Joop

Turkije: de bezorgde burgers op straat

  •  
16-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Erdogan kan nu met al zijn tegenstanders afrekenen: van de liberale elite tot islamieten met een andere overtuiging dan de zijne
Geert Wilders was er als de kippen bij om zich uit te spreken over de staatsgreep in Turkije. Hij hoopte dat er een eind zou komen aan het islamo-fascistische regime van Erdogan. Ondertussen vertoonde de televisie beelden die hem en het romantische deel van zijn aanhang met diepe jaloezie moet hebben vervuld: wat daar te zien was, had alle kenmerken van een revolte.
Wilders heeft bij verschillende gelegenheden een revolte voorspeld als de elite zou blijven weigeren te luisteren naar het volk. Een revolte waarvan hij hoopte dat die vreedzaam zou blijven.
Erdogan is een geliefde kop van Jut voor extreemrechtse politici in West-Europa, maar in feite heeft hij veel met hen gemeen. Als je de godsdienst uit de partij wegfiltert, blijft er een conservatief populistische beweging over die voor orde, netheid en regelmaat gaat. Dat blijkt ook uit het gedrag van de Erdogan-aanhang voor het Turkse consulaat in Rotterdam, die agressief optrad tegen de Lügenpresse en de wagen van de NOS wegjoeg.
In Istanboel en Ankara trokken de volksmassa’s op een vingerknip van de leider naar de straten en de pleinen Ze gaven blijk van grote woede. Dit was een combinatie van rancune en razernij die zich gaat richten tegen alles wat afwijkt, want iedereen met kritiek op het kleinburgerlijk benepene van de AK-partij zal nu in verband worden gebracht met de coupplegers.
Natuurlijk getuigde de coup van onverantwoordelijk avonturisme. De putschisten verloren het laatste restje geloofwaardigheid toen ze in Istanboel het vuur openden op het volk en een bom tot ontploffing brachten voor het parlement. Een TV-commentator zei dat de machtsgreep twintigste eeuwse methodes gebruikten – TV en andere sleutelposten in het land bezetten – terwijl de politieke leiders de crisis op de manier van de eenentwintigste eeuw aanpakten: via de sociale media rechtstrtreeks instructies geven aan hun aanhang. Dat is allemaal waar. Toch waren het geen edele massa’s die op straat gingen ter verdediging van de democratie. Zij namen het op voor een leider die ze heeft begoochelt met vijandbeelden en zijn mannen oproept voor God en vaderland op te trekken te gaan tegen de krachten van het kwaad en de ondermijners van orde en godsdienst.
Erdogan kan nu met al zijn tegenstanders afrekenen: van de liberale elite tot islamieten met een andere overtuiging dan de zijne. Het laatste restje ruimte dat ze nog hadden raken ze nu ook kwijt dankzij de krankzinnige gok van een stel militairen.
“Nu volk, sta op en storm, breek los”, herinnerde ik mij het slot van een bekende toespraak uit het verleden. De Turkse volksmassa’s illustreerden de wensdromen van onze eigen populistische bloggers en twitteraars: dit was Brexit maar dan niet via de stembus. Dit was het referendum van de straat. Daar stonden ze, de bezorgde burgers, op het Taksimplein in Istanboel en de Westblaak in Rotterdam.
 

Meer over:

opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

KeesVanZundert
KeesVanZundert18 jul. 2016 - 8:04

Als je de godsdienst uit de partij wegfiltert, blijft er een conservatief populistische beweging over die voor orde, netheid en regelmaat gaat. En als je bij Wilders zijn islamangst weghaalt is het eigenlijk een hele fijne man....

Spelchecker2
Spelchecker217 jul. 2016 - 19:02

'Dat blijkt ook uit het gedrag van de Erdogan-aanhang voor het Turkse consulaat in Rotterdam, die agressief optrad tegen de Lügenpresse en de wagen van de NOS wegjoeg.' Ik maak me ongerust over het gedrag van Erdogan-aanhangers in Nederland. Ik was ooit voorstander van een multiculturele samenleving, maar ik merk dat ik door de verontrustende ontwikkeling die Erdogan de laatste jaren doormaakt begin te schuiven. Als je een fervent medestander bent van Erdogan dan vrees ik dat je de waarden van de Nederlandse samenleving niet onderschrijft. Dan is misschien de uitspraak van burgemeester Aboetaleb toch toepasselijker dan ik in eerste instantie dacht: als het je hier niet bevalt, ga dan naar het land waar Erdogan de scepter zwaait.

Buzzer
Buzzer17 jul. 2016 - 15:36

Met de strekking van uw artikel ben ik het eens, je ziet het gebeuren. Het zou wel prettig zijn wanneer u de naam van de geblondeerde eens een keer niet in een artikel zou noemen.

Diederick Laardeveen
Diederick Laardeveen17 jul. 2016 - 12:18

Links Nederland heeft ook geen goed woord over voor Wilders hè, zelfs als hij wil dat een dictator wordt afgezet. Erdogan is een schurk, en een militaire coup kan het alleen maar beter maken. Waarom heeft geen één grote leider iets gezegd tijdens de coup, en waarom hebben ze erna allemaal snel hun steun uitgesproken voor Erdo? Omdat iedereen het wel best vond dat die mafkees zou worden afgezet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 jul. 2016 - 11:57

Vanuit het kemalisme is het goed te begrijpen dat deze staatsgreep heeft plaatsgevonden, Atatürk draait zich om in z’n graf, Erdogan en de AK partij betreden deze grondbeginselen met voeten, op het nationalisme na dan, dat viert ook hier hoogtij onder de “turkse nederlanders”, dat DENK een onder afdeling van de AK partij is staat voor mij vast, dezelfde mentaliteit, volgens mij interesseert het slavernij verleden ze geen reet, zeker waar het Ottomaanse rijk een rijk verleden heeft in dat opzicht, alleen Sylvana heeft dat niet door of vindt die springplank te aantrekkelijk om zich als politiek talent te kunnen ontpoppen. Nu de staatsgreep is verijdeld bestaat de kans dat DENK zich beter verzekerd acht van electoraat door een samenhorigheidsgevoel na deze gebeurtenis. Voor Erdogan lijkt het nu een monster zege, ik denk dat met het nog verder overspelen van z’n hand hij toch z’n eigen politiek graf graaft, zijn agenda blijft niet deugen.

