Joop

TTIP

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160424 TTIP

Meer over:

cartoon, economie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Ulltrafox
Ulltrafox25 apr. 2016 - 10:14

Het zou nog duidelijker zijn als in plaats van dat rechterhandje het logo kwam te staan van alle politieke stromingen die dit willen doorvoeren. Sociaal democraten Christen democraten Liberalen Het woord democraten is een regelrechte farce. Ik vrees dat ik te laat ben geboren. Oorlogskinderen zijn achteraf gezien het beste af geweest. Op tijd dood voordat het vierde Reich van Fuhrer Merkel realiteit wordt. Want in het nieuws las ik dat deze dame vooral haast wil maken met TTIP. En wat Duitsland wil......gebeurd. En zo wordt een verliezer van een wereldbrand toch nog winnaar.

1 Reactie
Rootman2
Rootman225 apr. 2016 - 13:18

Alleen zuiver geopolitiek is dit waar. Merkel vertegenwoordigt een heel andere stroom dan de nazis van het 3e rijk. Waar ze wel voor staat, dat is wel erg moeilijk te verwoorden, als ze dat zelf nog kan beantwoorden; dat geldt ook voor het staatshoofd wat daar nu op bezoek is. Misschien is dat wel de essentie van deze twee: dat ze dansen naar de pijpen van wat? Van wie? Erdogan? Netanyahu? Koning Salman? Draghi? Of is het een ongenaamd grijs monster van diverse --industriële complexen en banken? Of is het slechts de zwaartekracht die onherroepelijk de overhand krijgt wanneer een moreel failliet systeem destabiliseert?

LodeHere
LodeHere25 apr. 2016 - 9:58

Duidelijke cartoon. Deze video clipjes leggen het ook duidelijk uit, met Nederlandse ondertiteling: "Videos A short video summary of Stop TTIP’s critique of TTIP & CETA" https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/videos/

gvanbaalen
gvanbaalen25 apr. 2016 - 9:48

Treffende cartoon. Het is toch ongelofelijk hoe we voor onze ogen beroofd worden van onze democratie. En zeker de helft van de burgers vind het allemaal prima, lijkt het. Wat moet er gebeuren voordat mensen het doorhebben dat we langzaam niks meer te vertellen hebben en bedrijven hier de macht gaan overnemen? We raken als burgers langzaam de macht kwijt, als we die ooit al hadden. Tijd voor verandering en een tegengeluid!

4 Reacties
Spelchecker2
Spelchecker225 apr. 2016 - 10:08

Helemaal eens! Maar maak van 'langzaam niks meer te vertellen' maar 'allang niks meer te vertellen'. Het neoliberalisme is al circa 30 jaar bezig de democratie in de EU te ondermijnen en die EU over te nemen, en ik schat dat ze dat 10-15 jaar geleden al ook daadwerkelijk gelukt is.

Neill Page
Neill Page25 apr. 2016 - 10:35

Volgens links zijn wij met zijn allen veel te dom om hier een mening over te hebben, net zoals dat Oekraine referendum eigenlijk.

rbakels
rbakels25 apr. 2016 - 11:08

Dat TTIP ondemocratsch is (en dan met name het geschillenbeslechtingsgedeelte ISDS), is het verkeerde argument. In de klassieke rechtsstaat met geschieden machten mogen, ja, moeten rechters de rechtmatigheid van overheidsbeslissingen kunnen toetsen, ook als die door een democratische meerderheid worden gesteund. De fout is dat ISDS werkt met tijdelijke "panels" van advocaten die door bedrijven worden betaald. Het gaat hier om een ingewikkelde problematiek die permanente "panels" verlangt, zoals de Wereldhandelsorganisatie die bij voorbeeld heeft. Er zijn verschillend redenen waarom een overheid onrechtmatige beslissingen kan nemen: 1) Onnadenkendheid. Zo keurde de Duitse constitutionele rechter een belasting af die discriminerend zou uitwerken. 2) onevenredige schade: bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn opdat ze kunnen anticiperen. Een rookverbod moet ruim te voren te voorzien zijn anders lijden fabrikanten onevenredige schade. Tegelijk moeten ze schade wel accepteren, mits op redelijke termijn. 3) Niet elk land heeft een even goed rechtssysteem. Als een regering van een bananenrepubliek een fabriek nationaliseert in overeenstemming met de lokale wetten is dat toch onaanvaardbaar. Het is de foute VVD-opvatting dat er een "primaat van de politiek" zou bestaan. Dat komt neer op een ontkenning van de klassieke rechtsstaat, en van grondrechten. De VVD vindt inderdaad ook dat je althans Nederlandse Kamerleden niet aan hun hoofd moet zeuren over grondrechten. De VN stelt echter vast dat ons land lag niet altijd handelt in overeenstemming met grondrechten. Het grondrechtendenken is nu juist ontstaan omdat het democratische besluitvormingsproces niet volmaakt is.

Rootman2
Rootman225 apr. 2016 - 13:30

Frits Jansen: Er bestaat een ondernemersrisico. Een tabaksfabrikant kan de literatuur bijhouden en beseffen dat zijn investeringen een verhoogd risico dragen. hetzelfde geldt voor exploitatie van kernreactoren, van megastallen of van schaliegasboren. Er is geen enkele reden dat bewoners van een land middels verhoogde belastingen of bezuinigingen hiervoor zouden moeten opdraaien. Zeker niet door een supranationaal tribunaal van juristen gekocht door multinationals. We zien in de VS supreme court waar rogue justices toe kunnen leiden (money is free speech and corporations are people).

jellevwal
jellevwal25 apr. 2016 - 9:06

Er is nog een heel ander aspect aan TTIP, buitensluiten van de BRICS landen. Aan letterlijk de ene kant wil de VS TTIP, de Atlantische kant, aan de kant van de Pacific is er ook zoiets, wat China buitensluit. Soft power is tegenwoordig de kreet, sinds kernwapens en lange afstands raketten ouderwetse oorlog zinloos hebben gemaakt. Beweerd wordt dat de VS de afzetting van de Braziliaanse presidente heeft bewerkstelligd, om BRICS te ondermijnen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick25 apr. 2016 - 8:41

Lijkt mij prima referendum materiaal. Dan kunnen we op deze site zien hoe een aantal mensen ineens pro-referendum gaan pleiten.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos25 apr. 2016 - 9:43

Als je tegen TIPP bent vooral niet gaan stemmen, zal het advies wel ijn.