Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije en Syrië is opgelopen tot zeker 2700, dat meldt de BBC. Andere nieuwsbronnen spreken inmiddels van 3.000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat dit slechts het topje van de ijsberg betreft en dat het werkelijke aantal slachtoffers nog kan verachtvoudigen.
Maandagochtend werd het zuidoosten van Turkije, bij de grens met Syrië getroffen door een zware aardbeving. Ongeveer twaalf uur later vond iets noordelijker een tweede aardbeving plaats. Van de tot nu toe ruim 2700 bevestigde doden, zijn er ongeveer 1000 slachtoffers gevallen in Syrië, en meer dan 1700 in Turkije.
Het Rode Kruis heeft maandag Giro 7244 geopend om de Turkse, Syrische en Koerdische slachtoffers te helpen:
Eerder:
Turkije en Syrië zijn maandagochtend getroffen door de zwaarste aardbeving sinds 1939. Aan het eind van maandagochtend kwam daar een naschok overheen. Beide bevingen hadden een kracht van 7,8.
Op het moment van schrijven waren er al ruim 1300 doden gemeld. De autoriteiten vrezen dat dat aantal nog flink zal oplopen. Er liggen nog veel mensen onder het puin. In 1939 kwamen er 30.000 mensen om het leven.
Mitra Nazar, Turkije-correspondent bij de NOS, wijst erop dat er al jaren wordt gewaarschuwd dat veel Turkse steden niet aardbevingsbestendig zijn. In Turkije zijn zeker 1700 gebouwen ingestort, waaronder een ziekenhuis in de stad Iskenderun.
Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Gaziantep, in de buurt van de grens met Syrië. Daar verblijven honderdduizenden vluchtelingen.
Vanuit de hele wereld stroomt hulp toe. “In deze moeilijke tijd staan we dicht bij de Turkse mensen, klaar om de nodige hulp te bieden om de gevolgen van de ramp te boven te komen”, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Ook Nederland stuurt hulp, zo meldt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Er gaan 65 hulpverleners en acht reddingshonden naar Turkije.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Gelukkg heeft Turkije de hulp goed op orde, want hulp van Cyprus wordt geweigerd.... zucht.
Wat een vreselijke tragedie voor Syriërs en Turken. NOS komt vanmorgen met het getal van 4200 (..) doden en een megaschade die haar weerga niet kent. Beide zijn landen die vuil repressief worden geregeerd en waarvoor het zwaartepunt van hun leiderschap nooit bij verduurzaming / aardbevingsbestendig bouwen lag maar vooral bij zelfverrijking. Triest voor hen die onder zo'n regime leven en daar onder meer deze gevolgen van ondervinden. Goed te zien dat internationaal alle zeilen bijgezet worden om getroffenen te helpen en gaan zoeken naar slachtoffers en te hopen valt dat deze ramp leidt tot verbeteringen qua hulpdiensten / woningbouw. Hard nodig want beide landen liggen bovenop actief bewegende intercontinentale aardplaten. Ik kan me voorstellen dat 10.000'en voor het regime gevluchte (Koerdische) Turken in West Europa jeukende handen hebben om hulp te verlenen, maar zij zullen eenmaal in Turkije door dictator Erdogan opgepakt worden en zonder enige vorm van proces voor onbepaalde tijd in de gevangenis verdwijnen. Hetzelfde geldt voor hier wonende Syrische vluchtelingen. Deze groep moet het hebben van telefonisch contact met familie of vrienden. De trieste kant van het verhaal, het is een mega tragedie.
Huizen bouwen die tegen dit soort aardbevingen bestand zijn is niet zo makkelijk volgens Eefje Hendriks, expert Rampbestendig Bouwen van de Universiteit Twente. Aardbevingbestendige hoogbouw zou ook wel eens onbetaalbaar kunnen zijn voor Turkije/Syrie. https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10503385/lastig-om-voor-dit-soort-schokken-te-bouwen
Overigens valt me op dat Hoekstra Turkije Türkiye noemt omdat Erdogan zich aan Turkey ergert.
Ik kwam een bericht tegen over een nederlander genaamd Frank Hoogerbeets die 3 dagen voor de beving dit had voorspeld, hoewel zijn methode is omstreden is het wel uitgekomen. https://www.premiumtimesng.com/news/more-news/580324-dutch-researcher-predicted-turkey-syria-earthquake.html#:~:text=%22Sooner%20or%20later%20there%20will,%2C%22%20he%20tweeted%20last%20Friday.&text=A%20Dutch%20researcher%2C%20Frank%20Hoogerbeets,occur%20in%20Turkey%20and%20Syria.
Het is geen Japan of Taiwan waar het geld er is om aardbevingsbestendige(re) wooncomplexen te bouwen. Gaziantep, een stad met 1,5 miljoen inwoners waar van een deel van de stad verwoest is, ligt vlak bij epicentrum. 2.500 doden is een conservatieve schatting. Je hebt altijd mensen die zeggen dat je daar niet moest gaan bouwen. Dat de streek op een breuklijn ligt en een grotere kans heeft op een aardbeving is een risico. Maar om dan te zeggen dat er nooit had moeten bouwen gaat wat ver. Steden, zoals genoemde, is 1 van de oudste steden in het land. Dat erna is gebouwd, legaal of niet. Je weet niet wat de regelgeving is. Een land kan rijk zijn omdat er een stabiele regering is, democratie en het ontbreken van grote (natuurlijke) rampen. Waardoor vaker opbouw nodig is (wat veel geld kost). Men mag dan ook van geluk spreken als men in zo'n land woont. En eigenlijk alles vanzelfsprekend vindt. Tot dat je er zelf mee te maken krijgt. Want vaak een ver weg show. De grootste hier in de afgelopen 100 jaar had 1.836 slachtoffers. 70 jaar geleden. In diezelfde periode in Turkije 52.000 door aardbevingen. Het is overigens wachten tot er een aardbeving plaatsvindt in de regio San Francisco waar de metropolitan area een bevolking telt van 7 miljoen personen. In 1906 had je een beving van 7.9. Een prognose van een paar jaar geleden stelde dat dit binnen 10 jaar ook weer zou kunnen gebeuren. In dezelfde periode had Turkije er dus 3.
Vreselijk, ik las dat het een gevaarlijk gebied is in dat opzicht, ik vraag me af of daar met bouwen rekening mee gehouden is, met een vulkaan kan je het nog een beetje zien aankomen, in hoeverre men die tektonische platen in de gaten kan houden weet ik niet, hoe dan ook rampzalig voor mensen die toch al getroffen zijn.
Verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik ben het met GeenProbleem eens. We gaan helpen waar we kunnen. Er is al een giro nummer geopend waar geld op gestort kan worden. Want de hulpverleners en de hulphonden er naar toe sturen, is ook niet gratis.. Alle beetjes helpen.
Wat kun je anders doen dan medeleven betogen met de bevolking aldaar. Heel veel sterkte gewenst!
betogen = betuigen. Gelukkig kunnen we nu meer doen dan dat. Het maakt het niet minder erg.