1 Reactie
cockpol
cockpol17 jul. 2016 - 14:23

Het is ten zeerste de vraag of die rebellen kemalisten waren, ook Fetulah Gülen wordt genoemd, en dat is zeker geen kemalist. Gülen is een zeer gelovig man. Bovendien heeft Erdogan met zijn ERGENICON processen, alle hooggeplaatste kemalsiten uit het leger weggezuiverd.

Flipje Tiel
Flipje Tiel17 jul. 2016 - 9:52

Nu toont iemand zich een echte staatsman, en leidt het volk in wat hij meent dat het beste is zonder te rommelen met referenda of verkiezingen. En nog is het niet goed genoeg voor Han van der Horst.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 10:55

Wie rommelt er niet met verkiezingen dan?

peterh2
peterh217 jul. 2016 - 8:27

Onder elkaar dit artikel van Cemil Yilmaz en Han van der Horst, de inhoud kon niet verschillender zijn. Ik deel de mening van Cemil dat een staatsgreep per definitie verkeerd is, het goed is dat deze mislukt is een daar de daders en sympathisanten de gevolgen zullen voelen. Ook in Turkije heeft het volk het laatste woord: zoals de Britten voor een Brexit gestemd hebben en wij tegen een associatieverdrag met Oekraïne wil de meerderheid van de Turkse bevolking een islamitisch land rond Erdogan. Wat we wel kunnen stellen is dat de machthebbers en de elite het steeds moeilijker vindt om deze nieuwe realiteit te accepteren. Han en vele anderen hier komen nu ‘uit de kast’ als voorstander van een totalitaire staat met het leger aan de macht, net als in Egypte wel gelukt was. Blijkbaar hebben de stille krachten achter deze coup de volkswil onderschat, we zullen nooit weten wie de werkelijke opdrachtgevers waren in deze. Zeker is dat de multiculturele samenleving is mislukt, in ieder geval als het einddoel was dat we straks allemaal samengegaan zijn tot 1 homogene gemengde bevolking met hetzelfde koffiebruine kleurtje (zo stond het verwoord in de jeugdboeken van de jaren 80). Turken in het westen zijn meer Turks dan ooit, dat is nu wel duidelijk toch?

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jul. 2016 - 8:42

Deze schandelijke beschuldiging aan mijn adres is beneden alle peil en op niets gebaseerd.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete17 jul. 2016 - 9:00

@ Peter H, Niet Han, maar jij zelf bent voor een totalitaire staat; als je per definitie tegen staatsgrepen bent geef je dictators alle ruimte alle macht naar zich toe te trekken. De wereld is ook een stuk minder zwart wit dan menig een wil toe geven. De situatie in Egypte is mi de beste; het land is niet geschikt voor democratie en het leger heeft voorkomen dat religieuze scherpslijpers aan de macht zijn gekomen.

peterh2
peterh217 jul. 2016 - 10:55

[Deze schandelijke beschuldiging aan mijn adres is beneden alle peil en op niets gebaseerd.] Je gaat in je stukje helemaal los op de verdedigers van de Turkse democratie, blijkbaar zijn dat in jouw ogen dezelfde boze burgers die voor een Brexit gestemd hebben of tegen een associatieverdrag met Oekraïne. [In Istanboel en Ankara trokken de volksmassa’s op een vingerknip van de leider naar de straten en de pleinen Ze gaven blijk van grote woede.] Nee Han, het waren de soldaten die op een vingerknip (van wie eigenlijk?) naar de straten en pleinen trokken. Die schoten op het volk, bommen lieten afgaan en de macht probeerden over te nemen van de democratisch gekozen regering. Zo'n volk verdient juist respect, niet de hoon die ook jij hier laat horen. Zeg eens eerlijk: had jij gewild dat de coup gelukt of mislukt was? Je noemt de coupplegers 'avonturiers', niet echt een veroordeling en daar baseer ik mijn mening op... Democratisch gekozen 'eikels' zijn nog altijd democratisch gekozen, ook al vinden we hun standpunten niet zo prettig. Morsi, Yanukovych, Erdogan...

bob b.
bob b.17 jul. 2016 - 11:33

Vreemde reactie Peter, volgens mij heb je het niet goed gelezen.

Nick Ros
Nick Ros17 jul. 2016 - 8:10

Han, vergeet die Geert Wilders. Hij bewijst opnieuw zijn schapengedrag. Gewoon laten blèren. Ieder zijn vak.

Nick Ros
Nick Ros17 jul. 2016 - 7:45

Wat de coupplegers hebben bereikt. -1- Erdogan moet van af nu met scheve ogen blijven kijken naar het leger. Blijft onbetrouwbaar en een risico. -2- ►De economie heeft opnieuw een forse dreun gekregen. ►Erdogan heeft veel vreemde valuta nodig om het IMF te betalen. Een grote bron van inkomsten zijn de toeristen, die wegblijven. De toeristensector en horeca zal dit fors gaan merken via werkelozen die gaan morren. Hotels en restaurants gaan op kortere termijn massaal failliet. Een straatvolksleger kan voor, maar ook tegen je gaan werken. PKK en IS zien nieuwe kansen en zullen de sector nog meer gaan treffen met aanslagen. De achilleshiel van Erdogan. -3- Turken gaan nu nadenken is Erdogan wel de juiste leider voor Turkije ? Vooral de EU-Turken die zorgen voor die 50,1% voor Erdogan en wordt voor Erdogan nu een risico bij de volgende verkiezingen. Als 50,1% voor is dan is 49,9% tegen. Een vriend van mij die getrouwd is met een Turkse en al 20 jaar in Turkije werkt zegt altijd, Turken blijven Turken, die alleen oog hebben voor voordeel. Voor dat je het weet lopen ze de andere kant op als het voordeel tegen valt.

