Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Tuinders dagen Kamp om weigeren Roemeense arbeiders

  •  
19-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tuinders_nieuwsuur_300.jpg
Minister van Sociale Zaken wil Roemeen alleen bij hoge uitzondering werkvergunning geven. In de tuinbouw werken er ieder jaar 2000
De land- en tuinbouworganisatie ZLTO spant een kort geding aan tegen minister Kamp van Sociale Zaken, zo meldt RTL Nieuws. Door zijn beleid zouden vooral kwekers in West-Brabant in acute problemen komen. Zij zetten ieder jaar een vaste groep van 2000 Roemenen in. De minister gelooft dat deze arbeiders ook in Nederland te vinden zijn.
RTL meldt dat Kamp alleen nog bij hoge uitzondering werkvergunningen wil verschaffen aan Roemenen, maar ook aan Bulgaren. Volgens de tuinders blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk om in Nederland voldoende mensen te vinden voor het werk in de tuinbouw.
Een werkvergunning is vooralsnog verplicht voor mensen uit Roemenië en Bulgarije, ook kwam dit beleid toenmalig minister Donner vorig jaar nog op een reprimande van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, te staan. De commissie verweet Nederland dat de regels over detachering in strijd zijn met de Europese afspraken over het vrij verrichten van diensten. Volgens de Commissie zouden dienstverleners (dus ook uitzendkrachten) vrij hun diensten in elke EU-lidstaat mogen aanbieden en mag dus voor hen geen overgangsregime gelden zoals voor ‘normale’ werknemers uit Roemenië en Bulgarije nog wel het geval is. Dat schreef het NRC Handelsblad vorig jaar.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

JoopSchouten
JoopSchouten19 apr. 2011 - 16:37

De tuinders 'zitten in de bonen'. Zij 'vergeten' het gemiddeld uurloon voor seizoenswerk op te noemen. Ik zou niet weten wat je eigenlijk voor een kissie eerdebaienplukken krijgt. Het zal bar skraal weze. Ouderen willen dit nog wel eens doen, als bijverdienste, die wilden altijd nog wel ff door, maar ze raken op (...), . Gelukkig hebben ze Bertus nog. Bertus Groôt van achtentachtig had vezelf al lang pensioen. 't AOW'tje was gien vetpot, maar hoi kon het er mee doen. "'n Mens," zee Gert, "heb niet vul nôdig, 'k heb alle dage vleis op 't bord. En as je zo de krante leze is er toch al geld te kort. 'k Kin allien niet goed begroipe - 't zint moin oigelijk bar slecht - dat zo'n snotjoôn as moin Arie ok z'n AOW al kregt." De oudjes raken op de jeugd uit de buurt heeft andere prioriteiten (...). Goedkope arbeidskrachten vinden voor zwaar werk lijkt me een hele kluif. Men zou zwaar en/of geestdodend werk beter moeten gaan betalen. Maar ja, in de armere regio's van Europa heeft deze euro meer waarde. Tuinders die ik persoonlijk ken hebben het erg goed. Zij kunnen wel wat missen.

IngriddeGraaf
IngriddeGraaf19 apr. 2011 - 16:37

De EU heeft toch open grenzen voor leden?

TanjaC2
TanjaC219 apr. 2011 - 16:37

Mogen de bakker, slager en groenteman nu ook goedkope krachten uit Polen en Roemenië gaan halen?

ElChe
ElChe19 apr. 2011 - 16:37

Net zo als de wespenplaag, het geklaag over het weer, het monster van Loch Ness komt dit onderwerp weer ieder jaar terug in het nieuws. Zal wel bij het seizoen horen.

marielleschaepman
marielleschaepman19 apr. 2011 - 16:37

Je zou aardbeien plukken toch kunnen zien als werkervaring of anders als tegenprestatie voor een uitkering? Je plukt toch niet de rest van je leven aardbeien, het gaat waarschijnlijk om een maand werk of zo. Waarom kan een Nederlandse bijstandsontvanger de handjes niet laten wapperen?

leeuwenvanj
leeuwenvanj19 apr. 2011 - 16:37

Nederlandse aardbeien zijn het lekkerst van allemaal . Ik koop geen anderen en alleen in het seizoen. Jammer dat ik niet in brabant woon anders was ik gaan plukken. Doodzonde als de tuinbouw uit Nederland verdwijnt want niemand gaat investeren als men geen personeel heeft. Aardbeien in Spanje worden onder mensonterende omstandigheden geplukt,vaak door mensen zonder papieren . Dit weet de EU maar doet er niets aan.

