Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tunesische activiste Amina breekt met Femen om islamofobie

  •  
20-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aminaorigineel1.jpg
Amina blijft (topless) actievoeren voor vrouwenrechten ... Wil niet dat naam geassocieerd wordt met 'islamofobe organisatie' 
De Tunesische vrouwenrechten activiste Amina Sboui, die wereldfaam verkreeg met de topless foto die zij van zichzelf online zette, met op haar borst en buik de woorden ‘Fuck your morals’, heeft gebroken met actiegroep Femen. Amina – die drie maanden vastzat in een Tunesische gevangenis nadat ze een muur van een begraafplaats in Kairuoan bekladde met ‘Femen’ uit protest tegen een geplande ontmoeting van radicale salafisten in die stad – noemde Femen dinsdag in een verklaring ‘islamofoob’.
Sboui vertelde de  Mahgrebtak van de Huffington Post:
Ik wil niet dat mijn naam geassocieerd wordt met een islamofobe organisatie. Ik kon de actie van de meiden waarbij ze ‘Amina Akhbar, Femen Akhbar’ schreeuwden voor de Tunesische ambassade in Parijs niet waarderen. Daarmee beledigen ze veel moslims en veel van mijn vrienden. We moeten eenieders religie respecteren.
Amina Sboui uitte ook kritiek op het gebrek aan transparantie rond de financiering van Femen. Volgens haar heeft ze Femenleider Inna Shevchenko diverse malen om opheldering gevraagd, maar nooit een helder antwoord gekregen. Shevchenko zelf is zwaar teleurgesteld over het besluit van Sboui en noemt het in een tweet ‘verraad’. 
Het is niet de eerste keer dat Sboui de houding van Femen ten opzichte van moslims laakt. In een interview met de Franse televisiezender Itele in april van dit jaar, nam ze al afstand van Femen omdat zij moslims zouden beledigen. Die verklaring trok ze later in omdat die onder dwang tot stand zou zijn gekomen. Ondanks haar besluit is ze niet van plan de strijd voor vrouwenrechten in Tunesië te staken. Eerder deze week postte ze weer een provocerende topless foto van zichzelf online, via de site van Femen:
Innafementweet
Amina

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Zjenny
Zjenny20 aug. 2013 - 14:06

Grijns. Een autonome vrouw. Ik HOU daarvan.

robheus2
robheus220 aug. 2013 - 14:06

Helaas hebben nog weinig mensen door dat deze blootborstige Femen activestes allemaal betaald worden, en dat het weinig te maken heeft met idealistische acties. Het is gewoon een beroep. En dat je daarvoor je tieten moet laten zien hoort daarbij, daar wordt je voor betaald. Net als prostitutie, etc.

HrDeKadt
HrDeKadt20 aug. 2013 - 14:06

Opmerkelijk. Vrouwenrechten zijn universeel en ontstijgen zaken als religie. Als je als vrouw consessies gaat maken hierin, beschadig je je eigen standpunt. Iedereen weet dat het grootste obstakel in islamitische landen de islamitische leer zelf is. Islam is per definitie vrouw onvriendelijk. Zeker als je de leer beziet vanuit de Koran en de Sharia, de belangrijkste fundamenten binnen de islam. Dat is een feit. De vrouw wordt hierin als 2e rangs gezien, zelfs als bezit. Dat is natuurlijk waanzinnig in deze tijd. We leven niet meer in de middeleeuwen of nog verder terug. Als een vrouw uit respect voor deze islam buigt is dat een teken van onderdanigheid. Wellicht 'gewone' angst. Dat laatste kan ik begrijpen, dat eerste niet. Dat is buigen voor intolerantie en segregatie, wat inherent in de islamitische leer verscholen zit. Dat is onacceptabel.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2013 - 14:06

Met de Femen-wijze van protesteren moet je inderdaad doodsbenauwd zijn voor de islam. Dat heeft ze dan wel begrepen. Toch ontgaat mij nog steeds waarom je uitkleden iets bijdraagt aan het protest. Zijn dit niet vooral types met een wat exhibitionistische natuur of een algemene persoonlijk onbalans? Het dient geen enkel doel om je borsten te laten zien, welk respect zou ik hiervoor (meer) moeten hebben? Niets. Ik denk eerder aan de triestheid van dit tafreel van vrouwen die graag willen maar niet kunnen. Deze mevrouw kan Femen verlaten maar haar wijze van protest zal geen effect hebben anders dan verachting in de moslimwereld en hilariteit in het westen.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2013 - 14:06

[Het dient geen enkel doel om je borsten te laten zien, welk respect zou ik hiervoor (meer) moeten hebben? ] Daar denkt zij dus geheel anders over, dat je je daar niet in kan inleven, tja... De leuze 'Fuck your morals' zegt genoeg toch? Dat deden de feministen hier zo op hun eigen wijze. Maar goed voor sommige mannen is girlpower net iets te veel van het goede.

TheRealHandyman
TheRealHandyman20 aug. 2013 - 14:06

Ik had in mijn eindexamenjaar een mentor die als hij moeite had met aandacht krijgen opeens SEX! riep. Iedereen was stil en keek hem aan. Hij had direct aandacht. 1 van de eerste Hack programmaatjes waarmee je remote toegang had via internet tot andere computers heette sex.exe. ls je het had geopend kreeg je een foutmelding en dacht je alleen maar: Jammer dan, maar op dat moment was je computer open voor de "hacker". Nu zijn mensen wat meer wantrouwend, dus werkt dat niet meer zo makkelijk. Wat ik probeer uit te leggen, dat je een mening kunt hebben, deze kunt schreeuwen van de daken, maar als je de aandacht niet hebt, of krijgt, dan hoort niemand je. Zodra er ergens vrouwen met blote borsten lopen is het eerste punt voor deze vrouwen al binnen. Ze hebben de aandacht en kunnen ze aan hun protest beginnen.

KoningPruts
KoningPruts20 aug. 2013 - 14:06

In je blote tieten op tafels en stoelen dansen is wel dé manier gebleken om het conservatieve "vrouw als lustobject" om zeep te helpen. T'is trouwens democracy, je betoog komt wat geloofwaardiger over als je kan spellen.

1 Reactie
Diantha2
Diantha220 aug. 2013 - 14:06

Misschien is dat een referentie naar de term 'dimmi' of 'dhimmi'. Gezien de zondige elementen in de foto, zou dat best kunnen.