PieterPan3
PieterPan317 jul. 2016 - 7:42

"Erdogan is een geliefde kop van Jut voor extreemrechtse politici in West-Europa, maar in feite heeft hij veel met hen gemeen." Blijkbaar is het laatste beetje realiteitszin u nu dus definitief ontglipt. Terwijl Wilders al jaren waarschuwt voor de dictatuur die Erdogan nastreeft, doet de door u zo gewaardeerde elite nog steeds alsof deze 21ste eeuwse kalief ook maar iets met democratie te maken heeft. U weet wel.......iets met treinen en democratie waar Erdogan het al jaren geleden over had. Met deze wel of niet echte coup heeft Erdogan nu definitief alle weerstand in de maatschappij gebroken en zullen de komende maanden verdere zuiveringen uitgevoerd worden, en zodra de doodstraf weer in gevoerd is, wat waarschijnlijk slechts een kwestie van dagen, hooguit weken zal zijn, zal het duidelijk zijn wat die zuiveringen zullen inhouden. Maar blijft u ons vooral waarschuwen voor het levensgrote gevaar van extreem-rechts, meneer van der Horst. Voor u het weet hebben we eind 2017 ook in Nederland Turkse taferelen, nadat de PVV in maart volgend jaar de verkiezingen heeft gewonnen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jul. 2016 - 8:45

Wat zeggen ze in PVV-kring ook al weer over D66-rechters de hele tijd? En zie eens hoe Erdogan hen het begerenswaardig voorbeeld geeft.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete17 jul. 2016 - 8:50

@ Han van der Horst Kritiek hebben op ideologische vooringenomen rechters is wat anders dan ze de doodstraf willen geven; of ben je soms van mening dat rechters per definitie boven kritiek verheven moeten staan.

GeachteLezer
GeachteLezer17 jul. 2016 - 9:16

Rechters hadden niets met deze coup te maken. Dus waarom deze één dag na de coup massaal zijn ontslagen is mij een raadsel. Er is niets onderzocht, niemand in staat van beschuldiging gesteld, er is niets dat verband bewijst tussen deze rechters en de coup. Maar Erdogan had blijkbaar al een lijstje klaar liggen. De rechterlijke macht hoort in een normale rechtsstaat onafhankelijk te zijn, ook in Turkije dus. De president hoort daarover niets te beslissen en zeker niet op deze wijze. . Het geeft aan wat voor dictatuur Turkije al is geworden dat dit kan gebeuren. Erdogan maakt van de chaos gebruik om dit erdoor te drukken. Ik zie een zeer donkere toekomst voor Turkije.

PieterPan3
PieterPan317 jul. 2016 - 10:42

@Han Inderdaad Han, men heeft in PVV kringen kritiek ovp wat men vaak veel te milde straffen vindt van D66 rechters. Dus deze mensen gaan straks allemaal opgesloten worden. Logisch natuurlijk......

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jul. 2016 - 13:19

Erdogan wil die rechters niet de doodstraf geven. Hij denkt erover om de doodstraf weer in te voeren.

frank ten cate
frank ten cate17 jul. 2016 - 6:38

als wij zo nationalistisch zijn als de turken dan worden we afgemaakt door de van joles en han van der horsten.we hebben nu kunnen zien dat de islam heel erg ver gaat in europa.de tv beelden vanuit rotterdam hoe die turken protesteren en allah akbar scanderen beloofd niet veel goeds.

1 Reactie
frank ten cate
frank ten cate17 jul. 2016 - 6:40

en ik ben een nederlandse bezorgde burger.

Bert Vlierman
Bert Vlierman16 jul. 2016 - 22:36

Het wordt tijd dat Turkije lid wordt van de EU.

3 Reacties
frank ten cate
frank ten cate17 jul. 2016 - 9:56

ja en jij van de eo bert.ouwe linkse kladloper.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 10:57

Je zou bijna denken dat het democratisch gehalte van de EU erdoor zou verbeteren...

cockpol
cockpol17 jul. 2016 - 14:30

Zeker, Mark Gh, het demokratisch gehalte van onze Nederturken is inderdaad een aanwijzing van hun in-democratische inborst. Maar alle gekheid op een stokje, heel wat Europese politici hebben ervoor gepleit, en pleiten er zelfs nu nog voor om Turkije op te nemen in de EG. Er meot dringend opgetreden worden tegen deze waanzin. Turkije is helemaal geen brug tussen Oost en West, de meerderheid van de bevolking zijn het islamisme blijkbaar genegen. Althans zo blijkt uit hun gedrag. het kemalisme was nooit een basisbeweging.

David Ekci
David Ekci16 jul. 2016 - 22:23

Wegfilteren......tja er is zoveel weggefilterd. Sociale voorzieningen, vrijheid, privacy. Nederland is een bananenrepubliek. Wat in Turkije aan de hand is zal de blauwdruk worden van Europa. Waarbij de moslims in feite het voor het zeggen hebben en de autochtonen de nieuwe untermenschen worden zoals ook de Koerden dat zijn in turkije. De klungelige aanpak van deze coup doet me echt vermoeden dat Erdogan dit zelf heeft opgezet om de laatste paar tegenstanders uit de weg te ruimen. Zoals Hitler dat deed in de nacht van de lange messen. Eerst zijn premier aan de kant zetten en nu dit. Waar ik me nog meer zorgen om maak dat is het hardnekkige clubje volgelingen van Erdogan in Nederland. Wat 40 jaar doodknuffelen kan veroorzaken bij mensen die je als gast hierheen met de hele familie haalt kan je nou zien in Rotterdam. Snap niet dat die slappe burgemeester niet direct de ME erop heeft gezet. Zal ook wel met zijn afkomst te maken hebben.

Patrick Faas
Patrick Faas16 jul. 2016 - 20:30

“Dat blijkt ook uit het gedrag van de Erdogan-aanhang voor het Turkse consulaat in Rotterdam, die agressief optrad tegen de Lügenpresse en de wagen van de NOS wegjoeg.” Er was reden om te protesteren tegen de verslaggeving door de NOS. De hele redactie was fel anti-Erdoğan en men deed niet eens een poging tot objectieve berichtgeving. Jeroen Overbeek was zichtbaar blij dat er een militaire coup gepleegd werd in Turkije en concludeerde al veel te vroeg dat Erdoğan eruit lag, nog foutief ook. Het was gewoon een schande. Het NOS-journaal koos zichtbaar de kant van militairen die een democratie omver wilden werpen. Die verslaggever in Rotterdam was een lachertje. Dacht even dat Dick van den Toorn een xenofoob typetje probeerde uit te beelden, dat niet met Turken durft te praten en er toch over moet rapporteren. Maar het was geen persiflage, het was echt! Jammer dat de Turken er niet om konden lachen, maar ja, Rotterdam. Xenofobe typetjes daar zijn echt en aan de macht.

