Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije deporteert wel degelijk vluchtelingen naar Syrië

  •  
12-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
koendersturkije9bij6
Ondanks stellige ontkenning van Turkije blijkt dat het land wel degelijk vluchtelingen uitzet naar Syrië. Dat meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek. Vluchtelingen bevestigden aan correspondent Lucas Waagmeester dat Turkije Syriërs naar oorlogsgebied terugstuurt, zoals Amnesty International twee weken geleden al rapporteerde.
Syriër Mahmoud Bitar vertelt hoe familie en vrienden onvrijwillig werden teruggestuurd naar Syrië. Hij documenteerde al tientallen gevallen
"Het is mijn nicht al vier keer overkomen. Ze probeerde de grens over te steken en werd dan vervolgens opgepakt en teruggestuurd."
Mmensenrechtenadvocaat Hatice Can:
"Turkse migratiekantoren brengen de Syrische vluchtelingen naar de stad Cilvegozu aan de Turks-Syrische grens, vanaf daar worden ze gedeporteerd. Het gebied aan de andere kant van de grens is in handen van groepen als Ahrar al-Sham en Jabhat al-Nusra. Het is daar levensgevaarlijk voor deze mensen. We hebben ondertussen stapels aan getuigenverklaringen verzameld."
Alle gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn illegaal volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving, maar volgens Amnesty heeft Turkije de afgelopen weken desondanks duizenden vluchtelingen naar Syrië uitgezet. De EU is nog steeds van plan om Syriërs terug te sturen naar Turkije, waar zij het risicolopen  dat sommigen van hen hetzelfde lot zal treffen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.