Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije eindelijk volwassen

  •  
06-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dat in weerwil van de Elsevier doctrine die liever generaals ziet dan een democratische moslim
Decennia lang waren het de militairen in Turkije, bewakers van hun eigen belang en dat van de elite onder de vlag van seculiere Atatürk nonsens, die politici ontsloegen.
Moslims werden door de elite uitgesloten, waardoor de middenklasse in Turkije smal bleef en de democratie wankel. Dat is voorbij. Er is veel gepraat over de autoritaire tendensen van premier Erdogan, vooral door aanhangers van de Elsevier doctrine die liever generaals ziet dan een democratische moslim. Het meeste van dat gepraat is onzin.
De man is drie keer herkozen met stevige meerderheden, Turkije is moderner en opener geworden, ook al duwde het Europa van Geert Wilders en Frits Bolkenstein het oostwaarts. De persvrijheid in Turkije is beperkt en het juridische systeem kan nog wel wat beter. Maar laten we wel wezen, vergeleken met het Turkije onder de generaals en de uitbuitersbende van Özal en zijn kornuiten in de jaren tachtig is het een revelatie. 
Dit stuk is overgenomen van amerika.nl

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

TheoJ2
TheoJ26 aug. 2011 - 10:20

Jammer alleen dat de democratie ertoe leidt dat Turkije mee en meer een islamitisch land wordt.

Monta
Monta6 aug. 2011 - 10:20

Wie wil er nu na, "Irak", nog een "democratisch" land zijn?