Van der Wal
Van der Wal16 jul. 2016 - 19:02

In Turkije zijn de liberalen de bezorgde burgers die hun land zien afglijden. In dit geval dan van een seculiere staat naar een Islamitische staat. Waarmee zij meer gemeen hebben met Wilders dan met hun vijand, Erdogan.

5 Reacties
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 22:36

Van der Wal, Ik begrijp je vergelijking in zoverre, dat ook zij geen islamitische staat willen. Maar daar houdt de vergelijking al meteen op. Die mensen daar willen juist godsdienstvrijheid behouden, terwijl Wilders en volgelingen de godsdienstvrijheid willen inperken. Die mensen daar komen op voor een scheiding van 'kerk' en staat, terwijl Wilders c.s. willen, dat de staat zich in hoge mate gaat bemoeien met de vrije godsdienstbeoefening van moslims. Ik zie dus juist zeer grote, fundamentele tegenstellingen tussen die liberale Turkse burgers enerzijds en Wilders en volgelingen anderzijds, nauwelijks overeenkomsten. .

Hanvander Horst
Hanvander Horst17 jul. 2016 - 7:34

Ach, wat vindt men in Wilderiaanse kringen ook al weer over rechters?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jul. 2016 - 8:24

Precies. Helaas zijn de seculiere Turken onbedoeld de grote verliezers van deze wanhoops-coup.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete17 jul. 2016 - 8:53

@ Han van der Horst. Wat ik heb kunnen lezen in de media, tenzij u natuurlijk meer weet omdat u zelf in deze kringen verkeerd, is dat ze tegen rechters zijn die ideologisch vooringenomen zijn; zeer terecht.

mordicant
mordicant17 jul. 2016 - 12:41

@Phoenix Er is een verschil tussen het tegen rechters zijn die ideologisch vooringenomen zijn en het tegen rechters zijn die er verdacht van worden een andere ideologie dan de jouwe aan te hangen. In dat laatste geval (en dat is bij de PVV en de Erdogan visie overeenkomstig) streeft men ernaar de rechtelijk macht te zuiveren van individuen die anders dan de gewenste partijvisie denken. In een ideale wereld zijn rechters geheel a-poltitiek maar in de echte wereld en een goed functionerende democratie is het een mengelmoes en een afspiegeling van de samenleving en accepteer je dat rechters een prive mening hebben.

GeachteLezer
GeachteLezer16 jul. 2016 - 16:45

Erdogan heeft het gedroomde excuus om helemaal los te gaan in zijn machtshonger. Inmiddels zijn duizenden rechters al het slachtoffer. Dit drukt hij er maar even snel tussendoor. . Mijn voorspelling is dat Turkije binnen vijf jaar in een bloedige burgeroorlog terecht zal komen waarbij Syrië kinderspel is.

1 Reactie
cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:12

Er is al decenia burgeroorlog met de Koerden. Nu nog de Alawieten en de aanhangers van Fetulah Gülen, het belooft prettig te worden. Nog voorstander van iemand voorstander an visavrij reizen voor Turken?

bob b.
bob b.16 jul. 2016 - 15:57

Het is niet duidelijk of deze coup door Erdogan is opgezet of dat hij alleen maar zorgde dat ze de ruimte kregen om het te doen. Het resultaat is hetzelfde, doodstraf, nog meer onderdrukking, etc. Dat er een vreemde mogendheid achter zit is ondenkbaar. Aluhoedjes praat.

3 Reacties
cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:13

De Turkse regering lijkt toch in de richting van de USA te kijken. Incerlic is gesloten.

peterh2
peterh217 jul. 2016 - 8:28

Ik zou toch een Amerikaans-Zionistisch opzetje niet bij voorbaat uitsluiten...

cockpol
cockpol17 jul. 2016 - 14:36

Ik denk het niet peterh, de israëlische regering lijkt blij te zijn dat de opstand neergeslagen is. Een mislukte en gemanipuleerde Gülancoup komt meer en meer naar voor. In ieder geval kon het niet beter uitvallen dan nu, voor de Sultan van Ottomanië.

Andy Capp
Andy Capp16 jul. 2016 - 15:34

"Als je de godsdienst uit de partij wegfiltert, blijft er een conservatief populistische beweging over die voor orde, netheid en regelmaat gaat." Als je nog een beetje door filtert blijkt het hetzelfde conservatieve volksdeel te zijn, dat ook in Nederland voor orde, netheid en regelmaat gaat en de politieke meerderheid heeft in de tweede kamer. Het zijn de mensen die schuldig zijn, niet door wat ze doen, maar omdat ze altijd wegkijken en niets doen, -totdat ze zelf aan de beurt zijn.

Dewik2
Dewik216 jul. 2016 - 15:19

De geruchtenstroom dat deze zeer klungelige coup poging in scene is gezet door Erdogan zwelt aan. Er zijn inderdaad een aantal hele rare details, en de rol van CNN Turkey is ook vreemd. Het Turkse leger telt 700,000 man, dus als dit leger iets serieus zou doen dan verloopt het anders dan 2 tanks bij het vliegveld en 2 op een brug. Als dit waar mocht zijn was het vooral een coup van Erdogan om absolute macht te krijgen. Maar ja... wellicht is dit een complot theorie...de toekomst zal het duidelijk maken.

2 Reacties
cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:16

Ja nog te vroeg om conclusies te trekken. Maar sommige gevolgen beginnen toch te komen. Ik hoor dat Erdogan 3000 rechters heeft ontslagen. Sharia aankomst?

