse F16s door de vuurgeleidingsradar van Russische Su30s aangestraald, terwijl die F16s boven Turks gebied vlogen. In luchtvaartkringen is dat een zeer agressieve daad. Een paar weken geleden waren er twee "per ongeluk" schendingen van Russen. Turkije had dus gewaarschuwd dat de volgende keer actie zou worden ondernomen. Dat is dus nu gebeurd. Je kunt het ook zo zien: Poetin heeft steeds het westen (in dit geval NAVO bondgenoot Turkijke) willen uitdagen. Turkmenen bombarderen vlakbij de grens met Turkije, een NAVO lidstaat, kan je opvatten als uiterst provocatief. Als je daarbij ook nog Turks luchtruim invliegt ben je helemaal verkeerd bezig. Stel dat de VS de etnisch Russische rebellen in Donbass zou bombarderen op verzoek van Poroshenko en Amerikaanse jets zouden daarbij het Russische luchtruim kruisen. Wat zou Rusland doen? Ik weet het wel. Rusland pareert met de "mes in de rug" thorie: Turkije zou de dappere Russen, strijdend tegen terrorisme hiermee een dolksteek in de rug geven. Poetin vergeet even dat de Turkmenen juist vechten tegen IS, dat Rusland daar bombardeerde wegens Assad (vlakbij Latakia). Maar DAT verhaal kan Poetin natuurlijk nooit aan zijn thuispubliek uitventen. Dus zijn nu de Turken de zak. De vraag is of dit Poetin verder helpt. Hij weet ook wel dat dit niet zo is. UIteindelijk bindt hij dus wel in, na wat sabelgekletter. En vliegen straks zijn bommenwerpers wat verder van de Turkse grens.

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

Intussen blijkt de man die zo trots vertelde dat hij en zijn groep de piloot die nog aan zijn parachute hing doodschoten een Turkse ultra-nationalist te zijn, lid van de Grijze Wolven. Hij was voordien in Irak om ook daar als terrorist het leven van de burgers tot hel te maken.

1 Reactie
arieroos
arieroos24 nov. 2015 - 8:45

[Intussen blijkt de man die zo trots vertelde dat hij en zijn groep de piloot die nog aan zijn parachute hing doodschoten een Turkse ultra-nationalist te zijn, lid van de Grijze Wolven. Hij was voordien in Irak om ook daar als terrorist het leven van de burgers tot hel te maken.] Tsja, als je je eigen burgers uitmoord, zoals Assad, dan trekt dat dit soort nationalisten aan ...

LodewijkL
LodewijkL24 nov. 2015 - 8:45

de Volkskrant: "Turkije neemt illegale migranten terug in ruil voor afschaffen visumplicht Ankara is bereid vanaf juni volgend jaar alle migranten terug te nemen die illegaal via Turkije de EU binnenkomen. In ruil daarvoor hoeven Turken die naar Europa reizen vanaf oktober 2016 geen visum meer aan te vragen. Dit akkoord zullen de 28 Europese regeringsleiders naar verwachting morgenavond met de Turkse premier Davutoglu bezegelen." Dus als Turkije daarna het Turkse staatsburgerschap aan die illegale immigranten geeft kunnen ze allemaal alsnog naar de Europa komen. Superslim die Erdogan. Want hier krijgt hij ook nog eens een enorm bedrag voor.

1 Reactie
Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Een land vrije toegang geven tot EU, waarin Daesh terroristen vrij rond lopen en van alle wettelijke mogelijkheden gebruik van maken, is vragen om ergste problemen. Jij ziet nog steeds vluchtelingen als gevaar, de echte gevaar komt door perse willen afkomen van vluchtelingen!

Sardar2
Sardar224 nov. 2015 - 8:45

Volkskrant: ‘Erdogan betreurt neerhalen Russisch vliegtuig’ Ik wacht zoals Putin, wanneer gaat Erdogan zijn excuses aanbieden. Ik wil graag turken inzien hoe hypocriet Erdogan is. Van oorlogkreten is hij tot betreuren gekomen. De volgende is op zijn knieën spijt betuigen!

1 Reactie
Rootman
Rootman24 nov. 2015 - 8:45

Er zijn nogal wat parallellen met Saakashvilli toen in Georgië 08-08-08. Die werd ook zeer overmoedig omdat hij dacht dat NATO hem in zijn agressie wel zou steunen. Nu is Georgië zijn opstandige provincies definitief kwijt. Erdogan is nu een gevoelig deel van zijn economie kwijt, zijn familie de IS olieinkomsten en Turkije kan geen enkele invloed meer in Syrië uitoefenen dankzij de S400 luchtafweer. Ook voor ons een enorm voordeel, want het lek tussen Syrië en Turkije is gedicht. Nu is het aan Europa om de Turkse grens streng te gaan bewaken. Dat is een begin van atrofie van daesh.