Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije geeft Assad een week om te hervormen

  •  
20-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Syrië_vluchtelingen2_300.jpg
'Doet hij dit niet, dan volgt buitenlands ingrijpen'
De Syrische president Bashar Al-Assad krijgt een week de tijd om hervormingen aan te kondigen. Daarna zal buitenlands ingrijpen volgen. Dat zei een adviseur van de Turkse president Abdullan Gül zondagavond tegen de Arabische nieuwszender Al-Arabiya.
De Israëlische krant Haaretz meldt maandag dat Turkije, Syrië’s grootste buurland, al enige tijd probeert Assad over te halen om te stoppen met het geweld tegen zijn eigen bevolking. Hierbij zijn intussen zeker 1300 doden gevallen. Tienduizend vluchtelingen zijn al de grens met Turkije overgetrokken, waar ze worden opgevangen in tentenkampen. Volgens Turkse bronnen verschuilen nog eens tienduizend mensen zich in de heuvels aan de Syrische kant van de grens.
Ersat Humuzlu, de eerder genoemd adviseur van de Turkse president, zei tegen Al-Arabiya dat Assad’s voor vandaag geplande toespraak door Turkije nauw zallen worden gevolgd. “We zullen een positief antwoord van hem eisen en hij krijgt daarvoor de korte periode van een week de tijd. De andere optie is dat het Syrische leiderschap geen enkele bescherming meer krijgt en dat, zoals we steeds gevreesd hebben, buitenlands ingrijpen zal volgen.”
Een aantal Europes landen heeft vorige week bij de VN een resolutie ingediend tegen SyriË, maar president Medvedev van Rusland heeft al aangekondigd daartegen te zullen stemmen.
De Syrische autoriteiten leggen de schuld van het geweld bij gewapende groeperingen en islamisten, gesteund door buitenlandse mogendheden. Het land verbiedt journalisten de toegang, wat het erg moeilijk maakt om de getuigenissen van activisten en functionarissen te verifiëren, aldus Haaretz.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jun. 2011 - 10:00

Net Assad heeft het volk gesproken. Een paar punten trokken mijn aandacht. 1- Assad wil van de demonstraties op straat verplaatsen naar schriftelijke demonstraties, terwijl hij alle journalisten uit Syrie wegjaagt? 2-Assad zit nu in etape 2 van Bin Ali, Moubarak en Ghaddafi, door demonstranten te beschuldigen van buitenlandse invloed. 3-Assad wil alles doen, belalve de vijheid geven aan de Syriers. Het woord vrijheid snapt hij niet, zei hij! 4-Assad is nu half-dood.

TulayM
TulayM20 jun. 2011 - 10:00

Ik denk dat bij een aanhoudende stroom vluchtelingen Turkije er niet aan ontkomt om op Syrisch grondgebied bufferzones in te stellen. Uiteraard wordt voor de verzorging van de mensen daar een beroep gedaan op het Internationale Rode Kruis en de IHH. Turken zien er niet tegenop om te handelen als ze vinden dat het moet. Dat weten we van Operatie Attila.

Anton3
Anton320 jun. 2011 - 10:00

Laat Turkije zich voor een Israëlisch karretje spannen?

FrenkMahon
FrenkMahon20 jun. 2011 - 10:00

De Russische zwarte zeevloot heeft een basis in Syrië die vitaal is voor controle van de Mediterrane Zee. Reden voor Rusland om een veto uit te spreken tegen elke resolutie.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2011 - 10:00

Handig van Turkije, dreigementen zullen niet helpen. Syrië is een de facto dictatuur, De dictator zal alles doen om zo lang mogelijk aan de macht te blijven, daarin gesteund door zijn kliek en zijn paranoïde waanideeën. Ik vermoed dat de Turken meer in hun maag zitten met de Koerden in Syrië. Dat zijn er twee miljoen. Die willen ze onder controle om te voorkomen dat de koerden in Syrië gaan samenwerken met die in Irak, om uiteindelijk een Koerdistan te stichten dat ook aanspraak maakt op Turks grondgebied.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jun. 2011 - 10:00

''Handig van Turkije, dreigementen zullen niet helpen. Syrië is een de facto dictatuur, De dictator zal alles doen om zo lang mogelijk aan de macht te blijven, daarin gesteund door zijn kliek en zijn paranoïde waanideeën''. Een puur angstige reactie door dictators,het schieten op iedereen die tegen hen is. Deze worden ineens bang van de vervolging die tot ophagenm kan lijden en dat geldt ook voor Assad en, zijn familie en mede-dictators.

Iskander2
Iskander220 jun. 2011 - 10:00

@Marc "Koerden" Je kan daar zeker gelijk in hebben, maar ik begreep dat die Koerden vooral in het Noord-Oosten zitten en die stedendwingende broer van Assad is bezig in het Noord-Westen waar een Turkse minderheid zit. Er zijn m.i. 3 redenen waarom er (nog) niet krachtig in Syrië wordt ingegrepen : 1. Rusland heeft er een Vlootbasis die ze niet kwijt willen dus die staan klaar met een veto in de VN 2. Militair uitgangspunt géén twee fronten ! Eerst Libië afmaken. Daarna kan die varende basis van Obama in Syrië aan de slag - http://sp.nl/9n1d07 3. De Republikeinen worden steeds meer Isolationistisch... En ach ja er zit maar weinig olie. En als Iran zich bemoeit met een Nato-aanval op Syrië geeft dat Israël de mogelijkheid die Kerncentrales daar uit te schakelen...

objectivist
objectivist20 jun. 2011 - 10:00

Stel dat Turkije Syrie binnenvalt, zijn we klaar mee. Iran steunt Syrie, NAVO steunt Turkije en hup: totalen Krieg! Nou ja, als dan toch alles tegelijk komt....

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jun. 2011 - 10:00

Er komt echt geen totalen Krieg over Syrië, veel te weinig olie.