Albert Einstein
Albert Einstein17 jul. 2016 - 6:21

Waarschijnlijk zijn de Kemalisten in het leger erin geluisd, door hen wijs te maken dat er een grote coup zou plaatsvinden. Toen ze op het moment supreme een kleine minderheid bleken, konden ze eenvoudig worden ingerekend. Het is duidelijk dat dit door Erdogan zelf is uitgedacht.

crumb2
crumb216 jul. 2016 - 14:33

Misschien dat deze “coup” dus toch geen doorgestoken kaart was van Erdogan (zoals ik in eerste instantie dacht), de uitkomst is hetzelfde : openlijke steun van Obama en Merkel en een “mandaat” om zijn vermeende vijanden nóg grootschaliger de hersens in te slaan. De Nato raket installaties en luchtmacht bases zijn veiliggesteld. En inderdaad, zelfs in Rotterdam (o.a.) staan de “Turkse Nederlanders” massaal en volop met hun vlaggen te zwaaien en vuurwerk af te steken. (zie je de 2e en 3e generatie “Nederlanders” in Australië etc. al zo reageren bij een dergelijke situatie ?) Het moge inmiddels zelfs voor de meest hartstochtelijke apologisten/dromers/zwevers/knuffelaars enz. duidelijk zijn wáár de prioriteiten en loyaliteiten liggen van deze “Turkse Nederlanders”. De hysterisch enthousiaste pro Erdogan leuzen doen je de rillingen over de rug lopen. Om nog maar te zwijgen over de spreekkoren die de verbouwereerde “gewone” Rotterdammer/Nederlander nog maar eens inwrijven over precies hóe groot Allah wel niet is.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jul. 2016 - 7:51

Gaf inderdaad een onthutsend inkijkje in de DENKwereld van Nederlandse Turks nationalistische Erdogan-adepten. En altijd weer die Allah er met de haren bij slepen.

cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 13:36

"Als je de godsdienst uit de partij wegfiltert, blijft er een conservatief populistische beweging over die voor orde, netheid en regelmaat gaat." (van der Horst). Daar zit hem de crux van de zaak, Han, je kan de godsdienst er niet uitfilteren. De straten denderden van de roep "Alahoe Akbar" en van de geloofsbeleidenis: "La ilahah illalah, Mohamedul rasoul alahah". Nee nee, Han, het is iets nieuws, iets dat anders is dan het populisme van Wilders. Iets dat zal doorzinderen in alle landen met een islamitische bevolking. Het einde van het Kemalisme, Futulah Gulem en de seculiere grondwet. Hoe slaagt u erin om de zaak te framen tot een Wildersachtig populisme? Beroept Wilders zich op God als bondgenoot? Het zou mij verwonderen, hij is agnost.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jul. 2016 - 14:40

Wilders beroept zich op termen als de joods christelijke cultuur. En onder zijn aanhangers vind je nogal wat militante atheisten die wat ongeloof en intolerantie tegenover andersdenkenden niet voor Erdogan onderdoen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jul. 2016 - 18:10

@ Han vd Horst Militante atheisten zijn atheisten die religie met het woord bestrijden. Dawkins en Hitchens zijn bekende exponenten van deze stroming. Is m.i. totaal onvergelijkbaar met handelwijze van Erdogan en slechts weinig MA zullen op de PVV stemmen.

cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:29

Tja, als agnost zou hij zich beter beroepen op het humanisme. er is al een tijdje geen kristelijke leidcultuur meer, laat staan dat er veel joodse invoed was op de westerse cultuur, tenzij onrechtstreeks via het kristendom. Die christelijk joodse cultuur lijkt inderdaad een anachronisme.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete17 jul. 2016 - 5:47

@ Han van der Horst Nogal onwaarschijnlijk dat militante atheïsten (wanneer was hun laatste aanslag ook al weer?) kiezen voor een partij die schermt met de joods christelijke cultuur. En GW keert zich -terecht- tegen islamisering in het westen, dat is heel wat anders dan tegen anders denkende te zijn. Als je GW wilt bestrijden zal je moeten bewijzen dat er geen sprake is van islamisering (Wordt erg moeilijk nu het zo evident is en door vele politici links en rechts wordt beaamt.) Of je zal moeten beargumenteren dat islamisering goed -en misschien zelf wel noodzakelijk- is voor het westen. Ben je als kiezer bezorgd over de toenemende islamisering in het westen kan je vooralsnog bij maar 1 partij terecht; het is het falen van de midden partijen dat verantwoordelijk is voor de polarisatie.

Arvidos
Arvidos16 jul. 2016 - 12:49

Om die opgefokte meute van aangestuurde ultra-nationalisten in rotterdam als bezorgde burgers neer te zetten....right. Ze vielen ook een camera team aan maar dat mag allemaal want "ze zijn bezorgd".

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jul. 2016 - 19:19

Denk aan Heeze en Geldermalsen.

Nick Ros
Nick Ros17 jul. 2016 - 8:02

►Han, als jij komt met Heeze en Geldermalsen, dan snap jij nog steeds niet hoe een dorp functioneert. HeeSCH, heeft geen moeite met 30 Asielzoekers, maar 600 Asielzoekers, sloopt zo’n dorp op elk gebied van onderwijs tot zorg. Die krijgen dat als kerkdorp van Bernheze niet eens georganiseerd. De Burgemeester van Bernheze zag alleen maar Euro's om de gaten te dichten in haar begroten. Han, sorry maar hier kom je met een super dom vergelijk. Ga eens een week op vakantie naar Heesch, mooie omgeving, voordat je daar een mening over geeft.

Nick Ros
Nick Ros17 jul. 2016 - 8:03

= BEGROTING

ikdus2
ikdus216 jul. 2016 - 12:46

@han van der Horst het moet moslims zijn en geen islamieten. zo worden ze graag genoemd.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2016 - 19:57

En waarom worden ze graag zo genoemd? Omdat je daarmee erkent dat ze zich onderworpen hebben aan hun god. Een god wiens bestaan je daarmee impliciet ook erkent. Ik pas er voor om in hun doorzichtige religieuze frame te stappen en heb het bij voorkeur over islamieten of mohammedanen - analoog aan christenen en boeddhisten.

cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 21:29

Ze willen geen Mohamedaan genoemd worden, omdat dit zou kunnen impliceren dat ze volgelingen zijn van Mohamed. Dit is theologisch voor hen niet te pruimen, want ze zijn volgelingen van Allah, en mogen aan Mohamed geen goddelijke status geven. Ze zien het woord mohamedaan als een belediging van allah, oppassen dus.

janwijn
janwijn17 jul. 2016 - 7:48

Han: Heeze is een andere plaats dan die u bedoelt. Er is in Noord-Brabant Heesch bij Oss en Heeze - Leende bij Eindhoven.