Yggdrasil
Yggdrasil19 apr. 2011 - 16:37

Elders in deze draad lees ik dat er mensen zijn die uit kosten-overwegingen bij de Lidl of de Aldi shoppen en hoewel ik geacht wordt zuinig te leven met mijn inkomen, ik kan het niet met bakken tegelijk uit geven, doe ik uit principe geen boodschappen bij de Lidl en de Aldi vanwege hoe deze bedrijven met hun personeel omgaan. Er zijn me kortweg teveel schandalen over arbeidsvoorwaarden en dergelijke.

vanderwerff2
vanderwerff219 apr. 2011 - 16:37

Het is inderdaad niet per se noodzakelijk om duizenden Oost- en Midden-Europeanen hier naartoe te halen om in de land- en tuinbouw te werken als er nog duizenden mensen een WW- of bijstandsuitkering krijgen. Daar zullen toch wel mensen tussen zitten die dat werk zouden moeten kunnen doen? Maar zolang die mensen dit werk niet doen staan die boeren en tuinders natuurlijk volkomen in hun recht om elders hun personeel te werven. Maar wel jammer, het zou een hoop uitkeringen kunnen schelen als mensen gewoon werken voor hun geld.

2 Reacties
Karel05
Karel0519 apr. 2011 - 16:37

Ik denk dat de meeste werklozen dat werk best wel willen doen, alleen,..........., de Nederlandse werkloze wil graag het minimumloon als hij werkt. De werkgevers zouden verplicht moeten worden om al hun werknemers het Nederlandse minimumloon te betalen inplaats van de oost Europeanen door detacheringsconstrukties het minimum loon van hun thuisland te betalen.

Voice
Voice19 apr. 2011 - 16:37

Pieter, Wat het werkelijke probleem is, is dat de Nl-er de producten van een NL-se teler niet zal kopen, als deze gedaan is door NL-ers met minimaal minimum loon. Waarom? Omdat de producten te duur zijn, aardbeien, bloemen of asperges uit andere EU-landen zijn veel goedkoper, waardoor de consument en dus ook de werknemer bij de telers, niet de aarbeien koopt van zijn werkgever, maar de aardbeien van de Aldi, want die kopen centraal in vanuit het hoofdkantoor in Polen, Portugal of Griekenland en de Nl-er haalt zijn neus op voor de te duren NL-se producten. En zo dus ook voor de innovatie op land- en tuinbouw welke NL exporteert wereldwijd. De agrarische sector heeft 25% in handen van het BNP. Hoe laat je werknemers en werkgevers massaal werkeloos en failliet gaan, juist door minimum lonen in te stellen maar niet van de NL-er te vragen om zijn eigen gemaakte spullen te eten. Waar wel je naar toe met de te DURE producten die gemaakt worden door NL-ers maar niet gekocht worden door de Nl-ers?

frederico
frederico19 apr. 2011 - 16:37

Wijzigingen op bestaand beleid zonder overgangsregeling invoeren, levert natuurlijk schade op. Schandalig. Maar Havo-Henkie houdt er wel van om zijn macht met scherven te onderstrepen. Het is gewoon heel simpel. Alles. Volgens Henk. Neemt niet weg dat de tuinders gewoon fout bezig zijn. Wanneer zij normale lonen met normale arbeidsomstandigheden zouden bieden, zouden ze in dit land heel wat arbeidskrachten kunnen vinden. Maar dát is niet wat ze willen...... De productie-factor 'mens' mag niets kosten - en moet vooral niet aankomen met rechten en CAO's. Dé oplossing heeft Kamp voorhanden: iedereen met een uitkering dwingen onder dezelfde rechteloze omstandigheden te werken tegen net zo lage betaling als de Roemenen, Polen, Bulgaren etc. Heel simpel!

2 Reacties
FransAkkermans
FransAkkermans19 apr. 2011 - 16:37

Ja vroeger was alles beter. Toen we Melkert nog hadden. "Werkgevers in de glastuinbouw in het Westland vervangen werknemers met een hoog loon niet door allochtonen met een fors lager loon." (http://polski.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13712&hoofdmenu_item_id=13825&rubriek_item=391888&rubriek_id=391817&set_id=122&doctype_id=5,123&link_id=738)

FransAkkermans
FransAkkermans19 apr. 2011 - 16:37

"Neemt niet weg dat de tuinders gewoon fout bezig zijn. Wanneer zij normale lonen met normale arbeidsomstandigheden zouden bieden, zouden ze in dit land heel wat arbeidskrachten kunnen vinden. Maar dát is niet wat ze willen...... De productie-factor 'mens' mag niets kosten - en moet vooral niet aankomen met rechten en CAO's. " U woont wel erg ver van een tuinbouwgebied neem ik aan? Straks is er weer Kom in de Kas. Ga eens kijken. De sector wordt geprezen om zijn transparantie. Kijk hier wat er verdiend wordt. http://www.allesvoorgroenearbeid.nl/arbeidsvoorwaarden/cao-glastuinbouw

msj_meijerink
msj_meijerink19 apr. 2011 - 16:37

En ik maar denken dat de VVD 'marktwerking' predikt. Ik ben nu de weg helemaal kwijt, en het aspergeseizoen moet nog beginnen!

