Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tunesische bevolking wil af van islamitische regering

  •  
25-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
tunis_300_02.jpg
Bakermat Arabische Lente opnieuw in opstand
In Tunesië gaat de hele week geprotesteerd worden in een poging de regering die geleid wordt door de islamistische partij Ennahda weg te krijgen. Directe aanleiding is de moord in juli op de seculiere oppositieleider Mohamed Brahmi maar de demonstranten willen al langer af van de religieuze politiek van de regering.
Zaterdag begon de protestweek met duizenden demonstranten die in Tunis om het aftreden van de regering riepen. Ook werd Ghannouchi. leider van Ennahda, voor moordenaar uitgemaakt.
De oppositie, die zich verenigd heeft in het Nationaal Reddingsfront, wil dat er een onpartijdige technocratische regering komt gevolgd door nieuwe verkiezingen. De oppositie verwijt Ennahda niet in staat te zijn de islamitische fundamentalisten in het land te beteugelen. In februari werd ook al een oppositieleider vermoord door religieuze extremisten. De protesten die daarop volgden leidden tot de val van de eerste door Ennahda geleide regering. Er loepn daartoe onderhandelingen maar die worden volgens de oppositie door de regeringspartijen voornamelijk als vertragingstactiek gebruikt.
9506904345_68f04034fd_z
cc-foto: Amine Ghrabi. De protesten tegen de regering duren al maanden, hier een sit-in van 13 augustus

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

JoopSchouten
JoopSchouten25 aug. 2013 - 12:54

Kijk, dit zijn mensen met ballen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten25 aug. 2013 - 12:54

''Tunesische bevolking wil af van islamitische regering'' Zou het dan toch nog lente worden in Tunesië?

GingerTed
GingerTed25 aug. 2013 - 12:54

Zomaar eens een positieve gedachte. Ik ga daartoe iets herhalen wat ik al heel lang geleden een keer ergens tussendoor schreef bij een stuk over de diaspora in het westen uit de maghreb. Ik schreef toen dat de diaspora hier in het westen, en de invloed van vrijheid hierdoor indirect via familie en uitwisseling, maar ook via westerse en verwesterde media in de maghreb zelf, ervoor konden zorgen dat er een toenemend verzet zou zijn tegen eigen orthodoxie, net als dat zo is tegen christelijke orthodoxie hier. Maar het is geen zekerheid daar er anderzijds ook een duidelijk aanwijsbare tweekoppige orthodoxie onder de moslims waart, ook hier in het westen, vooral onder jongeren, die deels eigen is, namelijk de solidariteit met de orthodoxe plattelandscultuur uit de streken van herkomst, die zeer sterk is, maar ook een zeer oneigen andere invloed, die gevoed wordt door modern islamisme (salafisme en wahabisme) en die veel meer kwalijk is. Maar ik zie toch ook onmiskenbaar, en nog wel in de maghreb zelf, vooral meer vanuit de urbane gebieden, die een minderheid vertegenwoordigen maar ook zeer invloedrijk zijn, een verzet opkomen tegen de oude en moderne orthodoxie. Dat geeft hoop maar zij behoeven ondersteuning van de diaspora, waar deze tenminste zelf niet uit valse heimwee te zeer eigen orthodoxie te weinig kritiseren, of moderne orthodoxie beginnen aan te hangen. Die urbane bevolking die een meer verlichte samenleving voorstaan behoeven alle steun van de diaspora die dat begrijpen. Ik hoop dat men dat in het eveneens overwegend verlichte deel van die diaspora ook doorheeft. Nostalgie naar het als arkadisch beleefde thuisland, wat daarbij vaak nog zo orthodox is en minder aangenaam dan in dromen, is hierbij een gevaarlijk uitgangspunt. Nostalgie behoeft eerst vrijheid om deze te naar eigen beweging te beleven en niet opgelegd zoals in het verleden wat nu nog teveel heden is.

Meta Foor
Meta Foor25 aug. 2013 - 12:54

menschen,lees eens JorisLuyendijks ''het zijn net mensen''.... geeft je een realistische kijk op al dit soort berichtgevingen,zonder cynisch te worden.

geejeehaa
geejeehaa25 aug. 2013 - 12:54

'Democratie' blijkt maar weer eens een nietszeggende holle term als verkiezingen worden misbruikt om een dictatuur van de meerderheid op te leggen. Islamisme en democratie gaan simpelweg niet samen, hooguit zullen de islamisten de democratie gebruiken om macht te verwerven zodra ze hun kans zien.