Meta Foor
Meta Foor16 jul. 2016 - 12:42

politie denkend nederland gebruikt razendsnel de gebeurtenissen in Turkye weer aan voor framing en eigen positie polarisering. De tegenstellingen die nu echter opgebracht worden is een keuze tussen extreen rechts - erg rechts - en gewoon rechts. Gemakshalve door columnisten maar vertaald naar eigen parochie en kerk van ongewenst ultra rechts en lekkerbekkend links. Dat wordt nog een hele kluif voor ''onze '' partijleiders en de EU woordvoerders om een neutrale mening te geven over de -al jaren heersende- chaos in het oost-west bufferland. Godzijdank , denken ze.... we verschuilen ons achter het zwaarbevochten reces en gooien er een niets-zeggende tweet tegenaan.

1 Reactie
Dewik2
Dewik216 jul. 2016 - 15:22

schuimbekkend rechts en lekkerbekkend links ?

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2016 - 12:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jul. 2016 - 14:41

Over fantasie gesproken.....

Leowieke
Leowieke16 jul. 2016 - 12:17

" dit was Brexit maar dan niet via de stembus. Dit was het referendum van de straat. Daar stonden ze, de bezorgde burgers, op het Taksimplein in Istanboel en de Westblaak in Rotterdam." Hoe wilt u democratisch referendum verwarren met straat optreden in Turkije? De realiteit vergelijken met een fantasie ontsproten uit uw eigen hoofd?

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 11:46

Han gaat er te gemakkelijk vanuit dat er een parallel is tussen de populisten in Europa en de Erdogan-aanhangers. Is het niet veel meer zo dat Erdogan de elite vertegenwoordigt, en zijn aanhangers de politiek correcte massa? Alleen al het feit dat ze aan de macht zijn wijst daarop. De populisten komen tegen de elite in verzet, maar delven het onderspit, omdat de propagandamachine van de staat ze bij voorbaat kansloos maakt. Populisten zijn ook meestal seculier, en ze willen de waarden van 50 jaar geleden herstellen.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jul. 2016 - 14:42

Erdogan vertegenwoordigt alles behalve de elite. Hij leidt een volksbeweging. In de dure buurten moeten ze weinig van hem hebben.

Albert Einstein
Albert Einstein17 jul. 2016 - 6:28

Han, Elite is een rekbaar begrip. Wij associeren dat met de grachtengordel, maar ook een beetje met de mainstream. Dat is wel overdraagbaar op Turkije.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer16 jul. 2016 - 11:46

Twee zaken zijn duidelijk geworden: -1- Voor de aanhangers van een seculier Turkije gaat het licht uit of deze amateuristische couppoging nu serieus was of door AKP in scene is gezet. Media en rechtspraak zijn al gezuiverd, het leger zal nu volgen. -2- Er is daadwerkelijk een vijfde colonne in Nederland. Erdogan hoeft maar met zijn vingers te knippen en de buitenlandse AKP stemmers stormen de straat op en claimen de openbare ruimte zoals in Rotterdam, bedreigen de vrije pers, dit keer NOS en dreigen met 6000 te zijn.

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper17 jul. 2016 - 8:44

Ingaande op je punt 2 Je kunt het zo framen, maar je kunt het ook anders framen. 6000 Turken zijn bezorgd over, wat zij denken, een militaire coup en demonstreren daartegen bij de Turkse ambassade. Twee of drie van hen, ze staan in beeld. Ze geven een cameraman een klap. Gezien het feit dat Turkije laatste 100 jaar meermalen een militaire coup heeft meegemaakt, iedere keer duizenden doden, is de angst onder Turken wel voorstelbaar. Dus om nu van een vijfde colonne te spreken, het woord houdt een samenzwering in, is misplaatst, het zegt meer over jouw agenda in deze, dan over wat er aan de hand is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijfde_colonne

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer18 jul. 2016 - 18:06

Mijn enige agenda is het verzet tegen voortschrijdend islamisme. Daarbij heb ik een broertje dood aan groepen die onafhankelijke pers belagen, gebouwen van tegenstanders bestormen. Een agressieve meute die de openbare ruimte claimt n.a.v. een enkele oproep van een dictator een 2500 km hier vandaan, dat wilt u geen vijfde kolonne noemen. Ik ben te realistisch voor een andere bewoording.

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 jul. 2016 - 11:40

De Nederlanders aarzelen niet om zich op de social media massaal uit te spreken over ontwikkelingen in het buitenland. Als mensen van Turkse afkomst dat doen en de straat opgaan vanwege ontwikkelingen in een land waar ze veel familie hebben en waarvan ze de taal spreken, is het ineeens niet goed? En nogmaals: ik zie weinig verschil tussen deze beazorgde burgers en de lui die zich hier als zodanig manifesteren.

2 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 14:27

Han, Het verschil is dat onze bezorgde burgers de oppositie zijn, terwijl de Nederturken de zittende macht vertegenwoordigen. Daarom hoeven ze van mij ook niet op sympathie te rekenen. Maar ik neem aan dat jij ook vindt dat demonstreren iets van de oppositie is.

Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 14:38

De Turken die enige tijd geleden protesteerden tegen Erdogan en zijn plannen voor Gezi park, dát waren bezorgde burgers. Dit zijn mensen die worden aangestuurd door hun leider, derhalve veel eerder een militie.

bob b.
bob b.16 jul. 2016 - 11:21

Wat mij het meest ergerde was de naïviteit van hen die deze coup zagen als een bevrijding van de islam. Nou, daar kwamen ze snel achter toen de militairen op de bevolking begon te schieten. Of misschien ook wel niet, voor sommigen mensen is de wereld gewoon simpel, je hebt goeie en je hebt slechte dingen. Als Erdogan slecht is zijn zullen zijn tegenstanders vast wel de good guys zijn. Dit zijn de referenda liefhebbers, ja of nee. Heerlijk zo'n simpel wereldbeeld.

1 Reactie
cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:43

Ja Bob de la Bob, je moet wel jaloers zijn, jouw wereldbeeld is naar ik meen te merken aan jouw teksten vrij ingewikkeld: links, maar voorstander van de meest reactionaire godsdienst die ooit het levenslicht zag, humanist, maar toch verdediger van gruwelijke onwetendheid. Je wordt regelmatig geconfronteerd met je naïviteit, maar toch doorzetten. Tja heelijk zo een simpel wereldbeeld, als je dagelijks moet strijden met je eigen contradicties.