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs19 apr. 2011 - 16:37

"Ik ben nu de weg helemaal kwijt, en het aspergeseizoen moet nog beginnen!" Je bent de weg inderdaad helemaal kwijt. Het aspergeseizoen is al begonnen. En ze smaken dit jaar wel goed.

drsKipping
drsKipping19 apr. 2011 - 16:37

"Ja", zegt minister Kamp, " Als die werkelozen geen aardbeien willen gaan plukken dan zet ik lekker hun uitkering stop...." .... Nou mensen, ik kan (helaas) uit ervaring vertellen dat dit soort dwangarbeiders niet vooruit te branden zijn als ze voor minder dan het minimumloon als slaven worden behandeld. Daar gaat geen aardbeienteler blij mee zijn. Of er moet per 'werkeloze dwangarbeider' een bewaker met een zweep achter blijven staan. En degenen die echt blijven weigeren, en daardoor hun ( toch al ) kleine inkomen en dus hun huis kwijtraken zullen voor vele malen extra kosten qua criminaliteit en overlast gaan zorgen, dat kan ik meneer Kamp ook op een briefje geven. Een mens moet immers wonen en eten. Bovendien moet hij ze dan straks toch van eten en dak boven het hoofd voorzien, maar dan in een penitentiaire inrichting ! :-d Rare jongens , die politici.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs19 apr. 2011 - 16:37

"Nou mensen, ik kan (helaas) uit ervaring vertellen dat dit soort dwangarbeiders niet vooruit te branden zijn als ze voor minder dan het minimumloon als slaven worden behandeld." En als je wel het minimumloon betaalt (wat me logisch lijkt) zijn ze ineens wel vooruit te branden? Ik dacht overigens dat er stukloon werd gehanteerd bij het plukken van aardbeien.

WendyB2
WendyB219 apr. 2011 - 16:37

Mensen in de bijstand mogen dit soort werk in de praktijk niet eens doen. Doen ze het toch dan raken ze hun uitkering kwijt. Ik heb een tijd geleden een tijd in de bijstand gezeten in Arnhem. Het begon al met het aanvragen: Verschillende vergeefse pogingen gedaan een uitkering te krijgen, maar een uitkering gaat niet samen met uitzendwerk. Pas als je helemaal geen werk meer hebt kun je een uitkering krijgen. Verder was ik inmiddels bezig werk te zoeken in de Randstad omdat de werkgelegenheid in Arnhem nu eenmaal niet zo geweldig was. Ik kon pas een uitkering krijgen op voorwaarde dat ik zou stoppen met solliciteren buiten de regio. Arnhem had de gewoonte om iedereen die wat langer werkloos was, onder het mom van 'werkervaringsstage' jarenlang aan het werk te zetten voor productiewerk. Er werd gedreigt dat als je ging solliciteren dat je dan gekort zou gaan worden op je uitkering, want dat was immers tegenwerking van reïntegratie. Uiteindelijk ben ik uit de uitkering gekomen door stiekum en tegen de regels toch te gaan solliciteren en inschrijven bij uitzendburo's. Op een gegeven moment een maand gewerkt in Naarden. Inkomsten netjes opgegeven en sociale dienst begon direct te dreigen met vervolging wegens fraude. Toen heb ik mijn uitkering opgezet en 1½ maand later had ik een baan. Zo gaat dat anno 2011 in de bijstand. Het is een simpel rekensommetje: In principe betaald de gemeente helemaal niets aan de bijstand. Die wordt betaald door de rijksoverheid. Elke euro die de gemeente kan verdienen via werklozen is dus netto winst.

1 Reactie
Rokvok
Rokvok19 apr. 2011 - 16:37

U geeft goed aan dat er perverse prikkels in het systeem zitten en het erop lijkt dat een nieuwe proletarische onderklasse wordt geschapen met forse barrières om eruit te geraken. Goedkoop, rechteloos werkvolk.