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 10:47

Dit geeft Erdogan inderdaad zo ongeveer een blanco volmacht. Ik verwacht binnen enkele jaren een president voor het leven. Dan is zíjn staatsgreep voltooid. .

ljhbouwman
ljhbouwman16 jul. 2016 - 10:40

Er is een overeenkomst te zien tussen de volkspresidenten Putin en Erdogan. Bieden kwamen via de stembus aan de macht en ontwikkelen pas daarna een autoritaire stijl van leidinggeven die niet strookt met de Nederlandse stijl van compromissen en polderen. Hoewel je misschien anders zou kunnen denken is het verlangen naar bijltjesdag in dit land niet het primaire levensdoel. Ik zie hier dus niet zo snel de nieuwe Mussert over het Binnenhof rijden. Maar zeg nooit nooit. Het algemeen verlangen naar de messias is ook over de Nederlandse polder vaardig. De stembus is op zichzelf best een gevaarlijk instrument waarmee je zorgvuldig moet omgaan. Voor je het weet haal je via de democratie de dictatuur van een meerderheid in huis. Democratie waarbij de meerderheid zeggenschap krijgt over een minderheid kan niet de kern van de democratie zijn.De kern van democratie ligt in de rechtsstaat. en in het zoeken naar verzoening. Jammer genoeg is er hier wel een partij die zich tooit met de naam Democraten, maar een partij die zich opwerpt als kampioen voor de rechtsstaat bestaat hier niet. Het liberalisme bestaat te veel uit het bewijzen van lippendienst. Neem de proef op de som. Vraag om een referendum met de vraag te kiezen tussen de stembus en de rechtstaat en de uitslag zal zijn dat de stembus als favoriet uit de bus komt. Dat is méér dan gewone oppervlakkigheid, en toont meteen aan hoe misleidend een referendum is. Het Zwitserse voorbeeld wordt veelvuldig gesteld. Maar zeg nou zelf, heb je iets aan een referendum waarvan de uitslag bepalend is wie de zondebok is en wie niet? Je moet zondebok of niet wel met elkaar de dag door.

BasVV
BasVV16 jul. 2016 - 10:34

" Daar stonden ze, de bezorgde burgers, op het Taksimplein in Istanboel en de Westblaak in Rotterdam." En juist dat geeft te denken. Zijn de Nederlandse Turken wel Nederlands. Het leek er niet op. Erdogan hoeft maar een bevel te geven en ze gehoorzamen. Dan komt ook de vraag op. Is dat omdat ze dat zelf willen of omdat de sociale controle hen dwingt. Die is namelijk nogal groot. Zowel in Turkije als hier. Wordt je opgepakt in Turkije als je niet meedoet. Wordt je uitgesloten in Nederland. Het blijft allemaal nogal twijfelachtig.

5 Reacties
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 10:49

Jij denkt en vraagt je heel wat af. Een merkwaardige eigenschap aan vragen als deze is, dat ze hun antwoord al suggereren. .

BasVV
BasVV16 jul. 2016 - 12:58

johannn: Dat klopt. Mijn ervaring is dat de Turkse cultuur door ons niet wordt gesnapt. Net als meerdere andere culturen ook niet.

poeslief
poeslief16 jul. 2016 - 13:11

Wat de Osmanen mislukt is, verder komen dan Wenen, lukt Erdogan op o.a. de Westblaak. Dit Nederland is geen multiculti maatschappij maar veel meer een verzameling van monoculturen die strijden om dominantie, overheersing. Het fanatisme, al die Turkse vlaggen, de agressie jegens westerse pers; zou het een optie zijn om al die personen die zo overduidelijk tonen dat hun hoofd & hart in Turkije ligt, maar wel hier wonen, om te wisselen voor personen die wel liever Nederlander zijn? Onderdrukte Yezidi's? Koerden? Jan Sobieski de derde?

cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 18:52

Ach het was en is de propaganda van regressief links, dat die mensen zich wel zullen aanpassen. Waarom zouden ze? Ze spiegelen zich aan hun glorierijk verleden. Voor Turken is dat niet verboden, voor Nederlanders blijkbaar wel, heb ik de indruk. Toch is de geschiedenis een deel van het zelfbeeld, zoals we nu kunnen merken, als we naar onze Turkse landgenoten kijken.

Minoes2
Minoes218 jul. 2016 - 13:55

Oliver Alhoewel wat weten we nu eigenlijk van de bedoelingen van dat leger en door wie of wat ze aangestuurd werden en met welke opdracht. Waar ze heen wilden. Dat is nog steeds de grote vraag en het is niet zeker dat die ooit beantwoord zal worden. Zolang we zo weinig weten als we nu weten dan is het enkel speculeren. Hoeveel dictators werden niet ooit democratisch gekozen. Met hoevelen heeft het westen niet tientallen jaren gecollaboreerd om ze vervolgens met dezelfde wijsheid 'het volk te moeten bevrijden' van diezelfde persoon, ze weer aan te vallen. Hoeveel zijn er niet door westerse interventies aan de macht geholpen en met dezelfde westerse interventies weer afgezet. Niets verhoudt zich zo moeilijk tot democratie dan macht en eigenbelang, zo dat ieder argument aangegrepen wordt om dat te doen wat economisch of geo-politiek voordeel oplevert en ieder argument 'goed' is of goed gemaakt. Je kunt er allemaal mooie woorden aan ophangen maar op het einde gaat het enkel om eigenbelang en machtsdenken. Belangeloosheid bestaat niet in de internationale politiek. Er wordt immer wel een list verzonnen.

Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 10:27

Erdogan laat zien dat hij met zijn uitspraak "de gelovigen zijn onze soldaten" geen onzin uitkraamde. Zijn aanhangers blijken sterker dan zijn leger. Gevaarlijk, omdat zijn aanhangers ook een aanzienlijke aanwezigheid hebben in ons land en andere delen van Europa.

7 Reacties
johannn2
johannn216 jul. 2016 - 10:51

Mark, Leg je tweede alinea eens uit, Mark. .

cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 13:45

Er zijn drie miljoen Duitsers van Turkse afkomst. Dit wil zeggend dat ook Duitsland rekening zal moeten houden met Erdogan aanhangers, dat is toch zo moeilijk niet om te begrijpen Johann.

Mark Gh
Mark Gh16 jul. 2016 - 13:53

Johan, dat zal ik doen, Johan. Gewoon, Johan, omdat jij daar om vraagt, Johan. Met een simpele oproep op social media wist Erdogan in een mum van tijd een grote schare mensen te mobiliseren die bereid en in staat bleken op te staan tegen het leger. Niet alleen in Turkije, maar ook in Rotterdam en Deventer zijn Turken de straat opgegaan om hun leider te steunen. Het nationalisme onder de Turken in Europa en hun bereidheid om zonder meer in actie te komen na een oproep van Erdogan is angstwekkend, want het zou ook tegen de autoriteiten hier gericht kunnen worden. Dat, Johan, is de reden dat ik het gevaarlijk noem, Johan.

johannn2
johannn216 jul. 2016 - 22:24

Mark, Dan k voor je uitleg, Mark. En ik heet inderdaad gewoon Johan, maar die nick was al vergeven en die met dubbele n ook. Vandaar. Niets om je zo over op te winden. .

groeneveld1
groeneveld117 jul. 2016 - 8:10

Logisch toch Mark, ik weet niet precies hoeveel soldaten er precies in Istanbul alleen al meededen aan de coup maar in een stad waar al 13 miljoen mensen wonen lijkt het me vrij lastig om die zomaar aan je te onderwerpen. Oja en hij is daar zeer geliefd

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 11:01

Johan, het overmatig gebruik van de naam van de persoon waar je op reageert komt nogal dwangmatig over, Johan. Vandaar, Johan, dat ik jouw naam, Johan, nogal vaak plaats. Een paar mensen doen dit nogal vaak de laatste tijd en het is erg storend. Stop daarmee, Johan.

johannn2
johannn217 jul. 2016 - 13:32

Mark Gh 17 juli 2016 at 13:01 Klinkt meer als een overgevoeligheid van jou, Mark, dan als een goede raad. En als je graag wilt commanderen, schaf je een hondje aan. En ja, dat is irritatie. .

Flipje Tiel
Flipje Tiel16 jul. 2016 - 10:14

Als je een probleem niet kunt duiden of aanpakken, kun je het in ieder geval wel ramen.

Dubbeldenker
Dubbeldenker16 jul. 2016 - 9:56

Dit geeft Erdogan inderdaad op een presenteerblaadje de mogelijkheid om een grote opruiming te houden onder zijn tegenstanders en ook het leger te ontdoen van de laatste toegewijden aan het ideaal van een moderne seculiere staat van Kemal Ataturk. En mogelijk krijgt Erdogan nu zelfs een voldoende grote meerderheid om de grondwet te wijzigen. Met gemanipuleerde ondemocratische verkiezingen door tegenstanders monddood te maken en de mogelijkheid te ontnemen om campagne te voeren of zelfs maar een kritisch geluid te laten horen. Dan blijkt de boete voor de tegenstander die beweerde dat Erdogan liever dictator zou willen zijn terecht: Erdogan wil helemaal geen dictator zijn, maar een (schijn?)democratisch gekozen machthebber zijn die alle touwtjes in handen heeft. Wat meer legitiem lijkt, maar in de praktijk op hetzelfde neerkomt.

3 Reacties
cockpol
cockpol16 jul. 2016 - 13:48

"het leger te ontdoen van de laatste toegewijden aan het ideaal van een moderne seculiere staat van Kemal Ataturk." (Dubbeldenker). Die zaten allang in de nor, Dubbeldenker. De onhandige coupplegers zijn veelal aanhangers van Fetulah Gülem.

Mark Gh
Mark Gh17 jul. 2016 - 11:02

Zijn ze dat ja, Cockpol? Of praat je nu Erdogan na? Elke vorm van bewijs ontbreekt vooralsnog.

cockpol
cockpol17 jul. 2016 - 14:56

Inderdaad Mark Gh. ik ben wat snel, het is niet bewezen. Maar wat wel bewezen is, is dat de hoogst geplaatste kemalistische officieren wel in de nor zitten, wegens samenzwering, zij kunnen het dus niet geweest zijn.

groeneveld1
groeneveld116 jul. 2016 - 9:42

Ben het niet vaak met je eens Han maar vandaag meer dan ooit. Echter geloof ik er niks van dat dit een echte staatsgreep zou zijn, te amateuristisch en als je kijkt naar de voedingsbodem in Turkije voor een dergelijke actie die is er nauwelijks. Zag net Erdoğan op tv Gülen betichten dat hij zich niet vanuit een ander land mag bemoeien met de Turkse politiek dit terwijl meneer Erdoğan juist de buitenlandse stem zo graag wil voor zijn eigen agenda. Ben ook bang dat dit een opmaat is voor de vervolmaking van het " alle macht naar één persoon toe te trekken"

Albert Einstein
Albert Einstein16 jul. 2016 - 9:27

"Erdogan is een geliefde kop van Jut voor extreemrechtse politici in West-Europa, maar in feite heeft hij veel met hen gemeen" Dat klopt ook wel: ze nemen het beide op voor het volk. Dat is de vorm. Maar wat het volk in Turkije wil, is iets heel anders dan wat het volk in Europa wil. Dat is de inhoud. Deze inhoudelijke tegenstelling tussen het Europese volk en het Turkse volk is een ouderwetse vorm van nationalisme: Nationalisme is "de fout van de ander". Patriottisme is "de eigen deugd" (Huizinga). Binnen Europa zitten de volkspartijen op dezelfde lijn, en zijn het dus patriotten.

Muxje3
Muxje316 jul. 2016 - 9:23

Een rare couppoging. Het lukte niet eens om die sleutelposities te bezetten, er is een TV-station bezet en dat is het wel. Ze zijn achter geen enkel kopstuk van de regering gegaan, en die konden dan ook de hele nacht gewoon statements maken. En dan die bom bij het parlement, wat is dat voor flauwekulactie? Ik ben niet zo van de complottheorieën maar in dit geval lijkt het allemaal wel erg geënsceneerd. Komt wel vaker voor bij dat soort leiders.

Rode druppel
Rode druppel16 jul. 2016 - 8:29

Een democratisch gekozen dictator afzetten met een coup is de ene dictatuur inruilen voor de andere. In dit geval heeft bij mij de gekozene net een streepje voor. Maar wat ik zag in Nederland doet mijn wenkbrauwen fronsen. Nederlandse Turken die een dictator steunen. Dan vraag ik mij af : waar ligt hun hart, Turkije of Nederland ? Hebben ze geen binding met een democratie zoals Nederland ? Een zeer zorgwekkende openbaring.